Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2015 20:02
ppppppppp

XXX.XXX.55.8

Prosím o radu, musím kozu každý rok připouštět abych mohla dojit, nebo stačí jednou? A pak mohu dojit nepřetržitě?

12.12.2015 21:01
bischof.vlastimil

XXX.XXX.54.112

ppppppppp napsal(a):
Prosím o radu, musím kozu každý rok připouštět abych mohla dojit, nebo stačí jednou? A pak mohu dojit nepřetržitě?

Tak někteří chovatelé zastávají názor že doba zaprahnutí a březosti je ztráta zisku za prodej mléka- výrobky (a tak je fajn co nejdelší laktace) a při správném krmení je to, možné, ale jistě mě i jiní chovatelé (jenž jim ji blaho zvířat na mysli) zde podpoří Vás od toho případně odradit.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2015 21:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

bischof.vlastimil napsal(a):
Tak někteří chovatelé zastávají názor že doba zaprahnutí a březosti je ztráta zisku za prodej mléka- výrobky (a tak je fajn co nejdelší laktace) a při správném krmení je to, možné, ale jistě mě i jiní chovatelé (jenž jim ji blaho zvířat na mysli) zde podpoří Vás od toho případně odradit.

Jestli to paní nemyslí tak, že stačí poprvé připustit a zvíře pak dojí celý život...Moje kamarádka se strašně divila, že by měla mít dojnice každý rok tele, aby bylo mléko. Myslela, že stačí jednou a pak kráva dojí až do smrti Odpověď tedy za mě pro paní samé p. Ano, dojnice se musí připouštět každý rok, aby jste od ní měla mléko. Sice jsou možné i případy, že dojnici rozdojíte i bez porodu, ale jsou to vyjímky a laktace prý není taková, jako po porodu.

12.12.2015 22:14
moonika

XXX.XXX.156.84

Nevidím problém pripúšťať každý druhý rok, pokiaľ nepotrebujete mladé. Každý rok si jednu kozu nepripustím aby som mala mlieko aj cez zimu. Určite im pauza v rodení neuškodí. Väčšia záťaž určite je odnosiť, porodiť, kojiť, tstres z odlúčenia atď. takže nemyslím že im tým škodím. Mlieko má chuť nezmenenú. Jednu som dokonca nepripustila až dve sezóny, nádoj v zime klesal, na zelenom zas stúpal ale celkovo to bolo každú sezónu o dačo menej.

12.12.2015 22:24
roklanka

XXX.XXX.45.219

Možné to je, musíte počítat s tím, že v zimě nádoj klesne a je třeba kozu přikrmit. Jsou kozy, co se na podzim samy zasušují a jsou i kozy, co na jaře nasadí mléko bez kůzlat. Oba případy se mi staly :-D. Počítejte, že zimní nádoj bude nižší. Jak dlouho takhle vydrží koza dojit, těžko říct, běžná praxe to není.

15.12.2015 16:34
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jestli to paní nemyslí tak, že stačí poprvé připustit a zvíře pak dojí celý život...Moje kamarádka se strašně divila, že by měla mít dojnice každý rok tele, aby bylo mléko. Myslela, že stačí jednou a pak kráva dojí až do smrti Odpověď tedy za mě pro paní samé p. Ano, dojnice se musí připouštět každý rok, aby jste od ní měla mléko. Sice jsou možné i případy, že dojnici rozdojíte i bez porodu, ale jsou to vyjímky a laktace prý není taková, jako po porodu.

Dobrý den,
omlouvám se že jsem se neozýval ale měl jsem práci. Já si právě myslím že jsem to pochopil dobře...
A proto jsem i tak odpověděl ale asi hodně kostrbatě a neshrnul jsem to na konci, za což se omlouvám ale psát sem přes můj mobil je hrůůůůza.

Takže ještě možná jednou:
, v zahraničí je i praxe kdy u určitých plemen (myslím že sánská) lze za určitých podmínek (krmení, způsob chovu,...) docílit toho aby laktace po jednom, porodu, trvala třeba 2 roky ale není to běžné!

Přidejte reakci

Přidat smajlík