Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Farmář1025

27.9.2015 12:14
Farmář1025

XXX.XXX.89.231

Nevíte někdo prosím kolik stojí výčenění ovčí kůže?
našel jsem tento web ale nemajá ceny: http://www.kozesiny-vizovice.cz/.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2015 15:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ovčí kůže činí i Snaha Brtnice, ale o aktuální ceník se musí napsat nebo zavolat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.9.2015 17:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

Balíček soli, tak 9, -, pytlík kamence jsem kupovala snad za 60, -. Případně použijte vaječné žloutky nebo mozek té ovce:).

2.10.2015 11:23
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Balíček soli, tak 9, -, pytlík kamence jsem kupovala snad za 60, -. Případně použijte vaječné žloutky nebo mozek té ovce:).

Chci se zeptat, to tou solí nasolím kůži tak že tu sůl vetřu do té kůže a pak nechám ležet a odvezu na vyčinění? budu mít dvě kůže, tak obě nasolit a přiložit k sobě kůží? a tu kůži mám ještě před nasolením vyčistit vodou nebo něčím?

Díky za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2015 11:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

lizbeth napsal(a):
Chci se zeptat, to tou solí nasolím kůži tak že tu sůl vetřu do té kůže a pak nechám ležet a odvezu na vyčinění? budu mít dvě kůže, tak obě nasolit a přiložit k sobě kůží? a tu kůži mám ještě před nasolením vyčistit vodou nebo něčím?

Díky za rady

Nasolíte tak, že použijete velké množství soli, kterou pokryjete rozloženou kůži z masové strany, vetřete dovnitř a pak budete pár dní přisypávat další sůl - sůl vytahuje z kůže velké množství vody, takže se spotřebovává, k nasolení potřebujete na kůži mít pořád vrstvičku suché soli. Nasolená kůže je suchá, takže pak už je jedno, jak se k sobě mají dvě či více kůží, můžete to klidně hodit na hromadu.

Kůži před konzervací nenamáčejte, cílem konzervace je zbavit se vody!

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2015 12:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám docela dobré zkušenosti i s kombinací sůl + sušení. Čerstvě staženou kůži nasolím - sůl začne tahat vodu a zároveň scvrknou zbytky tuku a svalů, takže taková kůže jde velmi snadno rovnou omízdřit. Vody je tolik, že menší kůže jsou pak vyloženě vyždímat. Nebo se voda sleje, nebo u vyvěšené kůže steče. Párkrát dosolím a pak kůži nechám napjatou normálně vyschnout. Spotřeba soli je výrazně menší a člověk se o to nemusí starat.

2.10.2015 12:24
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám docela dobré zkušenosti i s kombinací sůl + sušení. Čerstvě staženou kůži nasolím - sůl začne tahat vodu a zároveň scvrknou zbytky tuku a svalů, takže taková kůže jde velmi snadno rovnou omízdřit. Vody je tolik, že menší kůže jsou pak vyloženě vyždímat. Nebo se voda sleje, nebo u vyvěšené kůže steče. Párkrát dosolím a pak kůži nechám napjatou normálně vyschnout. Spotřeba soli je výrazně menší a člověk se o to nemusí starat.

A mám tedy kůži nasolenou vyvěsit nebo ji někde rozložit s vrstvou soli? Jak často se má ta sůl přisypávat? když to tedy vytáhne ty zbytky z povrchu kůže, ty pak mám otřít a znovu nasypat sůl? omlouvám se za hloupé dotazy, budu to dělat poprvé a chci kůže využít a nechat poté vyčinit, díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2015 12:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

lizbeth napsal(a):
A mám tedy kůži nasolenou vyvěsit nebo ji někde rozložit s vrstvou soli? Jak často se má ta sůl přisypávat? když to tedy vytáhne ty zbytky z povrchu kůže, ty pak mám otřít a znovu nasypat sůl? omlouvám se za hloupé dotazy, budu to dělat poprvé a chci kůže využít a nechat poté vyčinit, díky

Čerstvá kůže musí být rozložená nebo natažená v rámu/přibitá na dveře stodoly - v jakýchkoliv záhybech se snadno zapařuje a hnije.

Sůl přisypáváte, když místo bílé vrstvy soli je na masové straně kůže krvavá břečka. Nemusíte ale rozmočenou sůl otírat, stačí přisypat.

Jinak zbytky z povrchu kůže sůl sama neodstraní, to musíte udělat mechanicky. Hned po nasolení kůže to jde ale lépe dolů než u kůže čerstvé nenasolené. Mázdra se scvrkne a nelpí na škáře už tak pevně. Podobně když máte už zcela suchou kůži, a je jedno, jestli byla jen sušená nebo nasolená, pokud jdete činit a pořádně jí namočíte, blány nabobtnají a pak jsou taky relativně dobře omízdřit.

2.10.2015 14:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Čerstvá kůže musí být rozložená nebo natažená v rámu/přibitá na dveře stodoly - v jakýchkoliv záhybech se snadno zapařuje a hnije.

Sůl přisypáváte, když místo bílé vrstvy soli je na masové straně kůže krvavá břečka. Nemusíte ale rozmočenou sůl otírat, stačí přisypat.

Jinak zbytky z povrchu kůže sůl sama neodstraní, to musíte udělat mechanicky. Hned po nasolení kůže to jde ale lépe dolů než u kůže čerstvé nenasolené. Mázdra se scvrkne a nelpí na škáře už tak pevně. Podobně když máte už zcela suchou kůži, a je jedno, jestli byla jen sušená nebo nasolená, pokud jdete činit a pořádně jí namočíte, blány nabobtnají a pak jsou taky relativně dobře omízdřit.

My necháváme kůže přehozené přes bidlo řemenem nahoru a kraje vyšpejlované, aby se nekroutily. S tím přibíjením si nejsem moc jistá, jestli se v krajích nepotrhá, jak se sesychá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2015 15:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

přezdívka napsal(a):
My necháváme kůže přehozené přes bidlo řemenem nahoru a kraje vyšpejlované, aby se nekroutily. S tím přibíjením si nejsem moc jistá, jestli se v krajích nepotrhá, jak se sesychá.

Nepotrhá. Kůže se sušením nijak nezmenšuje.

Farmář1025

2.10.2015 15:23
Farmář1025

XXX.XXX.89.231

Děkuji za rady a ještě se asi hloupě zeptám...když přisypáváte tu sůl na vyvěšenou kůži nesesipe se dolů?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2015 15:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Farmář1025 napsal(a):
Děkuji za rady a ještě se asi hloupě zeptám...když přisypáváte tu sůl na vyvěšenou kůži nesesipe se dolů?

Na vyvěšenou kůži potřeba sůl vmasírovat dovnitř. Kůže je vlhká, sůl se přilepí,.

Přidejte reakci

Přidat smajlík