Prodej ovcí neregistrovanému.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.10.2015 01:22
Pola

XXX.XXX.20.155

Při prodeji zvířat neregistrovanému kupci radí Roklanka v jednom starším vláknu :"se známkami - převod na dočasné hospodářství, bez známek - domácí porážka".
Mám tomu rozumět tak, že mohu známky zvířatům ponechat - v případě převodu na dočasné hospodářství?
A když si kupující dodatečně vyřídí registraci, může si je nechat, nebo musí objednat nové?
Poraďte prosím, jak to udělat? Děkuji. Pola.

20.10.2015 06:38
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Pola napsal(a):
Při prodeji zvířat neregistrovanému kupci radí Roklanka v jednom starším vláknu :"se známkami - převod na dočasné hospodářství, bez známek - domácí porážka".
Mám tomu rozumět tak, že mohu známky zvířatům ponechat - v případě převodu na dočasné hospodářství?
A když si kupující dodatečně vyřídí registraci, může si je nechat, nebo musí objednat nové?
Poraďte prosím, jak to udělat? Děkuji. Pola.

Žádné "dodatečné registrování" kupujícího! Takhle jsem naletěla a půl roku uháněla pána, který nasliboval hory doly - po půl roce jsem měla pořád zvířata na sebe. Sice mi pak nahlásil číslo hospodářství, ale ani pak si je nepřihlásil, takže jsem ovce pořád papírově měla já. Až, když jsem na něj udělala bubu, že ho nahlásím na Svazu chovatelů, pomohlo (popravdě ale nevím, jestli by mi to bylo něco platné ).
Jen at si kupující vyřídí evidenci sám, aspoň bude mít obavu, aby někoho nezajímalo, že mu běhají zvířata bez známek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2015 19:00

Neregistrovanym prodat zvirata a nez si je nalozej, tak odstipnout znamky (treba nuzkami na ruze). Ofiko znest do registru jako domaci porazka - presne, jak jste psala dle Roklanky. Neverte slibum.

20.10.2015 23:06
roklanka

XXX.XXX.46.108

Vyskladnění zvířete na dočasné hospodářství lze se známkami, je na to speciální formulář a vyplňuje se tam : jméno, příjmení, rodné číslo kupujícího, adresa trvalého bydliště a adresa dočasného hospodářství.
Ucvakla bych známky, odhlásila zvíře jako domácí porážku a pokud si nový majitel bude chtít zvíře registrovat, nic mu v tom nebrání. Připadá mi to daleko jednodušší, než pátrat po osobních datech kupujícího.

21.10.2015 10:13
přezdívka

XXX.XXX.105.195

roklanka napsal(a):
Vyskladnění zvířete na dočasné hospodářství lze se známkami, je na to speciální formulář a vyplňuje se tam : jméno, příjmení, rodné číslo kupujícího, adresa trvalého bydliště a adresa dočasného hospodářství.
Ucvakla bych známky, odhlásila zvíře jako domácí porážku a pokud si nový majitel bude chtít zvíře registrovat, nic mu v tom nebrání. Připadá mi to daleko jednodušší, než pátrat po osobních datech kupujícího.

Nic takového nezkoumám. do kolonky rodné číslo napíšu neuvedl. potom jméno a místo třeba pan XY místo Praha. žádná ulice, žádné číslo domu. Do kolonky doprava píšu pěšky a ještě se mi nestalo, že by to v Hradištku nestačilo. On totiž ten formulář je proti ochraně osobních údajů. V obchodě taky nikdo nezkoumá jaké máte rodné číslo a kde bydlíte a jestli si nákup odnesete pěšky nebo autem. Tohle je ten stejný případ jenom v malém. Známky zvířatům nechávám. Nemůžu všecna zvířata, která takto prodám nahlásit jako domácí porážku. To by bylo jehně každý týden a to opravdu nejsme schopni sníst.

21.10.2015 12:30
pan Puaro

XXX.XXX.174.71

Není jednodušší neregistrovat všechna jehňata a ta neregistrovaná prodat neregistrovanému ?

21.10.2015 12:33
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

přezdívka napsal(a):
Nic takového nezkoumám. do kolonky rodné číslo napíšu neuvedl. potom jméno a místo třeba pan XY místo Praha. žádná ulice, žádné číslo domu. Do kolonky doprava píšu pěšky a ještě se mi nestalo, že by to v Hradištku nestačilo. On totiž ten formulář je proti ochraně osobních údajů. V obchodě taky nikdo nezkoumá jaké máte rodné číslo a kde bydlíte a jestli si nákup odnesete pěšky nebo autem. Tohle je ten stejný případ jenom v malém. Známky zvířatům nechávám. Nemůžu všecna zvířata, která takto prodám nahlásit jako domácí porážku. To by bylo jehně každý týden a to opravdu nejsme schopni sníst.

Chápu to tedy dobře, že vy když zvířatům necháte známky a jejich čísla nahlásíte jako převod na "dočasné hospodářství", bez jakékoliv identifikace kupujícího, tak že vám přihlášené ovce v Hradišťku odepíšou z vaší evidence? A kam je tedy připíšou, když nemáte konkrétního kupce s číslem hospodářství?

21.10.2015 13:57

Nevim tedy, jak funguje papirovy registr, ale v elektronickem by tento zpusob myslim neprosel a zvirata by"visela nekde v lufte" a hlasilo by to nedokoncenou operaci...
Proste nejjednodussi udaj je s tou porazkou nebo neregistraci jehnat (do pulroka prodat a nic znamkovat nemusite a jste v souladu se zakonem).
Přezdívka: to, ze nejste schopni snist jehne za tyden je fakt nesmyslny argument. Mate pocit, ze se nad tim pocitac zamysli? Stejne jako, ze prodavajici z Karlovych Varu prodal ovci do Ostravy a novy majitel s ni sel pesky... To vazne nikdo nezkouma. Kazdopadne Vas zpusob Vam nikdo nebere a je to jiste take jedna z cest. Jen jsou "jistejsi" postupy ;).

21.10.2015 15:08
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Odhlašuji ovce papírově, tedy vyplním čistý tiskopis, oskenuju a pošlu do Hradištka. Do maximálně týdne mi přijde papírový dopis v obálce s aktuálním stavem zvířat. Pokud já ovce odhlásím, ale kupující nepřihlásí, pořád mi ovce visí na mém hospodářství s křížkem a to do té doby, než je kupující vezme na sebe, mně tedy visely víc než půl roku.
Proto teď už prodávám pouze ovce poražené, sama si je odhlásím a mám klid a zároveň i dohled nad porážkou.

21.10.2015 17:06
přezdívka

XXX.XXX.105.195

ovcezkopce napsal(a):
Chápu to tedy dobře, že vy když zvířatům necháte známky a jejich čísla nahlásíte jako převod na "dočasné hospodářství", bez jakékoliv identifikace kupujícího, tak že vám přihlášené ovce v Hradišťku odepíšou z vaší evidence? A kam je tedy připíšou, když nemáte konkrétního kupce s číslem hospodářství?

Nikam je nepřipíšou, proto to je neregistrované hospodářství. Tam se přesunují zvířata, která se do týdne mají zabít. Vím, že si je pán nechal na zahradě a zabil je až s podzimem. Ale nemusel hlásit přísun a domácí porážku. Prostě jsou mezi námi jedinci, kterým dělá problém vyplnit složenku natož nějakou registraci a zakreslení chovu do mapy.

Tohle nařízení o dočasném hospodářství je proto, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. To si vymyslel Brusel, že každé zvíře musí být registrováno. Jenomže tady v Česku nemůžeme prodávat zabité zvíře ze dvora. Musí odejít živé. Někdy se kupující domluví, že mu zvíře zabijeme. Taky ho odepisuju joko by odešlo živé na dočasné hospodářství..

21.10.2015 17:09
přezdívka

XXX.XXX.105.195

pan Puaro napsal(a):
Není jednodušší neregistrovat všechna jehňata a ta neregistrovaná prodat neregistrovanému ?

Pokud děláte kontrolu užitkovosti, tak to nepřipadá v úvahu. To by jste poškodil ovci o počet odchovaných jehňat a snížila by se její plemenná hodnota za plodnost a samozřejmě i celková plemenná hodnota.

21.10.2015 17:14
přezdívka

XXX.XXX.105.195

ovcezkopce napsal(a):
Odhlašuji ovce papírově, tedy vyplním čistý tiskopis, oskenuju a pošlu do Hradištka. Do maximálně týdne mi přijde papírový dopis v obálce s aktuálním stavem zvířat. Pokud já ovce odhlásím, ale kupující nepřihlásí, pořád mi ovce visí na mém hospodářství s křížkem a to do té doby, než je kupující vezme na sebe, mně tedy visely víc než půl roku.
Proto teď už prodávám pouze ovce poražené, sama si je odhlásím a mám klid a zároveň i dohled nad porážkou.

Když prodávám, tak jedině proti číslu chovu, pokud je chovatel registrovaný. Na konci roku napíšu za kupující, kteří ovce nepřihlásili přihlášení na jejich chov a pošlu v jedné obálce do Hradištka. Tím se mě sjetina vyčistí. Letos jsou všichni kupující vzorní. Zatím všichni zvířata přihlásili ve stanovené době 7 dnů. No ještě není konec roku. Třeba se ještě nějaký lajdák vyskytne.

21.10.2015 17:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevim tedy, jak funguje papirovy registr, ale v elektronickem by tento zpusob myslim neprosel a zvirata by"visela nekde v lufte" a hlasilo by to nedokoncenou operaci...
Proste nejjednodussi udaj je s tou porazkou nebo neregistraci jehnat (do pulroka prodat a nic znamkovat nemusite a jste v souladu se zakonem).
Přezdívka: to, ze nejste schopni snist jehne za tyden je fakt nesmyslny argument. Mate pocit, ze se nad tim pocitac zamysli? Stejne jako, ze prodavajici z Karlovych Varu prodal ovci do Ostravy a novy majitel s ni sel pesky... To vazne nikdo nezkouma. Kazdopadne Vas zpusob Vam nikdo nebere a je to jiste take jedna z cest. Jen jsou "jistejsi" postupy ;).

Budete se divit, ale jak daleko šel kupující s ovcí pěšky ještě nikdo nezkoumal.

21.10.2015 17:44

No prave. Proto jsem to uvedla jako synonymum k Vami uvedemu udaji, ze prece nesnite kazdy tyden jedno jehne. Kazdemu je jasne, ze kupujici se zviretem pesky nejde, ale protoze to system umoznuje, tak se to tam proste zapise: "pesky". A nikdo nad tim nepremysli.
Zrovna jako kdybyste vykazovali porazku kazdy tyden, tak by to nikdo neresil. Protoze to nikdo nezkouma.

21.10.2015 22:24
Pola

XXX.XXX.20.155

Myslím, že dopravu je možné provést i vlastním vozidlem k zákazníkovi. Děkuji všem za názory a vysvětlení. Pola.

22.10.2015 09:40
Massaro

XXX.XXX.103.6

...(do pulroka prodat a nic znamkovat nemusite a jste v souladu se zakonem). - To také není pravda. Do půl roka se jehňata sice nemusí registrovat, ale jakmile jdou z hospodářství pryč, musí mít známku, i kdyby jim byl jen 1 den.

22.10.2015 09:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ono i s tím půlrokem se dá manipulovat - kdo vám dokáže, že se jehně narodilo v březnu a né v květnu? Např. Já mám miniovečky, a kdybych měl jehničkám přesně v šesti měsících rvát známky do uší, tak jim propíchnu půlku hlavy, jak jsou v půlroce malé. Takže označuji tak v osmi měsících nejdřív. Selský rozum holt nemá každý, úředník tedy rozhodně ne.

22.10.2015 09:45
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nezapomenu na jednu kontrolorku (s titulem Ing. - jak jinak), která ani nerozpoznala ovce od koz, borůvky od angreštů atd. A pole po sklizni brambor považovali za rozor.

22.10.2015 09:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jinak já měl za to, že dočasné hospodářství slouží např. v případě, že vám ovce spasou pastvinu-pastvinku. Pak je přemístíte jinam - k sousedovi, do sousední vesnice, případně jinam. A nahlásíte dočasné hospodářství. Dělat by se to tak mělo i v případě, že např. někomu zapůjčíte pár ovcí na léto na spasení a na zimu jsou pak ve větším stádě u vás atd. Aspoň tak jsem to pochopil, když mi to úřednice před léty vyprávěla. Ale nikdy jsem to nepoužíval.

22.10.2015 15:50
lesakm

XXX.XXX.104.26

Dočasné hospodářsví je nesmyslná "česká" verze prodeje masa ze dvora, všude v eu můžou farmáři za min požadavků prodávat přímo maso z domácí porážky jen u nás máme tenhle nesmysl - dočasné hospodářství pokud převedete zvíře na toto dočasné hosp. musí být novým majitelem (byť chtěl jen maso a s porážkou nemá zhola žádnou zkušenost ani třeba prostory) do 7dnů poraženo, holt klasická "česká třetí cesta" proč to udělat jednoduše a povolit prodej masa přímo chovatelům stejně jako se to povolilo myslivcům, když to jde udělat nesmyslně a složitě, na to jsou češi experti... ML.

Přidejte reakci

Přidat smajlík