Dobre si pozrite podmienky kde je chovaná, prezrite si aj jej ostatné zvieratá, napr,.či nemajú špinavé zadky od výkalov(hnačka), či nemajú zježenú nekvalitnú srsť bez lesku, či nemajú nejaké "boule", ak sa dá pozrite im spodné viečko či nie je bledé, pokukajte bobky v okolí či nie sú v nich články tasemníc, pozrite či je kozička vitálna, plná života, či nie je malátna, zhrbená, či normálne chodí, ako dýcha. Skontrolujte pohl. orgány či vyzerá všetko ako má, aby ste nevzali hermafrodita Ak by ste ju už brali tak sa spýtajte ako presne bola krmená a nejaký čas tak pokračujte a ak budete chcieť rbiť zmeny v krmení tak ich robte veľmi pomaly postupne. Po privezení by som dala bobky na parazitologický rozbor
\Snáď som veľa neopomenula, už vám len prajem trpezlivého majiteľa ktorý sa pri takej podrobnej prehliadke nenapaprčí :D.
moonika
napsal(a):
Dobre si pozrite podmienky kde je chovaná, prezrite si aj jej ostatné zvieratá, napr,.či nemajú špinavé zadky od výkalov(hnačka), či nemajú zježenú nekvalitnú srsť bez lesku, či nemajú nejaké "boule", ak sa dá pozrite im spodné viečko či nie je bledé, pokukajte bobky v okolí či nie sú v nich články tasemníc, pozrite či je kozička vitálna, plná života, či nie je malátna, zhrbená, či normálne chodí, ako dýcha. Skontrolujte pohl. orgány či vyzerá všetko ako má, aby ste nevzali hermafrodita Ak by ste ju už brali tak sa spýtajte ako presne bola krmená a nejaký čas tak pokračujte a ak budete chcieť rbiť zmeny v krmení tak ich robte veľmi pomaly postupne. Po privezení by som dala bobky na parazitologický rozbor
\Snáď som veľa neopomenula, už vám len prajem trpezlivého majiteľa ktorý sa pri takej podrobnej prehliadke nenapaprčí :D.
Je veľa "záchranárov" ktorí vezmú kozičky aj zo zlých podmienok a nezdravého stáda aby ich zachránili, ja takých síce obdivujem ale môžete si takto do chovu priniesť samé problémy, či už nové parazity, či choroby na ktorých riešenie, ak sa vôbec podarí, budete musieť vynaložiť väčšie fin. náklady.
A ešte doplním: ideálne bude ak budete vidieť aj jej matku, pozriete si jej vemeno a popýtate sa na nádoj, tam síce majiteľ nemusí povedať pravdu ale ak by ste si so sebou vzali skúseného chovateľa, určite by vedel posúdiť či to vemeno má nejaký potenciál, aj keď by sa už zasúšala.
Teď po letech, bych se na koupi nového zvířete, které bych později zařadila do stáda dívala přísněji, než kdysi před časem. A to především po špatných zkušenostech s prodávajícíma. Nebudu se chlubit všemi mými začátečnickými nezdary, koupila jsem např odčervenou kozu, která měla tasemnici a hlísty, další koza měla v mléku a ve vemeni Stafylokoka a tak bych mohla pokračovat.. Určitě si prohlédněte chov ze kterého kozička pochází. Zdravotní stav zvířat, jestli podezřele moc nekašlou (někdy je to jen běžné nachlazení, ale můžou to být i plicní červy). Hlavně matku kozičky, jaké má vememo, hlavně jestli nemá pastruky-je to totiž dědičné a proto ať vám prodávající ukáže před vámi vemínko a struky u kozičky. Chtějte vědět, kdy byla odčervovaná a čím...? Já jsem koupila kozičku s očkovacím průkazem , pak na jaké je zvyklá krmení a kde je teď ustájená? Doma ve chlívku, či venkovní ustájení? Pak jestli je očkovaná na tetanus, což doporučuji. Já očkuji dvojvakcínou proti clostridiím a tetanu buď Miloxan nebo Covexin 10, je toho více na trhu. Prohlédněte srst, jestli nemá kozička všenky nebo vši, taky častý problém. Důležité je, aby se vám jevila, jako zdravé zvíře. Ne skleslá, naježená, nedej bože pokaděná (taky příznak začervení).Zdali má nárok na PoP? a je registrovaná? No budu držet palce, ať jste spokojená
Jde hodně o štěstí, určitou " zárukou" je plemenná kozička, po papírových rodičích, ale 100% jistota to také není. U kříženek je to velmi podobné, můžete si koupit údernici a nebo dojnici, co vám dá tak do kafe. Dobré je vidět podmínky, ve kterých má chovatel zvířata. Zeptat se co jim dává a toho se držet v začátcích. Kozičku si zkontrolujte (vemínko, pohlavní orgán) srst (měla by být přilehlá a lesklá), koukněte co z ní padá (konzistenci bobků). Podívejte se na matku, tvar a velikost vemene (teď už jsou kozy převážně zasušené, takže pokud začínáte, moc moudrá z toho nebudete). Pokud si kozičku koupíte, doporučuju koprologický rozbor i kdyby byla odčervená, je dobré vědět a není to taková finanční rána.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odpovědi zkušených chovatelek začátečnici Veronice jsou velmi interesantní, poučné a jednoznačně věcné.Určitě i my částečně pokročilí v chovu si z nich vezmeme poučení, zvláště když jsme se už dokázali jednou "spálit".Určitě nás bylo takových v minulosti víc a ti co to také zažili, byli tak jako já nepříjemné rozčarování a zklamaní..Z vlastní zkušenosti si vás Veroniko dovolím varovat před "chovatelem", který se tak sice sám nazývá, ale je to jen arogantní obchodník se zvířaty ze severní Moravy jménem Petr Pavlík.Nevím odkud jste, ale jestliže vám tento pán nabídne něco ze svého chovu, velmi důkladně zvažte koupi a doporučuji nic nekupovat a nereagovat.Možná by bylo objektivní se pod můj kritický příspěvek podepsat a přidat celou adresu, ale podrobnosti jsem ochoten osobně a pravdivě popsat kontaktně mejlem.
Ver0nika
napsal(a):
Děkuji všem za rady, moc jste mi pomohli.
Kromě již zmíněných dobrých rad nebyla zmíněná karanténa, nebo jsem
přehlédla. Než budete znát výsledky koprologického rozboru trusu a neprovedete
odčervení, nepouštějte kozičku mezi kozy, které již máte, pokud to nebude
Vaše první koza a nepouštějte ji ani na pozemek, kde se bude pást.
Když Vás bude chovatel ujišťovat, že byla již odčervená (někdy), odčervěte ji
znovu, protože jestliže je koza odčervená, za pochodu" a dál se pase, tak si
zase nazbírá nové parazity.
Léky na odčervení by jste měla získat od veterináře, případně by mohl mít
prodávající chovatel.