Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahojte. Vloni jsem s flushingem moc nepochodil, berani se dostali k ovcim driv nez jsem zamyslel. Letos to mam snad uz dost zabezpečené. Z dostupnych materialu jsem dal do kupy nasledujici info, postupy.
Bahnice - 3 tydny pred a 3 tydny po zapusteni, pokud mozno prehnat na peknou pastvinu a pridavat jadro ( oves nebo nasrotovany oves s jecmenem pomery se ruzni ) mnozstvi 0,1 az 0,45 kg na den a na bahnici.
Berani - 6-8 tydnu pred zapoustenim 1 az 1,5kg ovsa na berana na den. Nekde psali i jecmen ale to me moc nesedi. Ja treba beranovi nedavam jadro kazdy den jak pisou vsude. Tech 6-8 tydnu dopredu je kvuli dobre tvorbe spermii.
Jakou praxi mate vy?

Gratulace ja s tim taky nemam problem. Jedinaccky mam jen u prvnicek suffolk. Takhle to ale pausalizovat nejde.

Tak po asi trech tydnech "flushingu" pridavam poznatek pro ostatni. V dobre vire jsem nasadil beranum davku ovsa. Kazdemu 1kg na den. Chyba lavky. Chlapci ovec jeste v zivote nevideli. Sice meli v ohrade jeste opada jabka, ale myslim ze prujem dostali hlavne z toho ovsa, ktery jejich travici ustroji jeste nezazilo.
Ovcim jsem nasadil prumerne 0,3kg. Mix dva kg ovsa a 1kg jecneho srotu ( pro deset ovci ). Po tydnu u letosni jehnice prujem. Vynechal jsem jeden den. Jehnice se srovnala. Po 3 tydnech dalsi letosni jehnice ale nehorazny prujem. Takze tak je na samotce. Zbylych 9 dostava nadale 0.3kg tohoto mixu. Dospele ovce jsou v pohode.
Vyslo me z toho, ze se asi moc nehodi flushovat letosni jehnice a prehanet to s davkou ovsa pro letosni berany.
Rad si vyslechnu zkusenosti dalsich. Vim ze se ma na nova krmiva zvykat, ale v tomhle pripade jak dlouho dopredu u letosnich jehnat?

No, já jsem asi nepochopila, proč máte chuť takhle experimentovat, když máte užitkovost dobrou? Co od toho očekáváte? Vůbec to nemyslím špatně, nebo rýpavě. Prostě se ptám.
Sám jste si odpověděl - je třeba jádro začít přidávat po velmi malých dávkách a pravidelně, aby si na to zažívání ovcí zvyklo. Naopak si nemyslím, že mezi berany, jehnicemi nebo starší - mladší by se měly dělat nějaké rozdíly. Pokud se postupuje s přidáváním pomalu a postupně, nemyslím si, že by měl být problém... ale pokud se chcete před řízeným připouštěním dostat na takové dávky, tak je třeba počítat třeba třeba s měsícem, než se na to kilo dostanete. Upřímně... kilo ovsa není málo, to je mnohdy dávka pro koně.. a jistě by měla být rozdílná finální dávka pro starší/mladé kusy. Ale to je mnohdy těžké realizovat, pokud by je člověk nechtěl krmit z kýblů separé, což je u většiny chovatelů sci-fi. Jestli by nebylo jednodušší připravit si takto berany (jádrem) a bahnice jen přehnat na kvalitní pastvu s menším množstvím příkrmu...

Berany mam samozrejme zvlast. Proc jsem to chtel zkusit? S bahnicema ani tak duvod nemam, ty jsou uz nejaky ten patek jako koule. Ale mam 6 letosnich jehnic a tem jsem chtel prilepsit aby byly dostatecne pripraveny. Vetsina jich to ustala, jen ty dve a ted uz ta jedna maji srajdu. Berani si pobyli v lazaretu a ted uz venku cekaji na holky. Ono i male davky je problem, protoze silnejsi ovce jsou proste silnejsi a asi nemusim popisovat to davove silenstvi kdyz prijdu s kbelikem. Mam pak problem zavrit za sebou dvere do chliva :) A to kdyz jdu sypat do zlabu, tak me div nudupou, uz jsem se parkrat povozil na te nejvetsi kdyz me zazadu prorvala hlavu mezi nohama cestou ke zlabu :)
Vloni jsem v pulce brezosti zacal pridavat oves a nebly zadny problem. Taky ho cely rok nevidely a nektere ho videli uplne poprve.
Takze abych to okecavni shrnul. Sliboval jsem si od toho spis nez lepsi uzitkovou tak "dokrmeni" letosnich jehnic.

No, to mi z toho taky vypadlo. Když mi záleželo na tom, jak budou ovce dorostlé, až půjdou do první březosti, holt jsem si musela počkat na přesrok... ale to má každý taky jinak holt. Rozumím, že prokrmovat rok navíc "bez užitku" prostě leze do ekonomiky, když to má někdo na kšeft z masa. Já tu mám tak jako tak pár darmožroutů (skopce a hňupa a letos i holandskou kozu - nebudu připouštět, protože je jich všude mraky a nikdo to nechce..), ale to protože je nemám až tak na dělání mladých, jako děckám pro radost.

Urcite je to jednodussi je nepripoustet. Ale jsou na hrane pripustitelnosti, proto jsem to chtel zkusit dohnat. Ano je to tak, nechci rok krmit "darmozrouty" :) kdyby to byly ubozacci tak bych pockal, ale nejsou. Bud je k sobe pustim ted 15.11 nebo 1.12 :) A pak dej se vule bozi.