Síť na seno pro kozy - jde to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2015 11:15

Někde jsem tu četla, že kdosi dává ovcím seno v síti jako koním. Nemáte někdo zkušenost, jestli by to tak šlo dát i kozám? Bylo by to jednoduché, ale nezachytávaly by se rohama nebo ušními známkami? Díky za případné reakce. M.

1.12.2015 12:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Taky to letos plánuji a počítám s tím, že se budou známkama zachytávat. O rohy nemám strach pokud by do oka v síti nestrčily celou hlavu. Ke zvířatům chodím dvakrát denně, tak doufám že tu nebudu muset oznamovat že se mě koza oběsila vlastně
Ale z vlastní zkušenosti vím, že ušní známku si třeba o pletivo dříve urve ovce než koza. Kozy jsou na sebe opatrnější a když je ouško zabolí, tak se snaží opatrně ze záchytu vycouvat. Ovce škubne a číslo je v...

1.12.2015 13:16

Já mám dvě kozy, které mají ucho roztržené. Jedna se zachytila za nějaké velmi silné stéblo z podestýlky (občas se najde v senu i větvička), na které ležela a chtěla se zvednout. Započatý pohyb už nedokázala zastavit, zařvala a ucho bylo na dva cáry. Byla jsem u toho, ale nemohla jsem nic udělat. Bojím se, že síť bude buď slabá a nevydrží nic nebo naopak ty umělohmotné provázky vydrží všechno. Pokud bude u jídla tlačenice, nemá zvíře možnost pomalu zacouvat a vyháknout se nebo počkat na mě, až tam přijdu a vysvobodím jej (takhle to dělají, když vlezou někam, odkud kozy nedokážou samy vylézt - jsou klidné a čekají). Váhám, ale možná to zkusím.

1.12.2015 13:49
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Měla bych strach, už hlavně kvůli kůzlatům. Když se jim podaří do sítě prostrčit celá hlavička (to oni jsou na takové věci koumáci), a pak náhle hlava nejde ven, tak dělá kůzle všechno možné, aby se ze sítě vyprostilo. A přitom se do ní ještě víc zamotává. A kůzle na rozdíl od dospělé kozy nepočká. Známá, než si toto nebezpečí sítě pro kůzlátka uvědomila, tak se jí v síti uškrtila malá kozička. Před měsícem jsem prodávala kozičku paní a ta mi řekla, že musela síť úplně zrušit, protože jejich nový mladý kozlík, byť byl bezrohý, tak na ni čekal zamotaný do sítě každý den

Neregistrovaný uživatel

1.12.2015 14:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Také jsem už slyšela o oběšení kozy v síti. Měla bych strach. Kůzlata jsou dovádivá, mám louku oplocenou na jedné straně lesnickým pletivem a opakovaně jsem tahala mladé kozičky z ok. Tam naštěstí nehrozí oběšení, jen stojí a beká. Ale jedná se o rohatky, problém je s rohama, jak je nasoukat zpět, že jo . Když jsem měla štěňata retrívrů a přes vlez do boudy měli deku, kterou roztrhali, jedno štěně se do díry v dece zamotalo a ráno jsem ho našla oběšené. Deka nevydržela ani přes noc. Štěndo bylo den před odběrem, že šlo o štěně po šampionce a ze zahraničního krytí mě ani tak nemrzelo, jako to, že mělo před sebou celý život a já tak diletantsky ho o něj připravila. Po této zkušenosti chodím a kontroluji potencionální nebezpečí pro zvířata a do sítě bych pro taková zvířata, jako jsou kozy, nešla.

1.12.2015 14:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vidíte to, ty kůzlata mne nenapadly. Ale já se sítí počítám jen tam co mám zvířata společně (oveny + kozy). Jak se mě to začne kotit, tak zvířata odděluji a už tam nemám takový přetlak u krmení.

1.12.2015 15:40
bischof.vlastimil

XXX.XXX.102.127

Nevím jak je to v ČR ale já mám v Anglie sítě na seno s různými velikostí ok i provázky. Sítě jsem kdysi dával hlavně pro to že se do nich krásně vlezl malý balík sena a ten se pak dobře namáčel v sudu z vodou když byla potřeba...

Dávám v nich třeba i seno na pastviny a nebo při bahněni do kotců kde mi nevyjdou jesle ale jak zde bylo již napsáno rohy a známky mohou být problém a taky mi asi dvě sítě co byly s menšími oky rozkousali asi jak byly naštvaní že nemohou brát plnou hubou smajlík

1.12.2015 15:43

Takže když to shrnu, je riziko značné a riskovat to nebudu. Také mne nenapadla kůzlata, ale ani u dospělých jsem si nebyla jistá, jsou to blázni do 3 let nejmíň.

1.12.2015 18:07

Krmila jsem kozy ze sítí. Ale dospělé bez kůzlat, bezrohé. Síť jsem měla zavěšenou tak vysoko, aby dostaly jen na spodní část se zvednutou hlavou. Jsem doma a tak nebyl problém síť zvedat (zkracovat ) - jak užírají, prověšuje se. Takže to jde, ale pod kontrolou. Přišlo mi, že tak nejmíň roztahají.

1.12.2015 18:49

Za mě - sítě používám, hlavně kvůli koním, ale žerou mi z nich všichni (kozy rohaté, ovce bezrohé). Nikdy se mi nestalo, že by se některá zachytila známkou. Není to ani možné. Pokud použijete síť s malými oky (slow-feeder, díry do 5 x 5 cm) a pověsíte jí nad zem, tak není reálné, aby se Vám tam zachytila ani hlava, ani známka.. o používání v případě kůzlat bych se nerozmýšlela a v té době sítě odstranila. Bezpečnější způsob, který se dá použít, je také síť umístit ještě do krmítka (jesličky nad zemí), aby se do toho kůzle nedostalo.
Každopádně pro kozy to jistě z jejich pohledu vhodný způsob podávání krmení není, protože vzhledem k jejich vybíravosti, jim jistě lépe vyhovuje přebírat se v hromadě sena v krmelišti

1.12.2015 20:58
canka

XXX.XXX.33.9

Já sítě používám také ze stejného důvodu, jako Hhippie, a to kvůli kobyle...jenže postupně ze sítí začali žrát i kozy a já zjistila, že je to i ekonomičtější, než to kozám házet na zem nebo do ohrádky, kde to stejně roztahají...takže po výběhu mám pro koně a 3 kozy jedny jesle se senem a tři sítě různě rozmístěné po výběhu, aby se ke žrádlu všichni dostali a neutiskovali se...a v pohodě mi to takhle funguje už cca 2 roky, včetně odchovu kůzlat...ale u našeho extra rohatého kozla se mi za tu dobu stalo, že se cca 3 x zamotal rohama do sítě...jednou jsem si na něj počíhala, abych zjistila, jak to dělá, když kozám se to nikdy nepovedlo a rohy mají taky, a to jelito vždycky po nějaké době, když žral seno, tak do tý plný sítě začal trkat a házet s ní jak praštěný...a pak zase v klidu žral..jenže pak se po téhle trkačce po chvíli zamotal a čučel jak ubožák...dlouho jsem nevěděla, co s tím, ale pak mě něco napadlo...takže jsem to vyřešila tím, že mu dávám síťku se senem do blízkosti stromku a on vždycky, když žere seno, tak když ho chytne ten trkací rapl nebo jak bych to řekla, tak si to začne vylívat na tom stromku, drbe se tím mezi rohama a do síťky už se nezamotává...

2.12.2015 05:09
danek

XXX.XXX.246.135

Mame uz tretim rokem sit 2x2 a super uspora sena uzasna jen musim casem kontrolovat kdyz tam udelaji diru aby tam rohate nestrcily hlavu.

2.12.2015 09:22

Jak máte síť zavěšenou, jak vysoko, aby na ni dosáhli všichni? Díky za všechny zajímavé informace, které jste o sítích napsali. Vůbec jsem netušila, že jsou i sítě s oky 2x2. M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík