Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2015 20:36

Dobrý deň, chcem chovateľov poprosiť o radu,
ide o to že mám asi 1-2 mesačné jahňatá ktoré som dostala ale strácajú na hmotnosti a prestanú žrať a napokon uhynú, po otvorení jahňaťa zisťujem tmavo fialové fľaky na pľúcach a zapálené nekrotické črevo. Dá sa tomu zbrániť? Ak ste sa s tým niekto stretli budem vám veľmi vďačná za každú radu.

24.11.2015 22:16
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Zdravím, co tak zavolat co nejdřív veterináře?

24.11.2015 22:25
bischof.vlastimil

XXX.XXX.37.122

Taky by jsem to konzultoval s veterinářem...
Senzorické zjištění při, pitvě, nutno zohlednit čas od úmrtí a předcházející poznatky...
Nekrotické střevo je ale velký problém.

25.11.2015 11:31

Ďakujem za vaše rady, určite kontaktujem veta.

7.12.2015 09:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak jsem hledal v archivu a včera konečně našel. Zneužiji tohle téma.
Přikládám foto střeva na kterém byly tmavé fleky - modřiny. Ovce byla stará více než deset let, proto šla do klobás. Zdravotní problémy neměla. Když jsem do toho říznul, tak to vypadalo jako obyčejná krevní sraženina mezi vnitřní sliznicí střeva a povrchovou vrstvou střeva. Sliznice vypadala OK. Tak nevím jestli to mohla být nějaká nemoc - parazit, nebo jen modřina. Ale ta modřina mě nejde do hlavy, protože si nejsem vědom, že bych ovci zabíjel vidlema

7.12.2015 21:54
pajca

XXX.XXX.73.177

Na střevo je to nějak velké, to je snad ještě sléz, nebo ne? Pokud je to sléz, může
to být prokrvení od parazitů. U mrtvého zvířete tmavá sraženina.

8.12.2015 08:57
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ne, ne, to už bylo tlusté střevo. Sléz je v pozadí, nad bachorem.

8.12.2015 16:00

Mala som u jahniat podobné akurát celé fialové a tenké črevo, musela som všetko utratiť, treba sa poradiť s vetom doporučujem.

8.12.2015 19:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

Už je to dávno co jsem to fotil. A byla to ovce stará jako metuzalém. Ročně zabíjím kolem 20ks ovcí, mladých i starých a nesetkal jsem se s tím před, ani potom..

9.12.2015 15:37

Mne povedal veterinar že tu chorobu dostavajú iba jahniata, spôsobujú ju klostridiové bakterie, ale dospelé zvieratá to nepostihuje, robím zabijačky a niečo podobné som videla u kravy keď zožrala niečo ostré, akurát to mala v bachore, alebo u prasiat ktoré mali hlístice.

9.12.2015 18:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

Díky za poznatky. Zkoumat obsah střev jsem asi neměl čas, a ani mě to nenapadlo, škoda. A u prasat jsem se s hlísticema setkal, ale neuvědomuji si, že by měly na střevech podobné fleky. Možná jsem to přehlídl. U krav se toho dá v bachoru najít hodně, v současné době hlavně síťky a provázky z balíkovaného sena, ale našel se i kovový čep z hydraul. ramen traktoru

10.12.2015 14:43

To ste si asi ten čep nechal na pamiatku , ja obyčajne objavujem klince, dráty,...samé drobnosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík