Uzemění el.ohradníku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ovce56

19.9.2015 09:04
Ovce56

XXX.XXX.89.231

Pouzít lze pro uzemění ohradníku roxorovou tyč o délce 2m?Po 3ks a propojit vysokonapětovím kabelem?Nebo jakou tyč použít a čím propojit jak to máte vy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.9.2015 10:22

Jako možnost to taky je, ale roxor rezne. A v místě spoje s vysokonapěťovym kabelem začneš mít přechodový ztráty. Poznik je pozink...
Já mám 4 pozinkovaný tyče dlouhé 1m zabité uplně celé do země, propojené VN kabelem a mám každou 3m daleko od ostatních. Nicméně možností zemnění je nepřeberné množství. Jde o to, aby ti neprobíjelo. Tzn když to bude zapnuté tak rozpaž, se chyť poslední tyče jednou rukou a druhou se dotkni země a nesmíš cítit vůbec žádné brnění, natož dostat ránu. To je spolehlivý způsob jak zjistit jestli máš dobře uzemněno.

Ovce56

19.9.2015 11:39
Ovce56

XXX.XXX.89.231

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jako možnost to taky je, ale roxor rezne. A v místě spoje s vysokonapěťovym kabelem začneš mít přechodový ztráty. Poznik je pozink...
Já mám 4 pozinkovaný tyče dlouhé 1m zabité uplně celé do země, propojené VN kabelem a mám každou 3m daleko od ostatních. Nicméně možností zemnění je nepřeberné množství. Jde o to, aby ti neprobíjelo. Tzn když to bude zapnuté tak rozpaž, se chyť poslední tyče jednou rukou a druhou se dotkni země a nesmíš cítit vůbec žádné brnění, natož dostat ránu. To je spolehlivý způsob jak zjistit jestli máš dobře uzemněno.

Aldybych tyč natřel barvou či nastříkal nákým sprejem.?

19.9.2015 12:31

S tím nemám zkušenost. Zkus to a uvidíš. Prostě ti to zemnění pak nesmí probíjet. Jakym způsobem toho dosáhneš je víceméně jedno. :) Osobně si myslím, že by to tak určitě šlo, ale uvidíš...

Ovce56

19.9.2015 17:46
Ovce56

XXX.XXX.89.231

S tím nemám zkušenost. Zkus to a uvidíš. Prostě ti to zemnění pak nesmí probíjet. Jakym způsobem toho dosáhneš je víceméně jedno. :) Osobně si myslím, že by to tak určitě šlo, ale uvidíš...

No a na vrch navařím šroub kterým přitáhnu ten drát.

19.9.2015 21:38
lesakm

XXX.XXX.104.26

Ovce56 napsal(a):
Aldybych tyč natřel barvou či nastříkal nákým sprejem.?

Dobrý den, na uzemění lze s úspěchem použít i staré pozinkované vodovodní trubky (ideální jsou originální zemnící pozinkované tyče o průřezu tvaru T které se používají na hromosvody) na jedné straně u konce provrtáte dáte šroub a po zatlučení do země od sebe na vzdálenost délky trubky propojíte obyčejným měděným drátem o průřezu min.6mm chce to použít minimálně 3 tyče (1-2m dlouhé), čím delší tím lépe, v některých případech je nutné použít až 7 tyčí které se potom rozmísťují vějířovitě od zdroje impulzů, tyče nesmí být zkorodované a v žádném případě ani natřené barvou, cílem je elektricky vodivé propojení tyčí se zemí a koroze i barva naopak elektricky izoluje což přímo v rozporu se správnou funkcí uzemění, s pozdravem ML.

19.9.2015 22:55

A nejsou i nějaké vodivé barvy proti korozi?

20.9.2015 14:13
bischof.vlastimil

XXX.XXX.210.121

lesakm napsal(a):
Dobrý den, na uzemění lze s úspěchem použít i staré pozinkované vodovodní trubky (ideální jsou originální zemnící pozinkované tyče o průřezu tvaru T které se používají na hromosvody) na jedné straně u konce provrtáte dáte šroub a po zatlučení do země od sebe na vzdálenost délky trubky propojíte obyčejným měděným drátem o průřezu min.6mm chce to použít minimálně 3 tyče (1-2m dlouhé), čím delší tím lépe, v některých případech je nutné použít až 7 tyčí které se potom rozmísťují vějířovitě od zdroje impulzů, tyče nesmí být zkorodované a v žádném případě ani natřené barvou, cílem je elektricky vodivé propojení tyčí se zemí a koroze i barva naopak elektricky izoluje což přímo v rozporu se správnou funkcí uzemění, s pozdravem ML.

Ano čím větší povrch zemnění tím lépe a pozink, koroze i barva jsou nežádoucí. Zemnění nepropojuji VN kabely ale normálními, jen je pořádně připojit (podložky matky, šroub...).
Ještě ale připomenu že je vhodné se i o zemnění starat!

Kontrolovat a občas jej oblívám vodou se solí...

Ovce56

21.9.2015 18:43
Ovce56

XXX.XXX.89.231

A nedá se koupi náká barva jako pozink?

Massaro@seznam.cz

21.9.2015 20:36
Massaro@seznam.cz

XXX.XXX.158.34

A co si ty roxory nechat pozinkovat? To nebude stát svět..

21.9.2015 20:43

Čas jsou peníze, není nejlepší prostě koupit pozinkované zemnící tyče, zamlátit je do země, propojit kabelem a jít se věnovat něčemu smysluplnějšímu? :)
Já se snažím žít skromně, šetřit, pracovat efektivně, ale občas se taky zaseknu na nějaký hovadině a pak si říkám, že kdybych si to něco prostě koupil hotové, tak bych udělal líp :).

Ovce56

30.9.2015 11:40
Ovce56

XXX.XXX.89.231

Koupil jsem ty pozinkované a jsou super...tet už bych nic jiného nevymíšl.Díky za rady.

30.9.2015 12:27

Není zač :).

Ovce56

30.9.2015 14:34
Ovce56

XXX.XXX.89.231

Není zač :).

Petr Čech

1.10.2015 19:28
Petr Čech

XXX.XXX.89.231

Použít lze pro propojení zemnicich tyčí i obyčejný vodič(čily drát) a používat lze i trubky na uzemeni.

1.10.2015 19:57
bischof.vlastimil

XXX.XXX.35.148

Petr Čech napsal(a):
Použít lze pro propojení zemnicich tyčí i obyčejný vodič(čily drát) a používat lze i trubky na uzemeni.

Ano lze zeměni propojit i, drátem, ale doporučuji pozinkovaný protože pokud vodič oxiduje-koroduje zvyšuje se odpor.
Pozor na spoje!

Petr Čech

1.10.2015 20:48
Petr Čech

XXX.XXX.89.231

A přidělat to stačí když přivažím šroubwk na tyčku? nebo to musí být nako zvláštně:?

1.10.2015 21:47
bischof.vlastimil

XXX.XXX.35.148

Pokud se koupi originální zemnící tyč je tam již většinou spojení vyřešeno...
Používal jsem,8, šroub a větší podložky ale opravdu pokud koupite originál je to jednodušší.

Petr Čech

2.10.2015 15:25
Petr Čech

XXX.XXX.89.231

A jakste psal že je lepší napropúojení pozinkovaný drát jak má být silný stačí třeba slabší (cca 1-2mm?).

2.10.2015 20:19
bischof.vlastimil

XXX.XXX.44.18

Petr Čech napsal(a):
A jakste psal že je lepší napropúojení pozinkovaný drát jak má být silný stačí třeba slabší (cca 1-2mm?).

Já používám když tak 3,15mm. Protože z toho i stavíme ohrady a tak jej máme u sebe...

Petr Čech

3.10.2015 08:50
Petr Čech

XXX.XXX.89.231

Ale můžu pouzít i ten slabší tedy když ho mám u sebe jsem tak porozumněl?On není až tak slabý ale o trochu míň než 3,15mm to je.

3.10.2015 12:09
bischof.vlastimil

XXX.XXX.35.196

Použít jej můžete ale nemám s ním zkušenosti.

ThE0Dh0r

16.8.2016 21:07
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
jak to mám spojit když chci použít na uzemnění vysokonapěťový kabel a jak jej mám spojit k zemnící tyči (tyč mám vodovodní pozinkovanou a v té vyvrtanou díru a 8" šroubek + matky?) nebo jak to děláte vy ? děkuji.

ThE0Dh0r

16.8.2016 21:09
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

* oprava: šroubek+podložky a matky

ThE0Dh0r

16.8.2016 21:40
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Jo a nevadí když to bude ten kabel na zemi jak povede mezi tyčemi nebo musí být ve vzdruchu?

16.8.2016 21:49

Jo udělej to jak píšeš. Pak pro kontrolu při zapnutym ohradníku sáhni na zemnící tyč a nesmíš od ní dostat ránu. Když jí nedostaneš, tak se ještě i druhou rukou dotkni země a pokud ani tak neucítíš žádný proud, tak máš uzemněno dobře. A VN kabel klidně veď po zemi, nemusí být ve vzduchu. Já ho mám ale asi 10cm pod zemí aby kdybych se náhodou v těch místech motal, abych o něj nezakopával.

ThE0Dh0r

16.8.2016 21:52
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Jo udělej to jak píšeš. Pak pro kontrolu při zapnutym ohradníku sáhni na zemnící tyč a nesmíš od ní dostat ránu. Když jí nedostaneš, tak se ještě i druhou rukou dotkni země a pokud ani tak neucítíš žádný proud, tak máš uzemněno dobře. A VN kabel klidně veď po zemi, nemusí být ve vzduchu. Já ho mám ale asi 10cm pod zemí aby kdybych se náhodou v těch místech motal, abych o něj nezakopával.

Díky kostey a to má ten VN kabel do těch podložek přitáhnout?

16.8.2016 22:18

Jo, normálně provrtat trubku, prostrčit šroub, mezi 2 podložky dát ten VN kabel a stáhnout to matkou. Žádná velká věda.

Pokud plánuješ mít zemnících tyčí víc, tak doporučuju VN kabel nestříhat u každé tyče, ale jen oholit izolaci, přidělat drát k tyči a vést ho nepřerušený dál k další zemnící tyči. Minimalizuješ tím přechodové odpory.

ThE0Dh0r

16.8.2016 22:39
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Díkec budu mít 3ks takže povedu cca 3-4m (1m přivodní ke zdroji) VN kabelu a vždy u té tyčky abych to mohl přitáhnout nezi matky trochu oholit izolaci a přitáhnout? nespadne to?Nemáš nebo neudělal by jsi mi prosím foto pro představu moc si to neumím představit -pokud ti to nebude vadit.

ThE0Dh0r

16.8.2016 22:41
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Nebude ten oholený drát rezivět? a tím pádem ztrácet učinost?

16.8.2016 23:35

Neboj, nespadne to, kdyžtak použij trochu větší podložky. Asi 5 let jsem na to nesáhl a ani se na to vlastně nepodíval. Ale zemnění mi funguje stále dobře i v nejsušších obdobích. Jak říkám, kdyžtak sem tam na zemnění sáhni a nesmí probíjet.

ThE0Dh0r

16.8.2016 23:48
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Ok díky moc

ThE0Dh0r

17.8.2016 08:19
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

A ještě se zeptám nevadí když nebudu mít zatím bleskojistku než ji koupím bude to cca 300 m po 3 řadách lanek. děkuji předem za odpověď.

17.8.2016 08:26

Nevadi.

ThE0Dh0r

17.8.2016 08:48
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Nevadi.

Díky

17.8.2016 09:17

Já si myslím že bleskojistku má tak sotva 10% chovatelů.
Osobně si myslím, že pokud někdo napájí jen pár set metrů ohradníku a je v místě kde je minimální šance úderu blesku do ohrady a má zdroj mimo barák, tak to je víceméně zbytečné, ale zas na druhou stranu těch pár stovek za ten klid stojí. Do našich kravínskejch pastvin občas blesk udeří, spálí to pár desítek nebo set metrů lanek, ale vždycky se to sveze do země po nějakým kůlu s horším izolátorem ještě dřív než to dojde ke zdroji s bleskojistkou.

17.8.2016 09:19

Mame ohradniky snad 20 let a nikdy to zdroj neodpalilo. Ale to muze bejt i tim, ze je to okolo statku, kterej ma hromosvody a taky jsou okolo vysoky stromy, takze to mlati okolo. A taky tech fakt prudkej bourek za posledni roky ani moc nebylo. Jeste vloni jsem bleskpojistky mel na dvou okruzich, letos jak jsem predelaval, tak sly pryc. Pozink a byly rezavy jak lisky.

17.8.2016 09:30

Jen bych podotknul, že přínos bleskojistky vidím ani né tak v ochraně zdroje jako takového, ale spíš v tom, že když už by k němu blesk došel, zdroj by začal hořet a byl by v takovém místě, že vám chytne od něj barák, nebo stodola tak pak ty ušetřený 3 stovky co bleskojistka stojí vás budou pěkně štvát.

ThE0Dh0r

17.8.2016 09:51
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Díky já to nemám u baráku takže to zatím asi nechám a ještě když bych místo toho VN kabelu pro uzemnění rozhodl použít ten drát (pozinkovaný) tak ten omotám kolem šroubku a zase přitáhl podložkou ale co ten ten se dá taky vést po zemi v trávě? Nebude to probíjet a ztrácet sílu a účinnost? ALE JEŠTĚ NEVÍM CO JE LEPŠÍ?

17.8.2016 10:41

Ja mam izolovanej kabel k tycim asi 15m ( zdroj mam ve sklepe ) a pak propojeny zinkovanym dratem ze kteryho mam ohrady. Myslim ze kdyz to povedte od zdroje k tycim taky tim pozinkem, tak v ty trave se to jeste lip uzemni :) Ale treba se pletu.

17.8.2016 10:43

Spis bych vzal rejc, zarazit, zapacit udlelat si takovou struzku a polozit to do zeme, ale ani ten pozink neni nesmrtelnej...oloupne se to nekde a za rok dva tri je po nem.

17.8.2016 11:14

Ano, ano, použít můžeš i pozik drát a že se někde bude dotýkat trávy není na škodu, zemní se to i tak a pokud to celé bude dostatečně uzemněno tak ti neizolovaný pozink nikam probíjet nebude.

Není to žádná věda. Já mám měděné VN kabely připojené na koupené pozinkované tyče a jak říkám, asi 5 let jsem se na to ani nepodíval, protože to pořád funguje tak jak má.

ThE0Dh0r

17.8.2016 11:21
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Ano, ano, použít můžeš i pozik drát a že se někde bude dotýkat trávy není na škodu, zemní se to i tak a pokud to celé bude dostatečně uzemněno tak ti neizolovaný pozink nikam probíjet nebude.

Není to žádná věda. Já mám měděné VN kabely připojené na koupené pozinkované tyče a jak říkám, asi 5 let jsem se na to ani nepodíval, protože to pořád funguje tak jak má.

Děkuji ještě popřemýšlím co použiji.

ThE0Dh0r

17.8.2016 16:42
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

A kolik by jste doporučovali ke zdroji 5,5J zem. tyčí? stačí 3 nebo radši 4?

17.8.2016 18:20
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pokud je máte kvalitní, alespoň metrové a dobře propojené tak stačí, ale čím víc tím líp.
A jak už bylo výše uvedeno - vyzkoušejte jestli neprobíjí a bude to OK.

ThE0Dh0r

19.8.2016 20:58
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Dobrý den, a kolik metru ji mám zatlouci zemnící tyč když je 1 m dlouhá a potřebuji to jako manipulační.

19.8.2016 21:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Asi jsem nepochopil dotaz? Co je jako manipulační a jak manipulační? Já mám dlouhé asi 80cm, nahoře mám navařenou kulatinu do T-čka abych ji mohl za to vytahovat. Zatloukám minimálně 75cm hluboko.

ThE0Dh0r

19.8.2016 21:28
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Manipulační (špatně napsáno) MOBILNÍ jakože když budeme pást pokaždé jinde a to máte navařenou pozinkovou tyč? na pozinkované zemnící tyči nebo jak?,.

19.8.2016 21:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ne pozink, ale obyč tyčky(kulatina) asi osmička - co jsem našel na šroťáku. Taky přemísťuji ohradník co chvíli, proto to Tčko na vytahování. Prostě sežeňte někde roxor, nadělejte si zemnící tyčky, propojte a bude to. Opravdu čím víc tím líp a větší jistota, že i když je sucho, tak to funguje. Loni jsem vozil vodu nejen ovcím, ale i na zalévání zemníctyčí. Letos je to pohoda, pastviny pěkně podrůstají... Akorát musím častěji křoviňákem sekat trávu pod drátem.

ThE0Dh0r

19.8.2016 21:50
ThE0Dh0r

XXX.XXX.89.231

Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík