Když se to převedlo do roviny "Jak to dělám já", tak já od doby co dávám k senu senáž, obilným šrotem nepřikrmuji. Ale než jsem měl možnost senáže, tak protože mám doma pestrý zvěřinec, mám i pestré obilné krmení. Obilí šrotuji a většinou cca 70% pšenice + 20%ječmen + 10% oves. Když nešeženu oves nebo ječmen za dobrou cenu, tak je holt směsice o některou složku chudší.
Tak že jestli máte možnost obojího, tak klidně dejte půl na půl. Jinak o něco lepší bude asi ječmen. (cena/výživa).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pěnice je hodně acidozní klidně se postupně může zvyšovat její poměr, ale na začátku bych jí víc jak 30% určitě nedával.
Já bych pšenici raději nedávala vůbec, protože se mi z ní kozy většinou po... Oves, ječmen, kukuřice a vojtěškové granule jsou myslím vhodnější. Raději jsem místo pšenice zvolila pšeničné otruby. Nikdy mi je sice žrát nechtěli, ale teď když jsou březí, tak asi mají rozmanité chuťe a v korýtkách za chvíli nezbyde nic
Tak, že je pšenice skoro jedovatá už zadavatel-ka tématu ví. ( to já popisoval jen to co přidávám do krmení slepicím, kačenám, králíkům, praseti... a kdysi taky ovenám. Kolik toho dáváte že se vám z toho zvíře poseje? Pokud jen zvíře po pastevní sezóně v dobré kondici a v zimě má kvalitní seno, tak dávat mu větší množství jádra je zbytečné, možná i nebezpečné. )
Tak co je teda lepčí? Oves nebo ten ječmen?
Kubo, ty pěnice nemají chybu ).
Největší podíl dávám ovsa.. Mám koz 13. Ječmene přidám jen trochu a kukuřice taky. Abych to měli trochu pestré. Vojtěškových granulek dám asi dvě kila. Pak hrst slunečnice, hrachu, sušené kvasnice a občas i lněné semínko.. S tou pšenicí jsem krmila hlavně když byli kůzlata ještě pod kozama, ale taky né moc. Tak litr na plastový černý kyblík. Neprohnalo to všechny kozeny, jen ty co nejvíce dojili. Samozřejmě si nechám od zkušenějších poradit

Psenici davame jen praseti a dobytcatum. Kdysi davno jen malicko kralikum. Kralikum teda celou jinak srot. Letos prase bylo na jecmenu a 180 udelalo. Jestli myslel tazatel tim kdyz maji jehnata, jehnata uz narozena, tak nasrotovanej jecmen a oves klidne celej. Nejsem si jistej jestli ten mackanej jecmen jima taky neprojde.
Keď som si doniesla prvé 2kozy, nemala som som o rizikovosti pšenice šajnu, krmila som pšenicou a kukuricou až do pôrodu, našťastie to množstvo nebolo veľké, kozy s tým nemali problém. V poslednej dobe dávam hlavne ovos-jačmeň 1:1, pšeničné klíčky alebo otruby, a sladový kvet(občas kukurica alebo trošku pšenice alebo slnečnice). Ale ovos musím mať vždy. Obilie si meliem nahrubo, časť ovsa dávam nemletého. Jačmeň vždy meliem alebo naklíčujem(to len občas). (mladým dávam mletý jačmeň+ovos).
kulisanda

XXX.XXX.108.140
Pšenici nedávat, na ječmen také pozor. Nejvíce ovsa, poměr ku ječmenu asi 4:1, vojtěšku, len, soja také může být. Doporučuji stránky ANIMO-centrum krmiv, mají tam přímo výživové poradenství. Před ječmenem dost varují...Pšenice je dost kysela a nevhodná.

Jenze, jestli se nepletu, na Animu to vztahuji nejvice na kone. A ty maj uplne jine zazivani nez prezvKavci. Ale jinak souhlas - taky z jejich stranek rada cerpam informace nebo odkazy na dalsi materialy ke studiu.
jiritrubac

XXX.XXX.230.76
Pro ovce je dobrý žitovec/triticale/.