Kozena

XXX.XXX.8.252
Zdravím, má někdo zkušenost s podáváním pamlsku kozám ve formě planého ovoce (jablka, hrušky), hlohu a šípků - co se nasbírá na procházce ? A jak je to s plody co obsahují pecky (třešně, švestky) ? Můžou jíst s peckama ? Slyšela jsem že si s peckama poradí - vyplivnou je ale mám strach abych jim neublížila tak se raději chci zeptat jakou máte zkušenost.
Děkuji.
No ja co mam zkusenosti z pozirani svestek tak zrovna z toho mely holky docela sracku... takze asi jako pamlsek jednu dve... hlavne je to nenechat nekontrolovane sezrat... je to ovoce obsahuje cukr a mohlo by dojit k prekyseleni... tresne kozy moc nepreferujou... teda alespon podle toho jak mi sezraly sad... tak ozraly jablone, broskev ale tresne a visne se skoro netkly... moc jim chutnaji rybizi a rakytniky... nejake trnky, nejaky hloh... klidne... ale nezapomenout ze hloh je lecivka se svymi ucinky... sipky milujou sipky jsou fajn... ale take spis nez plody vybiraji listy a vetvicky...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
AN kozy - na podzim každá tak dvakrát týdně hrst plodů šípku - schlamstly bez problému je to vynikající zdroj vitamínu C pro kozy. Letos byla u nás nadúroda trnek, musela jsem větve obalené hrozny trnek zkracovat, aby se tak nelámaly, celé větve i s trnkama - ale nezralýma, jsem házela kozám, ožraly je na dřevo, listí i trnky - bez problému, mají k dispozici velkou louku, kterou tak tak do podzimu spasou, ale jak začnou zrát třešně, jsou jimi posedlé, stavějí se na zadní a obírají je. Stromy už jsou do výšky kozy na zadních neúrodné. Třešně netrháme, jsou to obrovské stromy, většina padá přezrálá na zem - když kozy během tohoto období vypouštím na louku, první běží pod třešně a sbírají ty popadané, sbírají i už seschlé, scvrknuté, jak hrozinky - nikdy neměly problém s trávením. Pouze v místě, kde odpočívají ve stínu pod střechou a když prší, je to samá pecka z bobků Pecky kozám neublíží, toť moje zkušenost. S hlohem nevím, ale je to léčivka na srdce, jestli by větší dávka neublížila, ale kozy to mají jinak, než my, třeba jim nevadí, nevím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
AN kozy - na podzim každá tak dvakrát týdně hrst plodů šípku - schlamstly bez problému je to vynikající zdroj vitamínu C pro kozy. Letos byla u nás nadúroda trnek, musela jsem větve obalené hrozny trnek zkracovat, aby se tak nelámaly, celé větve i s trnkama - ale nezralýma, jsem házela kozám, ožraly je na dřevo, listí i trnky - bez problému, mají k dispozici velkou louku, kterou tak tak do podzimu spasou, ale jak začnou zrát třešně, jsou jimi posedlé, stavějí se na zadní a obírají je. Stromy už jsou do výšky kozy na zadních neúrodné. Třešně netrháme, jsou to obrovské stromy, většina padá přezrálá na zem - když kozy během tohoto období vypouštím na louku, první běží pod třešně a sbírají ty popadané, sbírají i už seschlé, scvrknuté, jak hrozinky - nikdy neměly problém s trávením. Pouze v místě, kde odpočívají ve stínu pod střechou a když prší, je to samá pecka z bobků Pecky kozám neublíží, toť moje zkušenost. S hlohem nevím, ale je to léčivka na srdce, jestli by větší dávka neublížila, ale kozy to mají jinak, než my, třeba jim nevadí, nevím.
Dodám, že na Moravě se švestkám říká trnky, čili kozám jsem házela větve s nedozrálými švestkami, ale sem tam už byla i zralá
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja s tim jinak u svestek nemam problem..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Ja s tim jinak u svestek nemam problem..
Tak si zajeďte do Vizovic, tam vám dají školení . Koneckonců i slavný svého času valašský humoristický časopis Trnky brnky má název po trnkách do slivovice, nikoliv po slivoních. Žádný moravák, přesněji řečeno valach vám neřekne, že má na zahradě slivoně, ale trnky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak si zajeďte do Vizovic, tam vám dají školení . Koneckonců i slavný svého času valašský humoristický časopis Trnky brnky má název po trnkách do slivovice, nikoliv po slivoních. Žádný moravák, přesněji řečeno valach vám neřekne, že má na zahradě slivoně, ale trnky.
No jo, tak to vypadá po editaci příspěvku, na který se reaguje. Podotýkám, že Jessycayo původně reagovala na můj příspěk, že co to píšu za blbost, že na Moravě se švestkám neříká trnky, ale slivoně. Ale koneckonců je to jedno, hlavně, že se ani jí, ani mě kozy po švestkách, alias trnkách, alias slivoních - určeno pro jistotu celé ČR, nepos...u