Mendy

XXX.XXX.148.195
Dobrý den,
Dostalo se k nám stádečko ovcí, chci se zeptat jak je zaregistrovat a co k tomu potřeba ? hospodářství máme registrované, otec má 2 krávy a k ním je i karta, jenže ovce jsou bez POP, vypiplané na flašce a žádný doklad k nim nemáme, je nějaký potřeba ? nebo stačí jen cvaknout náušnice ? Díky za odpovědi :).
Mendy

XXX.XXX.148.195
Ptali jsme se inseminátora co k nám chodí a radil ad je rači ani nenahlašujem, jaké to má háčky ?
Mendy
napsal(a):
Ptali jsme se inseminátora co k nám chodí a radil ad je rači ani nenahlašujem, jaké to má háčky ?
Ovce nemusí mít PoP a ani se k ovcím nevydávají karty. Teda ne ke každé, jenom k těm co jsou zapsané v kontrole užitovosti. Pokud je chcete zaregistrovat, tak tomu nic nebrání - teda pokud mají v uších čísla. Jestliže čísla nemají, objednáte si je v Hradištku a do hlášení napíšete kód 28. U tohoto kódu nemusíte znát datum narození a ani číslo matky.
přezdívka
napsal(a):
Ovce nemusí mít PoP a ani se k ovcím nevydávají karty. Teda ne ke každé, jenom k těm co jsou zapsané v kontrole užitovosti. Pokud je chcete zaregistrovat, tak tomu nic nebrání - teda pokud mají v uších čísla. Jestliže čísla nemají, objednáte si je v Hradištku a do hlášení napíšete kód 28. U tohoto kódu nemusíte znát datum narození a ani číslo matky.
Ovce chovám v KU už 15 let a žádné karty jsem nikdy neviděl. Jediným dokladem je POP, ale to nemá s UE nic společného... Pokud jehňata budete mít i na zimu, doporučuji registraci. V tomto případě stačí oznámit do Hradišťska rozšíření hospodářství o ovce.
Vašek
vn
napsal(a):
Ovce chovám v KU už 15 let a žádné karty jsem nikdy neviděl. Jediným dokladem je POP, ale to nemá s UE nic společného... Pokud jehňata budete mít i na zimu, doporučuji registraci. V tomto případě stačí oznámit do Hradišťska rozšíření hospodářství o ovce.
Vašek
Asi jsem se blbě vyjádřila. Karta pro krávu je vlastně průkaz o plemenné příslušnosti a musí ho mít každá kráva i kdyby byla kříženka 5 plemen, tak tam musí mít všechno zapsané. Když chováte kříženky ovce a nejsou v KU tak nemusí mít nic, jenom číslo v uchu. Kráva musí mít kartu i když není v KU.
verus 158

XXX.XXX.219.162
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat když mám 1 ha chci chovat ovce s tím, že jim udělám pouze přístřešek na dané pastvě. Je nutno registrovat hospodářství i když se jedná o pastevní odchov.
verus 158
napsal(a):
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat když mám 1 ha chci chovat ovce s tím, že jim udělám pouze přístřešek na dané pastvě. Je nutno registrovat hospodářství i když se jedná o pastevní odchov.
Ano, je to dané zákonem. Spoustalidí na to ale kašle a neregistruje se. Je pouze na vás pro co se rozhodnete. Riziko, když nebudete registrovaná je, že třeba naštvete nějakého souseda a bude si stěžovat a to je pak na pokutu. To, že není pevný chlév nevadí. Prostě uděláte tečku do mapy. kde bude stát přístřešek.
verus 158

XXX.XXX.219.162
Děkuji za odpověď.