Dobrý den.Před 3 měsíci jsem si koupil 3 AN 2 stáří 8 měsíců a jednu po 3 laktaci která je 2 měsíce březi.Chtěl bych se zeptat na denni dávky příkrmu jestli to dávám dobře.Dávám na 1 kozu 1/2 kg.brambor(syrové),3/4 kg krmná řepa,2 jablka 50 g. ječmeno ovesný šrot 50 g. kukuřiče mačkaná a vitamíny podle navodu prodejce(pivní kvasnice, nutrimix, mletý vapenec)a to rano a večer k tomu seno podle potřeby.Dekuji za nasledné rady jsem uplný začátečník a chci pro sve kozenky to nejlepší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Dobrý den, tak Vaší kozou bych chtěla být Myslím, že kozeně dáváte vše potřebné. Navíc jsem už několikrát četla, že do 90. dne březosti se krmná dávka navyšovat nemá. Až poslední měsíc je pro kozu nejvíc zátěžový. Jinak některá info čerpám i z knihy od Fantové - Chov koz. Akorát bych možná ubrala ve dvou měsících dužnatého krmení a přidala více jádra. No a základ kvalitní seno. Po porodu okopanin klidně zase tolik, kvůli laktaci.
Zdravím všechny, před čtrnácti dny jsme měli bonitaci letošních koziček, navštívil nás pan šlechtitel a důrazně (jako každý rok) mi připomněl, že první dva měsíce od zapuštění, kozičkám dávat jádra minimum (má to dost vliv na velikost kůzlat). V loňském roce jsem krmila březí kozeny až do porodu s trochou jádra, +brambory, cibuli, česnek, mrkev a jablka... nějak jsem je neomezovala. A naše první čtyřčata vážili 3kg-3.30kg. A teď mají ty lednové holky 63-68kg, dubnové holky 52 a 53kg. a naše červencové mimi kozenka 30kg a kozlíček 36kg. Výškově je stejný, jak dubnové holky. Tak chci říct, maminky co se týká jídla neomezuju, chodíme i na procházky, ať mají pohyb a zatím s porody problém nebyl.