Dobrý den všem Mám dotaz, pracuji na farmě, kde máme mimo jiné i kastrovaného kozla - kozy domácí..Nevím přesně jak je stár bohužel...
Je velmi mazlivý, přítulný, ale bohužel až moc...V jeho přítomnosti nelze cokoli udělat, dotírá tak silně, že je velmi otravný
Vzhledem k tomu, že nyní začal i dost trkat, mám docela obavu o své zdraví, když mu dám najevo nevoli a odeženu, jde stejně za mnou, zastoupí mi cestu a otírá se o mne nebo čuchá a docela silně trká..
Nepřijde mi, že by trkal zlostí ale i tak je mi to velmi nepříjemné a nevím co od něj mohu čekat... Jednak má dost vyvinuté rohy a zakroucené, takže, když se otírá a drbe často píchne, nebo přiskřípne -)natočí hlavu tak nešikovně
Je mi to líto, drbu ho, mazlím, ale tohle je fakt až moc, začínám se ho bát...Nevíte jak na něj?
Zdravim všechny chovatele a prosim o radu,
máme v ohradě 4kamerunský kozičky,1x holandskou a téd jsme přikoupili holanskýho kozlíka. Všechno v poho, krásný zdravý, ale nevíme si rady strašně ale fakt strašně mečí už 3měsíce a naučil i ostatní. Je pravda že je rozmazlujem, ale je to strašný a pořád mečí hlavně, když ví že jsme doma, nebo když přijedem z práce. Co s tim?
Děkuji za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otravný a mazlivý byl asi i dřív, ale není náhodou teď víc než předtím? Přichází říje, určitě Vám nechce ublížit, ale líbíte se mu, voníte jako kozy. Nevšímejte si ho, i když se vnucuje, mimo jediného případu: chce to mít oči i vzadu a pokud by se chystal trkat, postavte se klidně proti němu čelem nebo aspoň bokem a jakmile se k Vám přiblíží, promluvte na něj vlídně, natáhněte ruku a pohlaďte ho po hřbetě. Nemyslím, že by Vám opravdu hrozilo nebezpečí, chce to jen opatrnost při práci s vidlemi, ale nebezpečné to je spíš pro kozy. M.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přesně tak, Roklanko, navíc někdy stačí i pro brzy kastrovaného jen příklad ostatních, třeba když vidí kozla, jak se chová. Ale podle mé zkušenosti zvířata, která netrpí stresem, jsou vyrovnaná, nejsou člověku nebezpečná - teď mluvím o kozách, ty znám nejvíc a ostatní si netroufnu posuzovat. M.