Vypadá takto hermafrodit? Kozenka se 24.11. prskala, byla u kozla. Ovšem ona prvnička a on asi moc mladý- nevěděl si moc rady. Chvíli na ní naskakoval, ona pak popošla a on netrefil.Dopadlo to tak že skákala ona po něm .Druhý den znovu se stejným výsledkem.Pak už se neprskala.Koza má rok, říkala jsem si že nevadí, že ještě počkám, ale ted si nejsem jistá jestli náhodou není hermafrodit .Je rohatá-odrohovaná.
Co říkáte- je nebo není?
Jsem bohužel nezkušený začátečník.Paní mi do telefonu říkala že je kozel zkušený, že má už kozy připuštěné(nevim nevim ).Jela jsem s ní asi 50km daleko. Dala ho před námi i ke své kozičce a taky se mu nic nepovedlo . Obvolala jsem několik kozlíků ze seznamu na schoku a nikdo mi ji nechtěl připustit. Je to celkem problém sehnat kozla(100%AN).Hlavně že Vám nepřipadá jako hermouš, to se mi ulevilo.Děkuji za odpověd.
Hele stane se... myslim ze by jeste mohla prskat... zkuste odpocitat plus minus 21 dni od toho predesleho prskani... rije nemusi byt hlucna... pozorujte v tech dnech treba pri pohlazeni jestli nezamrska, i kdyz moje mrska sotva me vidi jak pes... pripadne muze mit hlen takovou promorenejsi pipku...zkuste to v terminu jeste zkusit u kozla treba i u toho mladeho ale nenechte je to delat na volno a kdyz tak v boxupripadne ji v tom boxu primacknout za hlavu ke stene... koza take kdyz zacne rvat muze byt uz skoro PO... takze zkratka nektera rve jina nerve jina rve na konci jina celou dobu... jina i po... jina stichne hned a jina rve jeste dalsi tri dny... proste koza je takove specialni zvire...jinak opravdu jste si jista ze ji netrefil ze se nezlomil?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
bstad
napsal(a):
Vypadá takto hermafrodit? Kozenka se 24.11. prskala, byla u kozla. Ovšem ona prvnička a on asi moc mladý- nevěděl si moc rady. Chvíli na ní naskakoval, ona pak popošla a on netrefil.Dopadlo to tak že skákala ona po něm .Druhý den znovu se stejným výsledkem.Pak už se neprskala.Koza má rok, říkala jsem si že nevadí, že ještě počkám, ale ted si nejsem jistá jestli náhodou není hermafrodit .Je rohatá-odrohovaná.
Co říkáte- je nebo není?
Znáte rodiče? Pokud byli oba rohatí, je na 99,9 % vyloučeno, aby byla hermafrodit. Pokud jeden z rodičů byl geneticky bezrohý, riziko, že je hermafrodit je mi minimální, ale je. Za sebe si tipnu, že v předcích byla genetická bezrohost a hermouš to je, i hlava má trochu kozlí výraz. Ale mohu se mýlit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
lilo
napsal(a):
Hele stane se... myslim ze by jeste mohla prskat... zkuste odpocitat plus minus 21 dni od toho predesleho prskani... rije nemusi byt hlucna... pozorujte v tech dnech treba pri pohlazeni jestli nezamrska, i kdyz moje mrska sotva me vidi jak pes... pripadne muze mit hlen takovou promorenejsi pipku...zkuste to v terminu jeste zkusit u kozla treba i u toho mladeho ale nenechte je to delat na volno a kdyz tak v boxupripadne ji v tom boxu primacknout za hlavu ke stene... koza take kdyz zacne rvat muze byt uz skoro PO... takze zkratka nektera rve jina nerve jina rve na konci jina celou dobu... jina i po... jina stichne hned a jina rve jeste dalsi tri dny... proste koza je takove specialni zvire...jinak opravdu jste si jista ze ji netrefil ze se nezlomil?
? Kozena se prskala 24.11...21 dní je už 2x k pryč
).
Děkuji všem za reakce.Kozel byl s kozou v boxu.Sami a pak i s chovatelkou kozla i se mnou.Skákal a opravdu netrefil - nezalomil se dozadu .Koza tam zůstala do druhého dne- oddělena- a ráno se to zkoušelo znovu.Výsledek prý stejný.Já jsem u toho nebyla, jela jsem pro ni až odpoledne.Uvidíme jestli budou kůzlátka nebo ne.Říji hlídám a od té doby fakt nic.Tak se uvidí
děkuju.
Otec byl rohatý plemený kozel - u matky si nejsem jistá jestli odrohovaná nebo bezrohá.Vím že můžou být i rohatí hermouši.Jsem zvědavá jak to dopadne.Koupila jsem ji ze stáda které se volně páslo.Nebyla zvyklá na lidi a moc se bála.Dneska po 5 měsících už se nechá pohladit, ale je to pořád boj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
bstad
napsal(a):
Otec byl rohatý plemený kozel - u matky si nejsem jistá jestli odrohovaná nebo bezrohá.Vím že můžou být i rohatí hermouši.Jsem zvědavá jak to dopadne.Koupila jsem ji ze stáda které se volně páslo.Nebyla zvyklá na lidi a moc se bála.Dneska po 5 měsících už se nechá pohladit, ale je to pořád boj.
U obou rohatých rodičů je hermafrodit téměř vyloučen, gen hermafroditismu se váže na gen bezrohosti. Na Zootechnika - rohatost - bezrohost je to pěkně vysvětleno.
My to s tím zbarvením u Lussynky máme stejně. V létě krásné fleky a v zimě huňáč taky odrovaná, ale kozičku mi dala flekatou a představte si, že bezrohou o hermafroditce u mladé kozičky nemůže být řeč, vůbec jsem si nevšimla, že by chtěla kozla... ale v bříšku to už kope uvidíte, že u vás to taky dobře dopadne a možná s překvapením na konec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Zdravím, mohu Vás poprosit, dáte sem časem info, jak to s kozenkou dopadlo? Jestli jsem se mýlila? Člověk se učí stále. Děkuji
Genitálie má nestandartní, jak píše Roklanka. Já si myslím, že to hermafrodit je.
I herhafrodit se může říjit. Všimněte si jak močí, jestli moč nevystřikuje, nebo
jestli se občas nenahrbí a pak nemá v genitálijích bílou tekutinu - sperma.
Další ukazatel je, že když se jiná koza říjí, tak se hermouš chová jako kozel.
Pro limi -určitě dám vědět, taky jsem zvědavá.Jinak já si myslím že je hermafrodit-mám podezření už delší dobu, bohužel.Močí jako koza- normálně si dřepne.Snažila se skákat na ostatní, ale to dělají i jiné kůzlata.Zarazilo mě že měla říji týden po připuštění druhé kozy, ale nezdařilo se-jak jsem psala a pak už nic.To by ukazovalo na to že asi je, ne?Pokud tedy není březí.Strašně mě to štve, vkládala jsem do ní veeeeellke naděje- je po super rodičích-aach joo
Hermafroditi majú tie ruje rôzne, napr. moja po pripustení o 3týžne ruju nemala, ale o 6týždňov znova mala, potom zasa nemala a zasa mala. Tiež sa mi tie genitálie vašej kozičky nezdajú celkom štandartné, ale ešte by som skúsila napr. ísť s ňou capovi len tak aby sa prípadne nabudila do ruje, ak by ju dostala tak aspoň budete vedieť že nie je kotná a môžete skúsiť znova za capom. Na moju hermošku mal cap alergiu, mala som tu vtedy na týždeň capa a nechápala som prečo ju bije, vyslovene ju neznášal, v ruji by ju asi toleroval ale nebola vtedy v ruji.Teraz tu mám jednu inú kozičku o ktorej si myslím že je hermoška, síce zatiaľ neskáče na ostatné ale nechala sa pripustiť mimo ruje, potom o týžden mala výraznú ruju a pripustiť sa nechcela a o 3týždne od ruje už ruju nemala.
Teraz čítam že ste písali že ste neskúsený začiatočník, kto vie či sa to predsa len capkovi nepodarilo, nevideli ste kozičku prehnúť chrbát a chvíľu tak ešte potom chodiť? to je známka že sa capovi zadarilo.
Ne, vůbec se neprohla.vždycky chvíli držela, pak popošla-on se snažil, ale nic.Nakonec už mu tam dávala ocásek.Mě ani jedna koza u říje nemečí-teda ony nemečí vůbec nikdy.Poznám to jen podle toho že ji mají červenou a vrtí ocáskem-že jim může odletět. Zkusím sehnat kozla a uvidíme. Děkuju.
Kozla bych na ní pustila jakéhokoliv, taky se spíš přikláním k hermošovi i když kozlí výraz zatím nemá, ale je to mladá koza, ten se ještě může věkem vyloupnout. Někteří chovatelé kozu přidržují, aby nepopošla, dokonce jí mají na vodítku . Měla jsem tu známou chovatelku a ta s ní ještě běhala, aby se hned nevymočila .Což mi přišlo humorné, protože kozy chová déle než já.
Me podle vyrazu jako hermous nepripada, ale ja jich mnoho za zivot nevidela... ale usuzuju ze ta pravdepodobnost vzhledem k rohatosti je fakt minimalni...a tak by me zajimalo cim jsou ty jeji genitalie nestandartni... navic je odrohovana a ty maji oproti bezrozkam hlavy malinko hrubsi, to ze skace na jine kozy se dokonce pri prubehu rije popisuje... to ze si hrala s kozlem svedci spise o jejim sklonu k dominanci.... navic pokud nemaji znatelny projev, cervena pipka muze byt tri dny pred dva dny po.. koza mi mrska ocasem jen promluvim takze ani to nemusi byt znat... tak je to pak tezky... kozel by ji fakt pomohl...
Pořád se tu řeší nestandartní pipka, tak jsem si obrázky pořádně prohlédla. Jedna moje koza ji má stejnou a už mám odzkoušeno, že je to koza. Porodila i dobře dojí. Tohle je jen jeden z možných příznaků, ale není to jistota. Naopak kozička, která byla podle tohoto předpisová byl hermafrodit jek vyšitý. Dokud byla malá, tak jsem na ní nic nepozorovala asi tak po dvou týdnech jsem koukala, že nějak blbě čůrá. Nepřičapla si, ale rokročila se jako kozel a moč stříkala dozadu.
Pre zaujímavosť toto bola predminuloročná hermoška, od začiatku sa mi zdal ten jej výraz divný, neskôr veľa skákala po ostatných a pri pitve v nej manžel našiel "zakrslé guľky" v bruchu.
Stat se to samozrejme muze ale v tak mizivem procentu ze ta pravdepodobnost ze zrovna jedna z vasich koz bude hermafrodit je rozhodne nizssi nez ze bude treba lezba... vemte si srovnani s lidskou populaci a kolik znate hermafroditu... ja bych se uklidnila a dala ji ke kozlovi... nebo si kozla poridila... byt jen na skok a pak na gulas.
bstad
napsal(a):
Tak jsem zjistila že jsou oba rodiče mojí kozenky rohatí. Můžou se teda narodit hermafroditi i oběma rohatým rodičům? Podle toho co píšou na Zootechnika by se to stát nemělo.
Mohou, hermafroditi se vyskytují v celé živočišné říši, člověka nevyjímaje.Nedávno se to stalo kamarádovi kozaři, oba rodiče rohatí a hermafrodit jak vyšitej. Setkají-li se ještě dva bezrozi a gen pro bezrohost se potká, zvyšuje se procento výskytu.
Na jednom nemeckom fórku sa kedysi o tom bavili a citovali z knihy nejakého Galla: "...XY Intersex (männliche Pseudohermaphroditen), echte Hermaphroditen und Chimären, die durch Gefäßanostomosen der Plazenten von zwei Früchten verschiedenen Geschlechts entstehen..." (http://ziegen-treff.de/forum/index.php?thread/8426-gehoernter-zwitter/)
moja nemčina žiadna sláva ale pochopila som to tak že hermafroditi u ktorých to nesúvisí s rohatosťou sú dôsledkom nejakého cievneho prepojenia placent dvoch(a viac) plodov rozdielneho pohlavia... opravte ma prosím ak to má byť inak. Pripodobňujú to tomu čo sa stáva u kráv u dvojičiek rozdielneho pohlavia.(freemartinizmus). Tam to na ifaune niekto vysvetlil takto " Už jsem to tady někdy psal, jalovička je v embryonálním vývoji ovlivňována samčími hormony, protože dochází ke tvorbě anastomóz mezi plancentárními cévami obou plodů. Jde o to, že tyto anastomózy mohou vzniknout hned a to je jalovička bez dělohy, protože do těla dostává samčí hormony nebo až po určitém dnu, tuším po 60., kdy už má receptory pouze pro samičí hormony a pak s ní tato stimulace nic neudělá a je normálně plodná. ".
Zajimave to je... u krav to tak je... kdyz jsou dvojcata opacneho pohlavi tak zpravidla byva jalovicka neplodna z dusledu ovlivneni hormonalniho vyvoje vyvojem toho druheho samciho plodu... ale take ne vzdy to je zvlastni... ja mam doma take kozenku ze ctyrcat dva kozlici dve kozicky z jedne placenty...a kozicka je pripustena...
Nie vždy lebo záleží na dobe kedy k tomu prepojeniu došlo.
Tu je o tom článok v angličtine, keby sa niekto chcel potrápiť :D http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476185/pdf/canvetj00019-0052.pdf
"The low frequency of freemartins in goats is attributed to the
infrequency of significant interplacental vascular anastomoses
(1). In freemartins, the development of the
female reproductive system is inhibited by Mullerian inhibiting substance and the degree to which the development
of the female reproductive organs is suppressed
depends on how early in fetal development the blood vessels
of the twins' fetal membranes fuse (8). In this case,
the very presence of 2 cell lines (60XX,6OXY) allows
us to suppose that the animal in question could have
resulted from a twin birth and that the fusion of the
placental membranes took place during early pregnancy,
which would be consistent with the development
of external genitalia and the nondevelopment of
internal genitalia, as well the nonspecific sexual behavior
of the animal.".