Zdravím vás všechny zkušené chovatele, letos na podzim plánuji poprvé zkusit odchovat vlastní jehňata, mám v plánu naše 3 ovečky dovézt do stáda, kde mají plemeného berana a po zapuštění si je zase odvézt domů. Budou to 1 dvouletá romanovka, jedna letošní zwartbles a jedna letošní suffolk, všechny budou mít jehňata poprvé.
Poradíte mi prosím základní věci-mám ovce stříhat (teď v srpnu, nebo před porodem)?
mám je letos ještě odčervovat/nečím naočkovat?
je zapotřebí nějaké speciální péče o ovce?
cca kdy dáváte ovce k beranovi?kdy je nejlepší rodit jehňata? pokud je nemáte spolu pořád
budu ráda za jakékoliv rady, děkuji!
lizbeth
napsal(a):
Zdravím vás všechny zkušené chovatele, letos na podzim plánuji poprvé zkusit odchovat vlastní jehňata, mám v plánu naše 3 ovečky dovézt do stáda, kde mají plemeného berana a po zapuštění si je zase odvézt domů. Budou to 1 dvouletá romanovka, jedna letošní zwartbles a jedna letošní suffolk, všechny budou mít jehňata poprvé.
Poradíte mi prosím základní věci-mám ovce stříhat (teď v srpnu, nebo před porodem)?
cca kdy dáváte ovce k beranovi?kdy je nejlepší rodit jehňata? pokud je nemáte spolu pořád
Všechno by si měl nastavit chovatel sám s ohledem na plemeno, způsob chovu, připouštění, porody atd.
NEEXISTUJE URČITÝ TERMÍN
V chovu vždy doporučuji, připouštět až, hezké ovce,.
Přede připouštěním je mít aspoň měsíc odstavené od jehňat, dát ovcím před připouštěním výbornou pastvu a můžeme lehce přilepšovat ovsem, druhá říje bývá silnější-lepší a ostříhání může být vhodné.
U berana mít ovce alespoň 2 měsíce, porody jsou pak přibližně těch 153 dnů po připuštění.
Pro malé chovatele je lepší mít jen ovce a připouštění řešit zapůjčením berana nebo ovce přivézt k někomu s beranem (inseminace nebo embriotransfer není běžný). MALOchovatel ví pak přibližně kdy má čekat přírůstky a nemusí se starat o berana jenž není dvakrát nadšený že má stádo jen ze dvou ovcí ale vždy když se stádo přemísťuje nebo se do něj přivádí nové kusy je riziko... a né každý je ochoten nést toto riziko.
Doporučuji odčervení (vnitřní i vnější), ošetření paznehtů a když tak alespoň sezóní střiž.
lizbeth
napsal(a):
Odčervit určitě a hlavně se dohodnout s majitelem berana. Taky se podívejte na jeho stádo v jakém je stavu, On ten přenos nákazy je oboustranný.