Dobrý den, jsem trošku bezradná - rok a půl staré kozičce, dosud neměla kůzlata, lehce naběhla půlka vemínka. Na pohmat měkké, odstříkla jsem trošku mléka. Protože byla s kozlem, nechtěla jsem riskovat, že by byla březí a vemínko jí nabíhalo díky tomu, tak jsem nedojila. Po cca měsíci se ona půlka vemínka opět zvětšila (v řádu dvou dnů) a když jsem zkusila oddojit - částečně to šlo, ale zhruba půlka velikosti je zatvrdlina . Netuším, zda mám zkoušet rozmasírovat a oddojovat, nebo jenom oddojovat případné nové mléko. Koza se mi jako březí nejeví. Máte někdo podobnou zkušenost, případně co s kozenou dál? Nadávám si, že jsem ji nečinností zničila, minimálně onu půlku vemínka, kde má zánět. Je to opravdu jak šutr, ale studené, takže pochybuju, že by se mi s tím povedlo něco udělat .
Moc děkuji za info. Ještě pro upřesnění - co se zatvrdlinou, která je "studená", tj. bez probíhajícího zánětu? Máte zkušenost, že i takováto záležitost se dá ještě rozmasírovat? Jedná se o útvar velikosti pěstičky malého dítěte. Jednou jsem dostala kozu po zánětu, ale ta měla ve vemínku více menších ložisek do velikost koruny, po okozlení se mi povedlo zhruba za měsíc většinu z těch útvarů rozmasírovat, koze jsem ze struku tahala opravdu kusy odloučené tkáně a jí to kupodivu nevadilo, nebylo to asi bolestivé. Ale s takhle velkým kusem nevím, jestli je možné si poradit a hlavně mám strach, abych nespustila laktaci. Veterinář přijede až příští týden, aby potvrdil nebo vyloučil březost (sonem), takže bych nerada udělala ještě víc škody než doteď.