Farmář1025

XXX.XXX.89.231
Nevíte někdo prosím kolik stojí výčenění ovčí kůže?
našel jsem tento web ale nemajá ceny: http://www.kozesiny-vizovice.cz/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ovčí kůže činí i Snaha Brtnice, ale o aktuální ceník se musí napsat nebo zavolat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Balíček soli, tak 9, -, pytlík kamence jsem kupovala snad za 60, -. Případně použijte vaječné žloutky nebo mozek té ovce:).
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Balíček soli, tak 9, -, pytlík kamence jsem kupovala snad za 60, -. Případně použijte vaječné žloutky nebo mozek té ovce:).
Chci se zeptat, to tou solí nasolím kůži tak že tu sůl vetřu do té kůže a pak nechám ležet a odvezu na vyčinění? budu mít dvě kůže, tak obě nasolit a přiložit k sobě kůží? a tu kůži mám ještě před nasolením vyčistit vodou nebo něčím?
Díky za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

lizbeth
napsal(a):
Chci se zeptat, to tou solí nasolím kůži tak že tu sůl vetřu do té kůže a pak nechám ležet a odvezu na vyčinění? budu mít dvě kůže, tak obě nasolit a přiložit k sobě kůží? a tu kůži mám ještě před nasolením vyčistit vodou nebo něčím?
Díky za rady
Nasolíte tak, že použijete velké množství soli, kterou pokryjete rozloženou kůži z masové strany, vetřete dovnitř a pak budete pár dní přisypávat další sůl - sůl vytahuje z kůže velké množství vody, takže se spotřebovává, k nasolení potřebujete na kůži mít pořád vrstvičku suché soli. Nasolená kůže je suchá, takže pak už je jedno, jak se k sobě mají dvě či více kůží, můžete to klidně hodit na hromadu.
Kůži před konzervací nenamáčejte, cílem konzervace je zbavit se vody!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám docela dobré zkušenosti i s kombinací sůl + sušení. Čerstvě staženou kůži nasolím - sůl začne tahat vodu a zároveň scvrknou zbytky tuku a svalů, takže taková kůže jde velmi snadno rovnou omízdřit. Vody je tolik, že menší kůže jsou pak vyloženě vyždímat. Nebo se voda sleje, nebo u vyvěšené kůže steče. Párkrát dosolím a pak kůži nechám napjatou normálně vyschnout. Spotřeba soli je výrazně menší a člověk se o to nemusí starat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mám docela dobré zkušenosti i s kombinací sůl + sušení. Čerstvě staženou kůži nasolím - sůl začne tahat vodu a zároveň scvrknou zbytky tuku a svalů, takže taková kůže jde velmi snadno rovnou omízdřit. Vody je tolik, že menší kůže jsou pak vyloženě vyždímat. Nebo se voda sleje, nebo u vyvěšené kůže steče. Párkrát dosolím a pak kůži nechám napjatou normálně vyschnout. Spotřeba soli je výrazně menší a člověk se o to nemusí starat.
A mám tedy kůži nasolenou vyvěsit nebo ji někde rozložit s vrstvou soli? Jak často se má ta sůl přisypávat? když to tedy vytáhne ty zbytky z povrchu kůže, ty pak mám otřít a znovu nasypat sůl? omlouvám se za hloupé dotazy, budu to dělat poprvé a chci kůže využít a nechat poté vyčinit, díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

lizbeth
napsal(a):
A mám tedy kůži nasolenou vyvěsit nebo ji někde rozložit s vrstvou soli? Jak často se má ta sůl přisypávat? když to tedy vytáhne ty zbytky z povrchu kůže, ty pak mám otřít a znovu nasypat sůl? omlouvám se za hloupé dotazy, budu to dělat poprvé a chci kůže využít a nechat poté vyčinit, díky
Čerstvá kůže musí být rozložená nebo natažená v rámu/přibitá na dveře stodoly - v jakýchkoliv záhybech se snadno zapařuje a hnije.
Sůl přisypáváte, když místo bílé vrstvy soli je na masové straně kůže krvavá břečka. Nemusíte ale rozmočenou sůl otírat, stačí přisypat.
Jinak zbytky z povrchu kůže sůl sama neodstraní, to musíte udělat mechanicky. Hned po nasolení kůže to jde ale lépe dolů než u kůže čerstvé nenasolené. Mázdra se scvrkne a nelpí na škáře už tak pevně. Podobně když máte už zcela suchou kůži, a je jedno, jestli byla jen sušená nebo nasolená, pokud jdete činit a pořádně jí namočíte, blány nabobtnají a pak jsou taky relativně dobře omízdřit.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Čerstvá kůže musí být rozložená nebo natažená v rámu/přibitá na dveře stodoly - v jakýchkoliv záhybech se snadno zapařuje a hnije.
Sůl přisypáváte, když místo bílé vrstvy soli je na masové straně kůže krvavá břečka. Nemusíte ale rozmočenou sůl otírat, stačí přisypat.
Jinak zbytky z povrchu kůže sůl sama neodstraní, to musíte udělat mechanicky. Hned po nasolení kůže to jde ale lépe dolů než u kůže čerstvé nenasolené. Mázdra se scvrkne a nelpí na škáře už tak pevně. Podobně když máte už zcela suchou kůži, a je jedno, jestli byla jen sušená nebo nasolená, pokud jdete činit a pořádně jí namočíte, blány nabobtnají a pak jsou taky relativně dobře omízdřit.
My necháváme kůže přehozené přes bidlo řemenem nahoru a kraje vyšpejlované, aby se nekroutily. S tím přibíjením si nejsem moc jistá, jestli se v krajích nepotrhá, jak se sesychá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

přezdívka
napsal(a):
My necháváme kůže přehozené přes bidlo řemenem nahoru a kraje vyšpejlované, aby se nekroutily. S tím přibíjením si nejsem moc jistá, jestli se v krajích nepotrhá, jak se sesychá.
Nepotrhá. Kůže se sušením nijak nezmenšuje.
Farmář1025

XXX.XXX.89.231
Děkuji za rady a ještě se asi hloupě zeptám...když přisypáváte tu sůl na vyvěšenou kůži nesesipe se dolů?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Farmář1025
napsal(a):
Děkuji za rady a ještě se asi hloupě zeptám...když přisypáváte tu sůl na vyvěšenou kůži nesesipe se dolů?
Na vyvěšenou kůži potřeba sůl vmasírovat dovnitř. Kůže je vlhká, sůl se přilepí,.