Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Prý je to přirozené odčervovadlo pro kozy a ovce.Slyšeli jste někdy o tom?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naše kozy, ale i králíci dostávají listí z ořešáku běžně a pokud se podaří spadlé listí shrabat suché, dostávají ho i v zimě.
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Já jim ho taky dávám, spíš mi zajímá, jestli někdo slyšel o tom, že to funguje jako odčervovadlo nebo jakej na to má kdo názor:).
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
To je jasný, ale říkal mi to známý, tak jsem chtěla vedět, jestli je to jeho výmysl nebo ne:).
Naše oveny listy ani ořechy nebaští, i když mají ořešák na pastvině. Na zimu do salaše dávám všechno ořechové listí, také jsem slyšela, že je proti vnějším parazitům, a výborně se ho takto zbavím. Odčervuji. Naproti mají kamerunské ovce a kozy, ty chroupou ořechy stále. Majitel má co dělat, aby si nasbíral pro sebe :).
Ludmilk

XXX.XXX.78.82
Jéé, tak já na nacpu slepicím do hnízda:)
Naše ovce žerou ořechový listí jak prokopnutý:)Ořechy teda ale nedostanou:).
Ořech byl u hnojiště hlavně proto, že má velmi silný kořenový systém a nevadí mu jednorázové přehnojení. Má zvýšenou schopnost poutat z půdy cizorodé látky (desinfekční fce podložena nebyla - ale může být). Prostě sloužil jako "žrout" dusíku, močůvky a splachu z daného hnojiště, neohrožovalo to pak "spodní vody" - studny, potoky atd. Udržoval půdu a doslova rostl jako z vody. Dále také sloužil jako hromosvod. Proto se vysoké stromy (pro laiky dost nelogicky) vysazovaly v bezprostřední blízkosti domů. V létě poskytoval blahodárný stín (pro práci) a vlhčí vzduch. A ořechy. Listí určitě využili, jak se dalo.
Ludmilk
napsal(a):
Prý je to přirozené odčervovadlo pro kozy a ovce.Slyšeli jste někdy o tom?
Myslím, že je to totální hloupost. Ořechů máme několik, ovce jsme museli odčervovat vždycky. Říká se spíš, že ořechové listí je dobré proti vnějším parazitům - pro psy do boudy proti blechám (zkoušela jsem a nefunguje), slepicím do hnízda proti čmelíkům (nezkoušela jsem). Myslím, že všechna tato "přírodní odpuzovadla" čehokoliv mají jen malý účinek. A pokud je zvíře zamořeno parazity, tak pochybuji, že nějaké listí to vyřeší! Přijde mě to podobné, jakože prý na červy u psů funguje česnek - nefunguje! Navíc česnek ve větším množství je pro psy prý škodlivý.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je-li zvíře silně napadeno parazity, už listí z ořešáku nic nezachrání. Ale preventivní spásání je něco jiného. Má stejný účinek jako třeba dubové listí nebo jehličnany. Naše kozy nenechají lístek ani jehličku, ke kterým se dostanou, je to prevence, nikoliv lék na parazity. Jako lék může sloužit při nadmutí, tam je ořechové listí také výborné. Jako odpuzovač vnějších parazitů je dávno ověřené, nejen pro slepice. Zkuste ho do hluboké podestýlky ke kozám. Ořechové listí omezuje rozklad a zmírňuje zápach, dávám ho do spodní vrstvy. Každopádně na něj nedám dopustit. M.