Dobrý den,
jsem začínající chovatelka - mám kozenky cca 3měsíce.3 letou ČB, a dvě 4 měsíční kříženky(jedna podílovka AN, a jedna BU-B.).
Když jsem koupila kozenku 3letou Rozárku- bývalá majitelka jí dávala čerstvé pečivo a oves.Já jsem začala dávat pš.otruby a oves, suché rohlíky. Rohlíky jsem vyřadila - postupně uplně.Pak jsem přídávala vojěškové granule a řízky. Samozřejmě má vodu, seno, pastvu, lizy, nutrimix
Koza dojila cca 3 litry denně ( 3měsíce po odstavu kůzlat). Po měsíci a půl začala mít místo bobků(hroznového vína :o) lejno jako pes a začala jít dolů s mlíkem. Veterinář to řešil a po měsíci je to v pohodě - bobky jsou jak mají být. Jen ten nádoj je pořád stejný - ted má necelý 1,5l denně.Kozenka dostává jen oves(trošku granulí). Co a v jakém množství jí můžu přidávat aby se nádoj zvýšil? MYSLÍTE SI ŽE SE JEŠTĚ ZVÝŠÍ?Koupila jsem i granule pro kozy - zatím jí do toho ovsa přidávám hrstičku denně. Nikde jsem se nedočetla kolik se jí toho může dát . Nebo jí mám zasušit a nechat jí odpočinout?
Nekoupila jsem je narychlo, několik měsíců jsem četla knihy, net, ptala se chovatelů, připravovala prostředí - chlívečky, oplocení pastvy, zajistila přísun sena, slámy atd.
Největší obavy jsem měla z krmení. Myslím si že nejtěžší pro začátečníky je sestavení krmné dávky.Budu ráda za radu - ve váhových jednotkách, kolik čeho má koza sníst za den aby se měla dobře a dobře dojila.Vím co by měla jíst, a vím že je to v různých fázích různé, jen prosím o pomoc kolik? Kolik gramů čeho? Mám - granule ENERGYS® Ovce Uni.
Nebo : oves, pš. otruby, vojtěšku, řízky - řízky a vojtěšku namáčím, otruby trošku spařím.
Musím jí dávat něco vlhkého do čeho dám Nutrimix.
Děkuji za trpělivost s námi začátečníky. Vím že těchto dotazů už tady bylo hodně a já jen otravuji znova.Chci jen aby se moje holky měli dobře a byly spokojené.
Děkuji všem za pomoc Bára.
Jak dlouho je koza po kůzlatech? To má taky vliv na množství nadojeného mléka. Myslím, že tam není nic co by bylo vyloženě špatně. Každá koza je "osobnost" a na každou platí něco jiného. A potom žádná tabulka vám neřekne co je málo a co moc. Prostě ta první zvířata jsou taková "pokusná" zvířata, ale na něčem se to člověk naučit musí. Teorie je dobrá věc, ale praxe je praxe. Chválím, že jste si něco nastudovala, někteří taky chovatelé mají nápad koupit si kozu a hned ji koupí a teprve potom zjišťují co to zvíře vlastně žere.
Milá jmenovkyně, někde bude problém, takový pokles mléka není jen tak. Zajímalo by mě, co vet léčil, že až po měsící byly bobky ok, to mi přijde hodně dlouhá doba. Nejdřív bych asi zkontrolovala bobky (koprolku) a podle toho odčervila. Každá koza je jiná a taktéž její zažívání, tabulky se dají najít, ale ušít krmnou dávku na konkrétní zvíře musí chovatel sám.
Dělám podobnou směs kozám, otruby nemáčím a vitamix jim sypu rovnou do směsi..
Děkuji za odpověd. Koza je po odstavu asi 2 měsíce. Měla 3l a pak onemocněla a každý den se nádoj snižoval - ustálil se asi na 1,5l za den, byla nemocná měsíc. Veterinář jí dával antibiotika a říkal že má asi kokcidie. Pak jií dal Dektomax na odčervení. Chtěla bych vědět čím jí po nemoci krmit, abych jí neublížila a jestli se to znovu zvedne, nebo už ne.
Děkuji Roklanko. Zkoušela jsem jí dát ten Nutrimix do ovsa, propadne na dno a zůstane tam. Otruby mi příjdou strašně prašné - frká a dusí se. Dám do nich jen trošilinku vody aby neprášily a pak ten nutrimix vmíchám. Přiznám se že vím že dáváte kozám tuto směs - čtu už asi rok tyto diskuze a okoukala jsem to od Vás
Začalo to 28.6. - měla slepené lejno jako pes. Já jsem ji ze začátku dala - podle rady bývalé majitelky fernet, pak černé uhlí a pak endiaron.Nic nepomohlo. Vet. měl dovolenou. Přijel 7.7. řekl že má zánět střev a dal mi do stříkačky něco - neřekl co že jí mám dávat 5 dnů 2ml. Pak měl dovolenou. Nelepšilo se to - obvolala jsem asi 10 vet. nikde mi nechtěli pomoct - poslední mi řekla at přjdu s kozou a počkám v čekárně mezi kočkama a psama :o'(Na netu mají že léčí hospodářská zvířata, ale koza je asi nějaké podřadné zvíře nebo co:o(. Můj vet. přijel 16.7. Píchl jí antibiotika a dal gel - Entero ZOO - dávala jsem jí lžičku 3x denně. Nic. Přijel 20.7. Dal jí další injekci a řekl že má asi kokcidie - Dal mi prášek, který jsem jí měla dávat až za dva dny, taky nevím co to bylo 2 lžičky jednou denně 5 dní..Odčervená byla Dektomax.Ve čtvrtek 23.7. měla poprvé ráno bobky. Dnes ráno slepené blanou. Na vyšetření - rozboru nebyly.
Potěš koště, chudák koza. Já bych začala od začátku, poslala bych bobky na rozbor do Prahy -Lysolají. http://www.svupraha.cz/parazitologie/. Protože ač jí bylo podáno odčervovadlo, odčervená být nemusí. V rozboru by našli i kokcidie. Pak bych se zaměřila na zažívání, zda žaludky jdou, jak mají, zatím bych kozu nechala na dietě (seno+voda). Zajela bych si k vetovi pro Hepagen (nebo ho koze nechala píchnout), nebo začala podávat ostropestřec, pro zlepšení trávení. Pokud by bylo vše v pořádku, začala bych pastvou a velmi pozvolným přidáváním jádra (ovsa), od hrsti až po 1/2kg na den. Koza by se měla postupně dát do kupy a směs bych přidávala až k podzimu. Můžete koze dát pivo, kozám chutná a podporuje trávení. Bylo by dobré si koupit Farmatan, je to prášek na podporu trávení a zastavuje průjem, způsobený špatným trávením. Taky je dobré mít doma prostředky na podporu trávení, jako je prodigestan, rumin atd. Po podání kokcidiostatik se mohou zastavit žaludky a veti je neradi dávají dospělým zvířatům.
Nespěchejte s přilepšováním, u koz platí na 100ˇ%, že méně, je více.
Dobrý večer,
právě jsem dostala výsledky z parazitologie a je tam Eimeria spp.v jednom vzorku 3x a ve druhém 4x. Co ted? O co mám požádat veterináře? On mi asi řekne že neví co s tím, tak moc prosím o radu tady. Koza vypadá líp, i nádoj se trochu zvětšil - ale ty výsledky mě vyděsily . Prosím poradte aby byla kozenka zase v pořádku! Děkuji Barbara.
S kokcidiema jsem bojovala kdysi dávno, použila jsem sulfakox, nic jiného nebylo. U mláďat se používá Vekoksan, Baykox. Kokcidiostatika mohou zastavit trávení u dospělců. Teď s nimi bojovala kamarádka a měla dobrou zkušenost s Emanoxem, podařilo se jí snížit z původních 4x na dva. Není to zase tak velká katastrofa, jak píše Monika. Nejsem velkým příznivcem octové vody, raději bych sáhla po Emanoxu.
Děkuji za odpověd. Dectomax dostala 20.7.Zkusím přemluvit veta at mi něco z toho dá. Je to s ním bohužel těžké(asi to hodně z vás zná) a jiný jak jsem psala není . Tvrdí mi například že se kozy na nic neočkují a že mi je očkovat ani nebude . A ještě jedna otázka - ted mi skončila - v pondělí ochr.lhůta na mléko. Stále ho vylívám, myslíte že ho mohu už používat? Je mi jasné že po těch přípravcích asi ne, ale do té doby než dorazí vet.?Děkuji Barbara.
Skôr si myslím že problém nerobili tie kokcídie ale parazity, keď sa po dectomaxe zlepšila. Ale ten Emanox by som dala, ako radí Roklanka. Objednať môžete cez net http://www.srovnanicen.cz/q/emanox/
Dectomax by sa u dojníc nemal používať, určite by som mlieko nepila minimálne mesiac aj dva
Ochranná lhůta:
Maso skotu 56 dní, maso ovcí 70 dní, maso prasat 56 dní.
Nepoužívat u zvířat produkujících mléko pro lidský konzum.
Nepoužívat u nasucho stojících krav, včetně pregnantních jalovic, během 60 dnů před otelením. Nepoužívat u dojících bahnic, jejichž mléko je určeno pro lidská konzum.
Děkuji -taky jí to dávám do krmení -nic nezůstane . Veterinář je jediný kdo má alespon trochu zájem o kozy- i když je mu to asi celkem jedno. Vždycky přijede, něco jí dá - když se ptám co to je, nic mi neřekne. O tom odčervení jsem se dozvěděla asi až za týden, kdy jsem mu volala jestli by ji nemohl odčervit - řekl že už to udělal a teprve pak mi řekl čím.Očkovat nechce - prý není čím a ani proč.
bstad
napsal(a):
Děkuji -taky jí to dávám do krmení -nic nezůstane . Veterinář je jediný kdo má alespon trochu zájem o kozy- i když je mu to asi celkem jedno. Vždycky přijede, něco jí dá - když se ptám co to je, nic mi neřekne. O tom odčervení jsem se dozvěděla asi až za týden, kdy jsem mu volala jestli by ji nemohl odčervit - řekl že už to udělal a teprve pak mi řekl čím.Očkovat nechce - prý není čím a ani proč.
Očkovanie nie je nutné. Väčšina neočkuje, niektorí proti klostrídiám(tetanus a iné ) Ale skúste vždy z neho hneď vyťahovať info čo koze dáva nech si potom o tých liekoch môžete viac zistiť. Nemá vám to prečo tajiť.