Jak postavit kozu na nohy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2016 19:21

Mám 1,5roku starou burku. společně se třema českýma kozama. vždy byla ta poslední, protože je nejmladší. dneska jsem ale usoudil, že ji asi něco bude, protože se mi nelíbí. vždy se tak trochu stranila kolektivu, protože byla otloukánek. když už, tak se snažila získat trochu pozornosti od naši velké šéfky. Ale včera večer už se mi moc nelíbila, tak jsem ji dal bokem. celou noc spala ve stoje zalezlá ve stodole v mezeře mezi balíkem sena a zdí. Moc nechce žrát a pořád tak jakoby podřimuje. Celý den stojí, přežvykuje a čumí do zdi. Chleba nechce, pít nechce, zrno nechce. Sem tma si zajde pro seno a pak zas stojí a přežvykuje. Nikdy mi to nepřišlo, ale po dnešním důkladném prohmatání mi přijde trošku podvyživená, protože ještě neměla mladé a tudíš nedojíme a nedostane se k zrnu. Jen seno, liz, voda a dobroty od dětí.

Čím ji trochu rozveselím? Co jí udělat na pití, aby se trochu probrala? Loni v zimě měla problémy s bachorem, tak jsme ji dávali injekce a nápoj. Napadlo mě jí namíchat něco teplého. Aspoň teplou vodu s otrubama? V knížce bylo napsáno že se dává i voda se solí a medem.

17.1.2016 19:24

Jinak teplotu jsme neměřili, ale na omak je v pohodě. Dal jsem ji prst do tlamy a má ji teplou. Dásně a tak má růžové. Bobky normální. Pokud by mělo jít o otravu, maximálně nějakou plíseň ze sena, protože seno kupuju v balících a mohlo se stát, že mi něco špatného uniklo. ještě změříme teplotu.

17.1.2016 21:57
pajca

XXX.XXX.73.177

Začněte odčervením.

17.1.2016 22:03
roklanka

XXX.XXX.45.116

Jak píše Pajča. Poslechněte si trávení, neznám zdravou kozu, co by odmítala jádro. Hlavně nic, na co není zvyklá a na nové změny zvykat po hrstičkách. Co jí dávají děti za dobroty?

18.1.2016 07:47
malá koza

XXX.XXX.209.134

Dobrý den, může mít i kokcidiozu. Ne každá koza má průjem. Měli jsme podobný problém. Já dávám k senu v zimě krouhanou mrkev, řepu, topinambury se šrotem. Topinambury mají nejradši, ale zhoršují kokcidiozu. S mrkví nebyl v malém množství problém.

18.1.2016 08:00
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Mě zase říkal veterináře, že u dospělé kozičky, kokcidióza nevadí. Horší pak, když ji dostanou kůzlátka. Ať veterinář poslechne srdíčko a plíce, jestli je to v pořádku?

18.1.2016 08:06
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Ještě ji dejte do vody Ruminal, to je dobré na zažívání. Někdy dokáže zvíře postavit na nohy Energy Booster Bioveta..130kč.

18.1.2016 08:09
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

MiškaLussy napsal(a):
Mě zase říkal veterináře, že u dospělé kozičky, kokcidióza nevadí. Horší pak, když ji dostanou kůzlátka. Ať veterinář poslechne srdíčko a plíce, jestli je to v pořádku?

A nemyslel spíš že nevadí tak moc při rozboru nález kokcidii u dospělé kozy? (jakože horší je to u kůzlete?)

Protože se mi moc nechce věřit že by vet. řekl že kokcidióza nevadí- není problém...

18.1.2016 08:11
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

MiškaLussy napsal(a):
Ještě ji dejte do vody Ruminal, to je dobré na zažívání. Někdy dokáže zvíře postavit na nohy Energy Booster Bioveta..130kč.

Přísun, krmení, jenž je bohaté na rychle stravitelnou energii může pomoci ale někdy jen na oko proto vždy zvíře sledovat a poradit se z vet.

18.1.2016 08:22
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Bohužel řekl, jestli to nemyslel tak, že dospělé koze problémy kokcidióza nedělá, že je to jako u dospělých králíků. No ale já jsem trvala na tomto kokcidie zaléčit, veterinář mi navrhl třídenní injekční léčbu Trimetoxem, nepoškozuje dospělým zvířatům žaludky. Povedlo se, měli jsme v rozboru 3xxx a nyní ani jeden.

18.1.2016 09:22
aluskas

XXX.XXX.104.146

MiškaLussy napsal(a):
Bohužel řekl, jestli to nemyslel tak, že dospělé koze problémy kokcidióza nedělá, že je to jako u dospělých králíků. No ale já jsem trvala na tomto kokcidie zaléčit, veterinář mi navrhl třídenní injekční léčbu Trimetoxem, nepoškozuje dospělým zvířatům žaludky. Povedlo se, měli jsme v rozboru 3xxx a nyní ani jeden.

Náš veterinář je stejného názoru. Kokcidiozu u dospělé kozy prý nemá smysl řešit, není pro ni likvidační a kokcidie okamžitě při pastvě nabere zpátky.

18.1.2016 09:24
aluskas

XXX.XXX.104.146

MiškaLussy napsal(a):

Nyní ani jeden...protože je zima, zkuste udělat znovu rozbor v červnu, myslím, že to bude úplně stejné jako před ošetřením Trimetoxem.

18.1.2016 10:31
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík