ppppppppp
napsal(a):
Prosím o radu, musím kozu každý rok připouštět abych mohla dojit, nebo stačí jednou? A pak mohu dojit nepřetržitě?
Tak někteří chovatelé zastávají názor že doba zaprahnutí a březosti je ztráta zisku za prodej mléka- výrobky (a tak je fajn co nejdelší laktace) a při správném krmení je to, možné, ale jistě mě i jiní chovatelé (jenž jim ji blaho zvířat na mysli) zde podpoří Vás od toho případně odradit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
bischof.vlastimil
napsal(a):
Tak někteří chovatelé zastávají názor že doba zaprahnutí a březosti je ztráta zisku za prodej mléka- výrobky (a tak je fajn co nejdelší laktace) a při správném krmení je to, možné, ale jistě mě i jiní chovatelé (jenž jim ji blaho zvířat na mysli) zde podpoří Vás od toho případně odradit.
Jestli to paní nemyslí tak, že stačí poprvé připustit a zvíře pak dojí celý život...Moje kamarádka se strašně divila, že by měla mít dojnice každý rok tele, aby bylo mléko. Myslela, že stačí jednou a pak kráva dojí až do smrti Odpověď tedy za mě pro paní samé p. Ano, dojnice se musí připouštět každý rok, aby jste od ní měla mléko. Sice jsou možné i případy, že dojnici rozdojíte i bez porodu, ale jsou to vyjímky a laktace prý není taková, jako po porodu.
Nevidím problém pripúšťať každý druhý rok, pokiaľ nepotrebujete mladé. Každý rok si jednu kozu nepripustím aby som mala mlieko aj cez zimu. Určite im pauza v rodení neuškodí. Väčšia záťaž určite je odnosiť, porodiť, kojiť, tstres z odlúčenia atď. takže nemyslím že im tým škodím. Mlieko má chuť nezmenenú. Jednu som dokonca nepripustila až dve sezóny, nádoj v zime klesal, na zelenom zas stúpal ale celkovo to bolo každú sezónu o dačo menej.
Možné to je, musíte počítat s tím, že v zimě nádoj klesne a je třeba kozu přikrmit. Jsou kozy, co se na podzim samy zasušují a jsou i kozy, co na jaře nasadí mléko bez kůzlat. Oba případy se mi staly :-D. Počítejte, že zimní nádoj bude nižší. Jak dlouho takhle vydrží koza dojit, těžko říct, běžná praxe to není.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jestli to paní nemyslí tak, že stačí poprvé připustit a zvíře pak dojí celý život...Moje kamarádka se strašně divila, že by měla mít dojnice každý rok tele, aby bylo mléko. Myslela, že stačí jednou a pak kráva dojí až do smrti Odpověď tedy za mě pro paní samé p. Ano, dojnice se musí připouštět každý rok, aby jste od ní měla mléko. Sice jsou možné i případy, že dojnici rozdojíte i bez porodu, ale jsou to vyjímky a laktace prý není taková, jako po porodu.
Dobrý den,
omlouvám se že jsem se neozýval ale měl jsem práci. Já si právě myslím že jsem to pochopil dobře...
A proto jsem i tak odpověděl ale asi hodně kostrbatě a neshrnul jsem to na konci, za což se omlouvám ale psát sem přes můj mobil je hrůůůůza.
Takže ještě možná jednou:
, v zahraničí je i praxe kdy u určitých plemen (myslím že sánská) lze za určitých podmínek (krmení, způsob chovu,...) docílit toho aby laktace po jednom, porodu, trvala třeba 2 roky ale není to běžné!