Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2015 15:41
canka

XXX.XXX.33.9

Poslední 4 dny jsem si všimla divného chování našeho kozla vůči kobyle. Máme dvě zakrslé kozičky a jednoho kozla, všichni jsou společně s kobylou. Jsou spolu takto už dva roky a nikdy nebyl žádný naznák násilí nebo něčeho podobného...jsou takto společně převážně jen přes noc, přes den je kobyla na pastvině a kozy zavřené v ohradě. Když mám volno, tak se s kobylu cca 4-5 hodin pasou i kozy na pastvině. Ale teď k věci..právě ty poslední čtyři dny kobyla nesnědla svojí dávku sena, co dostává na noc...vždy minimálně půlka zbyla...a co je horší, téměř neubývala ani voda, kterou má v boxe v té černé 60 l vaničce. Přemýšlela jsem, čím to může být...nejdřív jsem myslela, že je to tím, jak se celý den přecpává na trávě(máme bohatou pastvinu), a prostě už na to seno večer nemá chuť, tudíž tolik nepije, když nejí suché...ale je divný, že by se to stalo poprvý za x let, co jí mám..takže to jsem vypudila...pak jsem myslela, že by jí mohl vadit pach z přístřešku, natírali jsme ho ochranným nátěrem...ale ten už vyčichl...a pak jsem viděla zřejmě důvod, proč to tak je...náš malý kozel se takhle večer po krmení, když už jsem odcházela domu, postavil mezi vchod do přístřešku a čekal...kobyla chtěla vejít do přístřešku asi na seno, nebo se napít, a on na ní tak divně pomekával a prostě jí trknul do předních nohou a nepustíl jí dovnitř...kobyla samozřejmě couvla a zůstala koukat jak blázen...říkám si, proč ho sakra kobyla nekousne nebo nekopne, aby mu vysvětlila, kdo je tu pánem...ale ona mu nic neudělá...jen se na něj šklebí, ale nic mu neudělá...pak kozel odejde a ona jde do přístřešku, ale v mžiku, když tam kozel vleze, tak kobyla okamžitě vybýhá...nevím, jak to mám pochopit, protože když se spolu pasou na pastvině, tak kozel se radši pase vedle kobyly, než s kozama...myslela jsem, že jí bere jako svoje stádo, ale proč by jí začal takhle odhánět a trkat? Nevíte co s tím? Nemám možnost kozla oddělit..napadlo mě ho maximálně na noc přivazovat na obojku na provaz, aby nedosáhl ke vchodu přístřešku...ale protože na to není zvyklý, tak se zase bojím, aby neřval večer na celou vesnici...co s tím? Nevěděla jsem, na kterou diskuzi toto téma přesně umístit, tak jsem ho dala sem i na diskuzi koz,...

10.9.2015 16:30
roklanka

XXX.XXX.46.59

Pokud nemáte kam dát kozla, tak se nic nezmění. Nastává říje a čert ví, jak si jí kozel vysvětluje. Až říje skončí, může, ale nemusí se to vrátit do starých kolejí.

12.9.2015 07:59
canka

XXX.XXX.33.9

Právě že bych to pochopila, že se kozy prskají a kozel si svůj harém prostě hlídá před, nepřítelem, v tomto případě kobylou...ale kozy se mi zatím neprskají, proto jeho dominantní chování nechápu...včera to vyvrcholilo tím, že už do přístřešku nepustil ani ty dvě kozy...jako by si bránil seno a vodu...přitom sena mají dost, aby se nažrali všichni, mají po výběhu rozvěšených několik sítí na seno..kozel si ale hlídá asi zdroj sena v jeslích..nebo opravdu nevím...tak jsem včera koupila silný vypolstrovaný obojek a toho chudáka na něj prvně v životě přivázala na lonž od koně(není to provaz, o tu by se neměl nějak spálit nebo zamotat) a nechala jsem ho uvazáného tak, aby se prostě nedostal do vchodu k přístřešku...dostal seno a vodu zvlášť, tak doufám, že teď ráno nepřijdu, a kozel tam nebude oběšený...bála jsem se, že bude řvát, ale nic..brzy pochopil princip, kam až může a kam ne...tak te´d se klepu, aby to dobře dopadlo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2015 08:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele, canko, ještě mě napadlo - a nemůžeš přistavět k tomu přístřechu pro koně ještě menší pro kozy? Vím, že je to opruz, navíc, když to doteď fungovalo, ale mohlo by to pomoct. Ony mají stejně radši něco menšího, kam si zalezou...

14.9.2015 08:52
canka

XXX.XXX.33.9

Přemýšleli jsme o tom, jak to vymyslet...ale je to fakt těžký...on se tý kobyly strašně drží te´d, vůbec od ní nechce pryč...ona má od něj pokoj opravdu jen na tý pastvě...asi jí bere za svou, nebo nevím, co mu v tý jeho kozlí hlavičce hráblo...ale večer, když jde kobyla domu, tak jí prostě k tomu žrádlu a vodě do přístřešku nepustí...takže teď o víkendu postavíme kozlovi přístřešek vedle přístřešku pro kobylu, a zkusíme ho na noc zavírat, aby se zbytek zvířat najedl(samozřejmě on bude mít seno a vodu vevnitř). Když by jóóó dělal bordel, tak mu ten přístřešek necháme otevřený, ale bude přivázaný...tak aby viděl na kozy i kobylu, ale nemohl k nim do přístřešku, jen do toho svého...jiného východisko nevidím...pochybuji, že třeba odrohování kozla by pomohlo...

Přidejte reakci

Přidat smajlík