Farmar L

XXX.XXX.120.217
Dobry den,
chovam kamerunske ovce a jedna po porodu mela vyhrezlou deloho a tim i zanet delohy, po zasiti dostaval penicilin...cca po 3 tydnech povolili stehy vyhreznuti se opakovalo..byla znovu zasita a znovu dostaval penicilin asi 3 dny..kdy se vyhrez opakoval jeste 2x..byl jsem nucen ovci porazit...zajimalo by mne, zda je maso z takove ovce pro lidi zavadne ci nikoliv..bude stacit premrznuti + tepelna uprava?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Farmar L
napsal(a):
Dobry den,
chovam kamerunske ovce a jedna po porodu mela vyhrezlou deloho a tim i zanet delohy, po zasiti dostaval penicilin...cca po 3 tydnech povolili stehy vyhreznuti se opakovalo..byla znovu zasita a znovu dostaval penicilin asi 3 dny..kdy se vyhrez opakoval jeste 2x..byl jsem nucen ovci porazit...zajimalo by mne, zda je maso z takove ovce pro lidi zavadne ci nikoliv..bude stacit premrznuti + tepelna uprava?
Každé léčivo má stanovenou ochrannou lhůtu, která vám říká, kolik dní musí uplynout od podání daného léčiva do poživatelnosti zvířete. To by vám měl říct veterinář, který lék podával! Správně by to takové zvíře mělo mít napsané i v evidenci o podávání léčiv a veterinárních přípravků.
Rezidua léčiv v mase se nedají zničit. Není to parazit, kterého stačí uvařit nebo zahubit mrazem.
Farmar L

XXX.XXX.120.217
JJ, veterinar rikal neco o 30dnech, ze by se to nemelo jist..ale je lecivo(penicilin) opravdu takovy problem? kdyz si v krame koupim kure je nacpany vsim mozny a nikomu to nevadi.

Jinak co se konkrétní ochranné lhůty u vás týče, to záleží na tom, co přesně veterinář podal, tzn. pouze on vám může říct délku ochranné doby. Ale obecně 5-10 dní, u depotních přípravků 15 dní (olejové) až měsíc (penicilíny s prodlouženým účinkem).
Při požití takového masa neumřete, ale poléčíte se penicilínem i vy. Což není úplně dobrý kvůli vašim játrům a střevní mikroflóře, nehledě na to, že takhle potom vznikají rezistence na antibiotika - až dostanete vy nebo někdo z rodiny angínu a antibiotika vám zabírat nebudou, tak budete vědět, odkud vítr vane.

Farmar L
napsal(a):
JJ, veterinar rikal neco o 30dnech, ze by se to nemelo jist..ale je lecivo(penicilin) opravdu takovy problem? kdyz si v krame koupim kure je nacpany vsim mozny a nikomu to nevadi.
Kuře není nacpaný ničím To je taková městská legenda, ale věřte mi, že zrovna u kuřat se tohle hodně hlídá. Kuřata během odchovu dostávají jedině antikokcidika, antibiotika jen v případě onemocnění hejna, a na ochranné lhůty obého si chovatelé dávají pěknýho majzla.
Na jatkách se berou náhodně vzorky právě na stanovení reziduí a kdyby se něco našlo, celý turnus pojede do kafilerie. To si nikdo nevezme na triko.
Farmar L

XXX.XXX.120.217
napsal(a):
Jinak co se konkrétní ochranné lhůty u vás týče, to záleží na tom, co přesně veterinář podal, tzn. pouze on vám může říct délku ochranné doby. Ale obecně 5-10 dní, u depotních přípravků 15 dní (olejové) až měsíc (penicilíny s prodlouženým účinkem).
Při požití takového masa neumřete, ale poléčíte se penicilínem i vy. Což není úplně dobrý kvůli vašim játrům a střevní mikroflóře, nehledě na to, že takhle potom vznikají rezistence na antibiotika - až dostanete vy nebo někdo z rodiny angínu a antibiotika vám zabírat nebudou, tak budete vědět, odkud vítr vane.
Takze v podstate to neni dobry ani pro psa?
Myslim, ze jatra dostanou obcas zabrat vic nez je trocha penicilinu :)
A ja osobne jsem nemel antibiotika tak 10let, tak nevim jestli by mi to spis neprospelo:).

Je spíš divný, že nevydržely stehy... vždyť pořádné svorky udrží i dělohu krávy. Takovouhle ovci je lepší pořádně zašít, dát jí depotocin a pak případně dělohu jen vyplachovat jodouterem a tak. Právě proto, že dostane-li celkově antibiotika, nedá se pak sežrat, a taková ovce je stejně véčko, tzn. dohojit, dostat do kondice a udělat klobásy.

Farmar L
napsal(a):
Takze v podstate to neni dobry ani pro psa?
Myslim, ze jatra dostanou obcas zabrat vic nez je trocha penicilinu :)
A ja osobne jsem nemel antibiotika tak 10let, tak nevim jestli by mi to spis neprospelo:).
Není to ani pro psa.
A neprospělo by vám to. Obsah antibiotik jako reziduí v mase je různý, ale většinou je menší než by bylo potřeba k nějaké léčbě. Bakterie si v přítomnosti malého množství antibiotik akorát zvyknou.
A pak onemocníte a antibiotika vám nezaberou. Nebo onemocní pes a antibiotika mu nezaberou.
Farmar L

XXX.XXX.120.217
roklanka
napsal(a):
Pokud budete jíst maso s léčivem, budujete si rezistenci vůči účinné látce. Právě proto, že se ATB dávají (ly) zvířatům a oni je konzumovali, mnoha lidem nezabírají. Neotrávíte se. Je to na vás.
Kdyz bych si pri kazdy ryme bral treba paralen, tak si v podstate taky budu budovat rezistenci, ne..a myslite, ze z par kg masa je to az takovy problem, pokeud by se jednalo o narazovou akci a vse by se snedlo najedou?
je mi jasny, ze kdyz to budu mit v marazaku a budu se stim cpat celj rok, tak to asi neni uplne dobre..

Farmar L
napsal(a):
Kdyz bych si pri kazdy ryme bral treba paralen, tak si v podstate taky budu budovat rezistenci, ne..a myslite, ze z par kg masa je to az takovy problem, pokeud by se jednalo o narazovou akci a vse by se snedlo najedou?
je mi jasny, ze kdyz to budu mit v marazaku a budu se stim cpat celj rok, tak to asi neni uplne dobre..
Ne. Paralen je něco jinýho. Paralen je protizánětlivá látka, působí na vaše vlastní tělo. Když to s ním přeženete, zlikvidujete si játra, ale jinak se nic neděje.
Ale antibiotika nepůsobí na vaše tělo. Působí na bakteriální buňku. Určité množství antibiotika jí zabije. Ale bakteriím se tohle samozřejmě nelíbí a neustále se v jejich populaci objevují mutace, které bakterii dávají šanci antibiotikum přežít. Když je vystavujete malému množství antibiotika, dáváte jim super šanci trénovat.
Farmar L

XXX.XXX.120.217
napsal(a):
Je spíš divný, že nevydržely stehy... vždyť pořádné svorky udrží i dělohu krávy. Takovouhle ovci je lepší pořádně zašít, dát jí depotocin a pak případně dělohu jen vyplachovat jodouterem a tak. Právě proto, že dostane-li celkově antibiotika, nedá se pak sežrat, a taková ovce je stejně véčko, tzn. dohojit, dostat do kondice a udělat klobásy.
Stehy proste povolily, nejsem veterinar, nezasival jsem ji..ikdyz jsem ji delohu potom 2x vracel sam...po druhe byla zasita poradne a praskla nad stehy az k zadku, nechtel jsem aby se trapila...samozrejme jsem mel v planu ji dolecit a porazit az po uplynuti dane lhuty i s ohledem na mesicni jehne...bohuzel, asi se na tom odrazi pristup nekterych veterinaru, kteri si neberou moc servitky a nejak to udelaji:(.