nakonci

XXX.XXX.27.193
Prosím o radu zkušené letité chovatele ohledně kozla (bude mu rok). Náš kozel začal před cca 3 měsíci hubnout. Zpočátku jsme mysleli, že je to tím, že je to dobrák od kosti a s těmi našimi rohatými potvorami se u žrádla nechce dohadovat, tak jsme ho přikrmovali zvlášť. Jenže kozel hubnul dál, volán vet. Udělali jsme kopologické vyšetření (15.11.), na jeho základě jsme odčervili (ivermectin). Kozel hubnul dál - opět volán vet - dostal antibiotika, něco na podporu žaludků a znovu jsme odčervili (helmigal). Kozel hubnul dál. Po dalším koprologickém rozboru (7.1.), kde byl středně pozitivní výsledek pouze na plicnivky, jsem donutila veta udělat odběr krve - výsledek anemie a zvýšené jaterní testy. Po odběru jsme dali opět helmigal. Vet na základě výsledků krve nasadil hepagen, který mu píchám denně stále. Jenže s kozlem je to stále stejné, hrozně hubený, málo žere, když přežvykuje má u huby pěnu, většinu dne proleží, vstává dlouho a když ho některá z holek nabere okamžitě letí na zem a nechce vstát. Vet už neví co s ním a po té co mi před 3 dny "stanovil" u vysokobřezí kozy diagnozu "asi ketoza" a koza následně uhynula na zástavu bachoru (byl jak šutr), tak si myslím že možnosti jsou, jen on o nich neví. Budu ráda za každou radu co s ním. Martina.
Nejsem veterinář, to je dotaz spíš na Bodlinku. Zaráží mě, že ač je kozel anemický, nepíchl mu vet železo a neléčil játra, omezil se jen na hepagen. Zkopírovala jsem vám léčbu kozla se špatnými jaterními testy, ale u vašeho bude problémů pravděpodobně ještě víc. Tento kozel byl jen hubený, nerostl a málo žral, věk je stejný.
Léčba byla započata dne 25.11. kdy kozel dostal 1ml Vigantolu, následující den dostal 10ml Hepareminu, který následně dostával 1x ob den. Dne 28.11. dostal Hepagen a Calformag, následující den se opakoval Hepagen. Dne 9.12. dostal 1ml. Vigantolu. Aplikace Hepareminu byla ukončena 15.12.
Dne 6.1. byla nabrána krev na kontrolu a za dva dny jsem dostal od zprávu, že léčba zabrala a kozel má jaterní testy velmi dobré.
Asi by bylo dobré odebrat krev ještě jednou, na minerály a chybějící doplnit. Kozel by měl dostávat sušené kopřivy. Na ketozu existují testační papírky (moč), nebo z krve. Ketoza nepřijde jako blesk, je třeba znát svá zvířata a jakoukoliv odchylku hned řešit. Pokud vysokobřezí koza nežere, ulehne a přestane fungovat trávení je zpravidla už pozdě.