Dobrý den,
chováme spoustu zvířat a tak došla řada i na kozičky rozhodla jsem se pro AN protože ¨neznám větší lahůdku než kozí sýr :).Jako úplný laik v chovu koziček jsem nesáhla samozřejmě po 100% AN (ted toho trošku lituji) ale "pouze" po podílových kozičkách.Momentálně jich mám 5 k nim bych ovšem chtěla určitě pořídit kozla s pop ale vůbec netuším zda se např. inzerovaní 100% kozlíci bez pop z oboustraným původem dají uchovnit?Zda půl roční kozlík s třídou EB může ještě někdy dosáhnout na třídu ER?Jaká je kvalita kozla s EB?Znám posuzování psů takže dá se říct že kozel ohodnocen ER je jako u psů V?a kozel VB je jako u psů VD?Zda po podílových kozičkách mohu někdy mít kozičky s pop?Snažím se načíst co nejvíc informací ale moc se toho zatím nedozvídám.
Děkuji za jakékoliv informace nebo odkazy.
Jakýkoliv kozel, který prošel aukcí, dostane ohodnocení a to je neměnné doživotně. Kozel na uchovnění, musí projít aukcí, kde je ohodnocen a je mu udělen státní registr plemeníka. Musí být po matce E.ER, chov v KU, splňovat věk a váhu. Váhy pemeníků tu byly napsány v jiném vláknu, věk-váha.
Jinak obecně, ne každý kozel ER je kvalitnější, než EA, EB záleží jaké hodnoty přenáší.
Pokud vím, tak stále je ještě možné převodné křížení u nubijí, takže ano, můžete někdy v budoucnu postavit čisté stádo.
Kozel, který si po bonitaci odnese třídu ER je kozel po rodičích ER a matka si
vydojila třídu ER. Je to kozel, kterému nebyl stržen žádný bod za exteriér.
Každý kozel má před bonitací pět bodů. Kozel, který si nesl k bonitaci třídu po
rodičích ER, a byl mu hodnotitelem za exteriér strhnutý jeden bod, si odnáší
výslednou třídu EA. Pokud přijde za exteriér o dva body, je výsledná třída EB
Kozel, který si po rodičích nese ke klasifikaci třídu EA a je mu za exteriér strhnutý
jeden bod, má výslednou EB atd. Kozel, který si nese ke klasifikaci třídu EA a
nepřije při klasifikaci o žádný bod, si odnáší výslednou třídu EA.
Pokud by jste se chtěla převodným kříženim dopracovat ke stoprocentním AN
kozám s Pop, byl by to běh na dlouhou trať. Za čistokrevnou je brána až pátá
generace. To znamená, že by jste u vašich kříženek začala dělat kontrolu
užitkovosti. Nepíšete, jestli mají vaše kříženky alespoň jednoho z rodičů s Pop.
Kozičky, které by se narodily by jste připustila zase plemenným kozlem jiné
linie. Jejich kozičky zase jiným kozlem jiné linie a tak dále. To znamená, že na
každou další generaci by jste kupovala jiného kozla, nebo jezdila jinam, pokud
by byl někdo ochotný pustik svého kozla na vaše kozy.
Jesti se chcete dopracovat ke kozám s Pop kvůli produkci plemenných kozlů,
tak by způsob převodného křížení byl myslím nešťastný a náročný.
Děkuji za reakce,
jsem z toho sice jelen ale snad to brzy pochopím :)...Takže se nepořádají žádné kozí výstavy třeba jako u psů kde na jedné pes dostane V a na další třeba VD ale jsou pouze bonitace na ktrou jde kozel jednou za život v určitém věku?Mým cílem není produkovat plemené kozly ale kvalitní kůzlata pro mou potřebu typově AN s dobrou dojivostí.Určitě to nemá být zdroj mých příjmů.Ještě se zeptám není tedy protizákonné připouštět kozlem s pop kozy bez pop jako například u koní?