linzii

XXX.XXX.1.174
Mám 3 kozeny a před pár dny jsem si všimla, že se drbou. Našla jsem jednoho kloše, o 3 dny později všenky, zatím opravdu málo. Ihned k veterináři, snažil se mi dát Neostomosan - postřik. Ten jsem nechtěla, je už na postřik koz zima, nemám je kam dát do tepla a navíc, za 14 dní bych je musela smáčet znovu. Chtěla jsem spot-on přípravek a ten mi nabídli leda celou lahev pro stovku zvířat, já mám jen 3 a stálo by to 1400 Kč. Posledním řešením byla injekce Ivomecu, byť dojím. Tu jsem si tedy z nouze vybrala, nyní již 14. den vylévám mléko a co? Všenky stále žijí a je jich víc! Jak by ne, když přeci nesají krev, jak by se k nim ten Ivomec dostal? Ráda bych slyšela Vaše zkušenosti, jistě nejsem jediná, kdo všenky má. Řešila jsem také, jak se ke mě dostaly, neměla jsem tu kozla, ani holky ještě u kozla nebyly, nemáme nikoho v okolí. Při pečlivém pročtení problematiky jsem se dočetla, že některé druhy všenek mají symbiózu s kloši a přilétnou na nich. Tudíž poznatek pro Vás ostatní, třeba se někomu bude hodit. Napadá mne, zda byste někdo neměl třeba Butox, nebo nějaký spot-on k odprodeji, už začínám být bezradná. Upozorňuji, že máme dobré veterináře, ale kozy jsou vždycky Bermudský trojúhelník
Dobrý den,
bohužel nemám momentálně Spot-on (na podzim se již snaží nedržet přípravky je to zbytečné a dodržuji doporučení o spotřebě po otevření ).
Nemám s tím zkušenost ale možná by pro Vás byla levná varianta BIO KILL a navíc tím ješťě lze i, pošplýchat prostředí,
Jinak souhlasím z veterinářem o Neostomosanu ačkoli v jeho používání jsem opatrný ale při akutních situacích je to nejlepší...
Letos mimo spousty jiných breberek se také u nás vyskytly všenky,
Veterinář mi na ně též doporučil Ivomec, napíchala jsem ho a asi po 4dnech jsem
na kozách nenašla žádnou živou. taky mě upozorňoval, že to působí jen na některá vývojová stadia, vajíčka většinou zůstanou.
Asi po týdnu se objevily všenky znovu, nechtěla už jsem píchat Ivomec, tak jsem si namíchala do rozprašovača tee tree olej s trochou vody a nějaké eterické oleje (na internetu se dá tento pustup najít jako návod proti vším) a bylo po všenkách.
Podotýkám, že to bylo v době kdy byla zvířata na pastvině a nechodila do chlívku.
Asi po měsíci se mi všenky objevily u jedné kozy v druhém stádě, ale jen trochu a jak se objevily zase zmizely. A následně se objevily u dalších koz, opět jsem na ně vzala tea tree a zdá se že to dobře zabírá.
V lékárně se dá jak koupit tea tree olej, tak i přípravek na vši pro lidi na bázi éterických olejů a tea tree.
Přijde mi šetrnějších, hlavně u dojených a březích koz, než chemické veterinární přípravky.
linzii

XXX.XXX.1.174
Problém je, že mám oddělené ještě 3 ovce a ty právě postříkat ničím nemůžu, jsou ve vlně. Zatím všenky nemají, ale časem jistě dostanou, proto na to spěchám. Ten spot-on by byl dobrý právě i proti klošům. Ale za pokus s tea tree olejem určitě nic nedám, tak to na kozách zkusím, za to moc děkuji. Nevíte, kolik stojí ta lahev Butoxu? S někým bych se pak případně podělila, soused má krávy
linzii
napsal(a):
Problém je, že mám oddělené ještě 3 ovce a ty právě postříkat ničím nemůžu, jsou ve vlně. Zatím všenky nemají, ale časem jistě dostanou, proto na to spěchám. Ten spot-on by byl dobrý právě i proti klošům. Ale za pokus s tea tree olejem určitě nic nedám, tak to na kozách zkusím, za to moc děkuji. Nevíte, kolik stojí ta lahev Butoxu? S někým bych se pak případně podělila, soused má krávy
Ta už se začínáte rozepisovat víc,...
Prevence, prevence, prevence...
Záleží jakou mají ovce vlnu délku a sortu, ale popravdě poprvé čtu o kloši na koze, a spolu s Vaší domněnkou o přenosu by jsem řekl:, ovcím pomoct od klošů, (jinak pro mě raritní případ přenosu), možná by jsem se mrknul na krávy u souseda...
COOPERS SPOT ON 250 ml, stojí od 900Kč, , BUTOX POUR ON je trochu levnější ale pokud vím u nás k dostání není...
jo a prosím kde jste četla to s těmi klošemi a všenkami?
Nevím kde bydlíte ale já bych se zkusil podívat na počasí a pokud by to dovolilo vzal by jsem je tedy neostomosanem ale pokud to nejde kvůli počasí, komplikacím a chcete to řešit rychle nedokáži vám poradit.
slunecnivrch
napsal(a):
Letos mimo spousty jiných breberek se také u nás vyskytly všenky,
Veterinář mi na ně též doporučil Ivomec, napíchala jsem ho a asi po 4dnech jsem
na kozách nenašla žádnou živou. taky mě upozorňoval, že to působí jen na některá vývojová stadia, vajíčka většinou zůstanou.
Asi po týdnu se objevily všenky znovu, nechtěla už jsem píchat Ivomec, tak jsem si namíchala do rozprašovača tee tree olej s trochou vody a nějaké eterické oleje (na internetu se dá tento pustup najít jako návod proti vším) a bylo po všenkách.
Podotýkám, že to bylo v době kdy byla zvířata na pastvině a nechodila do chlívku.
Asi po měsíci se mi všenky objevily u jedné kozy v druhém stádě, ale jen trochu a jak se objevily zase zmizely. A následně se objevily u dalších koz, opět jsem na ně vzala tea tree a zdá se že to dobře zabírá.
V lékárně se dá jak koupit tea tree olej, tak i přípravek na vši pro lidi na bázi éterických olejů a tea tree.
Přijde mi šetrnějších, hlavně u dojených a březích koz, než chemické veterinární přípravky.
Tiež mám dobrú skúsenosť s esenc. olejmi, dávala som u kôz na všenky nejakú trojkombináciu, tea tree, eukalyptový a myslím buď levandulový alebo rozmarínový po pár kvapiek do lyžičky oliváča a to som im vtierala do srsti. U oviec to bude náročné.
linzii

XXX.XXX.1.174
Kozy chovám léta a kloše mají každý rok, jen prostě pár, nijak jim nevadí. Když dojím, zpravidla kloš vleze na mě a tak je za 14 dní na kozách vychytám Po stříži ovcí celé stádo odčervuji, takže nikdy nebyl problém. Já spíš neslyšela o stádu čehokoli, kde by kloše neměli vůbec Našla jsem v článcích o všenkách, ale také na wikipedii (heslo všenky): "U některých druhů však byla zaznamenána také foréze na létajícím hmyzu, například na kloších.". A ovce jsou ok, nemají ani to, ani ono, jen ty kozeny.
linzii
napsal(a):
Kozy chovám léta a kloše mají každý rok, jen prostě pár, nijak jim nevadí. Když dojím, zpravidla kloš vleze na mě a tak je za 14 dní na kozách vychytám Po stříži ovcí celé stádo odčervuji, takže nikdy nebyl problém. Já spíš neslyšela o stádu čehokoli, kde by kloše neměli vůbec Našla jsem v článcích o všenkách, ale také na wikipedii (heslo všenky): "U některých druhů však byla zaznamenána také foréze na létajícím hmyzu, například na kloších.". A ovce jsou ok, nemají ani to, ani ono, jen ty kozeny.
Ano máte pravdu hodně chovatelů nad tím mávne rukou
Pokud neznáte tak si, poslechněte, třeba o mém stádu kde se kloš nevyskytl již 10 let (když jsem koupil první ovce, ostřihal je, kloše z nich vybral a vlny se zbavil, za pár dní zkontroloval) ovce paseme od Olomouce až po Hodonín mnohdy i přímo u lesa, podmáčených loukách...
No a pokud to píší na wikipedii nemohu proti tomu nic říci, protože poslední dva roky se ve volném čase zajímám, hledám o kloších vše možné, v laboratoři je pak dávám pod mikroskop a sleduji. Ale ani ve vědeckých kruzích a dosavadní literatůře co mám se mi moc nedaří toho najít dost...
Při rozborech jsme pouze zjistily že je to možný přenašeč nemocí jako klíště ale zatím jsme neudělali dost rozborů (jsou totiž velice drahé) na to to potvrdit a prokázat.
linzii

XXX.XXX.1.174
To chápu, však kloš je krev sající hmyz a musí být přenašečem různých nemocí stejně jako klíště. Já jich mívám z lesa taky pár, ale nikdy mne nekousli, jen je to nepříjemné ve vlasech, kolikrát ho ulovím až večer Nenašla jsem popravdě zdroj těch všenek, nemám a neměla jsem tu berana, kozla, nekoupila jsme žádné nové zvíře, nikdo u nich nebyl. Jen tu přepásli krávy, ale ty byly aspoň 20 metrů od ohrady a občas jsou tu srny, ale na pozemek a pastviny se mi nedostanou. Našla jsem jedině chcíplého krtka ve výběhu a na toho nesázím
Dobrý večer, mně účinně pomohl již zmíněný BIO KILL (oranžová nálepka, ten je určen přímo na zvířata), měla jsem všenkama zamořenou celou kozu, co jsem si koupila a toto pomohlo hned a na poprvé. Bohužel se tím musí koza celá postříkat a vmasírovat se jí to do kůže, tudíž je potom celá mokrá. Takže v tomto počasí je to pro Vás asi nereálné. Já ji stříkala v únoru, ale poté byla zavřená v chlívku s puštěným infrazářičem.
linzii
napsal(a):
1 l Butoxu mě stál 2 000 kč. Dávka na kus do 100 kg je 10 ml, to je 20 kč na kozu-
ovci. Jestli chcete, napište mi adresu. Na tři kozy a tři ovce poslat můžu.