Dobrý den prosím o radu,
Rozhodli jsme se s přáteli založit maličkou kozí farmu. Cca 25 kusů. A do začátku sháníme veškeré dostupné informace. Ocením info na nějaké stránky, nebo info o knihách no prostě jak máme začít a na co si dát do startu pozor.
Jsme ze středočeského kraje, takže by nás potěšilo třeba pozvání nějakého chovatele na farmu a podělení se o zkušenosti.
S pozdravem Pavel Buřil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Od pozemků. A dál záleží na vaší nátuře. Doporučuji důkladně si dvakrát přečíst alespoň jednu knihu o chovu koz a případně i další literaturu. Jinak se budete chovatelů koz ptát na hlouposti a důležité věci vás nenapadnou.
Potom si rozmyslete systém chovu a zvolte plemeno koz.. A pak se snažte navštívit co nejvíc chovů s vybraným systémem a plemenem.
Nezapomeňte navštěvovat semináře k právním otázkám a obrazte pár úřadů (minimálně SZIF – Agenturu pro zemědělství a venkov, Veterinární správu a Živnostenský úřad). Vyřízení papírů zabere nějaký čas. Domluvte si zkušeného a trpělivého veterináře, který vám poradí.(toto platí i pro začátek chovu ovcí).
OSOBNĚ SI MYSLÍM ŽE 25KS DO ZAČÁTKU JE MOC.
Já jsem začínal před 8lety na 10kusech na 15ha.Momentálně mám přes 100ha a více jak 250ks(OVCE VŘESOVÉ+OVCE SUFFOLK) A malé stádečko koz 5koz jenom na mléko pro sebe a rodinu.
Je třeba si položit takovéto otázky(níže popsané)
Také záleží na tom jak chcete nakládat z užiků zvířat(maso, mléko...)na prodej, či pro sebe a rodinu...atd... A jak velké máte pozemky k dispozici. Jak si představujete chov?(25ks a dost nebo 25ks+kozlové a kůzlata?)Ustájení koz přez zimu?Krmení?Kolik máte financí na rozjezd farmy... atd...
Jěště jsme zapomněl dotat jepotřeba vše registrovat(hospodářství)
Jestli sem vám alespoň trochu pomohl tak jsem velice rád.Jestliže nepomohl tak musíte pátrát dál.
s pozdravem a uspěšným chovem ovčák Pavel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Dorý web je:
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/.