Mladá kozička po průjmu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vero-nika

2.8.2015 15:47
Vero-nika

XXX.XXX.20.183

Zdravím Vás.
Jdu si pro radu. Asi před dvěma měsíci jsme si dovezli dvě zrovna odstavené kozičky. Zhruba po týdnu dostaly silný průjem, postupovali jsme podle rad vetiho, jedna kozička se z toho dostala, druhá se zhoršila, tak veti nasadil atb. Kozičce průjem ustoupil, avšak už to budou dva měsíce a kozička je kost a kůže a neroste, sílu taky nemá na rozdávání
Veti sice říkal, že po takovém zásahu do organismu to chvíli potrvá, ale nedá mi to, tak se ptám, nemáte někdo podobnou zkušenost, jak postupovat?
Děkuji.
Zdraví Veronika.

2.8.2015 17:47
roklanka

XXX.XXX.46.236

Chybí údaje o krmivu, odčervení, na co kozičky vlastně léčil, jaké dostaly léky.

2.8.2015 17:49
roklanka

XXX.XXX.46.236

Koza, pokud je jí faj se mění před očima a nesouhlasím s tím, že to dlouho vetí.

Vero-nika

2.8.2015 18:02
Vero-nika

XXX.XXX.20.54

Je krmena mačkaným ovsem, ječným šrotem a hrubým kukuřičným šrotem s sypkými vitamíny, to je jediné, co sežere, nebo v tom pofrfňá. Řízky ani sladový květ nechce. Chodí s ostatníma na pastvu + seno. Dával se jí vypít farmatan s prodigestanem a píchalo se ji do svalu atb, takové bílé-mléčné barvy. Průjem ustál. Je ale pořád taková nahrbená a hubená. Odčervena Panacur+biomec.

2.8.2015 20:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den, ja bych to tipla na anemii... zkuste to konzultovat s vetem a tady s mistnimi...

2.8.2015 20:39
roklanka

XXX.XXX.46.236

Dobře, takže lze předpokládat, že začervená není? Krmíte jí bohatě, nemá slabou acidozu? Koukla bych se na sliznice na víčkách, zda není anemická, poslala bobky na rozbor.
Pak bych vysadila jádro, dostala by jen seno a vodu + prodigestan. Jak vypadají její bobky?

Vero-nika

2.8.2015 21:13
Vero-nika

XXX.XXX.20.30

Děkuji. Začervená by být neměla. Acidoza ne, ona jádra taky moc nepožere. A bobky nedrží pohromadě, sypou se kuličky..

2.8.2015 23:16
roklanka

XXX.XXX.46.236

Pokud koza nevypadá dobře, je třeba vyloučit vše. Jakmile se koza jen povrtá v jádru, je třeba zbystřit. Ony mají stálý apetit.

3.8.2015 19:46
aluskas

XXX.XXX.104.146

Podívala jste se na ty sliznice? Mně toto dělá vlasovka. Na jednom vláknu zde jsem na to upozorňovala. Zvíře chřadne a chřadne. Někdy to může trvat třeba 3/4 roku (u dospělých kusů) u kůzlat pár dnů či týdnů. Jakmile poškození sliznice slezu přesáhne určitou hranici, už není pomoci. Některé kusy se mi podařilo z toho dostat. Dvě kozičky dvojčata, jedna uhynula, druhá se z toho prakticky rok vzpamatovávala, nekonečné odčervování, dotování rozličnými bylinými přípravky na podporu imunity, česnek, chilli, pivovarské kvasnice, pelyněk, šípek atd. no vyzkoušela jsem snad všechno co šlo, potácela se dlouho na pokraji života a smrti, dlouho nerostla, v půl roce vypadala jak 4 týdenní kůzle. Teď je jí rok a kousek, začala zase růst, dohání stejně stará zvířata a vypadá to, že z ní bude celkem fajn koza, jak bude dojit zatím netuším. Každopádně se zdá, že si proti vlasovce vytvořila imunitu.
Zkuste se podívat na ty sliznice, zabere to chviličku a případně vyloučíte jednu z možností.
Jinak jak píše Roklanka, pokud to je dva měsíce, měla by být kozička v pořádku. Není-li, je to znamení, že je stále nemocná, problém zůstal nevyřešen.

Vero-nika

4.8.2015 09:52
Vero-nika

XXX.XXX.20.18

Dobré dopoledne, ano, víčko má světlé. Včera jsem volala vetimu a ve čtvrtek přijede zase. Koupila jsem ještě nějaké vitamíny, co jsem našla v diskuzi ohledně anemie. Co když jí bude chtít zase napíchat atb? Je to dobře, neoslabím ji ještě více? Ty bylinky jste ji dávala v krmivu? Moc toho do ni nedostanu.
Děkuji.

4.8.2015 10:31
aluskas

XXX.XXX.104.146

Popravdě, má-li sliznice hodně světlé (až bílé) a omezuje-li příjem krmiva, není příliš pravděpodobné, že se z toho dostane. Vím, že to drsné, ale nejlépe je takové zvíře porazit. Ale chápu, že se budete snažit do poslední chvíle, protože já se také vždy snažila, až jsem po 3 letech zkušeností pochopila, že je to zbytečné, že zachráním jedno zvíře ze sta. Díky vlasovce jsem se odhodlala sama porazit kůzle, ačkoli jsem to dřív nikdy nedělala, ale nemohla jsem se koukat jak se trápí.
V 99% nepomůže ani píchání železa, ani odčervování, ani vitamíny ani antibiotika. Udržíte ji o pár dní déle při životě, ale pak stejně odejde.
Vlasovka způsobuje morfofunkční změny ve slézu, na sliznici vznikají léze, následně
zhoršení vstřebávání živin, dochází ke zvýšení hodnoty pH, což zabraňuje syntéze pepsinu, snižuje se absorbce aminokyselin a peptidů. Anémie v důsledku ztráty krve je ten menší problém...

Bylinky dávám v krmivu. Pokud nežere je to problém, leda rozustit ve vodě a dát stříkačkou.
Jinak ještě: Máte-li zvíře opravdu napadané vlasovkou, pomůže okamžitě stáhnout zvíře z pastviny na seno. Vlasovka dostane implus že nastalo období sucha a upadne do hypobiosy. Ale pak nesmí už za žádnou cenu na zelené, protože v tom okamžiku se vlasovka vzbudí a je-li zvíře oslabené je do 3 týdnů po něm. Takže držet na seně (a jádru) do doby než se dostane zvíře do dobré kondice (což může trvat rok i déle) a pak cpát česnekem a jakmile dáte na zelené, tak nastává kolečko odčervování a sledování sliznic...Pokud nemá ještě výrazně poškozenou sliznice slézu, podaří se ho tímto způsobem zachránit.
Každopádně pokud si toto zvíře necháte na pastvinách, bude vám šířit vajíčka. Zbavit se vlasovky je běh na dlouhou trať.
Antibiotika ji neuškodí, ale pravděpodobně ani nepomůžou. Omezí sekundární bakteriální infekci, ale pochybuji, že by měli v tomto případě nějaký výrazný přínos (u nás nikdy nepomohli, jen oddálili konec).
Přeji vám ať se na vás štěstí usměje. A dejte vědět jak to dopadlo, ať už to bude mít smutný či veselý konec. Jsou to zkušenosti, které jsou pro další chovatele velmi cenné.
Takže jestli to Vaše srdce ustojí, kozičku nechte porazit.

4.8.2015 10:35
roklanka

XXX.XXX.46.236

Pokud má bledé sliznice, znovu bych odčervila, dodala železo, nebo alespoň zavadlé kopřivy a píchala jí tak týden Hepagen. Porovnejte si bledost sliznic na Famacha testu, jak moc je zasažená. Je-li to začervením, pravděpodobně vlasovkou, či motolicí, tak atb jsou zbytečná.

Vero-nika

4.8.2015 11:39
Vero-nika

XXX.XXX.20.18

Děkuji Vám. Popravdě bych to ještě chtěla zkusit, ale na druhou stranu mi to nedělá dobře, když ji vidím.
Kde najdu ten test? Neznám ho. Zkoušela jsem na nějakých stránkách, ale nezobrazil se mi. Železo stačí dodat ve vit B + nutrimix + ty kopřivy?

4.8.2015 13:59
aluskas

XXX.XXX.104.146

Pokud je v tom nejhorším stadiu napadení, nepomůže železo v žádné formě, ani injekčně, již se nevstřebává. Mrkněte se na Famachu a napiště jakým číslem na stupnici byste ty sliznice ohodnotila. Je-li to 4, má šanci to ještě zkoušet, je-li to 5 je to zbytečné.

Vero-nika

4.8.2015 14:04
Vero-nika

XXX.XXX.20.35

Děkuji. Koukala jsem, je lehce růžová, takže mezi 4 a 5? Bílá úplně není. Co by bylo nejlepší teď udělat, jak bránit ostatní? Nerozjede se mi to v chovu?

4.8.2015 15:29
moonika

XXX.XXX.160.14

Aluskas:Nechcem vás spochybňovať, nemám moc skúseností s takým silným napadnutím vlasovkou ale poznám chovateľku ktorej sa podarilo skoro zo dňa na deň zachrániť kozu s porcelánovými sliznicami, dostala pokiaľ viem ivomec a železo, možno aj béčka, to už neviem na isto ale rapídne sa zlepšila za krátku dobu, veterinár bol sám z toho paf. Ale asi je to iné keď to príde "zrazu" a keď zviera dlhodobo pod vlasovkou chradne a poškodzuje sa slez atď.

Vero-nika: Odčervila by som aldifalom(vyššia dávka oproti ovciam, veterinári často dávajú nízku ovčiu dávku), pokiaľ predtým dostávala biomec a panacur. To železo a béčka. Dávala by som jej veľa halúzok, každý deň ovädnutú žihľavu, lobodu a pod. o.i aj nejaké výživné seno -lucerkové, cesnak, zázvor a pod. a aby mala prístup k lizu s vyšším obsahom medi, ako napr. Lisal M alebo Solsel Extra Držím palce.
A ako vám pani radila, dať ju mimo pastvy.

4.8.2015 16:18
aluskas

XXX.XXX.104.146

Mooniko, já mám bohužel zkušenosti poměrně velké. Mám stádo 40 koz a vlasovka mi odrovnala první kus už před 4 lety. Bohužel znalosti zkušených chovatelů koz, veterinářů a dalších z této oblasti jsou zde poměrně nulové. Nikdo to nepoznal. A tak se mi to postupně rozšířilo do krásného zdravého stáda koz. Ani když jsem se opakovaně dotazovala, zda to není vlasovka, opakovaně vymýšleli všechno ostatní možné, vlasovku odmítali. Teď po těch letech konečně uznali, že jsem měla pravdu, ale že s tím nic udělat nemohou smajlík Vzpamatováváme se z toho pomalu, ale díky tomu, že už víme s čím bojujeme, snad úspěšně. Ano, jak píšu o pár příspěvků výše, občas se podaří zachránit i zvíře, které je naprosto odrovnané, sliznice porcelánové a vy tipujete jestli zajde už večer nebo až ráno. Ale je to právě to jedno zvíře ze sta.
Jinak tím dáváním větévek, kopřiv a čehokoli zeleného pravděpodobně zvíře zabijete. Mám bohaté zkušenosti. Jediná možnost jak v této fázi odvrátit téměř jistou smrt je seno. Věřte mi. Oni se sice do větévek (např. v této fázi zbožňují ostružiní, lísku, maliní, pelyněk černobýl) pustí a budou se ládovat, vy budete nadšená, že konečně začali žrát, pak se krátce zlepší a pak přijde rychlý konec. Při pitvě uvidíte obrovský bachor plný natráveného žrádla, které ovšem zůstává z velké části v bachoru a také spoustu vody. Játra budou prakticky beze změn, jen možná lehce světlejší (ale nemusí být). Po stažení z kůže uvidíte na místě vpichu po železe obrovskou rezavou skvrnu - to jak se železo nevstřebává. No a pak už stačí podívat se do slezu.

4.8.2015 16:24
aluskas

XXX.XXX.104.146

Jinak ještě jsem chtěla dodat, že netvrdím, že všechno znám a všechno vím a že jen to co říkám já je pravda. Ale jsou to moje bolestné 4 leté zkušenosti, hodně jsem toho o tom načetla a hodně jsem toho s tím zkusila. Ale zcela jistě existují i vyjímky a někde se mé poznání nemusí osvědčit. Jen každému přeji ať ho to nepotká nebo jen v malém.
Jinak na vlasovku poměrně dobře zabírá Aldifal, ale opět jen do určité fáze. Od veterináře doporučené také: první den např. Biomec, pak 5 dní Panacur, pak zase Biomec. To jsem ale nezkoušela, neboť vzhledem k životnímu cyklu vlasovky mi to přijde neopodstatněné.

4.8.2015 16:25
aluskas

XXX.XXX.104.146

Jo a jinak ta měď je také super a zdá se, že funguje. Přestala jsem kupovat věci pro ovce a kozy (včetně granulí) neboť tam je obsah mědi velmi nízký a kupuji zpravidla pro koně, kde je vyšší.

4.8.2015 16:30
moonika

XXX.XXX.160.14

aluskas napsal(a):
Mooniko, já mám bohužel zkušenosti poměrně velké. Mám stádo 40 koz a vlasovka mi odrovnala první kus už před 4 lety. Bohužel znalosti zkušených chovatelů koz, veterinářů a dalších z této oblasti jsou zde poměrně nulové. Nikdo to nepoznal. A tak se mi to postupně rozšířilo do krásného zdravého stáda koz. Ani když jsem se opakovaně dotazovala, zda to není vlasovka, opakovaně vymýšleli všechno ostatní možné, vlasovku odmítali. Teď po těch letech konečně uznali, že jsem měla pravdu, ale že s tím nic udělat nemohou smajlík Vzpamatováváme se z toho pomalu, ale díky tomu, že už víme s čím bojujeme, snad úspěšně. Ano, jak píšu o pár příspěvků výše, občas se podaří zachránit i zvíře, které je naprosto odrovnané, sliznice porcelánové a vy tipujete jestli zajde už večer nebo až ráno. Ale je to právě to jedno zvíře ze sta.
Jinak tím dáváním větévek, kopřiv a čehokoli zeleného pravděpodobně zvíře zabijete. Mám bohaté zkušenosti. Jediná možnost jak v této fázi odvrátit téměř jistou smrt je seno. Věřte mi. Oni se sice do větévek (např. v této fázi zbožňují ostružiní, lísku, maliní, pelyněk černobýl) pustí a budou se ládovat, vy budete nadšená, že konečně začali žrát, pak se krátce zlepší a pak přijde rychlý konec. Při pitvě uvidíte obrovský bachor plný natráveného žrádla, které ovšem zůstává z velké části v bachoru a také spoustu vody. Játra budou prakticky beze změn, jen možná lehce světlejší (ale nemusí být). Po stažení z kůže uvidíte na místě vpichu po železe obrovskou rezavou skvrnu - to jak se železo nevstřebává. No a pak už stačí podívat se do slezu.

Nezávidím vám tie skúsenosti :( Obdivujem vás že ste vytrvali. A s trávením sena kozičky v takom zlom štádiu problém nemajú? Ako do nich ale vtedy dostať viac živín, ktorých sa im tým zlým vstrebávaním tak málo dostávalo.

4.8.2015 16:33
moonika

XXX.XXX.160.14

aluskas napsal(a):
Jo a jinak ta měď je také super a zdá se, že funguje. Přestala jsem kupovat věci pro ovce a kozy (včetně granulí) neboť tam je obsah mědi velmi nízký a kupuji zpravidla pro koně, kde je vyšší.

Na parasitipedii píšu že niekde vlasovku dokonca aj likvidujú podávaním silne zriedeného síranu meďnatého(skalica) -kedysi sa dávalo bežne(ale je to rizikové) alebo podávajú bolusy.

4.8.2015 17:52
aluskas

XXX.XXX.104.146

Samozřejmě v tom posledním stadiu netráví ani seno. Ale jde o to, že v okamžiku, kdy přestanou dostávat zelené, přejde vlasovka do stadia hypobiosy kdy omezí metabolismus, "usíná" a čeká na příznivější podmínky. Přestane tedy likvidovat kozu (alespoň prozatím) a vy získáte čas, dostat zvíře do stavu, kdy bude odolnější, sliznice jakžtakž zhojená a zabere odčervení. Je to vlastně jen o získání času. Je to to stadium na pomezí, řekla bych 4 a 5, prostě taková ta chvilka, kdy lze udělat ještě něco. Protože když bude dostávat dál zelené, vlasovka bude dál ničit žaludeční sliznici a jedno odčervení zpravidla nepomůže a dalšího už se koza nedočká. Mně se toto velmi osvědčilo a podařilo se mi tak zachránit asi 6 koz a 3 kůzlata. Naopak u těch kusů, kdy jsem postupovala stejně (odčervila jsem, dávala česnek, byliny, vitaminy, železo atd). ale ve snaze aby žrali alespoň něco jsem jim nosila právě větévky keřů a čerstvé léčivé byliny, tak vždy u všech konec s tím průběhem, že krátké zlepšení a pak šlus.

jj, po mědi už jsem koukala na Amazonu, že ji tam prodávají právě pro tyto účely, tak jsem si říkala, že až tam budu objednávat ještě něco, že ji pro všechny případy vezmu...

4.8.2015 19:05
moonika

XXX.XXX.160.14

aluskas napsal(a):
Samozřejmě v tom posledním stadiu netráví ani seno. Ale jde o to, že v okamžiku, kdy přestanou dostávat zelené, přejde vlasovka do stadia hypobiosy kdy omezí metabolismus, "usíná" a čeká na příznivější podmínky. Přestane tedy likvidovat kozu (alespoň prozatím) a vy získáte čas, dostat zvíře do stavu, kdy bude odolnější, sliznice jakžtakž zhojená a zabere odčervení. Je to vlastně jen o získání času. Je to to stadium na pomezí, řekla bych 4 a 5, prostě taková ta chvilka, kdy lze udělat ještě něco. Protože když bude dostávat dál zelené, vlasovka bude dál ničit žaludeční sliznici a jedno odčervení zpravidla nepomůže a dalšího už se koza nedočká. Mně se toto velmi osvědčilo a podařilo se mi tak zachránit asi 6 koz a 3 kůzlata. Naopak u těch kusů, kdy jsem postupovala stejně (odčervila jsem, dávala česnek, byliny, vitaminy, železo atd). ale ve snaze aby žrali alespoň něco jsem jim nosila právě větévky keřů a čerstvé léčivé byliny, tak vždy u všech konec s tím průběhem, že krátké zlepšení a pak šlus.

jj, po mědi už jsem koukala na Amazonu, že ji tam prodávají právě pro tyto účely, tak jsem si říkala, že až tam budu objednávat ještě něco, že ji pro všechny případy vezmu...

Vďaka za informácie:).

4.8.2015 19:36
roklanka

XXX.XXX.46.236

Já bohaté zkušenosti s vlasovkou nemám, měly jí jen dvě kozy, jedna přežila. Jsem přesvědčená, že proto, že jsem reagovala příliš pozdě. Obě měly sliznice skoro bílé.Tříletá to zabalila do druhého dne a roční vypadala o facku lépe, píchala jsem denně Hepagen, byla na dietě, odčervená byla třikrát po týdnu.Lila jsem do ní pivo a jakmile jí oživl výraz, nosila jí ořechové listí.Dávala se do kupy poměrně rychle. Všechny mé kozy milují kopřivy, takže už za nima chodíme dál, v okolí je zlikvidovaly, asi holky ví.
Taky znám víc chovatelů, co souboj s vlasovkou vyháli, myslím si, že není d ůvod k panice, ale kontrolovat a urychleně zasáhnout.

6.8.2015 13:02
aluskas

XXX.XXX.104.146

Vero-nika jak je na tom kozička? Co veterinář, jaký měl názor? Poradil něco?

Vero-nika

8.8.2015 08:28
Vero-nika

XXX.XXX.20.19

Zdravím Vás. Děkuji za komentáře. Veterinář mi nechal na žádost ten Hepagen a říkal, že neví, ale že jí moc šancí nedává. Koupila jsem ještě koloidní železo. Kozička žije, nevypadá už tak bez života, ale pořád je to špatné. Uvidíme v dalších dnech, jestli to není právě to zlepšení před koncem

Vero-nika

12.8.2015 07:59
Vero-nika

XXX.XXX.20.175

Zdravím Vás. Tak kozička je stále naživu. Dokonce ji trochu zrůžovělo víčko. Včera večer jsem ji pustila cca na 20 min pást se a ráno byla nateklá v obličeji. To se ještě nestalo. Takže teď už žádná pastva? Roklanko, u Vás to trvalo jak dlouho, než jste kozu vrátila zpátky na pastvu a snášela to? Nebo to opravdu může trvat půl roku nebo napořád?
Děkuji.

Vero-nika

12.8.2015 08:01
Vero-nika

XXX.XXX.20.175

Jinak ještě, sama mi doma mečí.. Bojím se ale, že když k ní dám vrstevníka, tak se taky nakazí, může?

12.8.2015 09:47
aluskas

XXX.XXX.104.146

Vero-niko, zadejte si do vyhledávače vlasovka a přečtěte si vše co tu o tom bylo napsáno. Včetně odkazů na cizojazyčné články. pochopíte životní cyklus vlasovky, co způsobuje, jak se přenáší.
pokud jste dala kozičku na tu samou pastvu kde byla předtím, dopřála jste jí luxusní dávku infekčních larev, takže je jich opět plná. Tzn. znovu odčervovat a odčervovat. pokud k ní dáte další kozu, nakazí se pouze v případě, že pozře ze země infekční larvu. tedy pokud ji dáte např. do jiného odděleného boxu, tak aby nemohla sežrat nic ze země, kde je nemocná koza a nepustíte ji na pastvinu, nenakazí se. V jakémkoli jiném případě ano.

12.8.2015 10:51
roklanka

XXX.XXX.45.197

Veroniko, na pastvu šla až po třetím odčervování, kdy už bylo viditelné, že se dává dohromady. Jinak byla stále ve stejném chlívku, takže její spolubydlící odcházela na pastvu a ona byla doma.Ze začátku protestovala, ale odpovídal jí kozel, takže si brzy zvykla.

Vero-nika

12.8.2015 11:37
Vero-nika

XXX.XXX.20.2

Děkuji, četla jsem to. Jenže jsem si nebyla jistá, zda to vlasovka je. Nikdy nebyla nateklá a zároveň, její stav trvá už dlouho a všude je, že vlasovka je rychlý zabiják. Pustila jsem ji jen na naši zahradu, kde kozy nechodí, kozy mají velké pastviny. Taky ať je na sluníčku, už nebylo tak ostré a zahrada je vcelku vyžehlá, tráva spálená. Takže teď vím, že to ta vlasovka asi opravdu bude..

12.8.2015 11:53
aluskas

XXX.XXX.104.146

Vero-niko, hodně záleží na odolnosti zvířete. Někdy zabíjí rychle, někdy se to stane až chronickým. Jak už jsem psala, jsou zvířata která klempírují třeba rok a nakonec se z toho vylížou a vytvoří si imunitu. jiná padnou prakticky hned, další kůzle, které jsem tu měla vydrželo 10 měsíců, ale nerostlo a bylo na něm vidět že se z toho asi už nikdy nedostane, tak šlo nakonec stejně pod nůž, i když věřím, že by klidně v tom stavu mezi životem a smrtí vydrželo ještě x měsíců, ale bylo strašně zesláblé a na první pohled nemocné.

12.8.2015 12:20
moonika

XXX.XXX.169.193

Kamarátka má veľmi podobné príznaky ako sú u vlasovky ale vlasovku nemá, ale ostertagiu. Aj opuch čeluste, bledšie sliznice a pod., nie vždy to musí byť práve vlasovka, ale je pravda že tá je skoro bežná.
Kedy to bola odčervená? Zišiel by sa rozbor bobkov nech máte istotu s čím bojujete. Je zvláštne že má opuch a sliznice sa zlepšili, a že ten opuch má ráno, zvyčajne nabieha v priebehu dňa a ráno bývajú odpuchnuté

Kozička nepribrala? je vitálnejšia?
Popri parazitoch môžu mať problém na svedomí aj kokcídie, v tom by bol užitočný ten rozbor.

12.8.2015 12:29
moonika

XXX.XXX.169.193

Dokonca u silného napadnutia kokcídiami tiež môžu byť anemické a mať opuchnutú čelusť.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2015 13:20

Zdravím. Řeším nejspíš to samé - protože se mi letos poštěstilo narození mnoha jehniček, rozhodla jsem se dvě směnit za beránky. Mno, a to jsem si teda neběhla. Jeden byl divný od začátku, druhý jakžtakž. Omlouvala jsem si to přepravou v kleci pro psy (ale velikostně odpovídající, ne týrání), že jsou "přeležení", atp. Teď už si budu pamatovat, že první, na co kouknout, je sliznice a celkový vzhled zvířete :(
Tedy - nejdřív jsme řešili hnilobu paznehtů. Ta vypadá, že je ok. Jenže ten menší, je prostě pořád takový "přichcíplý". Tak jsme je oba stáhli z pastvy a jsou v izolaci. Dostali odčervení (Biomec), ten větší vypadá dobře, sliznice se začly zbarvovat do tmavější barvy, ale ten malý má stále podbradek, kůže na něm je volná, polehává víc, než je obvyklé, sliznice skoro bílé (i po opakovaném odčervování). Pije, žere, bobkuje v normálu.
A protože v pátek jedeme na dovolenou a přenechávám tu zvířata náhradním obstarávačům, rozhodla jsem se toho nemocného porazit (asi má smysl kouknout na orgány - napadení vlasovkou poznáme?). Jenže nevím, co s tím lepším... když zůstane zavřený sám v domečku, bude řvát a navíc bych tím přidělala pomocníkům práci, na pastvu se ho bojím vypustit... máte nápad?
Taky jsem zjistila, že nám přes pastvinu chodila srnka, tak kdoví, co ještě ta zavleče :(
Tedy - podstatná informace je: vlastovka se z koprologie určit dá? Naše veterinářka i pomocnice, co studovala parazitologii, pořád dokola omýlají, že se mám na koprologii vykašlat, že stejně ukáže jen minimum parazitů...

12.8.2015 14:20
aluskas

XXX.XXX.104.146

Hhippie, na orgánech není vidět prakticky nic - bývá veliký žlučník (ale ne vždy..asi tak 6 případů z 10) a veliký bachor. Ale když rozříznete sléz, uvidíte spousty rudých drobných červíků tenkých jako nit.
Někdo tu psal, že vlasovku z koprologie mu určili. Nám nikdy. Veterinář nám potvrdil, že u všech případů se kterými se setkal, vlasovku z koprologie neurčili. Jedné paní jí určili nakonec až někde v zahraničí. Co jsem četla já, je určení vlasovky z koprologie náročné, musí se trus vybrat z kozy a ihned z čerstvého udělat nějaký spešl rozbor.
Ale v tom slézu to poznáte bezpečně.

12.8.2015 14:51
moonika

XXX.XXX.169.193

Foto napadnutého slezu http://i58.photobucket.com/albums/g254/getyergoat/goat-link/edema-attachtoabomasum.gif ale na tej stránke odkial je píšu že niekedy sa stáva že "krysy opustia potápajúcu sa loď" že vlasovky opustia slez a rozpadnú sa v tenkom čreve v súvislosti so zmenou ph.
aluskas:Mojim kozám vlasovky SVÚ v bobkoch našiel, aj mnohým iným známym, divím sa že ste s tým mali problém.

12.8.2015 15:09
moonika

XXX.XXX.169.193

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím. Řeším nejspíš to samé - protože se mi letos poštěstilo narození mnoha jehniček, rozhodla jsem se dvě směnit za beránky. Mno, a to jsem si teda neběhla. Jeden byl divný od začátku, druhý jakžtakž. Omlouvala jsem si to přepravou v kleci pro psy (ale velikostně odpovídající, ne týrání), že jsou "přeležení", atp. Teď už si budu pamatovat, že první, na co kouknout, je sliznice a celkový vzhled zvířete :(
Tedy - nejdřív jsme řešili hnilobu paznehtů. Ta vypadá, že je ok. Jenže ten menší, je prostě pořád takový "přichcíplý". Tak jsme je oba stáhli z pastvy a jsou v izolaci. Dostali odčervení (Biomec), ten větší vypadá dobře, sliznice se začly zbarvovat do tmavější barvy, ale ten malý má stále podbradek, kůže na něm je volná, polehává víc, než je obvyklé, sliznice skoro bílé (i po opakovaném odčervování). Pije, žere, bobkuje v normálu.
A protože v pátek jedeme na dovolenou a přenechávám tu zvířata náhradním obstarávačům, rozhodla jsem se toho nemocného porazit (asi má smysl kouknout na orgány - napadení vlasovkou poznáme?). Jenže nevím, co s tím lepším... když zůstane zavřený sám v domečku, bude řvát a navíc bych tím přidělala pomocníkům práci, na pastvu se ho bojím vypustit... máte nápad?
Taky jsem zjistila, že nám přes pastvinu chodila srnka, tak kdoví, co ještě ta zavleče :(
Tedy - podstatná informace je: vlastovka se z koprologie určit dá? Naše veterinářka i pomocnice, co studovala parazitologii, pořád dokola omýlají, že se mám na koprologii vykašlat, že stejně ukáže jen minimum parazitů...

Pokiaľ bol dobre odčervený, nepoddávkovaný, skôr by som sa u mladých zvierat prikláňala k premnoženiu kokcídií. Na koprolku by som sa nevykašľala, ak by to napríklad boli premnožené kokcídie, budete do nich zbytočne pchať odčervováky ktoré na kokcídie nefungujú. Keď ho otvoríte budete vedieť na čom ste, takto môžeme len hádať.

12.8.2015 19:36
helujš

XXX.XXX.46.38

Ta jsem se hned běžela podívat na mojí Lízu. Mám 2 kozy. Mladá ještě neměla kůzlata a je jako kulička- až moc. Druhá Líza porodila v dubu a od té doby má problém strávením. Když jí jenom seno, má bobky, když jí dám cokoli jiného - šrot, oves, granule- řepné řízky, hned druhý den nemá bobky, ale až skoro průjem. Má to o té doby, co porodila. Dřív jsem to tolik nepozorovala. Ta mladší může sežrat cokoli a nic jí není. Teď k tématu. Dala jsem jí na 14 dní na hlídání o dovolené. Tak asi dostala co proto od ostatních rohatých koz a vrátila se mi domu hubená a psychicky zlomená. Vyčítala jsem si to a vyčítám. Teď už je mazel, ale dojila 2,5 litru a nyní litr, navíc je hubená a když jsem jí chtěla zpátky vykrmit, tak jsem zjistila, že když jí dám cokoli jiného než seno, nemá bobky, ale slepené hroudy nebo průjem. To jí mám krmit fakt jenom senem? Je mi jí líto. Té druhé dávám oves a jí dám jen seno. Šla jsem se podívat na sliznici očí a zdá se mi, že mají obě dvě sliznici světlou. Každá je jiná, Přece není možný, aby měli obě takovou nemoc.

12.8.2015 20:50

Tak my tedy před chvílí porazili toho slabého beránka. Vzhledem k tomu, že těch poražených zvířat zas až tolik nebylo, nemáme úplně s čím porovnávat (nejsou zkušenosti, jak vypadají změny při nemocích).
Každopádně - byl úplně bez červených krvinek, útroby silně zavodněné, orgány: na játrech, ledvinách, srdci, slinivce nic neobvyklého nebylo okem vidět. Zato plíce byly porcelánově růžové... a na nich byly tmavě růžové flíčky. Manžel to vyfotil, zkusím vložit co nejdříve.
Druhý beránek má sliznici myslím ve "hraniční" barvě. Chová se čile, žere, bobkuje, je živý.

12.8.2015 21:23

Posílám slíbené foto. Třeba vás někoho něco napadne... předem díky moc!
Pořád řeším, co s tím druhým beránkem ze stejného chovu - jestli ho můžu vypustit mezi ostatní, nebo alespoň samostatně do zahrady, nebo ho budu muset nechat v izolaci (sám řve a bude rušit sousedy, tak fakt nevím, jak to vyřešit... nebo vytipovat silného jedince z jiného stáda a přidat k němu...ale rozumím, že pokud je něčím napaden, může to přenést na pastvinu a budeme z toho nešťastní, když to bude napadat ostatní... ale doteď jsme neměli problémy s ničím zvláštním. Působím na menších pastvinách a vynechání některé z nich je prakticky nemožné - to bych musela zrušit chov. ).

13.8.2015 11:09
aluskas

XXX.XXX.104.146

Hhippie, ano přesně takto to vypadá u nás, do slézu jste se nepodívali? škoda, to by bylo průkazné. Ty plíce vypadají zpravidla i u nás stejně. Proč nevím. Buď jsem si říkala, že plicnivky nebo že to souvisí s morfofunkčními změnami od vlasovky. (Bylo by možná fajn, poslat to foto nějakému veterináři, aby nám to objasnil nebo třeba bude někdo tady vědět)

jinak ještě jsem chtěla dodat, že vlasovka má likvidační účinky, když je zvíře oslabené...u nás vždy po porodech se to rozjede a dále u většiny dovezených zvířat po prožitém stresu z cesty. Přivezla jsem si nedávno několik různých zvířat z celé republiky, dávám je vždy do izolace, na pastvinu nevstoupily. Ačkoli u původního majitele byli ok, sliznice v normě, vysoké nádoje, cca 5 dnů po převozu sliznice bledé, nádoj spadl na minimum. Několikrát odčerveny a zlepšení stavu.

Beránek vám bude roznášet vajíčka. tedy pokud jste si jistá, že je odčervený perfektně, pak bych ho pustila, jinak ne.

13.8.2015 12:22

To mi tedy "radost neděláte". Ale rozumím. Díky moc za názor! Naštěstí zrovna večer "ordinovala" u kamarádky ve vsi veterinářka, tak jsme jí vnitřnosti předali. Kéž vyzkoumá ten sléz, abychom věděli přesný úzus.
Otázka je, jestli tedy nezabít i toho druhého - jestli je taky nosič toho parazita a nemůžeme ho vypustit do stáda :( Myslím, že doléčen dostatečně není - sliznice má, jak jsem již psala, tak na barvě "hraniční" či kousek světlejší..

Navíc - mám dvě stádečka. Ve druhém je i plemenný beran, který by měl na podzim připouštět na pastvinách, kde se na pár dní objevili i tito beránci... lze tedy předpokládat, že se mi to tu pomnoží a v tom stádě, kde byli nakažení, se nemoc rozjede? V současné době se zvířata vyskytují na víceméně hodně vyžrané pastvině - jak reaguje vlasovka na tyto dlouhotrvající teploty a sucho? Nezemře?
Za druhé jsem do toho "infikovaného" stáda nedávno odstavila jehnici, kterou jsem plánovala na podzim přemístit zpět do toho druhého stáda - to je "více chovné"... To tedy taky nepůjde, abych si nezanesla parazity i do jiných pasených prostor?
Člověk si pořád nechce připustit, jaké komplikace si způsobil...

13.8.2015 13:38
helujš

XXX.XXX.235.130

Tak to je sila. Me taky spadl nadoj, hubena ale ted ji mam jen na sene. Ma chut k jidlu ale kdyz ji dam oves ma ridky bobky. Jak ji mam ted zlepsit kondici kdyz ma prujrm po vsem prece nemuze zit jen o senu. Dneska jsrm obhednala ten líz mědí.

13.8.2015 13:39
helujš

XXX.XXX.235.130

Odcervena v kvetnu injekcne po kůzlatech. Mam znova odcervit?

13.8.2015 16:01
moonika

XXX.XXX.234.184

helujš napsal(a):
Odcervena v kvetnu injekcne po kůzlatech. Mam znova odcervit?

Urobte rozbor bobkov.

13.8.2015 16:03
moonika

XXX.XXX.234.184

Hippie no ja neviem, mne sa zdá že aj naši zdraví capkovia mali také pľúca, síce si ich už neviem presne vybaviť ale myslím že vyzerali tak nejak, možno to je normálka, snáď sa vyjadrí Roklanka.

13.8.2015 16:35
roklanka

XXX.XXX.45.197

Podle fotografie není na vnitřnostech nic neobvyklého, barva plic v pořádku a červené skvrny vypadají, jako by si vdechl krev při porážce.

13.8.2015 18:15
aluskas

XXX.XXX.104.146

Roklanko, myslíte že ty skvrny jsou jen od vdechnuté krve? Já jsem se domnívala, že by to mohla být pneumonie či něco takového o čemž by svědčilo i to, že ta plíce vypadá poměrně "gumově", ale dle fotky těžko soudit a navíc anatomie a fyziologie nejsou mojí silnou stránkou smajlík
Pokud by to byla pneumonie, plíce by prý ve vodě neplavala...

Hhippie, co veterinář, ještě žádné zprávy?

13.8.2015 18:56
roklanka

XXX.XXX.45.197

Podle fotky se špatně pouzuje, ale takhle opravdu vypadají plíce, když si krev vdechne. Musela bych u bourání být, abych to posoudila, ne že bych byla zdatný patolog, ale desítky vnitřností už mi prošlo rukama a řezník mi ukazoval co je dobře a co ne.

13.8.2015 22:33

Zdravím všechny podporovatele(-ky). Tak... konzultovala jsem to (telefonicky) s kamarádkou parazitoložkou a ta by to prý neviděla tak fatálně. Poradila (pro příště) zkoumat hlavně "rourky" orgánů - v játrech, průdušnici, sléz a vršek střeva - vše vymýt a podélně rozříznout. Když je zvíře napadené, jsou prý vidět různé změny na normálně hladkých sliznicích a stěnách... různé zapouzdření, řetízkování parazitů, zakousnuté "ocásky", atp.
Veterinářka prohlédla vnitřnosti, ale nemyslím si, že by se v tom babrala nějak pečlivě. Každopádně její úzus je taky, že jí na tom nic abnormálního nepřijde.
Tedy moc všem děkuji za váš čas i podporu! a postup je následující: zbylého beránka holt necháme v izolaci a až se vrátíme, vrhneme se na intenzivní odčervování jiným preparátem (mám objednaný Panacur) a možná i ten Hepagen budeme píchat, aby se zvetil. No a pak budeme sledovat ty sliznice, až budou červené, tak vypustíme do stáda. Správně? Nebo ještě něco? To železo? Nebo stačí dodávat kopřivy - máme jich mraky a oni je přirozeně ožírají, jak jsou vykvetlé, nepálí je to.
Tak ještě jednou všem děkuji a dobrou noc!

14.8.2015 07:18
roklanka

XXX.XXX.45.197

helujš napsal(a):
Tak to je sila. Me taky spadl nadoj, hubena ale ted ji mam jen na sene. Ma chut k jidlu ale kdyz ji dam oves ma ridky bobky. Jak ji mam ted zlepsit kondici kdyz ma prujrm po vsem prece nemuze zit jen o senu. Dneska jsrm obhednala ten líz mědí.

Váš dotaz úplně zapadl, omlouvám se, že odpovídám se skluzem. Ideální by byl rozbor bobků, kde by kromě parazitů se mohly objevit i kokcidie, obojí průjem mohou způsobit. Pokud by paraziti byli, bylo by dobré, kdyby jste odčervila znovu, nevím jakou dávkou jste píchali ten Biomec, ale dávka se má také navýšit na 1.5 násobek dávky psané pro ovce. Biomectin není na tasemnici, takže bych zvolila jiný odčervovací přípravek. Krom diety, by měla dostat něco na podporu žaludků, když už si půjdete pro odčevovadlo, požádejte veta, aby vám natáhl do stříkačky Hepagen, nebo jeho náhradu, (na týden) a denně ho koze píchejte. Pokud nemáte farmatan obstarejte si ho, je jak na podporu trávení, ale i na zastavení průjmu. Liz s mědí je dobrá volba

23.8.2015 18:47
helujš

XXX.XXX.46.38

Dobrý den, čím dezinfiovat chlív. Dala jsem na rozbor bobky a máme kokcidie, červy atd. i vlasovku.
Injekčně dostaly znovu a teď Sulfacox 6 dní po 20 ml každá. tak uvidíme. Jinak jsou zavřený na senu.

Prý bych měla odklízet denně bobky a něčím vydesiznfikovat Teď jsem koukala na dezinfekční prostředky a píšou, že to nepomáhá na střevní červy. Takže co?

23.8.2015 19:10
moonika

XXX.XXX.224.25

helujš napsal(a):
Dobrý den, čím dezinfiovat chlív. Dala jsem na rozbor bobky a máme kokcidie, červy atd. i vlasovku.
Injekčně dostaly znovu a teď Sulfacox 6 dní po 20 ml každá. tak uvidíme. Jinak jsou zavřený na senu.

Prý bych měla odklízet denně bobky a něčím vydesiznfikovat Teď jsem koukala na dezinfekční prostředky a píšou, že to nepomáhá na střevní červy. Takže co?

Neviem na koľko krížikov mali kokcídie ale u dospelých sa kokcídie veľmi neriešia, vedia sa s nimi zväčša vysporiadať, dávajte pozor aby im dobre fungovalo trávenie pri podávaní sulfacoxu, lebo ho neodporúčajú dospelým prežúvavcom ale myslím že Roklanka písala že ho podávala dospelej a zvládla to.
Divím sa že veterinár znova asi dal ten istý prípravok na odčervenie ako dal v máji, keď píšete že znova dal injekčne (takže asi znovu ivermectin)... Treba striedať, lebo už v máji nemusel zabrať a ak má voči nemu odolné parazity...tým pádom by nezabral ani teraz. Odčervováky treba striedať.

23.8.2015 19:48
roklanka

XXX.XXX.46.120

Pokud je tam vlasovka, je třeba přeléčit ještě jednou a samozřejmě jinou účinnou látkou, po podání sulfakoxu je třeba hlídat trávení, neb se může (ale nemusí zastavit), je dobré podpořit jaterní činnost, hepagenem, a dávat kozám zavadlé kopřivy (pokud je berou, nebo ostropestřec) Jesli chcete poradit, pište vždy nález, kolik, čeho. Poak se dá pořádně radit, a ne jen obecně.

23.8.2015 22:04
moonika

XXX.XXX.224.25

Musela som sa skloniť dolu hlavou nad notebookom aby som to prelúštila :D No teda, tá vlasovka je na hrane, píšete že jej teraz dal znovu inj. odčervovák, neviem či by nebolo dobre dať aj ten aldifal, len neviem v akom odstupe od tohto posledného ivermectinu... snáď niekto poradí...
Sledujte aj sliznice, ak ivermectin zaberie, mali by sliznice byť postupne výraznejšie...

24.8.2015 12:21
helujš

XXX.XXX.225.44

Dostala i 2 dny za sebou helmagel v prasku. Pak tu injekci a ted ten sulfacox. Natrham dnes vecer ty koprivy a ten ostropestrec v lekarne? Jo jeste mi poradil doktor vitamin B a C. Davam pangamin a cečko.

24.8.2015 12:54
helujš

XXX.XXX.225.44

Tak ted koukam ze ostropestrec je bodlak. Nojo ten taky najdu.

24.8.2015 13:10
moonika

XXX.XXX.224.25

helujš napsal(a):
Tak ted koukam ze ostropestrec je bodlak. Nojo ten taky najdu.

Tak to je fajn že skombinoval aj iný odčervovák, snáď v dostatočnej dávke. Ostropestrec len tak ľahko v prírode nenájdete, to nie je hocijaký bodliak. Kúpte v lekárni sypané semeno a doma si pred podaním vždy zomelte v mlynčeku na mak alebo na kávu.

Vero-nika

12.9.2015 11:36
Vero-nika

XXX.XXX.20.126

Zdravím Vás.
Vracím se k původní diskuzi. Tak kozička to ustála a již týden se vrací z, pastvy, v pořádku. Není oteklá a je živější, lépe žere. Ještě slabá, ale vypadá to, že snad na dobré cestě.
Děkuji všem za rady

14.9.2015 20:29
helujš

XXX.XXX.46.38

Tak dneska prisly vysledky bobku. Celou dobu zavrene na senu, oves, rano celaskon a.3 tablety pangaminu. Vecer semena ostroperdce. Vlasovka spadla na 1 krizek ve vysledkach.ve stejnych podminkach a prestoze mela navic helmigal ma stale stejnou vysokou hladinu kokcidii eimeria spp. Vse dostali stejne. I sulfacox a Liza ma porad hodne tech kokcidii. U ostatnich jako nematodirus ma Tereza 1krizek. Coz je ojedinely nalez. Co ted.

14.9.2015 20:31
helujš

XXX.XXX.46.38

A jinak zafny michani do zradla.Lizinka rozkousala pangamin i celaskon jako nic. Tereza ne. Ta zlobila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík