Pasení v el. sítích - divočáci? :(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2015 08:38

Mám možnost spásat pozemek sousedící s lesem, kam s oblibou v místech nižšího porostu chodí rýt divočáci (všichni to znáte, je jich všude mraky).
Otázka zní, zda je nějaký ohradník, který by je odradil? Předpokládám, že el. sítě jsou tou nejblbější variantou (pro mě však nejschůdnější vůči majitelům pozemků...)? Nemám psa, takže bych nerada dvakrát do týdne lovila stádo po lese (asi bych za chvíli neměla čím pást...).

S páskovými ohradníky taky nemám dobré zkušenosti - ovce se mi to prostě naučily procházet, ikdyž měli pastvu bohatou a vše, co potřebovaly, v ní.
Jediné, co mě tedy napadá, dát první dvě řady z drátů? Ale bojím se, jak se s ním pracuje... bude nutné ho velice dobře vypnout, a pak se naskýtá otázka, zda naopak nebude praskat?
Jsem v tomhle na vážkách - buď mám ovce v zástavbě, kde v sobě vnitřně řeším, aby nebyly hlučné, aby do sítí nevletěl nějaký pes, atp., nebo když je vystrčit za obec, tak jak vyřešit kolize z divokou zvěří... achjo.
Díky moc za zkušnosti!

25.7.2015 14:16
tom.tady

XXX.XXX.159.83

Ahoj,

V Anglii dělaj pěkný zídky .

Jinak my pasem v sítích + tygří h...o ve spreji. Jednou za čas tím sice prasata projdou, ale nic strašnýho. Měli jsme ovce v zarostlé třešňovce napříč výchozy divoké, a za dva měsíce nám tím prasata prošly 2x.

I když, teď tam navážíme stádo na letní výpas a enviro tábor, a na noc je pro jistotu budu házet do košáru, ať mám klidný spaní.

Pěkné prázdniny, pokud jste si je udělali a poslali děti pást se k babičkám a na tábory .

T.

25.7.2015 14:50

Ahoj Tome. Taky mě napadlo to kombinovat s těmi odpuzovači, ale vzhledem k tomu, že mám tátu myslivce, vím, že to až takový fungující zázrak není... ale jestli to fungovalo vám, mohlo by i nám.
Přesně, odeslali jsme děcka a tak máme víc času na práci... achjo. Člověk si s těmi zvířaty neodpočine. Blbý je, že je to takový postižení - kdybych se jednou rozhodla, dát je pryč, tak bych trpěla daleko víc, než když jsem pořád v jednom kole :)
Add. zídky - v Irsku mají taky takový pěkný. To je přesně to, co si majitel toho nabízeného pozemku představuje pod pojmem "rychle odmontovatelná ohrada"
Přeju klidnou sezónu - ať se pasou, kde maj
Jdem zkontrolovat, zda nám neulítly sítě - přišel nárazovej vítr a do té zkaměnělé země to před týdnem fakt zapíchat pořádně nešlo...

28.7.2015 09:11
slunecnivrch

XXX.XXX.165.134

Cukají mi koutky, při čtení vašeho příspěvku
dívám se že jsme na tom stejně jak s "postižením" tak ve snaze zapíchnout tyčky od sítí do naprosto betonové země :)
jinak mi používám sítě už nějaký rok, právě proto, že se dobře a rychle stěhují.
pravidelně nám přes ně přechází divočáci a srnky, ale jen když je vyplá elektrika.
se zaplou elektrikou se nám to ještě nikdy nestalo.

28.7.2015 12:18

S dratem se dela dobre. I je snadno demontovatelny, jen to chce mit civku na navinuti. Nevyhoda je ze se musi aspon trochu vypnout a to chce jak pevne rohove kuly, tak kdyz je nerovny teren a ohrada ho ma kopirovat, tak i pevne kuly v mistech nerovnoti. Tozn pred "kopeckem" + v kopecku. Kdyby se pouzily jen pevne rohove a zbytek byste htela delat treba z laminatovych tycek jan jako podpory, tak to nebude uplne ono. Bud to po dotazeni laminat vytahne nebo naopak stlaci izolato na laminatu smerem dolu. Castecne to muzou resit dilatacni pruziny zarazene mezi drat a napinak. Ty prodavane ve shopech s ohradnikama jsou nekrestansky drahy. Daji se kupit levnejsi pruziny napriklad urcete pro trampoliny. Az budou prachy navic a cas, tak postupne pruziny zaradim na vsechny moje ohrady.

Drat jina nepraska, pouzivam tloustku myslim ze je to 2,5 nebo neco mezi 2-2,5. Pokud mate pozemek bez doliku, kde by se to muselo resit, tak neni problem. Udelat poradny rohy, zakopat do obou stran "mrtve muze" a je to :).

28.7.2015 21:27
pavolsk

XXX.XXX.150.123

Zdravím, tiež pasiem na území okupovanom diviakmi, ovce mám v sietiach a zatiaľ boli len dva incidenty, prasa zrejme v rýchlosti nabralo sieť a kým zaradilo spiatočku sieť bola totálne domotaná, niekoľko kolov vytrhnutých, ale sieť vydržala a splnila účel. Odvtedy sa ju naučili zrejme obchádzať pretože si vyšlapali nové chodníčky poza ohradu. Zatiaľ ju akceptujú ovce, kozy aj zver z druhej strany. Problém siete je, že sa nedá dokonale napnúť, tráva neustále dorastá a dotýka sa spodného drátu, čo vybíja baterku, takže ju mením cca každé štyri dni. Teraz sme tento problém čiastočne vyriešili položením 30cm širokej elektrikárskej fólie pod siete, tráva spod fólie tak ľahko nevyrastie, ale je to pár hodín práce naviac pri prekladaní siete Mám v zásobe kúpený aj drôt, ktorý budem inštalovať na zimu, ovce plánujem nechať vonku a sieť v snehu je zrejme nepoužiteľná. Na jar ak budú jahňatá opäť nahodím siete, snáď ich ochráni pred líškou, popod drôt by sa zrejme pretiahla jednoduchšie. Zatiaľ sa mi nestalo, že by sieťou prešli ovce alebo kozy, aj keď bola deň bez prúdu, ale vždy majú dostatok pastvy a takisto množstvo stromov a kríkov, ktoré radi vyhľadávajú a s obľubou likvidujú

28.7.2015 21:36

Tak děkuji všem za podporu. Z těch příspěvků to vypadá docela nadějně :) Ještě takové "paskvil" řešení mě napadlo (aby člověk nemusel stavět úplně bytelnou ohradu, tedy z ovčího pletiva, vypnutého mezi dvěma vodorovnými břevny, jak to mám u sebe, to pak není co řešit...). A to že by byla ohrada s dvěma dole nataženými dráty nebo lany s elektrikou a uvnitř pak sítě s elektrikou. Ale zase si nedokážu představit to podsekávání širokého pruhu, to by bylo ještě víc práce než jinde. Jenže já prostě nevěřím těm páskám - jak mi to ovce procházely, tak buď pevnou ohradu nebo sítě. Upřímně závidím všem, co pasou ve dvou řadách drátu jako krávy... vůbec nechápu, jak v tom ty ovce vydržej. Taky jsem měla bohatou a rozmanitou pastvu a prostě to procházely. Jediné, co mě napadá, že jestli to vážně dostatečně netlouklo... ale zdroj byl na síti, tak nevím, jestli byl problém v tomhle...

4.8.2015 14:23
pan Puaro

XXX.XXX.174.71

Ahote,
Dovoluji si přidat svou trošku do mlýna. Několik let jsem choval prasata pastevním způsobem a měl jsem je ohraničena pouze elektrickým drátem a to ve výšce 10,15 a 25 cm. Jedním z našich čuníků byl i divoký kanec. Ani jedno z prasat, poté co dostalo první ránu se již k drátům nikdy nepřiblížilo blíž, než na vzdálenost která by jej mohla ohrozit. po této zkušenosti vždy než převedu ovce a kozy na novou pastvu, ji oplotím celou elektrickou sítí a nechám pár dní prázdnou, ale zapnutou. Veškerá zvěř, která do té doby využívala danou plochu buď k pasení, nebo jako průchozí, se se sítí brzy seznámí a změní své cesty na dobu po které je plocha oplocena, prostě k tomu nejdou stejně jako k tomu nešla ta moje prasata, ovce a kozy.
Přeji všem pěkný den. P.

Přidejte reakci

Přidat smajlík