Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím o radu stačí jim v zimě pouze seno, nebo ještě něco navíc?
Dávám těm svým 2holčičkám (8měsíční) misku granulek+s trochou kukuřice+dýňové semínko, je to moc, abych je zbytečně nepřekrmovala? Je to malá miska a každé dávám jednu denně...
Děkuji moc
M.
Gocz

XXX.XXX.27.34
Já jsem kukuřici u ovci kompletně zrušil. Je na ně moc tvrdá.
Pokud tu kukuřici nahradíte ovsem, tak je krmíte stejně jako já a spolu s minerálním lízem by jim to mělo stačit.

Gocz
napsal(a):
Já jsem kukuřici u ovci kompletně zrušil. Je na ně moc tvrdá.
Pokud tu kukuřici nahradíte ovsem, tak je krmíte stejně jako já a spolu s minerálním lízem by jim to mělo stačit.
Dobrý den,
aha... děkuji
No oni ji chroupou jako bonbonky, já ji teď mám na zkoušku na zimu - ona je na energii, moje jehňata jsou odkojená na flašce máma umřela po porodu, vlastně jim bude 9 měsíců, nechtěla jsem je připouštět až příští rok, ale přítel s otcem mi je pustili na konci prosince s ostatními jehňičkami na louku do stáda, no a beran se hned do těch mých pustil, takže asi budou březí, tak potřebuji radu jak je krmit, aby neměli velká jehňata a těžký porod.
Přítel s otcem mají cca 120 ovcí a jsou jen na pastvišti bez přístřešku, denně dostávají 1 balík (300kg) sena, někdy místo sena slámu, nic víc - mají liz a vodu, jeden chovatel zde psal, že na ovci je cca 4kg senna denně.
Vím, že březí ovce se nesmí překrmovat, aby se dobře bahnili, beran je u ostaních od října a tak mají měsíc a půl do bahnění. Už teď byl problém s jednou velké břicho asi dvojčata a vyhřezla jí pochva i když zase zalezla nastřídačku, trochu žlutého hlenu a trochu krev, tak se nic nedělo, oni tohle neřeší, jsem lítala pořád na louku nacpat do ní přes jablíčka aspoň nějaké vyšší dávky jako pro nemocné vitamínů a minerálů a i jí kontrolovat, aby jí to neomrzlo a jak často to vylézá.
Tak se tady někdy docela hádáme, naštěstí ustoupili, protože jsem byla už vážně nasr...a dali jí včera jedné paní chovatelce zdarma, ona je má pod přístřeškem a většinou má čas starat o problémové ovce...
Tak jsem štastná, že tady trpěla jen 5 dní. Mám podezření na ketozu, ale ani jsem ji nemohla otestovat moč, protože mi ji dřív odmítali chytit, nebyl čas.
A tak se nechci něčeho podobného dočkat u těch svých...proto žádám o rady...
zda tedy jak říká chovatel tatí a přítel- stačí seno nebo něco víc...
kukuřici klidně odbourám a těch granulek dostávají i s dýňovým semínkem každá jen malinko 150g denně
+ dostávají tekutý Ibemin forte- vitamíny+minerály
i tak děkuji, mám o ně strach jsou jako moje děti i když smrdí a neposlouchají a jde jim jen o žrádlo...

lilo
napsal(a):
Akorat bych jim tu kukurici a seminka pomixovala.
Jj mixuji, ale byla to rychlá fotka...

Jecmen srot, oves celej i ty vase granulky ( ale jsou asi zbytecny ) kdyz uz, ale kukurici bych vynechal.9 mesicu to jsou dost mladata a jestli jim bylo 7-8 pri pripusteni tak to bude pricina tech vyhrezu. Asi nestihly moc narust. jestli jsou tak mlady tak radsi mensi davku at jim ty prvni jehnata moc nenarostou. Spis je udrzujte.

Pochopila jsem to tak, že ovečky paní jsou v pohodě a že řešila zase nějakou ovci ze stáda svého muže - s tím výhřezem. K tomu mě napadlo, že pokud jste jí "dopovala vitamíny" skrze jablka, mohla to být příčina problémů (ne výhřezu, ale jestli jste měla podezření na nějakou disbalanci zažívání..). Výhřez těžko spravíte vitamíny.. tento problém se nejčastěji řeší vyřazením ovce z chovu (nepřipouštěním).
Ale k tomu mě vlastně napadá, že nevím, co je příčinou výhřezů pochvy, který se na iFauně poměrně často řeší a zda se mu dá předejít... má někdo nějaký odkaz na chytrou poučku? Předem děkuji.

napsal(a):
Pochopila jsem to tak, že ovečky paní jsou v pohodě a že řešila zase nějakou ovci ze stáda svého muže - s tím výhřezem. K tomu mě napadlo, že pokud jste jí "dopovala vitamíny" skrze jablka, mohla to být příčina problémů (ne výhřezu, ale jestli jste měla podezření na nějakou disbalanci zažívání..). Výhřez těžko spravíte vitamíny.. tento problém se nejčastěji řeší vyřazením ovce z chovu (nepřipouštěním).
Ale k tomu mě vlastně napadá, že nevím, co je příčinou výhřezů pochvy, který se na iFauně poměrně často řeší a zda se mu dá předejít... má někdo nějaký odkaz na chytrou poučku? Předem děkuji.
Jj ta s tím výhřezem je od toho mého přítele ze stáda, jen mi jí bylo líto, první den to bylo málo, druhý den víc, pokaždé když se vzpínala u balíku, vím že to vitamíny nevyléčí, ale aspoň něco jsem zkusila.3 den byl klid,4 den ráno víc, večer nic.Pak to zase zalezlo a vylezlo až 5 den víc...a na to už jsem neměla nervy.Třeba jí něco chybělo ve stravě, nevím...
No už je vyřazená a tam kde bude mít víc péče, třeba se obahní v klidu...
Moje jsou v pohodě, ale zřejmě březí a teď se dohadujeme jak je krmit, přítel říká jen seno a vodu a já nevím.

napsal(a):
Jecmen srot, oves celej i ty vase granulky ( ale jsou asi zbytecny ) kdyz uz, ale kukurici bych vynechal.9 mesicu to jsou dost mladata a jestli jim bylo 7-8 pri pripusteni tak to bude pricina tech vyhrezu. Asi nestihly moc narust. jestli jsou tak mlady tak radsi mensi davku at jim ty prvni jehnata moc nenarostou. Spis je udrzujte.
Jj ty moje dvě březí můžou být max 20 dní od té doby jsou ve stádu i s beranem,
výhřez ty moje nemají, asi jsem to špatně napsala, to je jiná ovce ze stáda...
taky jsem nechtěla připouštět až příští rok, ale už se stalo a že je tam pustili, že už prý můžou a bla bla... tak jsem je tam nechala.

Podle moji dedukce za vyhrez muze pripousteni v mladem veku a spatna technologie krmeni to pak jeste urychli. To je to ze se napinala nebo i stala na zadnich u baliku. Delaj to hodne lehci ovce, mastnacky jsem to delat nevidel. Zwarblesky jsou an to prebornice, doufam ze s tim nebudu mit problem.

MiškaLussy
napsal(a):
Pamatuji si vás z dřívější diskuze, nakonec to hniloba kopýtek nebyla, že? Máte velké srdce, že jste si holky obhájila před možností skončit v mrazáku #wink. Přeji vám, ať jsou budoucí maminky a jejich jehňátka po porodu zdravé.
Jj nebyla no, nakonec jsem je dokopala aby mi odchytli i ty ostatní ze stáda co kulhaly, paznechty hrozný, ale dalo se to zvládnout, aspon jsem se úpravu pořádně naučila, ale dvě měli to samé co moje, zánět v meziprstí a jak je nahoře ten kanálek tak plný hnisu, u jedné jsem vymačkala snad hrníček...dezinfekce s antb a mast a už druhý den konečně běhala jako divá, ale dali jsme jí radši pryč, jedné paní co má na to čas...
jo moje holky zemřou na stáří...tak nějak to ve mě zůstalo - ty jejich smutné pohledy při krmení každé 2 hodiny a lítání k vet na injekce...šanci jim nedával žádnou a žijí obě...

napsal(a):
Podle moji dedukce za vyhrez muze pripousteni v mladem veku a spatna technologie krmeni to pak jeste urychli. To je to ze se napinala nebo i stala na zadnich u baliku. Delaj to hodne lehci ovce, mastnacky jsem to delat nevidel. Zwarblesky jsou an to prebornice, doufam ze s tim nebudu mit problem.
No tahle byla už starší asi 4roky, podle evidence, ale kdy ji poprvé připustily nevím, no.

Ajeje, musite se trochu obrnit.. berete to moc "zensky". Prijdou chvile, uhyny jehnat, matek atd a budete z toho spatna ( i me to pak zkazi celej den ).

napsal(a):
Ajeje, musite se trochu obrnit.. berete to moc "zensky". Prijdou chvile, uhyny jehnat, matek atd a budete z toho spatna ( i me to pak zkazi celej den ).
Jj uvědomuji si to i když se mi nechce, to skončím v blázinci, plaším už při průjmu nooo... na úhyny už jsem zvyklá, no jen nevím jak u těch mých
pro mě skvělý pocit, když chodím na kontroly a oni se mnou běhají po louce, skáčou jako kamzíci a mají radost, že je nemůžu chytit a nestačím jim...vždy mi to vyloudí úsměv, protože vidím že jsou happy
jen mi štve že to moji chlapy berou naopak jim to je jedno, jejich lékarnička pro ovce obsahuje jen černé uhlí...já si jí postupně zařizuji, aspoň něco nejnutnějšího...

Takhle to vypadalo ten 5tý den, večer už nic a druhý den byla odvezena do dobrých rukou.

napsal(a):
Oki děkuji tak ji vynechám, není problém, ale ječmen a oves si budu muset sehnat,
doma mi ho nedaj, mají ho pro beránky na prodej a nějak si ho hlídají a to by bylo keců, že je překrmuji...
moje ovce mají cca 35 a 40 kg kolik jim toho denně mohu dát? 100g pro jednu.

Sije se to, dratuje.. ale je potreba znat co nejpresneji termin porodu.

Co je to zac?

napsal(a):
Sije se to, dratuje.. ale je potreba znat co nejpresneji termin porodu.
Jj vím koupila jsem si ty spony - vypadá to jako spínací špendlík, ale paní to nechtěla, že jí bude šít dcera je na veterině a ona chová ovce už xlet, je to suffolk
no beran je tam u nich od října, ale kdy šel s ní na kafe nevíme...paní říkala, že doma si jí dobře ohlídá a bude k ní chodit pravidelně, tak snad se to povede...včas.
napsal(a):
Moc nemůžu souhlasit.Chováme Romanovky přes 1O let a nikdy jsme výhřez neměli. Před rokem jsme koupili 2 sufolky připuštěne v 18 měsících první porody bez problémů jako prvničky.
Proč usuzujete, že na to trpí lehčí plemena.

To bylo mysleno ze to staveni na zadni delaj lehci ovce. Me to delaly jen romanovky, krizenky rom x VF, krizenksy sf x rom a ted to delaj zwartblesky. Ciste suffolky jsou na tyhle kejkle moc tezky a asi i blby. A kdyz je to jeste prvnicka nejaka krizenka s lehkonohym plemenem nebo lehkonohy plemeno pripusteny masnakem tak je na problem zadelano. Velky plody, skotaciva ovce... tipuju ze druhy porod bude uz v poradku.

napsal(a):
To bylo mysleno ze to staveni na zadni delaj lehci ovce. Me to delaly jen romanovky, krizenky rom x VF, krizenksy sf x rom a ted to delaj zwartblesky. Ciste suffolky jsou na tyhle kejkle moc tezky a asi i blby. A kdyz je to jeste prvnicka nejaka krizenka s lehkonohym plemenem nebo lehkonohy plemeno pripusteny masnakem tak je na problem zadelano. Velky plody, skotaciva ovce... tipuju ze druhy porod bude uz v poradku.
Asi máte pravdu my máme už druhým rokem křížence berani jsou romney a suffolk...
romney toho jsme teď prodali a chtějí koupit ještě jiné plemeno, ale to si nepamatuji druh, někdy v tom mám ještě guláš, jako s těmi nemocemi, je jich tolik, až mi jde hlava kolem, dřív jsem si myslela, že se ovce pustí ma pastvu naočkují a je to, dnes chápu a klobouk dolů před každých chovatelem, protože je to hrozně náročné, máte můj obdiv, člověk aby byl napůl vet...

Tak co vliv ma?

No dobre, ale tak rikate ze to nema vliv, tak asi tusite ze ma vliv neco jinyho? Ja si treba myslim ze to neni v genech ale je to fyziologickej problem z nejaky priciny. Muj nazor je co jsem popsal. U me i u jirab ( myslim ) se to zacalo objevovat cca 3 nedele pred porodem. Nahoda? Snedla ovecka spatny seno? Rekl bych ze ne, ze spis byla nedospela, mala deloha, velky nebo moc jehnat. Ale necham se opravit.
Ano máte pravdu v tom co jste teď napsal, ale jak už jsem říkal, není to pravidlo. Nebo aspoň si to podle mojich zkušeností myslím že to pravidlo není. Stokrát se mě stalo že jsem neuhlídal mladé oveny a zabřezly mě. Když už se mě bjevil výhřez (možná dvakrát v životě), tak u mladé nikdy. Asi je to nějaké oslabení příslušné svaloviny v důsledku něčeho- strava, prodělaná nemoc(bez příznaků)... nevím. Podle mne je to jako s tím ulehnutím po porodu. Taky se to stane, i když zvířatům snášíte modré z nebe. Nejsem studovaný odborník, tak píši jen doměnky podložené zkušenostmi. Razím názor že všeho moc škodí. Proto si myslím že většina problémů co se tu řeší je způsobena PŘÍLIŠNOU PÉČÍ A PŘÍLIŠNÝM PŘIKRMOVÁNÍM. Tohle jsou zkušenosti nejen u zvířat, ale i u lidí.
Tak a teď mě tu asi sežerete

Ale jo prehnana pece skodi vsem :)
Mel jsem to jen u krizenek na ktere jsem pustil suffolka. Vy krizite? Nebyly ty vase vyhrezy ( vasich ovci ) take tenhle pripad?

A taky v blbym vlakne: Jak správně krmit březí ovce v zimě?
Jasne cista VF, beran taky VF nebo suffolik?
Bylo to dávno, v té době jsem ještě nekřížil, tak že čistá VF, připuštěná čistým VF, ale velikost plodu si myslím taky výhřez před porodem neovlivní, tak že i kdyby byla připuštěná něčím jiným tak je to jedno.
Vlákno je to správné, protože si myslím že krmení (kvalita) na to vliv má, i když spíše celoroční :).

Myslim ze krmeni ma vliv jen do te miry, pokud viditelne ovlivni rust. Ale je videt ze ani jeden jsme nedelali vyzkum :) Takze je to takove plkani o osobnich zkusenostech.

No... tak jsou veci, ktery se daji prokazat a overit. Nic no.
Ja mam pocit ze k tomu musi byt rodova predispozice... a ta je bud dedicna a nebo ziskana / nedostatek pohybu, spatny zradlo, uraz atd...diky slechteni, a velkym ekonomickym stratam a jinych individualnich postoju samotneho chovatele... se zkratka chova na kdecem... chybi jakysi prirozeny vyber kdy prezije nejsilnejsi, nejzivotaschopnejsi... slechteni jako takove je vlastne chov na malformovanych od normy lisicich se jedincu... z toho vzniklo postupne barevnost, velikost, vaha a jine predpoklady... ktere s sebou nesou nejakou genovou zatez... takze pokud ma nejaka sklony k vyhrezum, vyradit pokud se to stalo treba po tretim ctvrtem porodu... bude to nejspise nasledkem spatne kondice z dusledku nedostatku pohybu atd... zkratka shrnu to slovy chybi nam soudnost a prirozeny vyber...
Achhhhhh, krásně napsáno! Jak vy to děláte, že to vždy vystihnete téměř dokonale a navíc jako by jste mě mluvila z duše! Na druhou stranu je to ale pro mne nudné čtení, protože vám nemůžu v ničem oponovat!
(ještě musím zjistit co je to ten malformovaný, či co jedinec, už to zase nevím :-D ).

profesor1
napsal(a):
Ano máte pravdu v tom co jste teď napsal, ale jak už jsem říkal, není to pravidlo. Nebo aspoň si to podle mojich zkušeností myslím že to pravidlo není. Stokrát se mě stalo že jsem neuhlídal mladé oveny a zabřezly mě. Když už se mě bjevil výhřez (možná dvakrát v životě), tak u mladé nikdy. Asi je to nějaké oslabení příslušné svaloviny v důsledku něčeho- strava, prodělaná nemoc(bez příznaků)... nevím. Podle mne je to jako s tím ulehnutím po porodu. Taky se to stane, i když zvířatům snášíte modré z nebe. Nejsem studovaný odborník, tak píši jen doměnky podložené zkušenostmi. Razím názor že všeho moc škodí. Proto si myslím že většina problémů co se tu řeší je způsobena PŘÍLIŠNOU PÉČÍ A PŘÍLIŠNÝM PŘIKRMOVÁNÍM. Tohle jsou zkušenosti nejen u zvířat, ale i u lidí.
Tak a teď mě tu asi sežerete
Zdravím...
no velké stádo 120ks kde jsou březí ovce dostávájí jen seno, vodu a mají liz...letos byl výhřez jen jeden - tento na foto a už je vyřazená stáří 4 roky a má to poprvé, protože minulý rok byly 3 výhřezy pochvy a všechny jsme vyřadily...
překrmené určitě nebudou spíš naopak, ale to už doma neřeším, vždy to skončí dohadováním o tom, že ty svoje dvě překrmuji...
protože těm svým dvěma sirotkům (stáří 9měsíců) dávám i trošku ty granule, prostě se mi zdá, že seno je málo, ale spíš ty granule jsou takový doplněk, tak se budu modlit pokud mi obě také zabřezly, aby to bylo v pohodě...
Ono jde spis take o tu logistiku toho prikrmu takovemu stadu... verte ze by to obestoupilo par silnejch nenazranych ktere by to pak odskakaly nejakou kolikou... protoze jednotlive davkovat jako hostii to jde v malem poctu paru kusu... takze krmna slama, seno neomezene a liz je to jedine cim jim rozhodne neublizi...

Ja va snad taky zacnu chvalit nebo co...) Zrovna resim jaky "krmitko" zvolit pro 12 kusu. Vloni jsem zacal prikrmovat oves, spojil jsem dva okapy udelal stojky ze spalku naplacato a to bylo vsechno. Ty nejsilnejsi ovce samozrejme vysaly co se dalo a ty slabsi toho tolik nemely. Ted to bude jeste vic o loktech kdyz jsou ve stade dva berani.
Napadlo me melioracni trubka udelat kruh at se holky pekne porovnaj. Ale ta ma zas velky diry. Musim to sjet do stavebnim jeste okouknout.

Na to nemam prostor bohuzel. Ve staji mam zlaby ale pro kravy a tam nekter ovce ani poradne nedosahnou nebo si mackaji krky.

To verim, ze je nejlepsi reseni (lilo). Ja jsem mastnacku taky pouzila kanalizacni rouru - rozrizlou podelne napul (takova ta oranzova plastova). Njdrazsi na tom byly ty bocni zaslepky ale to je porad o tom - nejsilnejsi kusy (tedy rohate kozy) jsou silnejsi nez ovce. Ale mam pocit, ze nazere se kazdy a nedavam toho moc - jen taky spis pro svuj dobry pocit..