Eimyce

XXX.XXX.219.40
Dobrý den, jsem začátečník v chovu koz a proto se na vás obracím s dotazem, zdali někdo nemáte zkušenost s náhlým úmrtím 5 měsíčního kůzlete. Před měsícem jsme koupili dvě kozy odčervené a očkované obě jsou v registru a byly naprosto zdravé. Celý měsíc jsem krmila granulemi na které byly navyklé a seno, postupně jsem přidávala sem tam snítku mrkve či salátek ze zahrádky nebo pár kedlubnových listů a třeba i tvrdý chléb. Samozřejmě mělz dostatek čerstvé vody. Výběh na pastvu mají kdykoliv, ale tráva je momentálně vlivem sucha spíše udupaná a posekaná, takže moc čerstvého zeleného nemají. Kozy byly ještě včera v pořádku, stolice bobky, moč normální, žraly, byly skotačivé - zkrátka vše běžné. Až na to včerejší horko 35stupňů C. Vodu jsem během dně doplňovala. Ráno jsem však našla jednu kozu mrtvou... dvě průjmovité stolice byly od ní, ta druhá byla naprosto v pořádku. Zdálo se mi, že uhynulá koza byla trochu nafouklejší, ale zřejmě už to v ní nějak kvasilo a pracovalo, jestliže uhynula večer či v noci... nevím. Prosím vás, nevíte nějakou příčinu či nemáte podobnou zkušenost ? Děkuji. Jsem z toho strašně špatná.
Eimyce

XXX.XXX.219.40
Děkuji za příspěvek. Chléb na čas vyřadím. Ovšem druhá koza je v pořádku, nevím tedy co je tympanie... ihned najdu na go. Uvidím, jak dopadne ta druhá. Veterinář mi říkal, že pitva by byla k ničemu... v tomto počasí prý už funguje včasně rozklad a zvíře se nafukuje rychleji.
Eimyce
napsal(a):
Dobrý den, jsem začátečník v chovu koz a proto se na vás obracím s dotazem, zdali někdo nemáte zkušenost s náhlým úmrtím 5 měsíčního kůzlete. Před měsícem jsme koupili dvě kozy odčervené a očkované obě jsou v registru a byly naprosto zdravé. Celý měsíc jsem krmila granulemi na které byly navyklé a seno, postupně jsem přidávala sem tam snítku mrkve či salátek ze zahrádky nebo pár kedlubnových listů a třeba i tvrdý chléb. Samozřejmě mělz dostatek čerstvé vody. Výběh na pastvu mají kdykoliv, ale tráva je momentálně vlivem sucha spíše udupaná a posekaná, takže moc čerstvého zeleného nemají. Kozy byly ještě včera v pořádku, stolice bobky, moč normální, žraly, byly skotačivé - zkrátka vše běžné. Až na to včerejší horko 35stupňů C. Vodu jsem během dně doplňovala. Ráno jsem však našla jednu kozu mrtvou... dvě průjmovité stolice byly od ní, ta druhá byla naprosto v pořádku. Zdálo se mi, že uhynulá koza byla trochu nafouklejší, ale zřejmě už to v ní nějak kvasilo a pracovalo, jestliže uhynula večer či v noci... nevím. Prosím vás, nevíte nějakou příčinu či nemáte podobnou zkušenost ? Děkuji. Jsem z toho strašně špatná.
Nevím jak u koz, ale u ovcí by to ukazovalo na entrotoxemii. Tam do posledka vypadá zvíře v pohodě a pak je během půl dne po něm. Byly očkované na enterotoxemii? jinak se tomu moc předcházet nedá. Dejte si do vyhledávače a určitě na vás nějaké podrobnější informace vypadnou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím si, že bez dalších informací, byť třeba i nálezu z nějaké podomácké pitvy, jen hádáme. Jestli chcete vědět aspoň přibližně, co kozu zabilo, musíte se podívat dovnitř. Barva sliznic, náplň bachoru, červi, barva střev (růžová/červená/černá), barva a velikost jater a tak.
Eimyce

XXX.XXX.219.40
Děkuji za odpovědi všem. Domácí pitvu sama nedám - jsem v pátém měsíci těhotenství. Tak musím zmermomocnit polovičku. Je mi však podezřelé, že to šlo tak rychle...
Eimyce
napsal(a):
Děkuji za odpovědi všem. Domácí pitvu sama nedám - jsem v pátém měsíci těhotenství. Tak musím zmermomocnit polovičku. Je mi však podezřelé, že to šlo tak rychle...
Teď už asi nic nezjistíte, je strašné teplo a zdechlina pracuje. Bude se nafukovat a až se do ní podíváte, tak nepoznáte co bylo ve střevech před úhynem a co poněm. Při enterotoxemii je ve střevech hodně plynů. Jedině aby veterinář odebral vzorek a poslal na rozbor do laboratoře. Tam vám to řeknou přesně. Kozičku, která vám zůstala bych znovu odčervila a omezila šrot a jiná hodně energetická krmiva. Hodně pamlsků a dobrot vede k takovýmto koncům Ne nadarmo se říká dobrého pomálu.
Eimyce

XXX.XXX.219.40
Děkuji za odpoveďi. Druhá kozenka bude mít holt dietu - bude na seně. Nevím však, jestli by odčervení nebylo brzy za sebou, neboť odčervené a očkované byly. Ovšem na co všechno očkované - to mi původní chovatel neřekl...