Oplocení pastviny pro ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2016 15:15
janeck

XXX.XXX.166.200

Ovčáci ahoj,
řeším oplocení pastviny pro ovce - převážně romanovky, velikost pastviny cca 5 hektaru.
Nechci oplocovat je to drahé a el. ohradník také nechci, protože je to pozemek bez elektřiny a bateriový by asi nestačil. Můžete poradit výšku kůlů, jejich vzdálenost a počet drátů - jejich průměr apod.? Ovce budou skoro celý den bez dohledu - taky musím pracovat:)

Díky

Janek ovčák:).

lo10

6.1.2016 16:20
lo10

XXX.XXX.89.231

Tak jak to tedy jinak chcete oplotit?
Když pletivo je drahé (dřevěná ohrada by byla jěště dražší) a ohradník taky nechcete.
Já jsem oplocoval pastvinu mnohokrát větší než vy (15ha) jako začátečník ne moc z mnoha fin.prostředky a ohradu mám po 8mi letech krásnou jako novou!?!
Kůly akát a dub
pletivo uzlíkové lesnické od http://www.wiremetal.cz/ konkrétně toto - http://www.e-pletivo.cz/obchod/lesni-ovci-pletiva/lesni-uzlikova-pletiva-skladem/lesni-uzlikove-pletivo-150cm-12-dratu-drat-1-6mm-z/.

Denis123456

6.1.2016 17:18
Denis123456

XXX.XXX.230.6

6.1.2016 18:15
janeck

XXX.XXX.60.141

lo10 napsal(a):
Když pletivo je drahé (dřevěná ohrada by byla jěště dražší) a ohradník taky nechcete.
Já jsem oplocoval pastvinu mnohokrát větší než vy (15ha) jako začátečník ne moc z mnoha fin.prostředky a ohradu mám po 8mi letech krásnou jako novou!?!
Kůly akát a dub
pletivo uzlíkové lesnické od http://www.wiremetal.cz/ konkrétně toto - http://www.e-pletivo.cz/obchod/lesni-ovci-pletiva/lesni-uzlikova-pletiva-skladem/lesni-uzlikove-pletivo-150cm-12-dratu-drat-1-6mm-z/.

Pane kolego děkuji Vám za radu. Máte pravdu, pletivo je nejlepší, také mám už několik let oplocenou dvou hektarovou ohradu, ale oplotit dalších 5-6 hektarů je částka cca 17000 Kč jen za pletivo plus kůly cca 300 kusů po minimálně 50 Kč je částka cca 15000Kč, tedy pokud umím počítat. Takže dohromady cca 32000 korun a mi příde dost a to nepočítám zatloukání kůlů:).
Nehakuju v Praze a mám taky rodinu, takže musím počítat. Proto se ptám jak se to řeší jinde.
Někdo používá u velké pastviny jenom několik řad drátu nebo ostnáč je ve světě taky běžný.

6.1.2016 18:50
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

janeck napsal(a):
Pane kolego děkuji Vám za radu. Máte pravdu, pletivo je nejlepší, také mám už několik let oplocenou dvou hektarovou ohradu, ale oplotit dalších 5-6 hektarů je částka cca 17000 Kč jen za pletivo plus kůly cca 300 kusů po minimálně 50 Kč je částka cca 15000Kč, tedy pokud umím počítat. Takže dohromady cca 32000 korun a mi příde dost a to nepočítám zatloukání kůlů:).
Nehakuju v Praze a mám taky rodinu, takže musím počítat. Proto se ptám jak se to řeší jinde.
Někdo používá u velké pastviny jenom několik řad drátu nebo ostnáč je ve světě taky běžný.

, Ostnatý drát, je u nás naštěstí zakázán si myslím...

Neregistrovaný uživatel

6.1.2016 18:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

janeck napsal(a):

Tak teprve teď jsem vás pochopil,
Jaké dráty myslíte? jako elektrické?
A na ostnatý drát okamžitě zapomeňte, jelikož pokut si dobře pamatuji tak je ZAKÁZÁNO! v níž pást! Já jsem měl tu možnost zkusit pást v 3-4řadách drátu bez elektriky.ALE ten drát obyč. do kterého se dá pustit elektrika, tak jsem tam pustil první týden elektriku aby si zvykli a pak jsem vypnu pásl jsem celý měsíc.Do té doby co se mi do stády neprorvali divočáci.Pak jsem řekl STOP a bez elektriky jsem už nepásl... Vše bylo připravené dráty natahané...tak jsem zapnul elektriku a bylo to.Teď už vím bez pletiva, elektriky,... prostě to co nezastaví černou zvěř NEBER!
Úspěšný chov přeje Pavel

6.1.2016 19:17
milcek

XXX.XXX.252.163

janeck napsal(a):

Drát se používá 0,4mm ale bez elektriky nefunguje jakmile první ovce zjistí že nedostane ránu jsou pryč.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2016 20:38

Ostnatej mivala babicka natazenej v dreveny ohrade mezi kuatinou. Ovce zdrhaly i tak a pak byl ostnac obalenej. Ale to je tak pred 27 rokama. Bez elektriky bych nepas ani v pletivu. Je toho tady o ohradach habadej. Kdo nema money, nadela si samovyrobou smrkovou kulatinu. Pri dobrych podminkach je na pet let pokoj. Pokud je pravidelnej tvar, investujte do rohovych kulu akat nebo dub poradnej prumer a vyhrajte si s ulozenim, vzpery, mrtvyho chlapa do zeme atd, na netu je spousta videi a obrazku.4 rady dratu, elektrika. Ty smrky ze samovyroby pouzijte jako "drzak" dratu. Nekdo tvrdi ze drat je na prd ze to pak nejde pouzit znovu. Jde. Letos jsem prekopaval docela dost ohrady, sundal z jedny, potahal po louce a dal jinam. Kdyz zbudou prachy, dejte pruziny at se drat nevytahuje.
Mam takhle oploceny cca 3ha, z toho 2ha louku ne dratem ale lankama.1ha pasu intenzivne, tam mam drat a radu oplutku, takovy bludiste :).

6.1.2016 21:39
milcek

XXX.XXX.252.163

milcek napsal(a):
Drát se používá 0,4mm ale bez elektriky nefunguje jakmile první ovce zjistí že nedostane ránu jsou pryč.

Oprava 0,4cm.

7.1.2016 07:57
berrynator

XXX.XXX.224.181

To, že při začátku podnikání musíte zainvestovat, je docela normální, pokud již vlastníte pozemky, nebo je máte pronajaté, tak oplocení je ta nejzásadnější věc, kterou potřebujete, zvláště když píšete, že ovce budou prakticky bez dozoru. Připadá mi to, jako kdyby jste chtěl podnikat v zemních pracech a řešil by jste, jak to udělat, aby jste si nemusel kupovat nebo pronajímat bagr, což jaksi nejde. Kvalitně udělaná ohrada vám vydrží klidně 20 let, tak si můžete lehce spočítat, jaké jsou to náklady za 1 rok. Takže buď bych si peníze půjčil, nebo rok počkal a něco našetřil a nebo úplně nejlépe vám třeba bude, když se na to vykašlete a ušetříte hned, s vaším přístupem by jste se taky mohl dopracovat k tomu, že vyrobit nebo koupit kvalitní krmivo pro ovce je vlastně taky docela drahé a ta veterinární péče je taky docela ranec atd.
Z hovna bič neupleteš.
A když upleteš, tak nezapráskáš.
A když zapráskáš, tak leda sebe.

7.1.2016 08:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mám bateriovým ohradníkem oploceno více než 7ha,3 řady drátu.

7.1.2016 08:40

Vidim to podobne jako berrynator. Bud holt nejakou korunu pustite, vsak urcite mate dotace minimalne na plochu a za 5ha to nebude nezanedbatelna castka nebo na to hodte ranec. Delat ohradu jen z dratu bez proudu me prijde jako hloupost. Draty budou muset bejt hodne nahusto a hodne vypnuty = poradny rohovy kuly a pri kazdym zahybu ohrady pevnej kul v tom ohybu. To bych delat nechtel. Jak daleko od baraku to mate? Proud se da privest jednim vodicem nad zemi, nemusite kupovat drahej vysokonapetovej. Na ohradnik z dratu staci slabsi drat, myslim ze 0.25. Mam ho uz vic jak pet let a je v pohode, jen to chce napinaky a dotahnout kdyz se provesi. Holt ovce nebudou prvni nebo i druhej rok vydelavat, to je riziko podnikani :).

7.1.2016 08:57
profesor1

XXX.XXX.192.98

Bez elektriky dráty jsou k ničemu i kdyby měly průměr 1cm. Ovce mezi ně budou strkat hlavy a postupně ho natahovat, až zjistí že tím prolezou... Což je otázka několika dnů.

7.1.2016 09:00

Tak na novym zelandu nebo v australii takovy ohrady stavi. Myslim ze se ten typ ohrady z dratu i podle jedny ty zeme jmenuje. Asi jim to funguje nejak ale to jsou jiny vymery a ovce asi nemaj potrebu nekam zdrhat. Kdo vi. U nas bych to nezkousel.

7.1.2016 09:09
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak na novym zelandu nebo v australii takovy ohrady stavi. Myslim ze se ten typ ohrady z dratu i podle jedny ty zeme jmenuje. Asi jim to funguje nejak ale to jsou jiny vymery a ovce asi nemaj potrebu nekam zdrhat. Kdo vi. U nas bych to nezkousel.

Hlavní rozdíl je asi v té výměře a počtu ovcí ale i tak se najdou zvířata co za ohradou vidí trávu zelenější.

7.1.2016 11:57

Vůbec nerozumím tomu, proč je problém, pustit do toho elektřinu. Pokud koupí zadavatel pořádný zdroj a nejlépe novou baterku a dobře uzemní, tak mu to bude fungovat báječně. Taková plocha to zas není. A pokud budou ovce zvyklé, že to pořádně kope od začátku, tak není problém (v případě, že budou mít co žrát), vzít na den baterku nabít a mít je chvíli bez elektřiny..

7.1.2016 16:44
Bača Oblík

XXX.XXX.216.120

Nebo stačí pár elektrických sítí a bateriový zdroj a můžete ohradu posouvat. To si myslím, že taková investice není.

7.1.2016 17:18
honzasafar

XXX.XXX.60.141

Pane kolego, ptal jsem se na ohrady, ne na Váš ekonomický rozbor! Vy zde pouze vykřikujete a měsíc nazpátek jste se ptal na jiném vlákně, jak se staví ohrady:) až něco postavíte, tak potom můžete radit.
Chytráků, co melou nesmyly na webu je hodně, ale praktiků ochtných poradit, jako je třeba Vlasta Bischof je málo, jejich rady beru, ale přemoudřelé pubescenty nejraději posílám do pryč:).

7.1.2016 17:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

honzasafar napsal(a):
Pane kolego, ptal jsem se na ohrady, ne na Váš ekonomický rozbor! Vy zde pouze vykřikujete a měsíc nazpátek jste se ptal na jiném vlákně, jak se staví ohrady:) až něco postavíte, tak potom můžete radit.
Chytráků, co melou nesmyly na webu je hodně, ale praktiků ochtných poradit, jako je třeba Vlasta Bischof je málo, jejich rady beru, ale přemoudřelé pubescenty nejraději posílám do pryč:).

Děkuji ale také nejsem vševědoucí... původně jsem se i do této debaty ani moc nezapojoval...
Protože tazatel jasně řekl co nechce.

7.1.2016 19:35

Nejak moc nechapu, na koho pane safar reagujete :).

8.1.2016 08:19
profesor1

XXX.XXX.192.98

Asi (honzík, nebo janek) nějak opomněl se přihlásit pod stejnou přezdívkou...

Vlastimil měl pravdu, těžko se radí někomu, kdo :..." Nechci oplocovat je to drahé a el. ohradník také nechci "... Člověk pak půl hodiny přemýšlí, co dotyčný vlastně chce a co by pro něj nebylo drahé!

8.1.2016 08:24

Presne tak, nechtel jsem to rikat nahlas abych nebyl zlej. Fakt nekdy me prijde ze sem chodi par jedincu akorat vys..at :) ja si myslim ze tady jde hlavne o kseft, dotace. Ani slovo o tom jak velky stado, nic :) 5ha bych vubec nenechaval v kuse, to by akorat poslapaly polehaly, dotycny pak sice nebude asi chctit sekat nedopasky ale co mu zbude :).

8.1.2016 08:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Přežili jsme horší nadávky a hádky (i mezi sebou), tak proč by jsme nepřezili to, že někdo řekne že jsme zlí, nebo nás někam pošle...

Denis123456

8.1.2016 09:45
Denis123456

XXX.XXX.230.6

Dobrá, ohrada´´ je pořídit si 2 psy Border kolie a máte postarosti

8.1.2016 09:48
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Denis123456 napsal(a):
Dobrá, ohrada´´ je pořídit si 2 psy Border kolie a máte postarosti

A to je po starosti?

8.1.2016 09:49

Urcite? Mate borderku? My ano a tem ovcim bych to neudelal ani za trest kdyby me necim nas...ly :) Nemam ji vycvicenou na hlidani ani nahaneni, nahaneci pud ma dobrej i tak. Nedala by jim klidu a brezi ovce ho potrebujou. Ono i nebrezi ten klid potrebuje. Borderka je "hyperaktivni pako". To by k nim musel bejt jeste baca aby je svolal.

Denis123456

8.1.2016 09:55
Denis123456

XXX.XXX.230.6

bischof.vlastimil napsal(a):
A to je po starosti?

Určitě to víjde méně než cca 30 000kč za ohradu, a aspon pro mne je lepší pohled jak se ovce paso na louce v neomezenem prostoru, než byt nasardinkovane nekde v oplocence.

Ja je přimo nemám, ale děda ano, pase stado cca 250 ks.

8.1.2016 09:59
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Denis123456 napsal(a):
Určitě to víjde méně než cca 30 000kč za ohradu, a aspon pro mne je lepší pohled jak se ovce paso na louce v neomezenem prostoru, než byt nasardinkovane nekde v oplocence.

Ja je přimo nemám, ale děda ano, pase stado cca 250 ks.

Správně:..., děda pase,...

Já jsem zastánce, pastevectví, takže nejsem proti psům smajlík

Denis123456

8.1.2016 10:02
Denis123456

XXX.XXX.230.6

Nebojte se, pasu taky z dědou, jestli vam jde o tohle, dost se o pastevectví zajímám a byl jsem k tomu od malička veden.

8.1.2016 10:04

Tak vidite, nestaci dve borderky, ale dve borderky a baca. A to vyjde draz nez poradna ohrada.

Denis123456

8.1.2016 10:05
Denis123456

XXX.XXX.230.6

Pokud to děláte z laskou, peníze netřeba.

8.1.2016 10:07
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Denis123456 napsal(a):
Nebojte se, pasu taky z dědou, jestli vam jde o tohle, dost se o pastevectví zajímám a byl jsem k tomu od malička veden.

Ne jde o to že tam někdo musí být, jen velice málo psů je vycvičeno jako, hraničáři,.

8.1.2016 10:08

Ale no tak :) Clovek dela i jiny veci nez ze hlida ovce. A penize jsou potreba, protoze je nebudete hlidat i prez noc, ale zavrete je nekam do ovcina nebo ohrady a na to potrebujete penize, laskou to nepostavite, pokud jste s laskou nededil :) Covece.

8.1.2016 10:09
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Denis123456 napsal(a):

Pastevci by vždy za svou práci, měli dostati, zaplacené...

8.1.2016 10:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak, tak, je to krásná představa, ale až budu ten děda, tak stejně budou ovce v ohradníku
I když... třeba budu sedět s noťasem na pastvě, vedle centrála, aby mě neklekla baterie a mohl jsem být one line a radit na IF

8.1.2016 10:12
profesor1

XXX.XXX.192.98

bischof.vlastimil napsal(a):
Pastevci by vždy za svou práci, měli dostati, zaplacené...

To je pravda, ale kolik pastevců vám po 8 hodinách neřekne - PADLA, jdu domů?

8.1.2016 10:12

Kdyz pouzijete lasku, nebudete potrebovat notas a psat to na IF, poslete pozitivni vlnu vsem lidem co chovaj :) ze ja vul jsem nepouzil lasku pred lety kdyz jsem si namoh predlokti s beranidlem...

8.1.2016 10:25
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

profesor1 napsal(a):
To je pravda, ale kolik pastevců vám po 8 hodinách neřekne - PADLA, jdu domů?

Tak je to o tom že pokud se nastaví správné podmínky je to práce jako každá jiná takže pokud zaměstnavatel žádá, nepřetržitý provoz, (chudinky ovce) musí k tomu vytvořit podmínky ( např. více, směn, ).
Ještě když jsem byl mladý (více než teď a začínal jsem s chovem ovcí) měl jsem ovce přes den- kdy jsem byl ve škole v ovčíně nebo košáru a pak když jsem přišel jsem s nimi chodil se, se pást,.

8.1.2016 10:59
Bača Oblík

XXX.XXX.39.163

Pasu dvě stáda jedno 350 ks dojek a druhý okolo 250 ks jarek. Střídáme se s kolegou a na podzim z toho děláme jedno stádo a máme je na volno. A stačí nám 1 starší bordelák ale de to i bez psa na jaře pes nebyl a šlo to.

8.1.2016 11:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kdyz pouzijete lasku, nebudete potrebovat notas a psat to na IF, poslete pozitivni vlnu vsem lidem co chovaj :) ze ja vul jsem nepouzil lasku pred lety kdyz jsem si namoh predlokti s beranidlem...

Lásku místo beranidla? To jste pomáhal a chránil s beranidlem, nebo v minulém životě dobýval Jeruzalém?

8.1.2016 23:08
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Denis123456 napsal(a):

A nažrat se můžete s ovcema trávy

9.1.2016 19:39
gameness

XXX.XXX.49.206

lo10 napsal(a):
Kůly akát a dub

CHcel by som sa opytat do akej hlbky zabijate koliky z agatu a na aku vzdialenost. A ci ich iba zabijete alebo nejakeo vystuzite kamenami atd?

Denis123456

9.1.2016 20:59
Denis123456

XXX.XXX.230.6

Zdravím, do hloubky stačí zabít cca 40cm+ dobré je natřít tu čast co je v zemi vyjetým olejem vydrží daleko dele, delka mezi jednotlívímy sloupky cca 3 metry.

9.1.2016 21:07
gameness

XXX.XXX.49.206

Denis123456 napsal(a):
Zdravím, do hloubky stačí zabít cca 40cm+ dobré je natřít tu čast co je v zemi vyjetým olejem vydrží daleko dele, delka mezi jednotlívímy sloupky cca 3 metry.

Takze len zabit do zeme robil som cca nejakych 100Metrov ale som ennatieral a daval som stlpy na 2 metre drot je po roku ako struna preto sa pytam ci aj po 3 metroch by to bolo tak diky za odpoved.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2016 10:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

gameness napsal(a):
CHcel by som sa opytat do akej hlbky zabijate koliky z agatu a na aku vzdialenost. A ci ich iba zabijete alebo nejakeo vystuzite kamenami atd?

Já mám kůly mám 9m od sebe, když jsem začínal tak jsem měl 3-4m ale přišel jsem na to že se mi ohrada prodraží.Stačí dobře napnout pletivo a 9m je dostačující.(pokud je malá ohrada tak to neřeším jestli 3m nebo 9m, ale pokud je to velká pastva cca 5ha tak je už je to znát.A kamením vystužuji pouze zda kůly vrtám do země ale když zatloukám zatloukačem tak to stačí.A já měl kůly 200cm(2m) a pletivo 120cm(1,20m) a tloukl jsem 70cm do země.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2016 10:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Denis123456 napsal(a):

To se prodraží 3m kůly od sebe stačí těch 9 a vypnout pletivo.(viz příspěvek víš).

Denis123456

10.1.2016 11:21
Denis123456

XXX.XXX.230.6

Ano, ja se svama nehadam, tazatel psal 100metrovou ohradu což je mala ohrada takže 3 metry od sebe si myslím není problém, hloubka zatluku zaleží hlavně na pudě, jestli to není třeba jílovita puda, černo zem a tak.Ale jak pišete pokud oplocujete 5 ha pozemku, určitě je to nejlepší řešení.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2016 15:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Denis123456 napsal(a):
Ano, ja se svama nehadam, tazatel psal 100metrovou ohradu což je mala ohrada takže 3 metry od sebe si myslím není problém, hloubka zatluku zaleží hlavně na pudě, jestli to není třeba jílovita puda, černo zem a tak.Ale jak pišete pokud oplocujete 5 ha pozemku, určitě je to nejlepší řešení.

Já se s vámi také nehádám jen to podotýkám.

10.1.2016 15:18
gameness

XXX.XXX.49.206

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já mám kůly mám 9m od sebe, když jsem začínal tak jsem měl 3-4m ale přišel jsem na to že se mi ohrada prodraží.Stačí dobře napnout pletivo a 9m je dostačující.(pokud je malá ohrada tak to neřeším jestli 3m nebo 9m, ale pokud je to velká pastva cca 5ha tak je už je to znát.A kamením vystužuji pouze zda kůly vrtám do země ale když zatloukám zatloukačem tak to stačí.A já měl kůly 200cm(2m) a pletivo 120cm(1,20m) a tloukl jsem 70cm do země.

9metrov a aky priemer je stlpika to sa mi zda uz dost daleko ale diky chcem tez oplocovat vacsi pozemok a elektrinu nehccem tahat jedine uzlove pletivo stym som najspokojnejsi.

10.1.2016 17:55

9 m si nedokážu představit - to už snad ani vypnout nejde.. a pokud tahle daleko, tak leda s předsazenou elektřinou, aby se k tomu nedostali, jinak to bude velmi snadné zničit (sešlapat, podlézt). Pokud vím, tak se nejčastěji vypíná pletivo mezi sloupkami po 5 - 6 metrech. Já teda taky sázela sloupky na pletivo 3 - 4 m, ale to kvůli tomu, že jsem dělala bytelnou ohradu, kdy je pletivo vypnuté nahoře i dole ještě trámy.

10.1.2016 19:20

9 je moc je to dost i jen na drat.

10.1.2016 23:16
gameness

XXX.XXX.49.206

9 je moc je to dost i jen na drat.

Aj ja si myslim podla mna viac ako tri uz to pletivo sa prehyba ovca tlaci a robi sa obluk mam na dva metre ale zelezne stplky asi 50 metrov pletiva je to znicene ale u drevenych to drzi tam som to klincoval u zeleznych drotoval a je to na pip.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2016 21:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Jako nemám to vždy 9m ale většinou, někde mám třeba 5někde6m záleží také na půdě někdy kůl nejde třeba ano po 10m tak se musí trošku zatlouci do jiného tvaru.
Mám to vyzkoušené když to vypnu tak nic to nesešlape a nepodleze vypnutí vrchní, prostřední, spodní drát.(viz foto-z vyřízl jsem z fotky z PC v čase nafotím bližší záběry, a na foto mám ještě 1m pletivo které mi také nikdy nepřeskočily 1,20m jsem zvolil kvůli lidem lezli mi do ohrad pasu bez elektriky předsazené elektriku mám jenom na přepůlení pastvin.

Neregistrovaný uživatel

11.1.2016 21:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Zatraceně fotky nejdou vkládat?

Neregistrovaný uživatel

11.1.2016 21:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

gameness napsal(a):
9metrov a aky priemer je stlpika to sa mi zda uz dost daleko ale diky chcem tez oplocovat vacsi pozemok a elektrinu nehccem tahat jedine uzlove pletivo stym som najspokojnejsi.

Většinou štípané kůly používám. (v dalším případě využijte SZ).

Denis123456

11.1.2016 21:11
Denis123456

XXX.XXX.230.6

Omlouvám se že to sem vkladám a že to zasírám, ale nechci zakladat nové téma kvuli jedne otazce, je tohle opravdi potřeba ? viz odkaz

Denis123456

11.1.2016 21:11

Neregistrovaný uživatel

11.1.2016 21:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Jako registrovat od 1ks zvířete?NO JASNĚ ŽE JE.To by asi na cmsch nepsali pro srandu králíkům že? Tak neváhejte a zaregistrujte se -http://www.cmsch.cz/store/registracni-listek-chovatele.pdf

"Návod na vyplnění" - http://www.cmsch.cz/store/pokyny-k-vyplneni-rl.pdf.

14.1.2016 18:41
gameness

XXX.XXX.49.206

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Většinou štípané kůly používám. (v dalším případě využijte SZ).

Stipane asi lepsie drzia ako gulate ak by sa vam podarili ti e fotky by som uvital a davate ich rovno ci sikmo smerom do vybehu malinky udol?

Denis123456

15.1.2016 15:06
Denis123456

XXX.XXX.230.6

Dobrý den, dneska mi dorazily papíry ohledně stajového registru, nikde sem se nedočetl jak to mám zapisovat jestli při koupi nebo při prodeji nebo je to jedno?

15.1.2016 15:27
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Denis123456 napsal(a):
Dobrý den, dneska mi dorazily papíry ohledně stajového registru, nikde sem se nedočetl jak to mám zapisovat jestli při koupi nebo při prodeji nebo je to jedno?

Každé zvíře, které máte v chovu musí být zapsané ve stájovém deníku. Na levou stranu se píše nákup nebo narození a na pravé straně v tom samém řádku se odepisuje - prodej, domácí porážka,...atd. Pořádně se podívejte do pokynů je to tam napsáno dost po lopatě.

24.3.2016 16:28
f03501

XXX.XXX.228.101

Dobrý den,
máte někdo dlouhodobé zkušenosti s ohradou z ovčího pletiva a akátovými sloupky?
Po 3letech vyměňujeme sloupky smrkové a vzhledem k pracnosti a estetice chceme dát opět dřevo, ale nějaké trvanlivější- načetla jsem, že akát by snad šel. Jenže každý říká něco jiného. Někdo štípaný, někdo kůly neštípané, někdo odkorněné někdo, že nemusí být odkorněné. Neradi bysme zase do 10let vyměňovali kůly.
Jak to máte vy? Díky, Jana.

Přidejte reakci

Přidat smajlík