Prodej ovce neregistrovaným - co napsat do hlášení?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2015 20:27
janapiglet

XXX.XXX.12.59

Prosím Vás, poraďte mi, když si od Vás někdo koupí jehňátko a ten dotyčný nemá registrační číslo, co napíšete do hlášení na čmsch? Jehňátka mám vždy nahlášená, mají i zapsanou svou ušní známku, ale letos mi volají lidé, že by koupili, ale nemají registrovaný chov. V pokynech svazu taková varianta není, vždy chtějí do zápisu přesunu zvířete i registrač. číslo nového majitele. Je tam jen varianta přesunu na dočasné hospodářství, ale tam musí zvířátko do 7 dnů zabít a těm já naše jehňátka neprodávám.

Laktol

14.7.2015 20:40
Laktol

XXX.XXX.89.231

Ja to teda delam tak ze tam zavolam -či napíšu že jdou na porážku i když nejdou.

14.7.2015 21:07
kastef

XXX.XXX.138.131

Taky to tak dělám.

14.7.2015 21:47
janapiglet

XXX.XXX.12.59

Dekuji Vam obema za radu, udelam to tedy take tak, jakmile to nastane.

14.7.2015 21:57
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Na stránkách cmsch je ke stažení formulář přesun na dočasné hospodářství. Tam se žádné číslo chovu nepíše. Jen jméno a adresa kupujícího. Je tam i kolonka rodné číslo, tam napíšu neuvedl a jako doprava píšu pěšky. Vždycky to stačilo. Na tomto dočsném hospodářství by mělo být zvíře do týdne poraženo. Ještě jsem neslyšela, že by to někdo kontroloval, jestli je tam zvíře poraženo za týden nebo až na podzim po spasení trávy.

15.7.2015 07:15
janapiglet

XXX.XXX.12.59

Děkuji Vám. Formuláře si běžně stahuji, ale díky i za radu jak ho vyplnit, protože lidé by mi určitě nedali rodné číslo nebo adresu k nahlášení a já bych zase tápala...

frolo

15.7.2015 10:03
frolo

XXX.XXX.96.8

A už u Vás byla Česká plemenářská inspekce? A neměla problém s tím odsunem jehňat na dočasné hospodářství? Ani to jde udělat že se jim ucvaknou známky v uších a napíše se domácí porážka, ale i tak si říkám jestli pak nebudou dělat problémy jestli jsem si zabil 10 jehňat ačkoliv jsem to prodal neregistrovanym chovatelům. Taky to právě řeším...

15.7.2015 10:59
janapiglet

XXX.XXX.12.59

No, prave proto jsem se ptala ostatnich zkusenych, nebot jsem clovek co vse dodrzuje dle danych pravidel a kdyz jsem v brozure Pokyny nenasla variantu jak prodat jehnata neregistrovanym, proto se tu ptam zkusenych, nebot ja letos prodavam beranka poprve. Jsem sice mikrochov, ale budu mit asi rocne 2-3 jehnatka a letos mi volaji ze 100% zajemci, co jsou neregistrovani. Kdybych cekala na registrovane, tak bych asi jehnata nikdy neprodala.

15.7.2015 13:14
přezdívka

XXX.XXX.105.195

frolo napsal(a):
A už u Vás byla Česká plemenářská inspekce? A neměla problém s tím odsunem jehňat na dočasné hospodářství? Ani to jde udělat že se jim ucvaknou známky v uších a napíše se domácí porážka, ale i tak si říkám jestli pak nebudou dělat problémy jestli jsem si zabil 10 jehňat ačkoliv jsem to prodal neregistrovanym chovatelům. Taky to právě řeším...

Plemenářská inspekce u mě byla 3 roky po sobě. Předtím si dala 5 let pauzu a loni tu taky nebyla, tak čekám, že se ozvou v nejblišší době ozvou..Problém nikdy nebyl. Nemám to nijak ověřené, ale myslím si, že kontrola 3x po sobě byla na objednávku.

15.7.2015 22:22
pajca

XXX.XXX.73.177

janapiglet napsal(a):
No, prave proto jsem se ptala ostatnich zkusenych, nebot jsem clovek co vse dodrzuje dle danych pravidel a kdyz jsem v brozure Pokyny nenasla variantu jak prodat jehnata neregistrovanym, proto se tu ptam zkusenych, nebot ja letos prodavam beranka poprve. Jsem sice mikrochov, ale budu mit asi rocne 2-3 jehnatka a letos mi volaji ze 100% zajemci, co jsou neregistrovani. Kdybych cekala na registrovane, tak bych asi jehnata nikdy neprodala.

Do půl roku se náušnice dávat nemusí. Jehňata na porážku od půl do roka by měli
mít jednu náušnici. Jehňata která opouští chov v jakémkoliv věku, by měla mít dvě
náušnice.
Zákon o registraci hospodářství platí tuším od roku 2005. Jak je tento zákon dodržován
a kontrolován je známo.
Jestli potřebujete prodat jednoho beránka neregistrovanému chovateli, tak se tím
netrapte. Jestli jste mu dala zbytečně náušnice již po narození a přihlásila ho tak
je odstraňte a odhlaste ho domácí porážkou. Navádím vás prikticky k obcházení
zákona, ale když je zákon dodržován a kontrolován tak jak je ?

15.7.2015 22:53
přezdívka

XXX.XXX.105.195

pajca napsal(a):
Do půl roku se náušnice dávat nemusí. Jehňata na porážku od půl do roka by měli
mít jednu náušnici. Jehňata která opouští chov v jakémkoliv věku, by měla mít dvě
náušnice.
Zákon o registraci hospodářství platí tuším od roku 2005. Jak je tento zákon dodržován
a kontrolován je známo.
Jestli potřebujete prodat jednoho beránka neregistrovanému chovateli, tak se tím
netrapte. Jestli jste mu dala zbytečně náušnice již po narození a přihlásila ho tak
je odstraňte a odhlaste ho domácí porážkou. Navádím vás prikticky k obcházení
zákona, ale když je zákon dodržován a kontrolován tak jak je ?

Musím vás trochu opravit.1 náušnice se dává jehňatům, která jsou určená na porážku do 1 roku. Pokud víte, že jehňata půjdou do roka na jatka v ČESKU stačí jim jedna známka. Proto se ve formuláři objednávek píše jestli chcete 1 nebo 2. Jenomže já mám kontrolu užitkovosti a tam se předpokládá, že se dožijí víc jak rok, tak prostě objednávám do obou uší. A potom když se náhodou stane, že jehně známku ztratí, tak mu zbyde alespoň 1.

15.7.2015 23:48
pajca

XXX.XXX.73.177

přezdívka napsal(a):
Musím vás trochu opravit.1 náušnice se dává jehňatům, která jsou určená na porážku do 1 roku. Pokud víte, že jehňata půjdou do roka na jatka v ČESKU stačí jim jedna známka. Proto se ve formuláři objednávek píše jestli chcete 1 nebo 2. Jenomže já mám kontrolu užitkovosti a tam se předpokládá, že se dožijí víc jak rok, tak prostě objednávám do obou uší. A potom když se náhodou stane, že jehně známku ztratí, tak mu zbyde alespoň 1.

Označení jehňat, kůzlat, musí být podle zákona do 6 měsíců. Jehňata, kůzlata
určená k domácí porážce později, do roka, musí být označena 1 náušnicí.
Když děláte kontrolu užitkovosti, musíte u jehňat po narození zajistit označením
původ matky. Otec by měl být samozřejmě jasný. Označení nemusí být zrovna
náušnice, ale ve Vašem případě je samozřejmě nejjistější jim dát hned dvě,
protože při strátě jedné máte stále možnost zjistit původ po matce.
Tyto problémy se však netýkají zadavatelky.
Běžný chovatel může označit jehňata až v šesti měsících. Která zůstanou do
vlastního chovu dvěma náušnicema a k domácí porážce jednou náušnicí.
Když zvíře opouští hospodářství musí mít náušnice dvě. To praví zákon.
Realita dodržování zákona o registraci hospodářství a jeho kontrola je jaká je,
a tak v tom chovatelé kličkují jak se dá.
Kdyby měl někdo z patřičných míst zájem kontrolovat dodržování zákona
o registraci hospodářství a kontrolovat dodržování zákona o plemenitbě,
tak by nebylo možné prodávat beránky a kozlíky na chov, keří by měli
končit na pekáči.

16.7.2015 09:26
přezdívka

XXX.XXX.105.195

pajca napsal(a):
Označení jehňat, kůzlat, musí být podle zákona do 6 měsíců. Jehňata, kůzlata
určená k domácí porážce později, do roka, musí být označena 1 náušnicí.
Když děláte kontrolu užitkovosti, musíte u jehňat po narození zajistit označením
původ matky. Otec by měl být samozřejmě jasný. Označení nemusí být zrovna
náušnice, ale ve Vašem případě je samozřejmě nejjistější jim dát hned dvě,
protože při strátě jedné máte stále možnost zjistit původ po matce.
Tyto problémy se však netýkají zadavatelky.
Běžný chovatel může označit jehňata až v šesti měsících. Která zůstanou do
vlastního chovu dvěma náušnicema a k domácí porážce jednou náušnicí.
Když zvíře opouští hospodářství musí mít náušnice dvě. To praví zákon.
Realita dodržování zákona o registraci hospodářství a jeho kontrola je jaká je,
a tak v tom chovatelé kličkují jak se dá.
Kdyby měl někdo z patřičných míst zájem kontrolovat dodržování zákona
o registraci hospodářství a kontrolovat dodržování zákona o plemenitbě,
tak by nebylo možné prodávat beránky a kozlíky na chov, keří by měli
končit na pekáči.

Paní, máte v tom trochu zmatek.Pokud produkuju pouze jatečná zvířata a ne chovná nebo plemenná, tak stačí objednat náušnice do 1 ucha. Takto označená zvířata jsou určena výhraně pro ČESKO. Kdyby je chtěl někdo vyvést za hranice, musí mít ještě čip. Klidně je mohu prodat dál na spásání zahrad atd..., ale zvíře musí být poraženo do roka. Je to taky proto, že známky už přestaly být dotované a platí se plná cena a jedna známka je úspora 10 Kč při 500 jehňatech a víc ve velkochovech už je to docela pěkná suma. Podívejte se na stránky cmsch na formulář objednání nových známek.

16.7.2015 22:36
pajca

XXX.XXX.73.177

přezdívka napsal(a):
Paní, máte v tom trochu zmatek.Pokud produkuju pouze jatečná zvířata a ne chovná nebo plemenná, tak stačí objednat náušnice do 1 ucha. Takto označená zvířata jsou určena výhraně pro ČESKO. Kdyby je chtěl někdo vyvést za hranice, musí mít ještě čip. Klidně je mohu prodat dál na spásání zahrad atd..., ale zvíře musí být poraženo do roka. Je to taky proto, že známky už přestaly být dotované a platí se plná cena a jedna známka je úspora 10 Kč při 500 jehňatech a víc ve velkochovech už je to docela pěkná suma. Podívejte se na stránky cmsch na formulář objednání nových známek.

Děkuji za radu kam se podívat. ale tam je psané to samé co jsem psala já,
pokud považujete za obchodování prodej jinému chovateli. Přečtěte si vysvětlivky
k obědnání nových známek a vysvětlivky k objednání duplikátů.
Nedalo mi to a zavolala si na Ústřední evidenci o jejich vysvětlení. Bylo mi dáno
za pravdu, že můj výklad je podle tohoto návodu, který je podle vyhlášky č 136/2004
správný.
Pak jsme se ale dohodli, že se pracovník podívá na zákon a tuto vyhlášku
podrobněji, a našel, že v § 22 odst.4 je to již psané jinak, čimž si to protiřečí.Píše se
v něm :
Jehňata nebo kůzlata určená k porážce do 12 měsíců stáří, která nejsou určena k
přemístění do jiného členského státu ani na vývoz do třetích zemí, mohou být
v souladu s přímo použitelným předpisem EU o stanovení systému o evidenci
ovcí a koz označena odchylně a to minimálně jednou ušní známkou.
O způsobu označení při domácím obchodování již nic, jako v návodu na objednání
známek. Tedy někde někdy nastala změna výkladu, a já si nemyslím, že v tom
mám zmatek.

16.7.2015 23:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

pajca napsal(a):
Děkuji za radu kam se podívat. ale tam je psané to samé co jsem psala já,
pokud považujete za obchodování prodej jinému chovateli. Přečtěte si vysvětlivky
k obědnání nových známek a vysvětlivky k objednání duplikátů.
Nedalo mi to a zavolala si na Ústřední evidenci o jejich vysvětlení. Bylo mi dáno
za pravdu, že můj výklad je podle tohoto návodu, který je podle vyhlášky č 136/2004
správný.
Pak jsme se ale dohodli, že se pracovník podívá na zákon a tuto vyhlášku
podrobněji, a našel, že v § 22 odst.4 je to již psané jinak, čimž si to protiřečí.Píše se
v něm :
Jehňata nebo kůzlata určená k porážce do 12 měsíců stáří, která nejsou určena k
přemístění do jiného členského státu ani na vývoz do třetích zemí, mohou být
v souladu s přímo použitelným předpisem EU o stanovení systému o evidenci
ovcí a koz označena odchylně a to minimálně jednou ušní známkou.
O způsobu označení při domácím obchodování již nic, jako v návodu na objednání
známek. Tedy někde někdy nastala změna výkladu, a já si nemyslím, že v tom
mám zmatek.

Paní, nevím jak velký máte chov a kam všude prodáváte. Nejsem žádný velkochovatel, pro sebe si zabijeme jedno někdy dvě jehňata. Ta zvířata, která jsou opravdu pěkná se snažím uchovnit, aby byl trochu chovatelský posun a průměrná a podprůměrná jdou na jatka. Loni jsem prodávala přes prostředníka do ciziny. Potřebovala jsem k tomu kulaté razítko od státních veterinářů. Málem jsem ho nedostala, protože jehňata neměla čip. Naštěstí pán, který vývoz zprostředkovával se s veterinářem domluvil, že je očipuje na schromažďovacím středisku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík