Jak na kastraci narozených beránků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

naoh

15.12.2015 17:51
naoh

XXX.XXX.69.80

Zdravím. Jak na kastraci a kupírování narozených beránků? Kleště a gumičky mám. Čeho se mám vyvarovat a na co dát pozor?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.12.2015 19:15

Jistě se jde zaučit metodou pokus-omyl, ale nebylo by lepší, kdybyste si k začátku přizval veta nebo zkušeného chovatele, který by Vám ukázal a vysvětlil, jak se to dělá a čeho se máte vyvarovat?
Kupírování ocásků - optimální délka, nasazení mezi články, atp.
Kastrování - správné nahmatání obou varlat a správné nasazení, atp. Někteří ještě nemusejí mít obě varlata sestouplá a když nasadíte gumičku, tak odstraníte jen jedno - beránek bude tedy nadále plodný (my takhle koupili jako prvního do stáda vykastrovaného beránka a v jeho roce jsme museli dokastrovávat invazní metodou veterinářem, protože jednu kouli stále měl, navíc špatně sestouplou.. :( )
Jinak o tomto tématu jiště najdete mnoho ve starších diskusích..

15.12.2015 20:27

Na pytliky si netroufam davat gumicku :) Ale ted vazne, do letoska jsem nemel nikdy problem ani s ocaskama. letos u trech beranku den pote malatnost, polehavani. Jeden skoro posel na otravu krve ( rekl doktor ). Vykresali jsme i toho skoro mrtvacka. Nevim proc, mozna to bylo tim, ze jsem ji to nasazoval myslim druhy nebo treti den a byly to takovy mrnousove, krizenci romanovky a suffolka, takze gumicka asi dost netesnila. U cistych suffolku jsem problem nemel nikdy a ani letos. Ocas maji pekne tlusty spis je problem gumicku dost roztahnout, delam to rucne bez klesti. Kdyz to jo nejde, pomuzu si hrebikem.

15.12.2015 21:06
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

naoh napsal(a):
Zdravím. Jak na kastraci a kupírování narozených beránků? Kleště a gumičky mám. Čeho se mám vyvarovat a na co dát pozor?

Je dobré nemít gumičky dlouho, uložené v šuplíku, (snažím se je spotřebovat a každý rok koupit nové). A vždy při aplikaci gumiček zvíře kontroluji! Nikdy se nesnažím ocásek nebo, pytlík utrhnout, měl by upadnout sám asi po 3 týdnech (při každé kontrole mohu klidně oblast dezinfikovat)

Pokud aplikuji gumičky dělám to vždy asi kolem toho 15 dne života. Nasadím gumičku na kleště postříkám dezinfekcí gumičku, ocásek lehce očistím od, hovínek, a navleču na něj gumičku do požadované délky pokud možno mezi obratle - obratle ještě ale budou růst takže se ocásek ještě trochu prodlouží, dávám také pozor aby se mi zbytečně nedostalo mnoho vlny pod gumičku (já např. u beranů jenž nejdou do chovu dávám až na kořen ocasu a tak je poznám i zezadu, když mají například skloněné hlavy ve stádu).

Pokud chcete kastrovat gumičkami je to podobné, první zkontroluji zdali má již sestouplé varlata, pokud ano navleču gumičku na kleště vydezinfikuji klidně i kůži u beránka a nasazuji tak že převleču přes pytlík a nepovolím kleště dokud nejsou obě kulky v, pytlíku,.

Je však ještě jeden způsob kastrace, tzv. vnitřní kastrát, kdy se koule ponechají uvnitř a gumičkou se zaškrtí pouze, pytlík, (spermie by se v takovém případě neměli v teplejším prostředí dovyvinout ale vždy říkám že všechno je možné smajlík ).

naoh

15.12.2015 22:40
naoh

XXX.XXX.69.80

Děkuji za vyčerpávající rady. Ano budu kastrovat gumičkami. Varlata sestoupnou kdy po dni dvou nebo více? Chovám od 2006, vždy jsem už kolem vánoc měl přírůstky a na jaře jehňata prodal i s ocásky a pytlíky . Letos bude připuštěno kolem vánoc a jehňata chci nechat ve stádu co nejdéle.

16.12.2015 00:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Bischof.vlastimil:
(já např. u beranů jenž nejdou do chovu dávám až na kořen ocasu a tak je poznám i zezadu, když mají například skloněné hlavy ve stádu).

Tak za tuhle vychytávku vám koupím pivo (v létě)....jak primitivní, léč účinné!

16.12.2015 05:22
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

naoh napsal(a):
Děkuji za vyčerpávající rady. Ano budu kastrovat gumičkami. Varlata sestoupnou kdy po dni dvou nebo více? Chovám od 2006, vždy jsem už kolem vánoc měl přírůstky a na jaře jehňata prodal i s ocásky a pytlíky . Letos bude připuštěno kolem vánoc a jehňata chci nechat ve stádu co nejdéle.

Sestoupení varlat do, pytlíku (šourku) je docela individuelní v závislosti na více věcech ale, většinou, nejpozději kolem 15 dne života.
Já mám matku s jehňaty asi dva týdny v choulu a tak to téměř vždy dělám před jejích vypuštěním.

16.12.2015 19:05
lesakm

XXX.XXX.104.26

U nás beránky co nejdou na chov prostě nekupírujeme a tak maso poznám na první pohled podle ocásků, ani je nekastrujeme někde jsem četl že po kastraci nadměrně nabírají lůj a má to tím pádem negativní vliv na kvalitu masa, tloustnou stejně jako pes když ho necháte vykulčit
ML.

16.12.2015 19:25

Na to ztučňování jsem taky četla rozdílné názory. Je fakt, že je snazší je vykastrovat, když člověk nemá kapacitu nebo nechce rozdělovat na víc stád.

16.12.2015 19:28
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

lesakm napsal(a):
U nás beránky co nejdou na chov prostě nekupírujeme a tak maso poznám na první pohled podle ocásků, ani je nekastrujeme někde jsem četl že po kastraci nadměrně nabírají lůj a má to tím pádem negativní vliv na kvalitu masa, tloustnou stejně jako pes když ho necháte vykulčit
ML.

Někdo má zas plemena co mají ocas jako, plemenný znak, (takže u zvířat s POP jej nechá). Mě kastrace vyhovuje, protože porážím až v zimě a jehňata odstavuji na podzim tak měsíc- měsíc a půl před připouštěním (nemusím se tedy bát že by mladí zvládli připouštět). No a zatím ještě nejsem takoví labužník aby jsem poznal maso z kastráta nebo jen kvůli loji maso vyhodil.

17.12.2015 00:05
lesakm

XXX.XXX.104.26

bischof.vlastimil napsal(a):
Někdo má zas plemena co mají ocas jako, plemenný znak, (takže u zvířat s POP jej nechá). Mě kastrace vyhovuje, protože porážím až v zimě a jehňata odstavuji na podzim tak měsíc- měsíc a půl před připouštěním (nemusím se tedy bát že by mladí zvládli připouštět). No a zatím ještě nejsem takoví labužník aby jsem poznal maso z kastráta nebo jen kvůli loji maso vyhodil.

No vyhazovat maso snad nikoho ani nenapadne ale pokud je možnost je asi lepší beránky odstavit než kastrovat, je jasné že v některých případech to nelze zařídit a potom nic jiného nezbývá, na druhou stranu kvůli tomu že někdo ochutná ne příliš chutné ovčí či jehněčí maso vede u značné části české populace k nesmyslným předsudkům a poté potažmo k velice nízké preferenci těchto druhů masa a malé roční spotřebě v porovnání s ostatními druhy, tím chci říct že na chuťové vlastnosti by se mělo víc dbát, čím chutnější budeme jehněčí mít tím víc lidí si ho bude chtít koupit atd. ML.

17.12.2015 06:50
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

lesakm napsal(a):
No vyhazovat maso snad nikoho ani nenapadne ale pokud je možnost je asi lepší beránky odstavit než kastrovat, je jasné že v některých případech to nelze zařídit a potom nic jiného nezbývá, na druhou stranu kvůli tomu že někdo ochutná ne příliš chutné ovčí či jehněčí maso vede u značné části české populace k nesmyslným předsudkům a poté potažmo k velice nízké preferenci těchto druhů masa a malé roční spotřebě v porovnání s ostatními druhy, tím chci říct že na chuťové vlastnosti by se mělo víc dbát, čím chutnější budeme jehněčí mít tím víc lidí si ho bude chtít koupit atd. ML.

Mé maso (i z kastratů, v mrazáku mám maso popsáno až k smíchu pro některé- dohledám každý ks toho zvířete) přivedlo k jehněčímu, skopovému a výrobku z nich už více jak 100 lidí.
Např. pokaždé když jsme dělali salám ze starých plemenných kozlů tak nikdo kdo ochutnal to nepoznal smajlík

17.12.2015 19:36
ojtek

XXX.XXX.86.214

Jsem zásadně proti kastraci, zbytečně stresovat zvířata, Beránci do 4 měsíců odstavit od matek, jsou narostlí a připraveni na porážku nebo prodat.Ocásky kupírovat jn u zvířat určená do chovu.

17.12.2015 21:50
lilo

XXX.XXX.201.210

Take pridam malou zkusenost... mame suffolky a nekolik let jsme kastrovali... postupne od toho upoustime... jelikoz je prokazatelne ze kastrovany beranek roste o chlup pomaleji dobre se to porovnava pokud ma treba sestricku... stejne tak kozlici... jeslti tucni nevim, protoze kdyz se zabiji ovce jeste na zelenem tak je proste vyzrana...at je to kastrat nebo ne... co se tyka ocasku... tak odpovidajici delka u ovecek je rozhodne malinko delsi, tak aby meli metlicku na mouchy... a asi i beranum by to melo zakryvat ritni otvor aby si mohli pripadne zavrtet... mouchy jsou otravny... jinak kastrujeme zhruba okolo 10 az 15 dne... stejne tak i ocasky a znamky... u ocasku je vhodne dat si dve gumicky vedle sebe pro pripad ze by si gumicku prervalo, praskla atd...

to: mastnacek... natahovat ty gumicky bez klesti to se mi zda jako pekny sado maso.

naoh

18.12.2015 13:27
naoh

XXX.XXX.69.80

Děkuji za názory. Pokud mě situace v chovu nedonutí kastrovat nebudu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík