Tak jak je to s tou namrzlou trávou ? :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2015 09:32
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Dobrý den, pročetla jsem vícero diskuzí, pro mě od absolutně neznámých lidí a co člověk to názor, nikdo se s nikým není schopen shodnout...Jelikož tady čtu pravidelně, mám alespoň trochu obrázek o přispěvovatelých a jejích zkušenostech a zážitcích.
Moc Vás prosím lidé dobří o radu.
Mám na, pastvině,3 kozy a 5 ovcí.Kozy na namrzlou trávu nepouštím, jelikož mi bylo tlučeno do hlavy, že koza potom chcípne.Jde mi hlavně o ovečky...zda je v přístřešku zavírat a pouštět teprve až není tráva bílá, nebo jim nechávat volný prostor at si chodí a žerou co chtějí a kdy chtějí.Když je zavřu, dělaj hroznej kravál, nejsou zvyklé...jedná se o letošní jehňata, které si do teď dělaly co se jim zamanulo.Jedni tvrdí zavírat jak kozy, druzí nechat volnost, že celoroční pastva a odchov je super...že na co si zvyknou, tak budou a není problém.Jenže přišel trochu průjmíček a vetka se mě ptala, zda se nedostali na namrzlou trávu...no vetka je strašně fajn ale ze 100% důvěry k ní mě zas vyvedla Roklanka, když říkala, že podávat léky s ovsem průjmující koze je nesmysl, ten oves měla na mysli.Takže já už jsem z toho všeho fakt jelen, kdo káže pravdu a kdo se plete...je tu někdo, kdo ty ovce má celoročně venku, nezavírá je, dostanou se na namrzlou trávu (ráno) a žijí si zdravě a spokojeně?Jinak ovečky mají v přístřešku dostatek sena, vodu a obden dostávají oves, jelikož zatím pasou...víc nedávám.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2015 10:11

Vloni jsem zacal krmit senem az nekdy 12.12. Do te doby se pasly venku, pristresek maji, ktera chce, zaleze jianak i ve snehu a mrazu jsou spis venku. Rano jsou pod nima vylezely dulky. Do pristresku se schovaji spis pred dlouhotrvajicicm vetrem.

12.10.2015 10:13
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vloni jsem zacal krmit senem az nekdy 12.12. Do te doby se pasly venku, pristresek maji, ktera chce, zaleze jianak i ve snehu a mrazu jsou spis venku. Rano jsou pod nima vylezely dulky. Do pristresku se schovaji spis pred dlouhotrvajicicm vetrem.

Děkuji, takže předpokládám, že tu namrzlou trávu normálně žerou...to by bylo fajn, jelikož zavřené v přístřešku být nechtějí...

12.10.2015 10:15
kastef

XXX.XXX.138.131

My máme ovce na louce pod přístřeškem od května do konce listopadu začátkem prosince, to je přestěhujeme do chléva nebot míváme jehnata už v lednu-unoru.Takže na namrzlé trávě se taky pasou, i když už jí celkově moc není, nosíme jim do přístřešku seno.Nikdy jim nic nebylo, máme je od jehnat a většina už je vě věku 7-8 let krom dvou mladých.

12.10.2015 10:23
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

kastef napsal(a):
My máme ovce na louce pod přístřeškem od května do konce listopadu začátkem prosince, to je přestěhujeme do chléva nebot míváme jehnata už v lednu-unoru.Takže na namrzlé trávě se taky pasou, i když už jí celkově moc není, nosíme jim do přístřešku seno.Nikdy jim nic nebylo, máme je od jehnat a většina už je vě věku 7-8 let krom dvou mladých.

No tady je trávy ještě docela dost a ta otázka od vetky mě trochu vyvedla z míry...děkuji za Váš názor jinak máte pěkné fr.berany taky jich pár mám

12.10.2015 11:33
roklanka

XXX.XXX.46.4

Pokud máte možnost mít zvířata s volným přístupem na pastvu (to já nemám) tak to nechte na nich. Nezavírala bych ani kozy. Zavřela bych na porod a první den po porodu a pak vypustila do stáda s volným přístupem ven. Ani kozám, zima a namrzlá tráva nevadí, pokud jsou na to zvyklé. Je jasné, že pokud je zvíře chováno v chlívku a najednou vypuštěné na zelené (a je jedno, jestli je namrzlá tráva), může mít problém (průjem), než se srovná bachorová mikroflora. Zvířata musí mít přístup k senu. Některé ovce se sena nedotknu, dokud mají do čeho kousnout venku, ale měly by mít tu možnost.

12.10.2015 12:01

Nemám kozy bohužel volně, ale každý den za každého počasí s výjimkou lijavce a vánice chodíme asi na 2 hodiny na pastvu. Jenže až večer, když se vrátím z práce, to znamená po 18. hodině i později. V zimě je tráva pravidelně už celá bílá od jinovatky, protože je po západu slunce. Jinak to nejde a kozy to zvládají. Ráno dostávají seno, večer mají tuhle pastvu. Zažívací problémy jsme z toho nikdy neměli. M.

12.10.2015 13:39

Presne jak nekdo psal. Problem je pokud jsou dluoho jen na sebe a prejdou na zeleny, je jedno jestli normalni nebo zmrzly. Prezerou se a "nafouknou" takhle me posel beran. Po jarnim strihani me zmehnul na zeleny ( to jsem jeste nemel venku celou zimu ) a do tejdne bylo po nem. Sice jsme ho s doktorkou dostali z nejhrsi, dostal i trokar, mel ode me masaze trisel a nuceny prochazky, ale nezvladnul to.

12.10.2015 13:43
kastef

XXX.XXX.138.131

PetraWhitee napsal(a):
No tady je trávy ještě docela dost a ta otázka od vetky mě trochu vyvedla z míry...děkuji za Váš názor jinak máte pěkné fr.berany taky jich pár mám

Díky, ano berany mám, poslala sem vám SZ.

12.10.2015 13:49
PetraWhitee

XXX.XXX.0.214

Tak to je pro mě úplně nové info, že to kozám nevadí...ano, všechny zvířata mají možnost z ustájení vyjít rovnou na pastvu

13.10.2015 08:10
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

Takhle volně ustájené, je mám celoročně.Chodí si kam chtějí a přijdou si taky kdy chtějí...

13.10.2015 10:19
lizbeth

XXX.XXX.213.21

jindra.hyska napsal(a):
Takhle volně ustájené, je mám celoročně.Chodí si kam chtějí a přijdou si taky kdy chtějí...

Máme to stejně, celoročně venku s přístupem dovnitř a k senu až dojde pastva a nevnímám žádné problémy, celý rok něco málo uždibují i přes zimu pod sněhem.

14.10.2015 17:56
ralfa

XXX.XXX.196.175

Presne tak take mame ovce i kozy celorocne na pastve volne s pristupem do domku- do sucha a za senem, ovce vubec nezaviram, ty se pasou i kdyz je snich, odhrabou si a uz jedou :) kozy budu mit prvni zimu, ale budou take venku jen na noc je budu zavirat au bude hodne pod nulou, jinak res den take volne. Co znam chovatele v okoli, maji je vsichni porad venku, jen s pristreskem treba. Namrzla trava si myslim, ze neni problem, spise aby byli zvykle na travu vseobecne a nedostali najednou velky prisun zeleneho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík