Koza a elektrický ohradník - jaký?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2015 19:41
lure

XXX.XXX.200.138

Dobrý den, prosím všechny chovatele koz o radu s výběrem elektrickýho ohradníku.
Naše Adéla je ničitel, všeho... oplocování mě stálo už víc jak betonová zeď, nemluvě o práci vniveč... ohrada z desek 130cm vysoká,3 dny práce, během 5 minut byla venku a mířila opět ke stromkům... rozhodla jsem se teda pro ohradník, co jsem načetla, tak ten jediný by ji mohl zastavit...na jaře bude snad kůzle, tak bych jim chtěla dopřát výběh.. Nemám ale tušení jaký ohradník vybrat.. děkuju za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.12.2015 21:43

Dobrý den, zlý jazykové tvrdí, že koza uteče ze všeho.
Mně osobně u koz stačí 3 lanka ohradníku s tím, že nejvyšší je 70cm od země a kozy mi přes to nejdou.
Když se kozy naučí ohradník prolejzat, tak je na vině většinou chovatel, protože nemá ohradník v dobré "kondici" Vhodně zvolený zdroj, vodiče, izolátory, zemnění, tráva lezoucí do vodičů...
Pokud se kozy naučí ohradník přeskakovat, tak ho to buď chce udělat vyšší a nebo pokud se nepasou kdoví jak velké výměry zauvažovat nad natažením pletiva. Pokud uděláte ohradu z desek, přes které kozy neuvidí, tak se je budou snažit přeskočit spíš, než pletivo skrz které je vidět. Pletivo ale umí sešlapávat předníma nohama a při prostrkování hlav si umí trhat ušní známky. Proto je dobré před pletivo natáhnout ještě 1 - 2 vodiče od ohradníku. To se dá považovat za nejjistější zábranu.
Předpokládám, že ohradník nebude veliký a spásat budete jen menší výměru. Na to vám stačí zdroj se 2 - 3 J a ani vodiče nemusí být kdoví jak kvalitní. Jen na to zemnění si dejte pozor. Jen co byste ale chtěla napájet víc jak 5km vodičů tak už to začíná být vyšší dívčí a chce to trochu rozvést. Rád poradím, jen prosím doplňte info o tom jak velký pozemek(pozemky) chcete ohradníkem oplotit...

11.12.2015 06:51
punka

XXX.XXX.238.245

Máme ohradník na 5 laniek a kozy po prvej skúsenosti s ním majú rešpekt. Vlastne keď je niekto doma, tak ohradník ani nezapíname, resp. ohradník nie je pre kozy, ale pre vonkajšie zvery, túlavé psy a tak. Stáva sa nám, že v lete po kosení, keď rozširujeme pastvu, tak už tam ohradník nie je, ale kozy odmietajú prejsť "za hranicu". Musíme ísť s nimi a po pár pokusoch už chodia samé. Myslím ale, že veľa spraví veľkosť pozemku na ktorom sú. Ak majú málo miesta, tak ich láka to za ohradou a ak sa raz naučia, že to kopnutie elektrinou sa dá zniesť, tak ich ohradník nezadrží (vidím to u suseda). U nás s ohradníkom max. spokojnosť. Ak je málo miesta, tak asi ohradník kúsok pred plotom - dvojitá ochrana.

11.12.2015 06:53
punka

XXX.XXX.238.245

Na foto pri profile vidieť práve ten ohradník, ktorý po kosení rušíme

11.12.2015 07:26
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Jestli máte jen tu Adélku, tak to bych ji uvázala na provaz a bylo by po útěcích. Kůzlata by od ní snad daleko neutekli. Má to tak už léta náš skoro soused a jen posunuje pastevní kolík. Kdyby jste viděla, jak mám nízký plot u našich anglonubijek, (nízká zídka, asi 50cm pak sloupky a mezi nima dřevěné pole do půloblouku. Nejnižší místa nejsou vysoké ani metr. Mám to tak už třetím rokem a ty kozeny, ještě nikdy nenapadlo to zkusit přelézt. Toto vámi vůbec nezávidím, takové starosti.

11.12.2015 07:27
lure

XXX.XXX.200.138

Kozenku mám jednu, Adélka je rozmazlenec 1.třídy, máme zahradu 1500m, většinou ji mám naprosto volně a jsem tam s ní, v létě se mnou ležela u bazénu nebo na houpačce, pokud tam jsem, vše ok, náš pes je naučenej na povel "Adéla kššš" že ji mírně uzemní, tím nemyslím že by ji rdousila, jen ji prostě čumákem žduchne aby šla zas na 4 nohy. Veškerý pletiva selhaly, všechno sešlape, nebo jak se o to šrabe tak vytahá a sešlape potom...víno lehlo popelem a co se tromků týče, plotila jsem i kůlama, ona hlavu prostřčí snad i klíčkovou dírkou..nechci ji přivazovat když nemůžu být celý den na zahradě...tak jsme jí udělali výběh kde má i vzrostlé stromy kvůli stínu..desky nebyly u sebe,3 řady nad sebou a natahlé pletivo...cca 4m x 20m takový pás okolo plotu.. bohužel, dneska tam můžu pouštět králíkysmajlík Pro Ádu neúčiné...vzhledem k tomu že snad bude kůzle, dvě už neuhlídám... mám v plánu buď to oplotit elektrikou ty mladé stromky, tím by se mohla pohybovat volně s čuníkama, nebo jí udělat výběh, přepůlit zadní zahradu..zadní zahrada je bohužel taková dlouhá nudle o šířce cca 8 metrů..Adélku jsem dostala na narozeniny, a i když jsem měla po všech zničených akcích 100 chutí jí někomu dát, když zdrhla a sežrala stromky za 5000 tisíc, nebo vyplenila záhonky, když jsem ji našla v oploceným rybíru, na kterým nezbil jediný list...zavrtí ocasem a místo u nás ve smečce má jistý..tak potřebuju najít kompromis aby nemusela být zavřená ve chlívku, kde má cca 2x2 metry oplocený a zastřešený před chlívkem aby když prší mohla čučet ven..chodí s náma na vycházku se psem, tak se pase hlavně po cestě, ale doma by se jednalo o rozměr zhruba 200m2.

11.12.2015 07:35
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Teeda by máte, ale nervy naši sousedi, hned od vedle na tom byli podobně. Zdevastováná zahrada, zničené mrtvé stromy bez kůry a pletiva sešlapaná, zničená. Letos už to vzdali a i víkendu šli kozy pryč. Asi škodit zase o dům dál

11.12.2015 07:38
lure

XXX.XXX.200.138

Nervy mám, ale nemám to srdce ji dát pryč, když jsem ji chtěla, a jednou už dostala, tak je součástí našeho kmene:-D je to výzva:-D.

11.12.2015 07:48
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Tak ona se pak po kůzlatech o něco zklidní a snad nebude tolik vymýšlet. Měla jsem na kozlíka ve výběhu na zahradě, jako oplocení elektrickou síť. Dávala pěkné rány, když ji očichal a dotknul se čumákem, tak to vždycky byla rána, až to i zajiskřilo. Ale pro něho to nebyla vůbec překážka. Prostě když se kozel rozhodl, tak i přes síť šel. Pokaždé, když ho to koplo, tak nikdy neuskočil do zadu, ale naopak.. proletěl tou sítí.

11.12.2015 08:21

Samozřejmě nevím, jak kolik stromků a jak hustě máte, ale viděla jsem pěknou "ohrádku" kolem stromů - je bytelná, to žádná koza ani ovce nezvládne překonat. Bylo to "zadarmo" postaveno z 3 palet o sebe v rozích opřených. Vršek stromku bych maximálně obvázala 20 cm třeba jutou, aby když by se náhodou opřela o to hrazení (vzhledem k tomu, že je svislé, tak to by musela být hodně šikovná), stromky neokousala... samozřejmě tohne není použitelné pro rybízy, atp., jen pro stromky 150 cm výš.. jinak bych to taky řešila elektřinou. Ale jak už bylo psáno, nic není všemocné a na některé typy to nezabírá. Úvaz je řešením, ale to jste zavrhla. Já bych se mu ale až tak nebránila. Zkoušejte to, když budete doma a budete moct hlídat - ona se na tom naučí pracovat, aby se Vám neoběsila, nebojte. Když to budete mít na obrtlíku a lano takové, aby se nekroutilo a nezkracovalo, tak by se nemělo nic stát.

11.12.2015 10:20
roklanka

XXX.XXX.46.139

Pokud máte takového rozmazlence, tak vám, krom úvazu asi nic nepomůže.Měla jsem jednu takovou a nezastavil jí ani ohradník, kombinovaný s chovatelským pletivem.Byla dudlíkář a bydlela po určitý čas v kuchyni a já byla její matka koza, takže jak mě uslyšela, šla za mnou za každou cenu. Pravděpodobně se uklidní, až se narodí kůzlata, ale taky je možnost, že to naučí i je a bude ještě hůř. Vaše koza vás má jako stádo. Mám kozy také v ohradníku, tři lanka a stačí to. Kůzlata na jaře sice občas proběhnou, ale nevzdálí se od stáda a po čase se naučí, že u stáda je lépe, tam na ně nemůžou psi.

30.3.2016 16:21
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Jsem z toho jelen, zahradu mám asi 300 metrů čtverečních a ta mladší koza bílá mi neustále proleze pod pletivem tím že se o něj otírá...pletivo je staré..vše jsem zavázala, kolíkama zabezpečila a ta bestie dnes zase zdrhla..a sousedi už čekali před bránou když jsem se vracela..moje nervy..prosím jsem z těch ohradníků jelen...jaký použít na zahradu za domem pro dvě kozy a na kolik to vyjde...vidím tam jen obrázky a nic mi to neříká..

2.4.2016 11:05
LENIS41

XXX.XXX.0.70

LENIS41 napsal(a):
Jsem z toho jelen, zahradu mám asi 300 metrů čtverečních a ta mladší koza bílá mi neustále proleze pod pletivem tím že se o něj otírá...pletivo je staré..vše jsem zavázala, kolíkama zabezpečila a ta bestie dnes zase zdrhla..a sousedi už čekali před bránou když jsem se vracela..moje nervy..prosím jsem z těch ohradníků jelen...jaký použít na zahradu za domem pro dvě kozy a na kolik to vyjde...vidím tam jen obrázky a nic mi to neříká..

Baterii.. v ceně kolem 700 kč ?..to je pěkná cena, ale k tomu budu potřebovat nějakou nabíječku? nebo čím se taková baterie nabíjí? jsem v tomto ještě amatérkasmajlík promiňte..Chtěla bych aby baterie byla nabíjecí..neměla bych dobrý pocit při odchodu do práce že je ohrada napojena v síti přímo..
Tyčky po dvou meterech a mám zahradu kolem dokola..110 metrů oplocení
http://www.profiequis.cz/izolatory-tycky-a-doplnky-pro-elektricky-ohradnik/tycka-plastova-pro-elektricky-ohradnik/
= tyčky po dvou metrech ( asi 50 tyček x 55 kč = 2750, - kč jen za tyčky)
= pak brankový spoj...= 150, ¨kč
= baterie asi 800kč
= páska dvě řady takže dvě balení = asi 600kč
= nevím jestli to počítám správně a co mi ještě chybí ale vychází mi to na 4300, -?kč?
vychází to tak prosím někomu? nebo jsem na něco zapoměla..poraďte prosím.

2.4.2016 12:49

Rozestupy tyček 2m je zbytečně málo, klidně dělej rozestupy 4m a za ušetřený peníz kup pořádnou pásku nebo lanko co nemaj takový odpor.
Nezapomněla si na zemnící kolík a vysokonapěťové kabely na propojení?
A ty tyčky chceš jaký? jak vysoký? odkaz mi nefunguje. Ale pro kozy ti stačej 90cm vysoký a ty se prodávaj za polovic.

2.4.2016 12:52

Hoď sem odkazy každé věci co přesně chceš pořídit a já ti to buď zkritizuju nebo schválim.

2.4.2016 19:31
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Zkoušela jsem dát ty odkazy znovu a když na ně kliknu po zkopírování tak nefungujou..nechápu to..tak se asi nic nedozvím..ale i tak děkuji..L.N
Pokud víte o šikovné prodejně kde tomu rozumí od Hodonína po Brno tak mi je prosím doporučte..kdybych to objednávala asi bych nakoupila nesmysly..

2.4.2016 19:46
LENIS41

XXX.XXX.0.70

LENIS41 napsal(a):
Zkoušela jsem dát ty odkazy znovu a když na ně kliknu po zkopírování tak nefungujou..nechápu to..tak se asi nic nedozvím..ale i tak děkuji..L.N
Pokud víte o šikovné prodejně kde tomu rozumí od Hodonína po Brno tak mi je prosím doporučte..kdybych to objednávala asi bych nakoupila nesmysly..

A tohle by nešlo? k tomu bych musela ale dokoupit dřevěné kůly...
http://vyhodneceny.com/cs/elektricky-ohradnik/641-elektricky-ohradnik-na-kone-paska-40-mm.html.

2.4.2016 19:57

Kubo, neblázni, kozy skočej 120 cm z místa, s rozeběhem mnohem víc, takže tvrzení, že stačej 90 cm tyčky... to asi jak pro jaký kozy. Jestli je tohleto už útěkářka, tak bych rozhodně na tyčkách nešetřila (po 4 m určitě stačej) a koupila ty "koňský" (140 cm). Když nebude nízký ohradník fungovat, tak bude paní řešit, že bude muset udělat ještě jednu předsunutou lajnu a vyjde jí to daleko na víc než teď koupit rovnou vysoký ;)
Add. set: ono byste to musela dobře propočítat - z 25 izolátorů určitě neuděláte takovou délku ohrady. Ani ta páska Vám nejspíš nebude stačit na min.4 řady vodiče. Pružina - brána Vám nejspíš nebude k ničemu - ta opravdu slouží spíš pro koňáky... atd. Na další jsem nekoukala, to mě jen tak na první pohled napadlo.
Co se zdroje týče - co já bych dala za to, kdybych mohla mít všechny ohradníky napojené rovnou do sítě a nemusela řešit, jestli baterka tluče, nebo už je "zase" vybitá... bojíte se čeho - že při nějaké poruše by šlo do ohradníku rovnou 220? Nejsem elektrikář, vůbec se v tom neorientuju, ale toho se nejspíš bát opravdu nemusíte (třeba nějaký muž zde to vysvětlí ).

2.4.2016 20:02
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Já mám pletivový plot který jedna koza obvykle spíše podlézá...takže by to měl být spíše takový výchovný ohradník..ony zas takové útěkářky nejsou..chodím s nimi ven..spíš se o plot otírají až ho úplně vyvyklají nebo zdvihnou...takže ty kolíky nižší by myslim stačit mohlismajlík, Ona myslím utéct ani nechce protože pak u sousedky stojí jak jojo a ječí že chce zpět...

2.4.2016 20:27
kuba_74

XXX.XXX.126.2

Nám kozy přes lesnický pletivo neprolezly, ale zase strkaly hlavu ven a ty rohatý už jí ven nedaly...už jsem to měl vychytaný...jak začaly mečet, vzal jsem kleště a šel stříhat a následně opravovat smajlík Nicméně ohradník respektují smajlík
Navrhuji tři řešení...
1. el. ohradník
2. kolík a provaz
3. klobásy smajlík

2.4.2016 21:09
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Kolík nechcismajlíkkdyž jdu od nich víc jak 10metrů letí za mnou jako splašené a do práce chodim tajně a potichu aby mě neviděli, jinak ječí... klobásy nejim a rohaté jsousmajlík..a jsou to moje princezny takže je určitě nesnimsmajlík plánuji zkusit sýry a zatím dělam kefírek..tak zkusim přecejen ten ohradník el...
a jestli se narodí někdy kozlík tak budu bulet jak želva...takže doufám po připuštění v další malou kozusmajlík

2.4.2016 21:19
kuba_74

XXX.XXX.126.2

...no to si prostě musíš zvyknout...je mi to taky líto, ale to je holt život...no poravdě...mám všechny naše kozeny rád, sice některé víc, ale ani s nimi se nemažu když to situace vyžaduje...taky k tomu dojdeš, jinak budeš sloužit kozám smajlík Neber si to zle...mám prostě praktický přístup smajlík

3.4.2016 09:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

Každy živočišný druh je někdy na zabití! Akorát třeba konkrétně já mám tu výhodu, že se nehodím do klobás (špatná zmasilost ).

3.4.2016 10:28
mexin

XXX.XXX.11.230

Měla jsem to stejně.radši kozliky prodat než je zabit a sežrat.Jenomže takový zájem o ně nebyl jak jsem si tehdy predstavovala a to jsem je nabízela levne nebo výměnou za balíky sena.a Ono mít oddělené kozliky u nás nebyla zrovna hra na moje nervy, když neutekli, tak zdemolovali vsechno co měli kolem, pak se naučili přeskakovat el.ohradu ale vždy si to namířili k sousedce která zvířata nenávidí.mě víc.skončili tedy v mrazáku.bylo mi to líto, obrecela jsem to ale s miminem v ruce nahánět utěkáře nebo být věčně vylepená v okně a koukat jestli jsou tam kde mají být, to takhle neslo.Pak už jsem ale zabila i prase (kříženec divočáka) ktery se začalo projevovat agresivně a poslední kapkou bylo napadení našeho psa který se opaloval na sluníčku.Letos máme 5 kozlíku a je mi jasné kde skončí když je neudam a hlavu už si z toho tolik nedělám.Mám tu velkého kozla který mi pije krev svými utěky a to mi bohaté stačí.Dokud jsme měli lanka, dráty tak mi za kozlem utíkali všichni kdyz utekl on.teď máme el sítě a kozy už neutíkají ale pro kozla tohle není problém skočit.resim to jeho úvazem na dlouhém laně a přemisťují ho dle potřeby.má svůj pojizdny přístřešek protože by nemohl jít domů se schovat před deštěm, sluncem atd tak to jde i takhle a večer ho poustim domu.ale uvazovat takhle dalších 5 kozlíku nejde.

3.4.2016 13:45
lilo

XXX.XXX.201.210

Me skakala koza 1,6 ploty... no a tak vyfasovala lano dostatecne dlouhe aby kdyz skoci tam mohla skocit zpatky i v pripade ze se sekne o kolik... a na konec toho lana peknou pneumatiku... ted mame s timto retarderem berana... a je na ten svuj doprovod tak nastvany ze neni problem s nim byt a pracovat v jedne ohrade... samozrejme dostava to pouze a jen kdyz je ted poustime mimo ohradu na starinu...

3.4.2016 17:03
LENIS41

XXX.XXX.0.70

To jsou fajn rady, ale ten ohradník stále nemám protože nevím jaký je nejlepší..
zkusim teda ten co mam v tom odkazu tu sadu..

3.4.2016 19:30
kuba_74

XXX.XXX.182.253

Jak že to máš velký ? Chceš to "oplotit" na pevno, nebo chceš raději mobilnější řešení ? Zkusím ti něco najít, včetně odkazů. Ta sada se sice zdá levná, ale musela bys dokoupit izolátory, kůly, nebo tyčky atp...i ta energie co dává ten zdroj se mi zdá málo...určitě se to dá poslkádat lépe. Jo a odkud jsi, jestli není poblíž nějaký obchod smajlík

3.4.2016 22:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kubo, neblázni, kozy skočej 120 cm z místa, s rozeběhem mnohem víc, takže tvrzení, že stačej 90 cm tyčky... to asi jak pro jaký kozy. Jestli je tohleto už útěkářka, tak bych rozhodně na tyčkách nešetřila (po 4 m určitě stačej) a koupila ty "koňský" (140 cm). Když nebude nízký ohradník fungovat, tak bude paní řešit, že bude muset udělat ještě jednu předsunutou lajnu a vyjde jí to daleko na víc než teď koupit rovnou vysoký ;)
Add. set: ono byste to musela dobře propočítat - z 25 izolátorů určitě neuděláte takovou délku ohrady. Ani ta páska Vám nejspíš nebude stačit na min.4 řady vodiče. Pružina - brána Vám nejspíš nebude k ničemu - ta opravdu slouží spíš pro koňáky... atd. Na další jsem nekoukala, to mě jen tak na první pohled napadlo.
Co se zdroje týče - co já bych dala za to, kdybych mohla mít všechny ohradníky napojené rovnou do sítě a nemusela řešit, jestli baterka tluče, nebo už je "zase" vybitá... bojíte se čeho - že při nějaké poruše by šlo do ohradníku rovnou 220? Nejsem elektrikář, vůbec se v tom neorientuju, ale toho se nejspíš bát opravdu nemusíte (třeba nějaký muž zde to vysvětlí ).

Hhippie: koza dokáže skočit i víc, ale ohradníky jsou psychologická zábrana, proto přes to nejdou. Já tu mám ohradník jen do 60cm a i kdyby měly chcípnout hlady tak nejdou přes ani skrz. Důležité je aby to tlouklo stále, nebývalo to bez proudu, aby nikde nebyly přechodové odpory, aby zemění bylo perfektní atd.

LENIS41: tu sadu http://vyhodneceny.com/cs/elektricky-ohradnik/641-elektricky-ohradnik-na-kone-paska-40-mm.html určitě nebrat! Zdroj je snad ten nejslabší co se vyrábí a pro kozy to fakt není. Chce to fakt aspoň 3 Jouly. A budeš to mít jen u baráku, né? tak nepotřebuješ bateriový, ani kombinovaný, ale stačí ti zdroj zapojitelný přímo do sítě!?

navrhl bych něco takového:
zdroj třeba tenhle: http://www.kamir.cz/elektricky-ohradnik-kamir-raptor-6000-pro-skot-ovce-kone-divokou-zver

tyčky opravdu klidně jen 90cm vysoké. Stavil jsem ohradník mnoha lidem a každou kozu to udrží. Teď jsem ho stavěl i proti vlkovi a ani ten se ke zvířatům zatím nedostal. takže doporučím fakt tyto: http://www.kamir.cz/plastova-tycka-pro-elektricke-ohradniky-90-cm-10-uchytu Sice tam maj i o něco levnější ale ty jsou na prd, jsou 2x tak tenké a strašně praskaj. Tyhle jsou ok.

Do rohů to chce ale dřevěný kůly které buď sežeň tam někde u Vás a nebo tady máš odkaz: http://www.kamir.cz/kul-dreveny-pro-elektricke-ohradniky-tlakove-moreny Stačí ti 150cm vysoký a 6cm v průměru.

do nich to chce našroubovat izolátory: http://www.kamir.cz/izolatory-s-vyztuhou-kruhove-s-vrutem a jde o to kolik chceš řad já si myslím že 4 řady stačí takže počet kůlů v rozích krát 4

Než se dělat s nějakejma bránama z pružin a izolovanejch rukojetí tak doporučím si k ohradníku dát obyčejnej vypínač: http://www.kamir.cz/izolatory-s-vyztuhou-kruhove-s-vrutem

a doporučím i pojistku proti bleskům http://www.kamir.cz/bleskojistka-wz-41-pro-elektricke-ohradniky to pro případ že ti do ohrady uhodí blesk, tak aby ti nezačal zdroj ohradníku hořet a nepodpálil ti celej barák.

potřebuješ taky vysokonapěťovej kabel na propojení zdroje se zeměním, bleskopojistkou a ohradou, takže: http://www.kamir.cz/vysokonapetovy-kabel-pro-elektricke-ohradniky-dvojita-izolace

a co se týče lanka nebo pásky tak bych doporučil třeba tuhle: http://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricke-ohradniky-3-mm-extra-mix Je to 500m tak by ti to dalo na 4 řady. a tyhle světlé lanka jsou perfektně vidět i ve tmě. pokud trváš na pásce, tak co třeba tuhle: http://www.kamir.cz/polyetylenova-paska-pro-elektricky-ohradnik-sire-10-mm

Zemnící tyč ti bude štačit jedna: http://www.kamir.cz/zemnici-tyc-pro-elektricke-ohradniky-pozinkovana-1-m

To je tak snad vše co mě teď napadá. Pokud se vám nezdají ty 90cm vysoké tyčky, tak si klidně kupte 2x delší, ale pak taky to chce udělat víc řad ohradníku a bude to celé 2x tak drahé a podle mě uplně zbytečně.

3.4.2016 22:16

Na zdroji by se dalo ještě 1500kč ušetřit a koupit třeba tento: http://zvirata.bazos.cz/inzerat/59118937/Elektricky-ohradnik-25J-11800V-230V.php
Dělá je jeden šikovnej solidní kluk. Sice výše píšu, že to chce aspoň 3 Jouly ale na tak malou ohradu by tenhle taky stačil.

3.4.2016 22:50
kuba_74

XXX.XXX.182.253

Lépe bych to nenapsal smajlík Snad jen...já radši sklolaminátové tyčky...líp držej v zemi a při troše šikovnosti nepotřebuješ izolátory odkaz zde :
http://www.kamir.cz/tycka-pro-elektricke-ohradniky-sklolaminatova-155-cm-prumer-10-mm
...ale mají tamtéž i nižší a tím pádem levnější smajlík

3.4.2016 23:03

Sklokeramický držej v zemi dobře, ale taky se tam hůř zapichujou. A dá se s nima při stavbě ohrady lehce zatáčet. To s plastovejma né, ty sice nejdřív držej, ale pak časem jak na ně působí nějaká boční síla, tak se začnou lehce ohybat a to není dobré.
Sklokeramické používám hodně u dobytčat. jen co ale chci dělat více řad lanek tak používám plastové tyčky. Jakym způsobem přichytíš lanko na s.k. tyčku bez těch izolátorů? Jen to obmotáš kolem dokola, nebo jaký uzel použiješ?

3.4.2016 23:08
kuba_74

XXX.XXX.182.253

Stačí mi rukavice, kladivo...a taková smyčka...nevím jak se jmenuje, ale lanko tam v pohodě drží...prostě uděláš tu smyčku na tyčce a máš to napnuté...jinak jak píšeš, ty plastový ve mě nebuděj důvěru smajlík Ale je to věc názoru smajlík

4.4.2016 07:26
Lenocka8

XXX.XXX.216.80

Meli jsme dve kozi a to byli kamzici jedna skakala plotem 160 cm tak musela na úvaz nez jsme pořídili ovce jak jsme pořídili ovce šla do el ohrady z 3 rady z kama nikdy ne utekla a pak ju to stalo život vyletěl tam ovčák a roztrhal ji a druha koza tu jsme dávali do el ohrady 5 rad nej visí rada cca 140 cm a to vzdy přeskočila a došla dom tak jsem ozelila zahrádku a dala ji tam jak byla u baráku byla spokojena.

4.4.2016 08:16
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Děkuji moc za rady i odkazysmajlík
prostuduji..ale je tam toho tolik že nevim jestli to dám sama do kupy..navíc ty mé dvě kozy opravdu nejsou extrémní útěkářky..jak říká paní..na zahradě jsou spokojené..potřebuji tedy jen 110 metrů el pásky kolem zahrady nejlépe co nejníže i kvůli našemu jezevčíkovi aby pletivo nepodlézali..je to staré pletivo a i po opravách se vždy někde prohne...na 110 metrů zahrady kde jsou dvě branky (jedna ven a jedna na dvůr) mi to přijde všechno jakési složité..navíc nevím jak by tou jednou brankou ze dvora vcházeli kozy do zahrady když to musí být dokola spojeno..a druhou brankou nahoře chodíme ven tam bych dala tu pružinu..budu se muset dojet někam v okolí Kyjova podívat..jak to funguje..snad tu někoho seženu kdo mi to ukážesmajlík

4.4.2016 10:30

Na ohradníku je hezké to, že to ale nemusí být kolem dokola spojeno.

A pokud tam nějaké pletivo teda už máte a chtěla byste ho jen doplnit o elektriku, tak by 2 řady opravdu stačily a pokud by se daly použít stávající sloupky, tak do nich jen dát prodloužené izolátory a nemusíte vůbec kupovat tyčky, ani tolik pásky, ani izolátory a bylo by to celé ani né za polovinu peněz.
Chtělo by to fotku tý zahrady, něco bychom vymysleli.

4.4.2016 18:49
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Děkujusmajlík ale sloupky jsou kovové a betonové a plot starý jak jeruzalém a protože jedna strana je sousedky a druhá naše tak to musím řešit nějak tak aby k ní nevlezli i přesto že ona plot neopraví..
plot kolem celé zahrady je na tomto videu..doufam že trefím tu minutu v odkazu přímo
https://youtu.be/CMDrvJoTgIs?t=89
no a pak jsem na těch stránkách co jste mi doporučoval našla i ohradník pro psa..když staré pletivo podlézají tak třeba by to stačilo..napichat to těsně před něj.je tam jedna komplet sada
http://www.kamir.cz/elektricky-ohradnik-pro-psy-hobby-set
a nemusela bych špekulovat co všechno koupit..ony opravdu nejdou přez plot na silu..chci jen aby to tu mladší cinklo do nosu..ona je citlivka rozmazlená..podruhé by ho tam nestrčilasmajlík
PS..ohradník nemusí být uzavřený okruh? tak to je super to jsem nevědělasmajlík

4.4.2016 19:15
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Na tom videu je asi prt vidět tak ještě jedině fotky na :

http://piskot24.rajce.idnes.cz/moje_kozi_holky_-/.

4.4.2016 20:37

Ok, hned je to jasnější :)
Být to na mně, tak se na ohradník vyprdnu a radši koupím železnou kari síť, rozstříhám jí, kus píchnu do země a kus přidělám ke stávajícímu pletivu. Takhle bych to všude kolem dokola opravil, aby nemohly podlejzat a je hotovo. A byklo by to ještě levnější a bezúdržbový.
Pokud na ohradníku trváte, tak jen teda potvrzuju to, že okruh nemusí být uzavřený, on se totiž uzavře, jen co se ho kdekoliv někdo dotkne. Myslím to zjednodušeně tak (elektrikáři prominou), že v pásce je "+" a zem je "-" a jen co se toho zvíře dotkne tak jde proud skrz něj do země a tím se okruh uzavře a zvíře dostane ránu, jak jím ten proud projde do země.

To, že tam máte betonový a nebo kovový sloupky nevadí. Izolátory se dají dát i do nich. Skrz železné se vyvrtá dirka, protáhne se tento izolátor a stáhne se to matkama:
http://www.kamir.cz/izolator-pro-elektricky-ohradnik-se-zavitem-maxi-tape-pro-pasku

Do betonovejch by šel taky, ale chtělo by to tam vyvrtat větší díru, strčit do ní hmoždinku a teprv do ní to zašroubovat. Za každej ten izolátor chtěj sice už 26kč ale ušetří se za tu plastovou tyčku.

Pokud vám jde jen o to, aby pletivo kozy nepodlejzaly, tak si myslím že by stačila jen jedna řada pásky, že není potřeba tahat 2, to jedině že by kozy měly tendenci skákat předníma na plot, ale jak tak koukám na video a na fotky tak bych se na ohradník fakt vyprdnul a radši ten plot nějak poopravil. Jen co natáhnete lanka nebo teda pásky, tak to pod nima přestanou kozy vyžírat a vy budete pořád chodit a lanka podsekávat aby vám do toho nelezla tráva, protože ta při kontaktu s lankem vlastně svádí proud z lanek do země a když se koza dotkne lanka, tak ránu dostane u těhle slabších zdrojů, kor těch psích fakt minimální.

4.4.2016 20:46

A jak posíláte ten odkaz na ohradník pro psa: ano, je možný to nějak postavit kolem vaší zahrady a pravděpodobně by to váš problém vyřešilo, ale já to nedám ruku do ohně, že s tím co v celém setu je, že vám to bude stačit na celou zahradu a ani to, že vám to bude neustále spolehlivě fungovat. Za ty 4000 co za to chtěj by se dal opravit plot tak, aby ho kozy neprolezly. Je pak ale otázka jestli když jim nepůjde to prolézt, jestli je nenapadne právě skákat přes.

5.4.2016 16:55
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Děkujusmajlík ta železná kari síť jak říkáte není špatnej nápadsmajlík já hledala něco co bych mohla zapíchnout do země a drželo by to nějak stabilně..s tim proudem je to na mě trochu španělská vesnice..jo ještě čím to stříháte..tu kari síť ? kombinačkama to asi nepudesmajlík
A že by chtěli skákat přez plot to si nemyslim..ony jsou zas dost líné naštěstí na tak dramatickou aktivitusmajlík Tak po všech těch studiích a otravování vás všech jsem nakonec skončila u sítě na betonsmajlík

5.4.2016 19:13

Ber to jinak, ušetřila si pár tisíc.
štípat se to dá pákovejma kleštěma: https://i.eva.cz/eva/400/1/3/0/13022.jpg
a nebo řezat flexou: http://www.naradi-naradi.cz/fotocache/bigorig/GA7030RF01.jpg
pokud to nemáte, tak soused kutil to určitě rád pujčí

slun

6.4.2016 12:22
slun

XXX.XXX.7.175

Dobrý den, trošku se zapojím a zeptám. Je lepší to lanko nebo páska pro kozy? Děkuji předem moc.

6.4.2016 12:28

Je to jedno, jde spíš o to jaký mají odpor.
Každopádně doporučuju lanka nebo pásky radši světlejší barvy, protože třeba červeno-oranžové nebo zeleno-černé není ve tmě moc vidět a to nejsem uplně slepej.

slun

6.4.2016 13:13
slun

XXX.XXX.7.175

Děkuji. Myslíte, že pro kozy bude stačit odpor http://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricke-ohradniky-3-mm-extra-mix
nebo http://www.kamir.cz/polyetylenova-paska-pro-elektricky-ohradnik-sire-10-mm
Už jste jednou uváděl, ale u každého je jiný odpor. Tak nevím co je pro kozy lepší? Děkuji moc.

6.4.2016 17:59
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ber to jinak, ušetřila si pár tisíc.
štípat se to dá pákovejma kleštěma: https://i.eva.cz/eva/400/1/3/0/13022.jpg
a nebo řezat flexou: http://www.naradi-naradi.cz/fotocache/bigorig/GA7030RF01.jpg
pokud to nemáte, tak soused kutil to určitě rád pujčí

Ještě jednou moc díky..smajlík pošlu pak foto jak to dopadlo

6.4.2016 20:15

slun napsal(a):
Děkuji. Myslíte, že pro kozy bude stačit odpor http://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricke-ohradniky-3-mm-extra-mix
nebo http://www.kamir.cz/polyetylenova-paska-pro-elektricky-ohradnik-sire-10-mm
Už jste jednou uváděl, ale u každého je jiný odpor. Tak nevím co je pro kozy lepší? Děkuji moc.

Jo, tohle je dobrý výběr. Ta páska má sice odpor dvojnásobný, ale pořád to je v normě. Chce to vzít vysokonapěťový kabel a v jednom místě si s ním pospojovat všechny řady, aby když budete mít od zdroje napájený třeba uplně spodní drát a zvíře by se dotklo uplně vrchního, aby pulz nešel několikrát dokola okolo celé ohrady ale díky tomu propojení vždy maximálně půlku vzdálenosti obvodu pastviny.

6.4.2016 20:16

LENIS41 napsal(a):
Ještě jednou moc díky..smajlík pošlu pak foto jak to dopadlo

Jsem rád jestli jsem teda pomohl. Pak dejte vědět

slun

7.4.2016 00:53
slun

XXX.XXX.7.175

Děkuji moc za reakce. Mám ještě poslední otázku. U tyčky http://www.kamir.cz/plastova-tycka-pro-elektricke-ohradniky-90-cm-10-uchytu je psáno, že jsou jen tři úchty na lanko. Rozhodla jsem se pro to lanko v pěti řadách, ale nevím jestli bude držet i v úchytech pro pásku na tyčce?
Děkuji velice za rady. Až postavíme dám fotku

slun

7.4.2016 01:10
slun

XXX.XXX.2.59

Není lepší ještě tyčka http://www.kamir.cz/tycky-pro-elektricke-ohradniky-titan-90-cm-plast-bily-dve-spicky má dva bodáky a 5 úchytů na lanko, ale zdá se mě trošku slabší. Tak nevím?
Děkuji moc.

7.4.2016 04:00

Ta druhá slabší není
a lanko vám bude držet i v úchytech na pásku.

4x4~

8.4.2016 23:05
4x4~

XXX.XXX.111.44

Takze ked som vcera dokoncil oplotok (4lanka -medzera 30cm medzi dratmi)vecer sli k tomu ako ze nic, kym nedostala jedna z prvych zvedavych koz "šupusmajlíkhned vsetci utek na 5metrov a potom znovu druha neveriaca.potom sa drzali na 2 metre od oplotku.Hmm lenze na capov to dako nezabera, alebo su to silne individua?preliezol pomedzi droty aj ked boli pod prudom10 000V sila uderu tusim 4-5 jaulov.Asi to bude individualne.lerbo len ten jedinec je taky smely.No a dnes s pase sa nevracali chodnickom co krýžoval oplotok ake rozumne naokolo aj ked z nevôlousmajlíkPredtym som mal ovis siete do 1m, ale to som mal casate pripady zamotania sa zvieraťa, tak som pzmenil na volne draty..Ak niektore omylom po udere preklzne na druhu stranu vetsinou sa vrati k ostatnym kedze su spolocensy ladeny.Nech sa darí a nechýba chut a sila.smajlík

slun

9.4.2016 00:09
slun

XXX.XXX.6.121

Dobrý večer,
děkuji. Zítra jdeme stavět, ale nevím jestli vše zvládneme jak má být. Nebude mít případně zítra někdo chvilku čas na přitele na telefonu prosím a případně číslo. Děkuji moc Jana.

4x4~

14.4.2016 16:02
4x4~

XXX.XXX.111.44

Necital som hore uvedene prispevky pre nedostatok casu, tak ze mozno sa budem opakovat.Lanko ktore som pouzil mi nevystacilo tak mi pozical bratranec pasku.Ale na tom mieste kde bola paska na druhy den som nasiel dieru(miesto kade preklzli smajlík
Vychadza mi ze lanko je okruhle a z kazdej strany je omotane, vpletane vodivými dratmi, kdežto paska je plocha a draty ma vpletena z predu a zadu, kdezto dole a hore je hluche miesto, ktore ak sa vopcha zviera medzi dve linie nemusi hned zacitit uder.

Přidejte reakci

Přidat smajlík