Mrtvé kůzle kozy kamerunské - co s mlékem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2016 22:12
Misutice

XXX.XXX.80.93

Prosím - potřebuji radu. Jsem začínající chovatel. Kozička byla mladá - prvorodička. Narodilo se jí jedno kůzlátko - bohužel hned mrtvé . Koza vypadá v pořádku, placenta odešla.. Ale mám strach aby jí nevznikl zánět ve vemínku. Prosím - mám mléko oddojovat, nebo raději nechat být aby se zasušila?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2016 22:51

Mléko neoddojovat, kontrolovat, aby nebylo vemínko moc horké a na pohmat enormně tvrdé (zánět).
Pro příště, pokud máte koz víc, tak pokud se něco takového stane, je dobré oddojit mlezivo a zamrazit - člověk nikdy neví, kdy bude potřeba a je to to nejhodnotnější, co můžete novorozenci dopřát ;).

13.1.2016 08:35
Misutice

XXX.XXX.80.93

Dobrý den.
Moc děkuji za odpověď a za rady.
Máme zatím jenom jednu kozu a kozlíka, a dvě ovce.
Vemínko horké ani moc tvrdé není, ale je hodně velké - nalité.
Jen bych se ještě zeptala - máme ji ve venkovním výběhu, je dost zima - nevadí to? Nemáme ji dát raději dovnitř? Kvůli tomu vemínku? Zase ji nechci stresovat, ale nevím .. A taky na ni kozlík začal trochu dorážet - i do toho vemene. Máme je raději separovat?
Moc děkuji, pěkný den.

13.1.2016 10:44

Vemeno je nalité, to je jasné. Připravené na mládě... jenže odbyt žádný. Takto je to v pořádku. Jen kontrolujte.
Zima nevadí, pokud mají kam se schovat (závětří, sucho).
Kozlíka lákají hormony, tak doráží. Pokud bude agresivní, oddělila bych ho na nějaký čas, jinak asi můžou zůstat spolu.

13.1.2016 14:25
Misutice

XXX.XXX.80.93

Moc děkuji.
Kozy mají přímo na zahradě vystlaný chlívek, kde se můžou v případě potřeby kdykoliv schovat.
Jen se ještě projistotu naposledy zeptám. Nedalo mi to a jela jsem k veterináři, od kterého jsem vyfasovala roztok v injekční stříkačce, který mám koze vstříknout do struku (prý je to pro krávy, tak mám použít jen 1/3 z toho). Jenže to nevypadá ještě na zánět a navíc mám z této metody trochu respekt - bojím se abych spíš neuškodila.. Chtěla jsem po něm nějakou spíše jen prevenci - mast apod.. Tak to moc nechci použít..
Kozu chodím kontrolovat, vemeno netvrdne, není lesklé. Jen nalité. Ráda bych jí ještě nějak pomohla, je mi jí líto . Mohla bych jí vemeno potřít vepřovým sádlem nebo černou mastí? Neuškodí to a může to pomoct?

13.1.2016 20:20

Tyto dve masti tu chovatel nejcasteji doporucuji.
Rozumim, ze ji chcete pomoct. Ja za sebe bych to neresila. Ale Vy jste majitel ;)
Porad cekam, kdy se k tomuto tematu vyjadri opravdovi kozi odbornici, kterych je tu vicero..
Kazdopadne jsem shrnula vse, co se tu v drivejsich diskusich psalo - tento dotaz se objevuje nekolikrat kazdy rok ;).

13.1.2016 21:00
J.B.

XXX.XXX.120.243

Roztok od veterináře se používá u krav na zaprahnutí, aby ztratily mléko. Nečekejte, až koza dostane zánět, a plikujte dle rady veterináře.

14.1.2016 17:50
Misutice

XXX.XXX.80.93

Děkuji moc oboum za reakce. Zdá se mi, že se vemínko začíná trochu zmenšovat. Myslím že to zvládneme. Mějte se hezky. M.

17.1.2016 08:58
Misutice

XXX.XXX.80.93

Dobrý den.
Ještě jednou píšu. Dnes ráno jsem šla kozu zkontrolovat a s hrůzou jsem zjistila, že jí "něco" trčí z pochvy. Vypadá to asi jako zbytek pupeční šňůry. Ale přitom placenta hned odešla sama. Porodila v úterý večer a objevilo se to dnes. Přikládám v příloze ne "moc vábné" foto, ale mám strach - kdyžtak se omlouvám. Vemeno se zdá v pořádku. Píši napřed tady, než budu volat veterinářovi - jestli příliš nehysterčím.
Děkuji!

17.1.2016 10:42
lilo

XXX.XXX.201.210

To vypada na ocistky... asi by jste to mela vypitvat jeslti to ma konzistenci tkane, pletiva... nebo jen husteho hlenu... ale osobne se priklanim k tomu ze to jsou jen ty ocistky... pokud by bylo neco spatne, koza by byla nejspis apaticka, mela by teplotu a tohle by zapachalo.

17.1.2016 11:04
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Nejsem odborník, ale krémovou suspenzi v tubě co vám dal veterinář můžu doporučit. Může to být Noroclox DC Xtra, nebo i jiný přípravek, ale každopádně je teď tím nejvhodnějším lékem pro vaši kozičku. Já tento přípravek používám, při posledním podojení kozičky v březosti, když už vím, že mléko nemá a dále už jí dojit nebudu. Je to taková prevence. Ještě bych doplnilla protizánětlivou emulzi na vememo Permammas N. Tu jistě veterinář má, tak vám mohl odlít. Vhodná je i černá mast. A jinak to co popisujete na fotografii, jako něco podobné pupeční šňůře, tak je pouze oschlý hlen, kozička se čistí a to co je ještě v ní, tak odchází ven v různé podobě. A pokud to nezapáchá, tak je to v pořádku.

17.1.2016 14:23
Misutice

XXX.XXX.80.93

lilo napsal(a):
To vypada na ocistky... asi by jste to mela vypitvat jeslti to ma konzistenci tkane, pletiva... nebo jen husteho hlenu... ale osobne se priklanim k tomu ze to jsou jen ty ocistky... pokud by bylo neco spatne, koza by byla nejspis apaticka, mela by teplotu a tohle by zapachalo.

Moc děkuji. Nezapáchá to a koza je normálně aktivní. Takže to můžu zkusit vytáhnout i zatáhnutím za "to"? Neublížím jí tak?

17.1.2016 14:26
Misutice

XXX.XXX.80.93

MiškaLussy napsal(a):
Nejsem odborník, ale krémovou suspenzi v tubě co vám dal veterinář můžu doporučit. Může to být Noroclox DC Xtra, nebo i jiný přípravek, ale každopádně je teď tím nejvhodnějším lékem pro vaši kozičku. Já tento přípravek používám, při posledním podojení kozičky v březosti, když už vím, že mléko nemá a dále už jí dojit nebudu. Je to taková prevence. Ještě bych doplnilla protizánětlivou emulzi na vememo Permammas N. Tu jistě veterinář má, tak vám mohl odlít. Vhodná je i černá mast. A jinak to co popisujete na fotografii, jako něco podobné pupeční šňůře, tak je pouze oschlý hlen, kozička se čistí a to co je ještě v ní, tak odchází ven v různé podobě. A pokud to nezapáchá, tak je to v pořádku.

Taky moc děkuji.
Uklidnili jste mě tady. Už jsem začínala panikařit.
Jedná se o přípravek Gamarat (nebo tak nějak podobně - nemám momentálně u sebe). A chápu to tedy dobře, že se má vstříknout přímo do struku - tam, kudy teče mlíčko?

Omlouvám se, jestli mám hloupé otázky, ale kozenky mám teprve od léta a nechci nic udělat špatně, abych neuškodila

17.1.2016 15:20
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Ano, do dírky ve struku. Ale když jste to někdy nedělala, tak to bude chtít hodně trpělivosti a trochu šikovnosti . Je škoda, že veterinář nepřijel ty injekce kozičce aplikovat sám. A teď postup : ať vám kozičku někdo přidrží u hlavy, tampónem s nějakou desinfekcí si očistěte okolí dírky ve struku, odstříkněte trochu mléka a přiložte plastovou injekci k dírce ve struku, ale jen lehce, není potřeba plastovou injekci vpichovat do dírky. Druhou rukou přidržujte struk, tak aby byl po celou dobu vtláčení emulze svisle dolů a vy jste měla injekci nasměrovanou po směru struku. Napoprvé se to ani nepovede, něco vám možná i vyteče mimo dírku, ale v klidu to zkuste znova. Nakonec na to přijdete. Asi ale koza bude z toho nervózní, ale budu vám držet palce, ať se to povede

17.1.2016 16:45
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

"To" bych netahala silou ven, počkejte, odloučí se samo, očistky mohou trvat, není to hned. Jen bych jí otřela mokrým hadrem vchod do pochvy a případně zamatlané zadní nohy. Tedy tak bych to dělala u ovce, kozy nemaje.

18.1.2016 09:11
Misutice

XXX.XXX.80.93

MiškaLussy napsal(a):
Ano, do dírky ve struku. Ale když jste to někdy nedělala, tak to bude chtít hodně trpělivosti a trochu šikovnosti . Je škoda, že veterinář nepřijel ty injekce kozičce aplikovat sám. A teď postup : ať vám kozičku někdo přidrží u hlavy, tampónem s nějakou desinfekcí si očistěte okolí dírky ve struku, odstříkněte trochu mléka a přiložte plastovou injekci k dírce ve struku, ale jen lehce, není potřeba plastovou injekci vpichovat do dírky. Druhou rukou přidržujte struk, tak aby byl po celou dobu vtláčení emulze svisle dolů a vy jste měla injekci nasměrovanou po směru struku. Napoprvé se to ani nepovede, něco vám možná i vyteče mimo dírku, ale v klidu to zkuste znova. Nakonec na to přijdete. Asi ale koza bude z toho nervózní, ale budu vám držet palce, ať se to povede

Moc děkuji za postup, zvládli jsme to! :) Koza kupodivu držela dobře, právě jsem měla původně strach z toho, že to bude jako klasická injekční stříkačka - jehla (a že ji třeba píchnu, nebo něco udělám špatně) a ono to byla fakt jen taková malá plastová trubička.
Tak moc moc děkuji

18.1.2016 09:12
Misutice

XXX.XXX.80.93

ovcezkopce napsal(a):
"To" bych netahala silou ven, počkejte, odloučí se samo, očistky mohou trvat, není to hned. Jen bych jí otřela mokrým hadrem vchod do pochvy a případně zamatlané zadní nohy. Tedy tak bych to dělala u ovce, kozy nemaje.

Děkuji, udělala jsem podle vaší rady :). Už to vypadá lépe :). Hezký den, Míša.

A vemínko už hezky splasklo a je všude pěkně měkké :).

19.1.2016 05:44
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Jee, tak to jsem ráda i za kozičku. Jste šikovná, někdo s tím poprvé trochu bojuje. Ale jestli byla kozička klidná, tak to šlo jistě dobře. Ona tušila, že ji chcete pomoci . Ať se vám už jen daří a hezký den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík