Linani v brezosti, je to mozne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2016 10:04

Je mozne aby bahnice v +- 54dni brezosti zacala poustet vlnu na bocich a hrbete viz foto? Stalo se me to uz asi jednou ale to bylo par tydnu pred porody. Ovce maji cely rok k dispozici lizy Osvior Ovin a Brebigest. Je to krizenka F1 suffolk a romanovka. Ze by mela zadelano na hodnevycecetny vrh? Vloni mela jako prvnicka dvojcata.

9.1.2016 10:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pokud vyloučíte vnější parazity a nedostatek minerálů a vitamínů mohla mít třeba horečku a to potom jede vlna dolů.

17.1.2016 15:18
tuháčková

XXX.XXX.228.216

Dobrý den, ráda bych se připoila k téhle diskuzi. Mám Oxford Downy a z 23 zvířat má tenhle problém en jedna. Vet jí prohlídl a nic nenašel, dal jí vitamíny injekčně. Je také cca v polovině březosti. Raději jsem jí ustáila v chlévě, má to opravdu hodně.

17.1.2016 17:08
přezdívka

XXX.XXX.105.195

tuháčková napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se připoila k téhle diskuzi. Mám Oxford Downy a z 23 zvířat má tenhle problém en jedna. Vet jí prohlídl a nic nenašel, dal jí vitamíny injekčně. Je také cca v polovině březosti. Raději jsem jí ustáila v chlévě, má to opravdu hodně.

Taky může mít svrab, ale to se na zimu vždycky spíš lepší. Bral vet vzorek z kůže?

17.1.2016 21:36
tuháčková

XXX.XXX.228.216

Vet vzorek z kůže zatím nebral. Doufáme že to snad je nějaká avitaminoza. Hlavně prý proto že to má jediná. A při tom svrabu by mělo nějaký příznaky celý stádo nebo ne? Zatím jsem se tim nesetkala takže nevim jak to probíhá.

17.1.2016 23:08
přezdívka

XXX.XXX.105.195

tuháčková napsal(a):
Vet vzorek z kůže zatím nebral. Doufáme že to snad je nějaká avitaminoza. Hlavně prý proto že to má jediná. A při tom svrabu by mělo nějaký příznaky celý stádo nebo ne? Zatím jsem se tim nesetkala takže nevim jak to probíhá.

Nemusí mít celé stádo, ale jenom velmi vnímaví jedinci. Ale je fakt, že tam to většinou začíná na hlavě a uších. Já stejně každý rok jednou očervuji injekčně IVOMECEM nebo něčím podobným hlavně kvůli vnějším parazitům. Většinou po stříhání, aby náhodou něco nepřežilo ve vlně.

18.1.2016 08:09

Svrab jestli jsem to cet spraven je hodne nakazlivej a snad by se mel i hlasit nekam. Ale jeste se podivam do stary chytry knizky. Porad si myslim ze to je tim ze asi nosi vicercata. Jeste tak pred trema nedelema to byla ovecka jako lusk.

18.1.2016 14:04
tuháčková

XXX.XXX.228.216

Tý naší taky nic(kromě tý vlny) viditelně neschází. Snad je to tou březostí. Pokud bych ještě něco zjistila určitě dám vědět

18.1.2016 19:19
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

tuháčková napsal(a):
Tý naší taky nic(kromě tý vlny) viditelně neschází. Snad je to tou březostí. Pokud bych ještě něco zjistila určitě dám vědět

Pokud chovatel zjistí vypadávání vlny tak to není (ve většině případech) tak že zvíře večer něco prodělá a ráno padá vlna... je to většinou následek něčeho co již když vlna, padá, je dávno pryč.

18.1.2016 20:22

No, mě se to stává u některých bahnic, že jim visí jakoby chomáče vlny při zimním režimu. Ale vzhledem k tomu, že rozhodně nikdy nedochází k vylysávání míst, ale spíš jsou to takové uvolněné řetízky vlny semtam, a mají to jen v období zimního krmení, kdy je usurpujou dvě rohaté zakrslé kozy, předpokládám, že to mají oškubané, když je občas nabere koza. Protože mají přístup k velmi kvalitnímu komplexnímu lizu z kyblíku a z něj by měly mít všechno, co potřebují. Příkrm mají spíš symbolicky, ale pravidelně každý den. Tak to až tak neřeším.

19.1.2016 07:32
tuháčková

XXX.XXX.228.216

bischof.vlastimil napsal(a):
Pokud chovatel zjistí vypadávání vlny tak to není (ve většině případech) tak že zvíře večer něco prodělá a ráno padá vlna... je to většinou následek něčeho co již když vlna, padá, je dávno pryč.

Máte pravdu a samozřejmě jsem si vědoma toho, že to není nějaká včerejší záležitost. Ta vlna jí začala opadávat už před měsícem ale to bylo jen takové malé kolečko, že jsme mysleli, že to má třeba jen vykousnuté nebo vytržené. Teprve když se ten lysý flek začal zvětšovat, začala jsem shánět rady, co by to mohlo být. Podle všeho to vypadá buď na vícečetnou březost a nebo je to následek stresu, kterým musely naše ovce projít při transportu během těch letošních veder. Bývalá chovatelka řikala, že se jí to taky občas u některých kusů stalo a že to nijak neřešila. Já to řeším především proto, protože dnes v noci bylo -13 stupňů a ten flek už se mi zdá opravdu velký na to, abych jí nechala volně venku.

19.1.2016 07:57
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

tuháčková napsal(a):
Máte pravdu a samozřejmě jsem si vědoma toho, že to není nějaká včerejší záležitost. Ta vlna jí začala opadávat už před měsícem ale to bylo jen takové malé kolečko, že jsme mysleli, že to má třeba jen vykousnuté nebo vytržené. Teprve když se ten lysý flek začal zvětšovat, začala jsem shánět rady, co by to mohlo být. Podle všeho to vypadá buď na vícečetnou březost a nebo je to následek stresu, kterým musely naše ovce projít při transportu během těch letošních veder. Bývalá chovatelka řikala, že se jí to taky občas u některých kusů stalo a že to nijak neřešila. Já to řeším především proto, protože dnes v noci bylo -13 stupňů a ten flek už se mi zdá opravdu velký na to, abych jí nechala volně venku.

No ovce se mi zdají tak 3-4 měsíce ? ostříhány takže by to asi z veder nemělo být?

19.1.2016 08:54
profesor1

XXX.XXX.192.98

Podle mne je rozdíl co nafotil mastňáček a foto od tuháčkové. U tuháčkové bych to typnul (po vyloučení chemoterapie ) na ten svrab, nebo nějaký exém. Stávají se mě oba případy. První případ - mastnáček, připisuji březostí a případně tomu, že si ovce ožírají seno a senáž která jim napadá na záda. Druhý případ se mě stal jednou a vyřešil to opět múj oblíbený všelék - jablkovice (do rozprašovače a dvekrát denně ppostříkat a vetřít rukou do lysiny).

19.1.2016 08:57

Tak jsem rad ze snad nejsem uplne vedle. Kdyz jsem to videl na ovci poprve, tak myslim ze pak mela trojcata ( u suffolku ne zrovna casty jev ). Jeste par dni do konce mesice a holky budou dostavat neco navic.

19.1.2016 09:23
tuháčková

XXX.XXX.228.216

bischof.vlastimil napsal(a):
No ovce se mi zdají tak 3-4 měsíce ? ostříhány takže by to asi z veder nemělo být?

Ovce byly stříhané na konci září ale převoz byl už na konci srpna kdy byly ještě ve vlně. Zkusim ještě jednou veterináře jestli to opravdu neni ten svrab.

19.1.2016 09:24
tuháčková

XXX.XXX.228.216

profesor1 napsal(a):
Podle mne je rozdíl co nafotil mastňáček a foto od tuháčkové. U tuháčkové bych to typnul (po vyloučení chemoterapie ) na ten svrab, nebo nějaký exém. Stávají se mě oba případy. První případ - mastnáček, připisuji březostí a případně tomu, že si ovce ožírají seno a senáž která jim napadá na záda. Druhý případ se mě stal jednou a vyřešil to opět múj oblíbený všelék - jablkovice (do rozprašovače a dvekrát denně ppostříkat a vetřít rukou do lysiny).

Mohl byste mi prosím napsat recept na váš "všelék" - jablkovici. Moc by mě to zajímalo. A taky na co všechno to používáte? Díky.

20.1.2016 00:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

recept zná každý na Valašsku. Když se neurodí trnky - švestky - slivy, tak se vypálí jablka a máte jablkovici(kalvádos) A použití - všude tam kde zabírá desinfekce. Ale nastartuje i trávení. A když si od nějakého včelaře seženete propolis, tak jablkovice v kombinaci s propolisem je bomba. Nemáte zač!

20.1.2016 07:38
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

tuháčková napsal(a):
Ovce byly stříhané na konci září ale převoz byl už na konci srpna kdy byly ještě ve vlně. Zkusim ještě jednou veterináře jestli to opravdu neni ten svrab.

Dobrý den,
vlna se přetrhne v nejslabším místě (když se vlivem, něčeho, oslabí).A pravidlo růstu 1cm vlny za měsíc se dá více méně aplikovat s (přihlédnutím k plemenu, podmínkám...). S vet. nic-moc nezkazíte...

20.1.2016 21:26

Tak se mi podařilo vyfotit i ty moje holky, tak doplním tuhle kolekci vypelichaných ovcí. U každé ze zobrazených se jedná myslím o různé důvody vypadávání vlny. U mastňáčkovy bahnice bych se taky klonila k oslabení organizmu vlivem vícečetné březosti, u ovce pí. Tuháčkové k nějakému kožnímu problému (plíseň?). U té mojí spíš k mechanickému poškození od rohů koz. Ale třeba k tomu někoho něco napadne důmyslnějšího předem díky.

21.1.2016 08:15

Tohle vypad jako ranne stadium jako u te moji.

21.1.2016 08:20

Jo? Máme to každý rok a nikdy se nestalo, že by se uvolňovala srs jako to máte na prvním obrázku. Prostě jen občas nějaká šňůrka srsti uvolněná.

21.1.2016 10:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak u oven hipiiii je to typický muribundus suffocatio. Je to dusledek přílišného utažení té červené plastové stahovačky kolem krku (Krku u ovce).

21.1.2016 19:40

Na tom neco bude. Ty s modrou stahovackou meli uplne jinou nemoc - myslim, ze to byl bacil muribundus mortadello...byl na ne takovej pohled, ze uz radsi visej v garazi
Jo, hele, a ma to utahovani nejakou souvislost s vylezanim oci z dulku?

21.1.2016 20:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

No jasněěěě...
...
Radějito mažu, už to zavání úchylností! smajlík

21.1.2016 20:10

Taky jsem si rikala, ze kdyby nekdo npochopil, ze je to jen cernej humor, bude pruser.
Na urovnani informaci:
Ovecka ma cerveny obojek samozrejme dostatecne volny - ta zobrazena ho navic ani nepotrebuje - je to takovy pes v ovcim tele - kdyz ji drbu pod krkem, i vrti ocasem
Modre obojky meli berani na porazku.
Takze asi tak. Zadne sadomaso se u nas nekona

1.2.2016 10:11
tuháčková

XXX.XXX.228.216

Zdravím všechny. Tak u nás je záhada z části vyřešena Ovečka dnes ráno zmetala. Vyšlo z ní embrio. Pravděpodobně to se sebou souvisí. Ovce jsou testované a byla jim odebírána vloni v červenci krev, kde se nic neprokázalo. Snad to byla jen nešťasná náhoda a ne nějaký virus nebo dlouhodobá nemoc. Uvidíme v jaké bude do července kondici a co ukážou odběry. Veterinář nechce o příčině spelukovat. Někdy se takové věci prý holt stanou i u zdravé ovce. Tak chovu zdar

Přidejte reakci

Přidat smajlík