Uživatel s deaktivovaným účtem

Koupila jsem 2m štípané akátové kůly, jsou různě silné. Lámu si hlavu nad tím, jak je zapustit do země. Nejlepší bude asi vrták, ale nevadí, když kůly mají různou tloušťku? A stačí je zapustit do země 50cm?
Někdo mi poradil, že stačí si půjčit sazeč na sázení stromků...myslíte si, že s tím můžu zapustit kůly na téměř ha pozemku, půl metru do země? Zkoušel to někdo z vás?

Dobrý den. To se tu řešilo celkem nedávno. Pokud mají kůly špici (často štípané kůly prodávají již se špicí), lze je pohodlně zatloukat zatloukačem za traktorem.
Pokud špici nemají, nejlépe asi zemním vrtákem na např. bobcatu.

napsal(a):
Dobrý den. To se tu řešilo celkem nedávno. Pokud mají kůly špici (často štípané kůly prodávají již se špicí), lze je pohodlně zatloukat zatloukačem za traktorem.
Pokud špici nemají, nejlépe asi zemním vrtákem na např. bobcatu.
Akátové kůly špici mají, ale přesto mi prodávající radil, ať nezatloukáme, že by praskly. S vrtáním nemáme zkušenosti, dosud jsme kůly (dubové) zatloukali. Zajímá mě, jestli někdo zkusil sazeč na stromky a jaké z tím měl zkušenosti?
napsal(a):
Akátové kůly špici mají, ale přesto mi prodávající radil, ať nezatloukáme, že by praskly. S vrtáním nemáme zkušenosti, dosud jsme kůly (dubové) zatloukali. Zajímá mě, jestli někdo zkusil sazeč na stromky a jaké z tím měl zkušenosti?
Pokud zatloukáte zatloukačem stačí mnohdy jen do 5 ran a 90cm je v zemi, praskne asi 10 kůlů z 500 ks a je to hodně o podloží...
Jak hluboko dávat záleží na tom co za zvířata se tam bude pást, jaké vodiče nebo co na nich bude a ještě podle podloží...

U ohrady stejne zalezi nejvic na rohovych kulech, Ten zbytek jen drzi drat nebo lanko ve vzduchu. Pokud je ohrada pravidelna, zadne zatacky, tak na ostatni kuly neni vyvijen zadny tlak, aby kul musel byt treba tech 90cm v zemi. Poradnej kul a hluboko davejte jen tam, kde se meni smer nebo je to roh.

Já už radši neodpovídala, že se to normálně zatloukat dá. Pani dala jasně najevo, že nechce slyšet o žádném jiném způsobu než sázením sazečem na stromky
Navíc je zajímavé, že prodávající dělá na kůlech špici pro zatloukání a pak radí, ať se nezatloukají... ?
napsal(a):
Já už radši neodpovídala, že se to normálně zatloukat dá. Pani dala jasně najevo, že nechce slyšet o žádném jiném způsobu než sázením sazečem na stromky
Navíc je zajímavé, že prodávající dělá na kůlech špici pro zatloukání a pak radí, ať se nezatloukají... ?
On možná prodejce měl na mysli že nedoporučuje zatloukání, kladivem,...
napsal(a):
U ohrady stejne zalezi nejvic na rohovych kulech, Ten zbytek jen drzi drat nebo lanko ve vzduchu. Pokud je ohrada pravidelna, zadne zatacky, tak na ostatni kuly neni vyvijen zadny tlak, aby kul musel byt treba tech 90cm v zemi. Poradnej kul a hluboko davejte jen tam, kde se meni smer nebo je to roh.
Tak nakonec je to asi velice jednoduché stavět ohrady a lidi mě ani nikoho jiného nepotřebují...

bischof.vlastimil
napsal(a):
Tak nakonec je to asi velice jednoduché stavět ohrady a lidi mě ani nikoho jiného nepotřebují...
Tohle jsem nepochopil. jestli je neco spatne na tom, ze u rovne ohrady na ostatnich kulech krome rohovych v podstate nezalezi, tak me opravte. Nebo ze nemusi 90cm do zeme? Ja tlucu cca 60-70 nekde i jen 50 pokud to dal nejde a pevnost tim nijak netrpi. Trpi maximalne rohovy kul nebo kdyz je to nekde do oblouku. Jinak mate pravdu, stavet ohrady neni zadna slozitost.
napsal(a):
Tohle jsem nepochopil. jestli je neco spatne na tom, ze u rovne ohrady na ostatnich kulech krome rohovych v podstate nezalezi, tak me opravte. Nebo ze nemusi 90cm do zeme? Ja tlucu cca 60-70 nekde i jen 50 pokud to dal nejde a pevnost tim nijak netrpi. Trpi maximalne rohovy kul nebo kdyz je to nekde do oblouku. Jinak mate pravdu, stavet ohrady neni zadna slozitost.
Na tom co píšete není nic špatného!
Akorát u nás tam kde se pase není moc rovných ploch a tak se teprv ukáže jak je všechno důležité...
Já jsem taky nepsal aby zatloukaly 90cm do země, nebo jo?

Ono taky trochu záleží na tom, jak chcete mít vysoké pletivo. Pokud se na kůly chtějí jen natáhnout dráty do výšky 90cm tak budou na kůly a jejich zatlučení kladeny podstatně menší nároky i zatížení, než když se na ně chce natahovat 180cm pletivo jako mám třeba já. Kór pokud se mi v zimě ještě obalí celé pletivo namrzlým sněhem a ještě se o to začne opírat vítr. Jen tím chci říct, že někdy a někde je 50cm dostačujících a někde i těch 90cm bude žalostně málo. Je tu příliš mnoho proměnných, aby se dalo jen tak vyplivnout nějaké správné číslo. A stejně tak to je se zatloukánim. Někde ano, jinde ne.

No jasný, právě pak je těžké radit.