Dobrý den,
mám pro spásání zahrady letos poprvé 4 jehněta. Byla určena k porážce průběhu cca týdne až 2 měsíců. Dnes jsem však v bobcích jednoho z nich objevil články tasemnice. Odčervena byla při pořízení na přelomu května a června při předávání od původního majitele. Prosím o radu jak postupovat, zda přeléčit, s tím, že nemám možnost je přemístit na jinou pastvinu či rovnou zabít? Ochranná lhůta po odčervení by narušila plány na jejich porážku. Děkuji za odpovědi.
Karllos

XXX.XXX.238.140
Dobrý večer, rád bych se připojil k dotazu a malinko rozvedl téma. Nemohu nikde najít potřebné info, ohledně vnějších příznaků napadení těla tasemnicí! Moje 2,5 měsíční kozička dnes vytlačila v trusu těla tasemnic a k tomu jsem našel na jejím těle pod srstí silně šupinatou kůži, nevím jak to popsat, až jako nánosy suché kůže, místy popraskané do živého. Srst je matná, rozježená, kozenka se nijak nedrbe ale je posmutnělá a nežere. Vet ihned odčervil na tasemnice ale co s tím povrchem kůže? Je možné že jedním příznakem tasemnic je toto na kůži? Kožní projev není víc jak pár dní starý, jsem se zvířaty denně v kontaktu, všiml bych si. Kozičku jsem doposud neodčervoval, chystal jsem se nyní, jinak veterinu máme pravidelnou. Děkuji za názory.
Karllos
napsal(a):
Dobrý večer, rád bych se připojil k dotazu a malinko rozvedl téma. Nemohu nikde najít potřebné info, ohledně vnějších příznaků napadení těla tasemnicí! Moje 2,5 měsíční kozička dnes vytlačila v trusu těla tasemnic a k tomu jsem našel na jejím těle pod srstí silně šupinatou kůži, nevím jak to popsat, až jako nánosy suché kůže, místy popraskané do živého. Srst je matná, rozježená, kozenka se nijak nedrbe ale je posmutnělá a nežere. Vet ihned odčervil na tasemnice ale co s tím povrchem kůže? Je možné že jedním příznakem tasemnic je toto na kůži? Kožní projev není víc jak pár dní starý, jsem se zvířaty denně v kontaktu, všiml bych si. Kozičku jsem doposud neodčervoval, chystal jsem se nyní, jinak veterinu máme pravidelnou. Děkuji za názory.
Tasemnice jako parazit ubírá tělu zvířete živiny, zvláště mláďata se s tím špatně perou. Samozřejmě se to pak projeví navenek skleslostí, špatnou srstí, vyhublostí, nechutenstvím, přemíra parazitů může mládě i zabít. Dospělé zvíře s tasemnicí může žít, mláďata ale musíte pravidelně odčervovat než vyrostou a zesílí. Nevím jak kozy, jehňata odčervujeme už od měsíce věku několikrát po sobě.
Karllos
napsal(a):
Tasemnice se na kůži neprojevuje, může to být svrab, nebo masivní výskyt všenek, atd. Kožní problémy jsou různé, chce to veta, aby se podíval a eventuálně udělal seškrab na rozbor.
Karllos
napsal(a):
Včera ( v sobotu)Vaše kozička vytlačila v trusu těla tasemnic, a k tomu jste našel na jejím těle
pod srstí silně šupinatou kůži atd.
Vet ihned odčervil na tasemnici, ale co s povrchem kůže ?
TO SE PTÁTE ZDE ?
Vy jste tu její kůži neukázal ? Nebo si děláte...
Pavel13
napsal(a):
Dobrý den,
mám pro spásání zahrady letos poprvé 4 jehněta. Byla určena k porážce průběhu cca týdne až 2 měsíců. Dnes jsem však v bobcích jednoho z nich objevil články tasemnice. Odčervena byla při pořízení na přelomu května a června při předávání od původního majitele. Prosím o radu jak postupovat, zda přeléčit, s tím, že nemám možnost je přemístit na jinou pastvinu či rovnou zabít? Ochranná lhůta po odčervení by narušila plány na jejich porážku. Děkuji za odpovědi.
Ochranná lhůta na maso ovci - Panacůr 14 dnů, Aldifal 11 dnů, Helmigal 7 dnů,
Levitape 28 dnů.
Seženete u veterináře.(kromě levitapu )Rozhodnutí je na Vás, kdy je porazíte. Když je
necháte žít ještě dva měsíce a neodčervíte, tak Vám budou zamořovat pozemek vajíčky tasemnice pro příští jehňata a bude jim začervení dělat zažívaci problémy a snižovat
přírustek.
linzii

XXX.XXX.1.174
Já vám nevím, ale není dobrý nápad jíst maso jehňat promořených tasemnicí, pán si koleduje o jednu taky. Určitě bych odčervila a vyčkala po dobu ochranné lhůty, však je po dobu vylučování parazitů může oddělit na menší prostor.