Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2015 10:29
deenna

XXX.XXX.61.63

Zdravím,
pořídili jsme si 2 beránky jako přírodní sekačku na naši zahradu (800m2). Během pár týdnů se s ní poprali, že celá zarostlá neprostupná houšt je teď pustou "savanou" Každopádně jim dáváme také suché pečivo. Jelikož jsou na zahradě i ovocné stromy, tak nějak jsme mysleli, že budou žrát i ovoce, ale ani meruněk ani jablek si nevšimnou. Když za nimi jdeme, vypadají hladově a loudí chleba, co bychom jim měli ještě dát k jídlu? Vůbec nemůžu na internetu najít co žere ovce, když pominu spásání... Díky za rady!

24.7.2015 10:56
kastef

XXX.XXX.138.131

Panebože lidi, když si něco pořídím, tak si aspoň zjistím dopřed co to zvíře žere, pokud už není pastva, tak musíte vzít srp, kosu a nasíct někde jinde trávu a dát jim to, pokud ta možnost není, tak seno-to je základ.Jablka mají ovce rády, ale jako přídavek k objemnému krmivu, ne jako základ, no a merunky-no ty tedy můžou udělat pěknou neplechu, nadýmají, to budte rádi že to nežerou.

24.7.2015 11:15
deenna

XXX.XXX.61.63

kastef napsal(a):
Panebože lidi, když si něco pořídím, tak si aspoň zjistím dopřed co to zvíře žere, pokud už není pastva, tak musíte vzít srp, kosu a nasíct někde jinde trávu a dát jim to, pokud ta možnost není, tak seno-to je základ.Jablka mají ovce rády, ale jako přídavek k objemnému krmivu, ne jako základ, no a merunky-no ty tedy můžou udělat pěknou neplechu, nadýmají, to budte rádi že to nežerou.

Trávy mají dost. A opravdu, ač se to zdá neuvěřitelné, tak jsem NIKDE nenašla čím se ovce krmí kromě trávy! Proto se ptám, máme je měsíc. Takže to nejsou žádné chudinky, seno mají samozřejmě!

24.7.2015 11:20
kastef

XXX.XXX.138.131

No tak pak nevím na co se ptáte, v prvním příspěvku/dobře si ho po sobě přečtěte, jak působí/ píšete že mají ovce pustou savanu a že vypadají hladově...co byste jim jiného chtěli dát-pokud mají dost sena, trávy a spadené nějaké to jabko, nic jiného nepotřebují-rozhodně ne berani na výpas.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2015 12:25

Je to jednoduché. Ovečky samozřejmě preferují trávu před senem. Pokud už si vyžraly zelené, tak občas jistě ukusují sena, ale mezi tím, jak si vás ochočili, žebrají dobroty. Tvrdý chleba je pro ně samozřejmě pamlsek, tedy ho preferují před senem a tak stojí a bečí, protože vědí, že vás donutí přijít k ohradě a hodit nějakou dobrotu.
Proto pokud mají vše, co mají mít alespoň v základu, tedy: suché neplesnivé seno (pokud z letošní seče, tak dobře proschlé, alespoň 6 týdnů ), čerstvou vodu a solný liz, netřeba se obávat, že jim něco chybí. Pokud byste rádi ovečky, které moc nebečí, tak holt budete muset přestat slyšet na jejich "stěžování si" a nedávat jim nic. Ony si zvyknou, že z vás nic nevyloudí.
Jistě by ale uvítaly, kdybyste si na ně udělali čas a občas jim přilepšili čerstvou trávou.
S tím tvrdým pečivem opatrně - není to moc hodnotné krmivo a některým kusům, resp. všem při velkém zkrmeném množství, může dělat rošádu se zažíváním.
Co se dalšího krmiva týče, tak si tady zadejte "jádro" nebo něco podobného a vyberte si z odpovědí, co se vám nejvíc bude hodit. Co chovatel, to vlastní názor. Většinou se volí směs jadrného krmiva (ječmen, oves, někdo dává i pšenici, kukuřici... vše nejlépe šrotované nebo vločkované pro lepší využití)... ale jádro vám stejně nenahradí spokojenou ovci na pastvě (dává se ho poměrně málo, dle velikosti ovce, např. cca velký kelímek od jogurtu na kus).
Nejlepší by bylo domluvit se s nějakým sousedem a pustit ovečky pracovat na další nevyužívanou zahradu

24.7.2015 13:15
1289

XXX.XXX.103.35

kastef napsal(a):
No tak pak nevím na co se ptáte, v prvním příspěvku/dobře si ho po sobě přečtěte, jak působí/ píšete že mají ovce pustou savanu a že vypadají hladově...co byste jim jiného chtěli dát-pokud mají dost sena, trávy a spadené nějaké to jabko, nic jiného nepotřebují-rozhodně ne berani na výpas.

Proč hned taková agrese? paní se slušně ptá, tak snad slušně odpovím, každý jednou začínal...

24.7.2015 13:45
koňadra

XXX.XXX.138.226

1289 napsal(a):
Proč hned taková agrese? paní se slušně ptá, tak snad slušně odpovím, každý jednou začínal...

Jaká agrese? Já, když jsem si přečetla první příspěvek zadavatelky, tak to je tak na ochránce zvířat - nechat ovce na vypasené zahradě a ptát se, co žerou? Potom najednou píše, že mají seno. To nemá logiku. Když chci nějaké zvíře, tak si nejprve přečtu, NEŽ SI ZVÍŘE POŘÍDÍM, co to zvíře vlastně potřebuje. Záleží i na tom jakého plemene ovce jsou - některé jádro potřebují, jiné ne. Ale žádná ho nepotřebuje kvanta (více může vážně uškodit!) a nenahradí tím seno a trávu. A že ovce potřebují také liz, tak to asi zadavatelka netuší vůbec. Vše, co bych napsala já, napsala už hhippie.

24.7.2015 14:05
kastef

XXX.XXX.138.131

Přesně tak-jaká agrese-když si ten první příspěvek přečtete, tak to vypadá, že ovce stojí naprostřed prázdné zahrady a majitelé se podivují, proč se neživí jablky a merunkami, a na dotaz že netuší, co ovce žere?Na to se nedá nic říct.Bohužel spousta lidí, co si ovce pořídí, zvláš´t na sezonu berany netuší, že vůbec nějaké seno můžou potřebovat/ třebas bude týden pršet a ovce nebudou chtít mokrou trávu, onemocnění zvířete a stažení s pastvy atd.Osobní zkušenost-prodávám jehňata každoročně.a málokdo má třebas ten liz koupený, musím upozorňovat at ho urychleně dokoupí, a seno nemají většinou vůbec, koukají na mne jak zjara-takže k jehňatům kolikrát přidávám namačkaný bramborový pytel sena pro první dny, protože jehňata u nás dostávají i seno.

24.7.2015 14:21
deenna

XXX.XXX.10.2

Moc dekuji! Takze trava a seno vlastne staci ;) Me slo primarne o to, jestli jim mame nejak prilepsit. Travu maji samozrejme, jednou za cas jim prineseme vetvicky keru a stromku co ostrihame, chleba... Liz a vodu maji samozrejme k dispozicii stale. Rozhodne hlady netrpi ;) dekuji jeste jednou a preji hezky den.

24.7.2015 14:44
Massaro

XXX.XXX.103.6

Které plemeno potřebuje v létě jádro?

24.7.2015 15:04
kastef

XXX.XXX.138.131

Rozhodně pokud mají to co píšete, není třebas jim nic přilepšovat, jádro se většinou dává jen po porodech, na podporu laktace, a jehńátkům narozeným v zimě, protože není pastva.To jádro kolikrát nadělá víc škody jak užitku, rozhodně jim žádné nedávejte.Beranům na vypasení se nedává.

24.7.2015 17:46
koňadra

XXX.XXX.128.31

Massaro napsal(a):
Které plemeno potřebuje v létě jádro?

Kdysi jsem chovala merino, později romanovky a obojím jsem šrot (trochu) dávala. No, možná, že dnes už se nedává šrot ničemu, to nevím. Před pár lety jsem se k ovcím na čas vrátila, měla jsem suffolky a těm se šrot nedává - jedině snad (trochu) kojícím bahnicím.

25.7.2015 11:53
kodelka73

XXX.XXX.219.26

Já mám kamerunky a přilepšuji občas ječným šrotem.Jablíčka a švestky milují, ale jen, co si spadané najdou...mlsné jsou...no, jako kozy...i když jsou to ovce...

27.7.2015 14:32
mara.ovce.romanovske

XXX.XXX.222.237

deenna napsal(a):
Trávy mají dost. A opravdu, ač se to zdá neuvěřitelné, tak jsem NIKDE nenašla čím se ovce krmí kromě trávy! Proto se ptám, máme je měsíc. Takže to nejsou žádné chudinky, seno mají samozřejmě!

Co takhle sul bez medi.

2.8.2015 16:37
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

U nás je veliké sucho již několik týdnů, pastviny vypasené, v okolí vysekáno, koupila jsem tedy granulovanou vojtěšku, pro odrostlejší jehnata jehněčí granule a začali jsme dávat první letos usušené seno, voda, liz. Vše ze zeleniny, co zbyde po nás, dostanou, vylisovanou řepu, mrkev, jablko(zbytky po odštavení pro nás). Máme 4 dospělé suffolky a 4 jehnata pet mesíců stará-pozemky celkem 6000m. A prostě letos pastva není :(.

2.8.2015 23:16
bischof.vlastimil

XXX.XXX.32.252

JanaKostelec napsal(a):
U nás je veliké sucho již několik týdnů, pastviny vypasené, v okolí vysekáno, koupila jsem tedy granulovanou vojtěšku, pro odrostlejší jehnata jehněčí granule a začali jsme dávat první letos usušené seno, voda, liz. Vše ze zeleniny, co zbyde po nás, dostanou, vylisovanou řepu, mrkev, jablko(zbytky po odštavení pro nás). Máme 4 dospělé suffolky a 4 jehnata pet mesíců stará-pozemky celkem 6000m. A prostě letos pastva není :(.

Letos dostane spousta, chovatelů, za vyučenou tímto suchým počasím.
Často jsem slýchával kolik mají ovečky na pastvě trávy co nezerou (jsou přece masné) ale letos nic... no a popravdě se vůbec netěším na stříhání ovcí příští rok (protože pokud se nezmění počasí bude pro zvířata mnohdy nouze).

3.8.2015 21:02
kastef

XXX.XXX.138.131

No my už taky máme vypasené, ale ještě máme dost trávy na sečení, byt už je to skoro seno na stojáka, ale máme co dávat.Proto už takypřikrmujeme granulemi.Sena máme dost, kupujem pro koně a máme velký chov králíků, takže hlad ovcím nám nehrozí.

4.8.2015 14:10

Zatim tomu vzdoruju, pet pastvin vymera od 2100m2 po 2800. V kazdy jsou cca 5-7 dni. Pocet kusu 6 bahnic,5 petimesicnih jehnic,2 petimesicni berani a 5 cca 2 mesicnich beranku. K tomu ted pribyly 2 petimesicni berani na chov. Takze celkem pasu 20 kusu. Travu nenechavam vykousat uplne na drn. Jak se objevi takovej ten suchej podklad tak jdou dal i kdyby tam byly jen 4 dny. V zaloze mam ted jeste asi 1.5 ha nic moc otavy. Kraj u nas vypada proti tomu co vidam jinde jako hobitin, krasne zeleno.

5.8.2015 18:19
Pola

XXX.XXX.20.252

K té paní, co se ptá. Tu pastvu by bylo třeba posekat, možná to potom suché na zemi sežerou - co nespásly zelené Třeba kamerunky to dělají.POLA.

jitka.h

8.10.2015 17:07
jitka.h

XXX.XXX.88.232

Naše kamerunky milují posekané kopřivy, čerstvých si nevšimnou, ale jak zavadnou hned se do nich pustí.
Seno preferují před zelenou pastvou, je to zajímavé.
Z jádra oves, ječmen - pšenici ne.

8.10.2015 18:20
Spede

XXX.XXX.39.3

Jitka.h

Natrhal jsem kamerunkám kopřivy co rostly kolem salaše a leží na špalku, už 3 den a ještě si jich nevšimly :(.

4.10.2016 21:09

Mám od ledna tři beránky a teď se mi pustili do spadaných kaštanů.
Zdají se mi že více polehávání.Může to být z kaštanů.Tanin který obsahují je prospěšný.
Děkuji za odezvu.
P.S.Druhou odčervování dávku jsem neprodával.
Radim.

4.10.2016 23:58
nighthunter

XXX.XXX.88.29

Nie je 800 m2 na 2 ovce traochu malo ?

26.6.2018 07:56
Mana69

XXX.XXX.169.33

Zalezi o jake plemeno ovci se jedna a jak kvalitni je travni porost. Na sezonni vykrm to vetsinou staci.

Seli12

18.7.2019 19:09
Seli12

XXX.XXX.106.130

Dobrí
Dajte im ovocie z ruky a ony budú vedieť že je to dobré a budú jesť aj zo zeme. Dajte im mrkvu ale za žiadnu cenu papriku! Naše jedia aj meruňky ale asi najviac milujú lístky z vŕby. Tým im rozšírite jedálniček a budú spokojnejšie a nebudú pôsobiť hladné👌😉🐏🐑

Jony7

3.4.2020 12:25
Jony7

XXX.XXX.64.14

Zdravím
K přikrmování (Krmení) ovcí (jehnat) Je potřeba přistupovat z rozumem
POZOR Dehydrované krmivo (šrot) může hlavně u mládat způsobiit ůhyn
Dehydtované krmivo může způsobit zácpů a znepruchodnění travicího ustrojí
Krmivo v tavicím traktu nabobtna / zalepí a tím zneprůchodní travicí ůstrojí a mládě může uhynout protože není schopno se vyprázdnit .

Neni nad kvalitní čerstvou (čerstvě nasečenou ) trávu / píci

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík