vosajda
napsal(a):
V loni se naši "romance" narodila 2 jehnatka. Krmili jsme je flaskou a vykrmili, protoze je matka nepřijala. Byla prvnicka. Letos jsme ji nechali s beranem safolkem, uvidíme, jestli to bude letos lepší.mate někdo zkušenost s malým vemenem?
Právě řešíme malé vemeno u kamerunky. Máme 8 kusů kamerunek a jedna má opravdu maličké vemínko a má dvojčata. Jehňátka jsou menší než ostatní (narodila se už menší než ostatní i matka je drobnější) a nepřibírají tak rychle jako ostatní, zkoušeli jsme, zda ovce má mléko a po několika zatáhaních za struk mléko vytrysklo. Zkoušeli jsme je přikrmovat z flašky, ale je to docela boj, jelikož nechtějí pít z flašky. Když je přistrčíme pod jinou ovci, taky ne vždy pijí. Je jim už měsíc, tak přikusují seno. Zvažuji, zda jim dát nějaký přípravek na spravení např. SELEVIT nebo je nechat tak. I bříška mají na pohmat plná, jenom jak je teď takový mráz, tak stojí v koutě a choulí se a jsou takoví pomalejší než ostatní. Zvažuji i odčervení celého stáda. Ale zatím nemám jak pořešit vyvezení hnoje z chlívku. Takže tak. Taky mám pocit, že loňské seno je nějaké chudší na živiny než jindy, ovce ho totiž spořádají mnohem více a pořád bečí, že mají málo, co se nám jindy nestalo.
matsik

XXX.XXX.120.1
Já mám březí kamerunku ale pořád se jí nezvěčuje vemínko. Je to zasloužilá matka (6 let) určitě je březí vždycky měla vemínko vidět ale teď je tak malé že o ani není vidět. Při předchozím jehněti se mi zdálo že má míň mlíka ale myslela jsem že je to tím horkem a malej vyrostl dobře. Tak nevím.