Čimo

XXX.XXX.100.185
Máme 3-ročnú bielu krátkosrstú kozu po druhom okotení. Je dva týždne po odstavení dvoch kozliat a viac ako týždeň má na vemene podkožné hrčky o priemere cca 1-3 mm, ktoré síce nie sú suché, nie sú to ani chrasty, ale podľa odporúčaní v diskusiách jej to už 4. deň natieram bravčovou masťou. Bez zmeny. Napriek tomu má mlieko úplne v poriadku, bez zápachu, pachute, či rôznych zrazenín. Prosím Vás o radu z čoho to môže byť.
Ďakujem.
Čimo

XXX.XXX.100.185
?
Čimo

XXX.XXX.100.185
Roklanka, ďakujem Vám za reakciu.
Nie som si istý či je to od hmyzu, nakoľko sú tie hrčky rôzne veľké a na koži, teda pod srsťou som ich nezaregistroval. A ani po 4 dňoch sa to nemení. Myslím, že ju to nebolí ani nesvrbí, nijak sa tomu nevenuje.
Čimo

XXX.XXX.100.190
Podarilo sa mi to až dnes. Sú to ti biele hrčky medzi pigmentovými škvrnami. Čo Vy na to?
Něco velmi podobného se mi stalo u jedné kozy. Vemeno měla poseté puchýřky, plné tkánního moku, takže jsem to vysoušela desinfekcí a po vysušení mazala konopnou mastí. Potíže (od výsevu až po vyléčení) trvaly asi měsíc, vemeno bylo jako struhadlo, kozu to evidentně nebolelo a jak to přišlo, tak to zmizelo, už nikdy se to neopakovalo a žádná jiná koza to neměla.
Pokud jsou to pupínky plné hnisu, mohlo by se jednat o neštovice, které se léčí stejně, jak jsem popisovala a jsou nakažlivé, takže je třeba dbát na hygienu, aby se to nepřeneslo, je to virové onemocnění.
Čimo

XXX.XXX.100.190
Nie, hnis v tom nebol a po týždni mazania bravčovou masťou som s tým prestal a hrčky zmizli do troch dní - akurát ostali bledé fliačiky. Zdá sa že je to na dobrej ceste. Neviem síce či to s tým súvisí, ale odvtedy má trošku menej mlieka. Snáď sa to časom upraví.
Ďakujem za zdieľanie Vašich skúseností.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Roklanko, my máme u ovečky na vemeni taky občas se vyskytující "boláky", které jsou z počátku jako bouličky (cca do 1 cm v průměru), vystupující nad povrch vemena a později prasknou a vyteče hnis... ovci to nebolí, nijak na manipulaci s vemenem nereaguje. Vlasně jsem na to, že to umí i prasknout a vytéct přišla až včera, když jsem jí zkoušela dojit. Dřív když jsem si toho všimla a mazala, tak to odeznělo (před cca 2,5 měsíci), ale teď se tam zase jeden objevil a protože jsem se rozhodla jí zkusit "vzít jako dojnou", zjistila jsem, že to je plné hnisu. Takže vyčistím betadinou a nechám vyhojit. Ještě je pod ní jehnice (sice už skoro stejně velká jako matka, ale pořád pije). Otázka je, jestli jí to nezpůsobuje mladá. Už jsem tu taky četla, že samice samy odstavují z důvodů "zbrklého pití" mladých...ale to asi nezjistím, dokud neodstavím. Ale pak nevím, jak s tím dojením, aby se nezasušila? Navíc předpokládám, že mléko z "nemocného vemene" není rozumné používat pro lidskou konzumaci..? Díky moc za názor!