Dobrý den, při čištění vypadl z ovečky druhý mrtvý plod v jiném stadiu, barva do černa, normálně vyvinutý, kopítka atd.Vet. tvrdí, že se vše samo uspořádá pokud je druhé jehně v pořádku a vytvoří si sama protilátky.Zatím vypadá vše v pohodě, ovečka žere, jehně prokazatelně pilo a má se k světu.
Má s tím někdo zkušenost?Děkuji za podněty a odpovědi.
V jiném stadiu, jakoby hniloba, prostě už nebyl poznat kožíšek, oční důlky prázdné.Myslel, jsem, že už bylo mrtvé více dní, ale to by asi přišla otrava, jestli dobře chápu?Taky byl daleko menší, než právě narozený beránek.Přidávám fotku, ale není to hezký pohled.Ještě mě zarazily ty velké kuličky, nemáte ponětí co to může být?
Děkuji.
Ke snídani super
Otrava nemusí nastat, nejste první případ. Druhý plod byl asi od začátku špatnější, ale chvíli se vyvíjel. Už jsem měl taky případ jednoho normálního a drůhého zapáchajícího mrtvého. Ovce pak byla úplně OK.
Jednou se ovce neokotila vůbec. Na jatka šla až po skoro roce. Schválně jsem si počkal co v ní bude a vypadlo z ní plně vyvinuté jakoby zvápenatělé jehně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

seno-sláma
napsal(a):
V jiném stadiu, jakoby hniloba, prostě už nebyl poznat kožíšek, oční důlky prázdné.Myslel, jsem, že už bylo mrtvé více dní, ale to by asi přišla otrava, jestli dobře chápu?Taky byl daleko menší, než právě narozený beránek.Přidávám fotku, ale není to hezký pohled.Ještě mě zarazily ty velké kuličky, nemáte ponětí co to může být?
Děkuji.
Toto je mumifikovaný plod. K odúmrti došlo už před nějakou dobou - ale protože prostředí dělohy je normálně sterilní, mrtvé plody prostě takhle seschnou a odejdou až s porodem. No, samozřejmě taková věc může způsobit potrat i ostatních mláďat. Ale nemusí. A k otravě dojde jen v případě, že se do dělohy dostanou bakterie. Taky se stává, že po smrti jediného plodu zůstane zvíře jakoby březí buď do termínu porodu, kdy porodí jen tohle, nebo už jakoby furt a přijdete na to při vyvrhování vyřazené ovce.
Ty kuličky jsou karunkuly, někdy si prohlédněte lůžko. Jak placenta seschla, jsou víc vidět.
-bodlinka
děkuji za odpověď, takže jsem se nemýlil, když jsem si myslel, že bylo mrtvé delší dobu.Kamarádka mne přesvědčovala, že by ovce dostala otravu.
Mám berana, který si často dělá pořádek, hodně do ovcí strká, taky už začal praktikovat na mě , ale nechce se mi ho dávat do klobás, zatím je 100% a jehňata jsou krásná.Myslíte, že to může být jeho práce, to mrtvé jehně?

seno-sláma
napsal(a):
-bodlinka
děkuji za odpověď, takže jsem se nemýlil, když jsem si myslel, že bylo mrtvé delší dobu.Kamarádka mne přesvědčovala, že by ovce dostala otravu.
Mám berana, který si často dělá pořádek, hodně do ovcí strká, taky už začal praktikovat na mě , ale nechce se mi ho dávat do klobás, zatím je 100% a jehňata jsou krásná.Myslíte, že to může být jeho práce, to mrtvé jehně?
Spíš ne, to se prostě občas stane, že se tvorba nového jedince nepodaří.
Jen ale připomínám, že zmetalkám a bahnicím, které porodí mumifikované plody, se povinně bere krev či plodové obaly na vyšetření. U takových zvířat, které porodí jedno normální, to snad dělat nemusíte, ale kdybyste měl bahnici, co by porodila jen mumii, tak ano.
Http://www.zemedelskekomodity.cz/index.php/zivocisna-vyroba/chov-ovci/infekcni-nakazy-ovci/infekcni-priciny-poruch-reprodukce-ovci
tak tohle asi muze byt duvod... tak vkladam zajimavy clanek...

profesor1
napsal(a):
Zmetání způsobuje nějaký myslím dokonce nakažlivý prevít, tak asi pro to. Nechce se mě hledat název té nemoci.