janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
Zdravím prosím o radu ze zkušenosti včera večer se nám narodila trojčata 2 sou v pořádku ale jedno nebylo osušené a než sem to objevil kolem 11 večer myslel sem že je mrtvé ale když sem ho zvedl slabě dýchalo hned sem ho osušil a fénoval aby se zahřálo po zvýšení teploty se dokázalo napít cca 50ml mleziva a za noc jsem ho několikrát přikrmoval ráno brečelo hlady a spořádalo 100ml ovčího mlíka hodně spí stolice byla pevná tmavá jako běžně u jehňat po porodu ale není se schopné udržet na nohách myslíte že má šanci pokud bude pít časem posílit nohy sou v pořádku váha je menší je to z trojčat nebo je to zbytečné a mám mu ulehčit trápení další dva sourozenci sou naštěstí ok :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pohlidejte si jestli ma neco v brise a dejte mu sanci. Jednou me porodila ovce do hodne velkych mrazu a beranek vypadal ze ma krivici a skoro se nepostavil. Po presunu do chlivka do tepla se za par dni srovnal.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
Tak to mi dodává optimismus :) říkám nakrmené je nechci to zase přehnat aby stíhalo trávit ale vzhledem k tomu že už 2X byla stolice myslím že trávení pracuje nevypadá ani že by mělo křivici jen je moc slabé aby se postavilo i když se o to občas pokouší teplotu má taky už dobrou a stálou a dech pravidelný takže nezbývá asi než krmit a čekat jestli posílí na to postavení pak už bude skoro vyhráno :).

Kdybych se narodil do mrazu, taky bych asi par dni po tom neskakal do vzduchu :) Uvidite, pokud pije a kadi tak at si polezi.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
:D taky nejste ovce ty sou na to přecijen lépe zařízené další 3 včerejší jehňata ve stejném mrazu sou ok ale tohle bylo silně podchlazené takže všechna energie de asi do zachování živ funkcí a né do svalů a noh sem sám zvědav jak to dopadne bylo mi ho líto hned likvidovat když ještě byť slabě dýchalo.

přezdívka
napsal(a):
Dejde jehněti selevit a vitamíny A+D. To by ho mělo povzbudit.
To znamena volat veterinare, pochybuju ze lekarna obedna a hlavne vyda normalnimu smrtelnikovi. Pokud pije tak bych ho nechal.
napsal(a):
To znamena volat veterinare, pochybuju ze lekarna obedna a hlavne vyda normalnimu smrtelnikovi. Pokud pije tak bych ho nechal.
Kombinal AD jsem kdysi kupovala normálně v lékárně. Je fakt, že teď v lékárně nemají ani léky pro lidi. Příjdete s receptem a dozvíte se, tak tohle nemáme, přijďte si zítra, musíme objednat.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
Ne ne veterináře kvůli jednomu jehněti z 3 volat nebudu to veme 300 za cestu minimálně 200 za ten selen a s nejistým účinkem to se ekonomicky nevyplatí nechal sem ho celý den odpočívat a krmil ovčím mlékem a teď už se i dokáže postavit na nožky samo sice se chvěje ale jsou to pokroky k lepšímu když si vemu že před 24h sotva dýchalo a bylo v bezvědomí úplně bezvládné myslím že pokud má šanci na život tak potřebuje teplo mlíko a čas aby nabralo síly.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
Samozřejmě nepodceňuju vaše rady a že by selen pomohl :) ale vzhledem k tomu že se situace pozvolna lepší volím přirozenou cestu jak radí mastnacek.
Jo tri jehnata pod matkou jsou spis pro zlost... proto chapu to ze jet za veterakem je pro vas v za techto okolnosti zbytecnost... loni jsem mela takove nanicovate bez saciho reflexu... tak jsem si s nim take pohrala... a take mu to trvalo tak dva tri dny nez zaclo behat a cucat uplne samo.
janacekmarcel
napsal(a):
Ne ne veterináře kvůli jednomu jehněti z 3 volat nebudu to veme 300 za cestu minimálně 200 za ten selen a s nejistým účinkem to se ekonomicky nevyplatí nechal sem ho celý den odpočívat a krmil ovčím mlékem a teď už se i dokáže postavit na nožky samo sice se chvěje ale jsou to pokroky k lepšímu když si vemu že před 24h sotva dýchalo a bylo v bezvědomí úplně bezvládné myslím že pokud má šanci na život tak potřebuje teplo mlíko a čas aby nabralo síly.
Nevím, jak jste to dělal do teď, ale selevit a vitamíny AD patří k základu ovčí lékárničky. To není jenom pro jehňata, ale i pro dospělé ovce před připouštěním. Je větší pravděpodobnost, že zabřeznou a porodí životaschopná jehňata.

Co potom budou delat zverolekari, kdyz si kazdej vsechno nekde pod rukou opatri a bude ordinovat sam? Clovek je rad, kdyz se mu podari sehnat odcervovak aby si ho naordinoval sam a nemusel na to nekoho volat. Nejsem priznivcem "dopovani" cehokoli pro lepsi neco. Dobre ziveny a zdravy zvirata v pravou chvili zabreznou. Ladovat do nich neco prez jehlu je me proti srsti.
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151
No člověk se pořád dozvídá nové informace ale já mám ovečky 4 roky a stádo se mi rozrostlo ze 3 kusů na současných 32 a nikdy sem před zapouštěním žádné dopingy nedával berana mám nadivoko a zabřezly vždy všechny a jehňata sou životaschopná hlavně podle výživy a stavu matky pokud je špatně živená sou malinká a nebo pokud je brzy zapuštěná s tím vším mám zkušenost ale letos musím zaklepat zatím z 28 jehňat jen 2 problémové jedno už je za vodou jelikož matce trvalo pustit mléko a druhé tohle z trojek.
napsal(a):
Co potom budou delat zverolekari, kdyz si kazdej vsechno nekde pod rukou opatri a bude ordinovat sam? Clovek je rad, kdyz se mu podari sehnat odcervovak aby si ho naordinoval sam a nemusel na to nekoho volat. Nejsem priznivcem "dopovani" cehokoli pro lepsi neco. Dobre ziveny a zdravy zvirata v pravou chvili zabreznou. Ladovat do nich neco prez jehlu je me proti srsti.
Neříkám pod rukou. Já se se zvěrolékařem dohodnu a pokud nemá, tak mě objedná a koupím před sezonou, abych potom nemusela plašit a shánět - zákon schválnosti - v neděli v 10 večer. Pokud se mě něco nezdá, tak konzultuju po telefonu.S odčervovadlem je to to samé. Ovce chovám 30 let a ještě mě dokáží překvapit. Každý rok je jiný. Někdy se třeba nepovede udělat zrovna moc kvalitní seno. Ve zmoklém toho vitamínu A moc není, tak dodám kapky.

Souhlas s profesorem kandidatem :).
kovář J

XXX.XXX.26.1
Janacekmarcel:Pokud se Vám nechce volat veta, tak já jsem zrovna kupoval hydrovit tj. selen+vit. E nebylo menší balení než 1 litr.Já to nestihnu spotřebovat, tak pokud by jste chtěl mohu vám něco poslat poštou.J.