satan

XXX.XXX.206.173
Zdravim.Chtěla jsem se zeptat jestli nemate nekdo zkusenost s porodem u koz?Kazdy rika neco jineho, nekdo ze kozy rodi sami a nekdo zase ze se jim musí pomáhat.Co je na tom pravdy?
Předem Děkuji za pomoc a ochotu.
satan
napsal(a):
Zdravim.Chtěla jsem se zeptat jestli nemate nekdo zkusenost s porodem u koz?Kazdy rika neco jineho, nekdo ze kozy rodi sami a nekdo zase ze se jim musí pomáhat.Co je na tom pravdy?
Předem Děkuji za pomoc a ochotu.
No je to tak i tak... protože někteří chovatele si zadělávají třeba na problém už před porodem (krmením, připouštěním,...)
Já ale zastávám názor pokud možno tam být- dívat se a případně zasáhnout nebo jen zkontrolovat...
Je i dobré na to být trochu připraven (porodní provázky, dezinfekce nebo i náhrada za mlezivo a mléko), není ani na škodu dopředu informovat veterináře aby jste zjistily zdali by Vám byl schopen pomoci...
Kozeny chovám jen asi pět let a zatím jsem ani jednou neuhlídal jejich porod. Jako by vždy čekaly až budu pryč. A ani jednou nebyl problém. Nechci to zakřiknout, neříkám že je to pravidlo, ale když jsem tady pročítal někdy ty hrůzy u kozích porodů... jak někdo dává kůzlata pod lampy a pod., tak jsem z toho měl strach. Opak byl u mne zatím pravdou. (měl jsem 4 ks, letos jenom 3).
satan

XXX.XXX.37.18
No jak mate stare kozy?My mame jedno peti letou a dve dvoulete.Nemuzeme kozy porad hlídat protoze je mame Dvanact km od domu jednou denne k nim dojizdime.
satan

XXX.XXX.37.18
Tak satan proto ze mam kocoura ktery se nenecha ani pohladit a hned kouse jmenuje se satan-ďábel je to.no a zpet ke kozam my mame prave kozla u koz a tak nevime kdy to muzeme ocekavat. Nebyla by nejaka rada? Dekuji.
Je tu dost příspěvků na toto téma, stačí pohledat ve starších diskuzích. https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/?q=porod+kozy&sort=1.