janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
Dneska ráno se mi obahnila ovce ale nemá vůbec mléko jehněti jsem dal cca 40ml mléka od druhé ovce co dnes porodila ale nevím co dál jehně stojí a snaží se pít ale nic neteče má s tím někdo zkušenost ? jak dlouho trvá než ovce spustí mléko normálně zatím všechny měly hned je dobré mu zatím dávat za náhradu kozí ?
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
A jak dlouho to tak trvá než se to spustí samo ještě chvilku bych počkal a pokud ne tak ho zavolám aby jí píchl tu iněkci sem totiž názoru že příroda si většinou poradí a čím méně člověk zasahuje tím kolikrát lépe ale nechci si tu vychovat flaškáče je to náročné tak snad se to mléko spustí za vce se mi tohle ještě nestalo.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
Tak sem volal doktorovi a že prý ta injekce je pouze na spuštění mléka pokud je plné vemeno při prázdném to nepomůže tak mi poradil pouze masírovat a snažit se odstříkávat začal mi z jednoho struku téct malinko takový sliz skoro průhledný...
janacekmarcel
napsal(a):
A jak dlouho to tak trvá než se to spustí samo ještě chvilku bych počkal a pokud ne tak ho zavolám aby jí píchl tu iněkci sem totiž názoru že příroda si většinou poradí a čím méně člověk zasahuje tím kolikrát lépe ale nechci si tu vychovat flaškáče je to náročné tak snad se to mléko spustí za vce se mi tohle ještě nestalo.
Někdy si příroda poradí tak, že mládě nepřežije. Je to na Vás pro co se rozhodnete. Když ovce nenasadila mléko, tak asi nebude 100% fit. Jak jenhě vypadalo? Bylo normálně velké a osvalené nebo nějaká chudinka?
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
No to je pravda že kolikrát jehňě nepřežije ale většinou sou to takové co nepijí a nebo se nedokážou postavit sice to není žádné velké jehně ale už sem mněl letos od romanovek několik podobných a nebyl problém Ovce vypadá vpořádku není hubená ani viditelně v nepořádku krmím je co hrdlo ráčí pěkným senem a nosím teplou vodu jablka trochu šrotu zatím musím zaklepat 11 ovcí odrodilo brz potíží a tohle mi příde škoda aby pošlo jelikož stojí a pije má pěkný sací reflex ani se nijak netřepe ovce si ho volá ale mléko zatím nic říkám mlezivo dostalo od druhé a budu dávat kozí mléko zatím je mi nadějí že z toho jednoho struku sem cosi hustého dostal takže se tam něco začíná snad tvořit.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
roklanka
napsal(a):
Mlezivo má různé podoby a konzistenci, takže jste asi na dobré cestě.
No to bych byl hrozně rád :) právě si taky myslím prve sem vydojil jen kapičku vody a teď podruhé už to byl takový no hustý sliz líp to popsat neumím tak sem jí očistil vemínko teplou vodou a to co sem vydojil sem dal s prstu olízat jehňěti mám ho s ní v kotci tak snad se aspoň na jeden struk dostaví mléko :).
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
roklanka
napsal(a):
Přikládejte častěji jehně ke strukům, bude stimulovat tvorbu mléka.
Děkuji to je pravda půjdu tam zase zachvíli a myslíte že ji mám posadit a přiložit a nebo ho pod ni jen podsouvat protože to ono se snaží samo některá jehňata se od sedící ovce napijou ale některá když ovci posadím tak vůbec ne protože je to nepřirozené hledat dole.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
No tak situace se nezměnila ovce stále nemá mléko obávám se že bude náká defektní co se týče mléčné žlázy koupil sem ji loni najaře jak 3 letou s tím že už jehňata měla ale čert ví ale jehněti se docela daří snažím se ho podstrčit druhé ovci co dnes porodila podržel sem ji u stěny a jehně se pěkně napilo dosyta mléka ale nevím jestli není náký fígl jak ji oblbnout aby ho vzala za své dobrovolně a ne jen když ji násilím držím ? děkuji za každou radu.
Některé ovce se ukecat dají, ale chce to spoustu trpělivosti a času.Já ukecávala kozu, aby přijala svá kůzlata, nechtěla, koukala na ně jako na ošklivé pavouky. A tak mi nezbylo, než chodit kozu držet, několikrát za den, po 5 dnech, když jsem vlezla do chlívku, tak si mi dobrovolně stoupla mezi nohy a mohl se napít, kdo chtěl. Po čase to dělala každému, kdo vlezl do chlívku :-D. Jsem zvědavá, zda se to bude opakovat i letos.
janacekmarcel
napsal(a):
No tak situace se nezměnila ovce stále nemá mléko obávám se že bude náká defektní co se týče mléčné žlázy koupil sem ji loni najaře jak 3 letou s tím že už jehňata měla ale čert ví ale jehněti se docela daří snažím se ho podstrčit druhé ovci co dnes porodila podržel sem ji u stěny a jehně se pěkně napilo dosyta mléka ale nevím jestli není náký fígl jak ji oblbnout aby ho vzala za své dobrovolně a ne jen když ji násilím držím ? děkuji za každou radu.
Plodovou vodou adoptivní ovce jehně již potřít nemůžete, tak ho ještě zkuste
potřít po hřbetě jejím mlezivem a ovci několikrát přidržte při pití jehněte, aby
si ho mohla očichat.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
To vše sem dělal a ovce celkem nechávala jehně pít ale musel sem ji uplatit šrotem ale teď sem přišel do kotce mám v něm 4 matky včetně zatím té původní bez mléka a zistil sem že jehně je napité a ovce teď večer spustila mléko vlastně den a půl od porodu :).
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
Tak tak nakonec to dopadlo dobře :).