Čerstvé jehňě z trojčat nemůže vstát jak mu pomoct ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

janacekmarcel

19.1.2016 10:01
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151

Zdravím prosím o radu ze zkušenosti včera večer se nám narodila trojčata 2 sou v pořádku ale jedno nebylo osušené a než sem to objevil kolem 11 večer myslel sem že je mrtvé ale když sem ho zvedl slabě dýchalo hned sem ho osušil a fénoval aby se zahřálo po zvýšení teploty se dokázalo napít cca 50ml mleziva a za noc jsem ho několikrát přikrmoval ráno brečelo hlady a spořádalo 100ml ovčího mlíka hodně spí stolice byla pevná tmavá jako běžně u jehňat po porodu ale není se schopné udržet na nohách myslíte že má šanci pokud bude pít časem posílit nohy sou v pořádku váha je menší je to z trojčat nebo je to zbytečné a mám mu ulehčit trápení další dva sourozenci sou naštěstí ok :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2016 10:04

Pohlidejte si jestli ma neco v brise a dejte mu sanci. Jednou me porodila ovce do hodne velkych mrazu a beranek vypadal ze ma krivici a skoro se nepostavil. Po presunu do chlivka do tepla se za par dni srovnal.

janacekmarcel

19.1.2016 10:29
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151

Tak to mi dodává optimismus :) říkám nakrmené je nechci to zase přehnat aby stíhalo trávit ale vzhledem k tomu že už 2X byla stolice myslím že trávení pracuje nevypadá ani že by mělo křivici jen je moc slabé aby se postavilo i když se o to občas pokouší teplotu má taky už dobrou a stálou a dech pravidelný takže nezbývá asi než krmit a čekat jestli posílí na to postavení pak už bude skoro vyhráno :).

19.1.2016 10:36

Kdybych se narodil do mrazu, taky bych asi par dni po tom neskakal do vzduchu :) Uvidite, pokud pije a kadi tak at si polezi.

janacekmarcel

19.1.2016 10:59
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151

:D taky nejste ovce ty sou na to přecijen lépe zařízené další 3 včerejší jehňata ve stejném mrazu sou ok ale tohle bylo silně podchlazené takže všechna energie de asi do zachování živ funkcí a né do svalů a noh sem sám zvědav jak to dopadne bylo mi ho líto hned likvidovat když ještě byť slabě dýchalo.

19.1.2016 13:58
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dejde jehněti selevit a vitamíny A+D. To by ho mělo povzbudit.

19.1.2016 14:02

přezdívka napsal(a):
Dejde jehněti selevit a vitamíny A+D. To by ho mělo povzbudit.

To znamena volat veterinare, pochybuju ze lekarna obedna a hlavne vyda normalnimu smrtelnikovi. Pokud pije tak bych ho nechal.

19.1.2016 14:19
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To znamena volat veterinare, pochybuju ze lekarna obedna a hlavne vyda normalnimu smrtelnikovi. Pokud pije tak bych ho nechal.

Kombinal AD jsem kdysi kupovala normálně v lékárně. Je fakt, že teď v lékárně nemají ani léky pro lidi. Příjdete s receptem a dozvíte se, tak tohle nemáme, přijďte si zítra, musíme objednat.

19.1.2016 15:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja bych zajela za veterakem pro selen... on vam da do strikajdy jak pro male tak pro ovecku... a stoji to hubicku... ony pak takovy ty nanicovaty kuzlata a jehnata lip funguji...

janacekmarcel

19.1.2016 17:15
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151

Ne ne veterináře kvůli jednomu jehněti z 3 volat nebudu to veme 300 za cestu minimálně 200 za ten selen a s nejistým účinkem to se ekonomicky nevyplatí nechal sem ho celý den odpočívat a krmil ovčím mlékem a teď už se i dokáže postavit na nožky samo sice se chvěje ale jsou to pokroky k lepšímu když si vemu že před 24h sotva dýchalo a bylo v bezvědomí úplně bezvládné myslím že pokud má šanci na život tak potřebuje teplo mlíko a čas aby nabralo síly.

janacekmarcel

19.1.2016 17:19
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151

Samozřejmě nepodceňuju vaše rady a že by selen pomohl :) ale vzhledem k tomu že se situace pozvolna lepší volím přirozenou cestu jak radí mastnacek.

19.1.2016 20:23
lilo

XXX.XXX.201.210

Jo tri jehnata pod matkou jsou spis pro zlost... proto chapu to ze jet za veterakem je pro vas v za techto okolnosti zbytecnost... loni jsem mela takove nanicovate bez saciho reflexu... tak jsem si s nim take pohrala... a take mu to trvalo tak dva tri dny nez zaclo behat a cucat uplne samo.

19.1.2016 20:26
přezdívka

XXX.XXX.105.195

janacekmarcel napsal(a):
Ne ne veterináře kvůli jednomu jehněti z 3 volat nebudu to veme 300 za cestu minimálně 200 za ten selen a s nejistým účinkem to se ekonomicky nevyplatí nechal sem ho celý den odpočívat a krmil ovčím mlékem a teď už se i dokáže postavit na nožky samo sice se chvěje ale jsou to pokroky k lepšímu když si vemu že před 24h sotva dýchalo a bylo v bezvědomí úplně bezvládné myslím že pokud má šanci na život tak potřebuje teplo mlíko a čas aby nabralo síly.

Nevím, jak jste to dělal do teď, ale selevit a vitamíny AD patří k základu ovčí lékárničky. To není jenom pro jehňata, ale i pro dospělé ovce před připouštěním. Je větší pravděpodobnost, že zabřeznou a porodí životaschopná jehňata.

19.1.2016 20:58

Co potom budou delat zverolekari, kdyz si kazdej vsechno nekde pod rukou opatri a bude ordinovat sam? Clovek je rad, kdyz se mu podari sehnat odcervovak aby si ho naordinoval sam a nemusel na to nekoho volat. Nejsem priznivcem "dopovani" cehokoli pro lepsi neco. Dobre ziveny a zdravy zvirata v pravou chvili zabreznou. Ladovat do nich neco prez jehlu je me proti srsti.

janacekmarcel

19.1.2016 21:51
janacekmarcel

XXX.XXX.50.151

No člověk se pořád dozvídá nové informace ale já mám ovečky 4 roky a stádo se mi rozrostlo ze 3 kusů na současných 32 a nikdy sem před zapouštěním žádné dopingy nedával berana mám nadivoko a zabřezly vždy všechny a jehňata sou životaschopná hlavně podle výživy a stavu matky pokud je špatně živená sou malinká a nebo pokud je brzy zapuštěná s tím vším mám zkušenost ale letos musím zaklepat zatím z 28 jehňat jen 2 problémové jedno už je za vodou jelikož matce trvalo pustit mléko a druhé tohle z trojek.

19.1.2016 22:15
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co potom budou delat zverolekari, kdyz si kazdej vsechno nekde pod rukou opatri a bude ordinovat sam? Clovek je rad, kdyz se mu podari sehnat odcervovak aby si ho naordinoval sam a nemusel na to nekoho volat. Nejsem priznivcem "dopovani" cehokoli pro lepsi neco. Dobre ziveny a zdravy zvirata v pravou chvili zabreznou. Ladovat do nich neco prez jehlu je me proti srsti.

Neříkám pod rukou. Já se se zvěrolékařem dohodnu a pokud nemá, tak mě objedná a koupím před sezonou, abych potom nemusela plašit a shánět - zákon schválnosti - v neděli v 10 večer. Pokud se mě něco nezdá, tak konzultuju po telefonu.S odčervovadlem je to to samé. Ovce chovám 30 let a ještě mě dokáží překvapit. Každý rok je jiný. Někdy se třeba nepovede udělat zrovna moc kvalitní seno. Ve zmoklém toho vitamínu A moc není, tak dodám kapky.

20.1.2016 08:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Je otázka kolik a zdali vůbec tělo ten syntetický vitamín zpracuje a využije. Většina toho jen projde přes ledviny a močák. Ale lékárníci a veti mají ze zájemců o vitamíny v tabletách radost.

20.1.2016 08:26

Souhlas s profesorem kandidatem :).

kovář J

20.1.2016 11:04
kovář J

XXX.XXX.26.1

Janacekmarcel:Pokud se Vám nechce volat veta, tak já jsem zrovna kupoval hydrovit tj. selen+vit. E nebylo menší balení než 1 litr.Já to nestihnu spotřebovat, tak pokud by jste chtěl mohu vám něco poslat poštou.J.

Přidejte reakci

Přidat smajlík