Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kakao

19.8.2015 13:04
Kakao

XXX.XXX.37.147

Dobrý den,

kozička nám nechce pít... Máme doma kozu - je 3 měsíce po porodu. Zprvu nechtěla moc pít. Čistou vodu nepije vůbec. Dáváme jí do vody všelijakou nakrájenou zeleninu, ovoce, solíme, dáváme vegetu...všechno bylo ok. Dokonce už i sama začala pít, občas i čistou. Ale od včera téměř nepije. Co s tím? Poradíte? Může to být změnou počasí - najednou je o 10 stupňů méně...

19.8.2015 14:22
roklanka

XXX.XXX.46.243

Žádné zdravé zvíře žízní neuhyne, pokud jí má k dispozici. Některá koza má spotřebu větší, některá menší. Přetrvává pověra, že koza musí hodně pít, aby hodně dojila, to je blbost. Nevím, kdo vám poradil vegetu (doufám alespoň, že bez glutamátu), ale je to zbytečné, max.přisolit, když je zvíře po průjmech a potřebuje zavodnit. Pokud má vodu volně k dispozici, napije se dle její potřeby.

Kakao

19.8.2015 14:53
Kakao

XXX.XXX.37.147

Vodu k dispozici volně má, ale moc jí sama pít nechce. Jo když u ní někdo drží misku tak pije. Až teď poslední dva dny. Předtím vypila denně i 10l, proto se bojíme. Nic nenasvědčuje tomu, že by byla nemocná - normálně jí, běhá, nahání se s malou...prostě to co normálně. Vegetu jsme jí dávali ze zahrady - né žádnou s chemií. Protože když vidí, že něco na hladině plave pije lépe, tak proto.

19.8.2015 17:23
roklanka

XXX.XXX.46.243

Mám 17 hlavé stádo a ani jedna koza (kozel) nevypije 10lt vody. A to jsou mezi nima i údernice.

19.8.2015 18:11
přezdívka

XXX.XXX.105.195

roklanka napsal(a):
Mám 17 hlavé stádo a ani jedna koza (kozel) nevypije 10lt vody. A to jsou mezi nima i údernice.

Já dělám kozám pití, tak jak se dělalo po staru za našich babiček. A mohu říct z vlastní zkušenosti, že vypije. Když má ale suché jádro a vedle v kbelíku vodu, tak pije tak polovinu.

19.8.2015 20:36
roklanka

XXX.XXX.46.243

Už jsem to tu psala vícekrát, nápoje zbytečně zatěžují trávení kozy, jelikož jsou to holky mlsné jsou schopné se naprat k prasknutí. Nápoj putuje přímo do slezu (pokud jsem si dobře zapamatovala argumentaci veta z Brna). Naše babíčky taky rvaly šišiky do hus, kvůli játrům a sádlu, ne každý zvyk je zvířeti prospěšný. Takže neříkám, že koza toho schopná není, ale čisté vody moje kozy tolik nevypijí.Jednou jsem zkoušela přidat syrovátku a kozel vytáhl celý kýbl až z toho šel strach, vypadal, jako by spolknul dva medicimbaly.Už bych to nikdy neudělala.

19.8.2015 22:09
přezdívka

XXX.XXX.105.195

roklanka napsal(a):
Už jsem to tu psala vícekrát, nápoje zbytečně zatěžují trávení kozy, jelikož jsou to holky mlsné jsou schopné se naprat k prasknutí. Nápoj putuje přímo do slezu (pokud jsem si dobře zapamatovala argumentaci veta z Brna). Naše babíčky taky rvaly šišiky do hus, kvůli játrům a sádlu, ne každý zvyk je zvířeti prospěšný. Takže neříkám, že koza toho schopná není, ale čisté vody moje kozy tolik nevypijí.Jednou jsem zkoušela přidat syrovátku a kozel vytáhl celý kýbl až z toho šel strach, vypadal, jako by spolknul dva medicimbaly.Už bych to nikdy neudělala.

Nojo jenomže naše babičky žily střídmě, tak chtěly mít alespoň o posvícení mastnou hubu. Pamatuji se to taky jak jsem pomáhala dělat šišky a pak se sušily na peci. Sama jsem to taky zkoušela, ale byla jsem od husy tak poštípaná, že už se další cpaní nekonalo. Dostaly míchanici a toho sádla na nich bylo taky dost. Jenom ta játra nebyla tak velká. Kozy si na nápoje zvykly a nepozoruji na nich, že by nějak strádaly, ani žádné zdravotní problémy. A už jsou docela v letech.6 a 7 jim je. A pořád dávají kolem 4 litrů.

19.8.2015 22:14
aluskas

XXX.XXX.104.146

Koza potřebuje jen o něco víc vody než velbloud. To co popisujete je normální. Má-li vodu k dispozici, žízní určitě neumře. Je to určitě tím, že se ochladilo. To je snad také normální. Nebo vy pijete stejně při 35°C jako při 15°C?
Podávání nápojů nemá žádné opodstatnění. Zvířata, která jsou na šťavnaté pastvě nebudou při těchto teplotách pít vůbec, neboť potřebnou vodu dostanou v píci.
Budete-li krmit objemným suchým krmivem, budou pít více. Je to zcela logické. Nechte kozu žít a nenuťte ji to co sama nechce. A z vegety úplně padám na zadek...

20.8.2015 08:32
roklanka

XXX.XXX.46.243

přezdívka napsal(a):
Nojo jenomže naše babičky žily střídmě, tak chtěly mít alespoň o posvícení mastnou hubu. Pamatuji se to taky jak jsem pomáhala dělat šišky a pak se sušily na peci. Sama jsem to taky zkoušela, ale byla jsem od husy tak poštípaná, že už se další cpaní nekonalo. Dostaly míchanici a toho sádla na nich bylo taky dost. Jenom ta játra nebyla tak velká. Kozy si na nápoje zvykly a nepozoruji na nich, že by nějak strádaly, ani žádné zdravotní problémy. A už jsou docela v letech.6 a 7 jim je. A pořád dávají kolem 4 litrů.

Ano, žily střídmě, to je pravda, ani maso nebylo na denním jídelníčku smajlík. Mám tu pár údernic a jen jedna pije víc, nikdy nevypije víc jak 4-5lt a dává k 6 litrům (čisté vody) a to ani v těch vedrech, co panovala. Co zvíře to originál a to i ve spotřebě vody.

Přidejte reakci

Přidat smajlík