Ovce má zalepené oči, čím ošetřit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.1.2016 18:33

Prosím o radu, ovce má zalepené oko a druhé přivřené, asi skoro nevidí, protože jsem se mohla k ní přiblížit a přečíst číslo její známky...je to vlastně ještě jehně stáří 11 měsíců, co to může být zánět?
Můžu to vyčistit opthalem a můžu dát nějakou mast na oči?
děkuji předem.

24.1.2016 18:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jednou se mě to stalo u jehněte a přesně tohle mě řekl vet. Vypláchnout opthalem a tak 4-5 dnů mazat mastí. Hned druhý den bylo patrné zlepšení. Tak to tím zkuste, určitě nic nepokazíte.

24.1.2016 18:56

profesor1 napsal(a):
Jednou se mě to stalo u jehněte a přesně tohle mě řekl vet. Vypláchnout opthalem a tak 4-5 dnů mazat mastí. Hned druhý den bylo patrné zlepšení. Tak to tím zkuste, určitě nic nepokazíte.

Jj moc moc děkuji, no zkusím jí chytit, jehňata ještě jdou chytit na hůl (tedy ty menší) a jakou mast můžu opthalomoseptonex nebo raději opthalmoframykoin, stejně asi budu muset pro ní k vetovi...doma mám jen prošlé.
Nechci to dokládat, chodila s hlavou dolů a byla taková smutná a snažila si mě prohlídnout tím druhým pootevřeným okem...

24.1.2016 20:24

Kdyžtak jen bacha aby vám vet nedal nějaký kapky do oka s kortikoidama. Pokud fluoresceinovým testem nevyloučíte škráblou rohovku tak bych je ovci nekapal, jinak jí oko můžete zlikvidovat. Veti je rádi dávaj pro jejich rychlej účinek, ale v případě škráblé rohovky vznikne rohovkovej vřed a oko jde do háje. U psů by si to netroufli, ale u hospodářskejch zvířat to tak neřešej.
Opthalmoseptonex je ale v tomhle směru bezpečnej.

24.1.2016 20:25

Já se teda nechci navážet, ale to už je několikátá ovce, co těm svým chlapům léčíte. Ty na to prděj možná víc, než by měli
Jinak pokud půjdete k vetovi, tak vám může upřesnit, jakou mastičku máte spíš použít. Neznám mezi nimi rozdíl, ale taky bych na tento problém použila již zmíněný postup. Popřípadě vymýt borovou vodou. Ale ten ophalmoseptonex(framykoin) bych několik dní použila určitě.

24.1.2016 20:39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já se teda nechci navážet, ale to už je několikátá ovce, co těm svým chlapům léčíte. Ty na to prděj možná víc, než by měli
Jinak pokud půjdete k vetovi, tak vám může upřesnit, jakou mastičku máte spíš použít. Neznám mezi nimi rozdíl, ale taky bych na tento problém použila již zmíněný postup. Popřípadě vymýt borovou vodou. Ale ten ophalmoseptonex(framykoin) bych několik dní použila určitě.

Jj já vím, jenže ten náš vet má dovolenou a mob. vypnutý, pojedu k jinému, tak chci i od jinud vědět co za mast, aby ten jiný se mnou nevy...a nedal mi jen to co zrovna má a chce prodat.
Pro mě je ovce živý tvor i když jedlý, pro ně jen budoucí peníze...takže budoucí tchán moc nadšený není, že vždycky přijdu od stáda, že něco nějaké zase je a co se s tím dá dělat, tak nadšením neskáče, no!
Ale aspoň o tom ví
A stejně si to chci pořídit do lékárničky první pomoci pro ty své ovečky, tak je to jedno...
Víte ty dva mě někdy tak se... s tím přístupem, že radši obětuji svoje peníze jen, aby ta ovce byla v pohodě, je to jen jedna tak snad mě to nezrujnuje, já si to vyberu jinak...Jooo učí mě jak na ty dva budoucí tchýně je jako já, má zvířata ráda a když už mají vydělávat, tak musí být zdravé tak mi někdy i pomáhá finančně...už to ani neřeším...prostě jsem se smířila s tím, že mám doma vemeno chlapa...a to jsem slušná.

24.1.2016 20:52

Kdyžtak jen bacha aby vám vet nedal nějaký kapky do oka s kortikoidama. Pokud fluoresceinovým testem nevyloučíte škráblou rohovku tak bych je ovci nekapal, jinak jí oko můžete zlikvidovat. Veti je rádi dávaj pro jejich rychlej účinek, ale v případě škráblé rohovky vznikne rohovkovej vřed a oko jde do háje. U psů by si to netroufli, ale u hospodářskejch zvířat to tak neřešej.
Opthalmoseptonex je ale v tomhle směru bezpečnej.

Oki to jsem měla na mysli, opthalmoframy.jsou kortikoidy a mám z něho obavy...
opthalmoseptonex mám prošlý nooo
tak se schválně zítra optám... mám totiž ještě kapky po kočkách Ofloxacin a mast Floxal tak jestli jsou vhodné ( bez kortikoidů ), jestli to nemůžu použít.

24.1.2016 21:02

Tyjo já ty oční kapky měl dřív dost nastudovaný, ale už to z hlavy nedám. Mám dojem že floxal je bez kortikoidů stejně tak jako kamamycin, gentamycin, ale třeba pozor na Predni-POS ten kortikouidy určité má. Ale to teď už jen tak plácám do větru. On vet něco doporučí.

24.1.2016 21:05

Tyjo já ty oční kapky měl dřív dost nastudovaný, ale už to z hlavy nedám. Mám dojem že floxal je bez kortikoidů stejně tak jako kamamycin, gentamycin, ale třeba pozor na Predni-POS ten kortikouidy určité má. Ale to teď už jen tak plácám do větru. On vet něco doporučí.

Jj i tak moc děkuji, zítra bude výslech u veterináře já si to už totiž také nepamatuji co mi o tom vet říkal, jsem si to nenapsala a medicínská latina mi nejde.

24.1.2016 22:12
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ovce má nějaký zánět na obou očích. To by byla velká náhoda kdyby byly obě poškrábané.

24.1.2016 22:19

Jedno být škrábnuté může a i blbej zánět spojivek je přenosnej z člověka na člověka tak proč by nebyl přenosnej z jednoho oka na druhé?

25.1.2016 07:59

profesor1 napsal(a):
Ovce má nějaký zánět na obou očích. To by byla velká náhoda kdyby byly obě poškrábané.

No jo, jenže pořádnej zánět dokáže poškodit rohovku a to bylo jádro kosteyova sdělení. Když je rohovka poškozená, do oka nesmí přijít kortikosteroidy. Bez fluoresceinového testu se poškození dá vidět málokdy.

25.1.2016 09:31
lilo

XXX.XXX.201.210

Ophtalmoframykoin... http://www.lekarna.cz/ophthalmo-framykoin-ung-oph-1x5gm/ je to ciste atb Bacitracinum zincicum 1 250 m. j., Neomycini sulfas 26 mg (Neomycinum 1 000 m.j./mg 16,5 mg) v 5 g oční masti
Pomocné látky: bílá vazelína, tuk z ovčí vlny, tekutý parafin
opravdu existuji dva a jejich krabicky jsou velmi podobne nerkuli identicke s rozdilem http://www.pribalovy-letak.cz/861-ophthalmo-framykoin-compositum.

25.1.2016 10:07
roklanka

XXX.XXX.45.116

Kostey a Bodlinka má pravdu, já to v začátcích nevěděla a mám jednookou kozu.

25.1.2016 10:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak to se omlouvám za nebezpečnou radu.

25.1.2016 10:58

Nezerou nejaky vadny plesnivy seno? Jinak nepremejslela jste nad vymennou partnera? :) Nemyslim za me, ale kdyz vas tak s... a jeste to asi bude navic klon staryho klona :).

25.1.2016 13:18

Nezerou nejaky vadny plesnivy seno? Jinak nepremejslela jste nad vymennou partnera? :) Nemyslim za me, ale kdyz vas tak s... a jeste to asi bude navic klon staryho klona :).

Jj asi tisíckrát, ale on si člověk nevybere, jinak jsou normální jen ten vztah ke zvířatům a investicím do zdraví- je na bodě nula...
ale jinak jsem si jí teďka odchytila ručně u balíku,5sekundový zápas...vyčistěno borovou vodou, kapky Ofloxacin a mast Floxal, vet říkal, že to můžu použít, opthalmoframykoin mi nedoporučil ani moc opthalmoseptonex -prý někdy vyvolá alergické reakce...
jedno oko hned otevřela, jak pak žrala a druhé víc nemocné napůl, měla tam takový žlutý slepeniny, tak uvidím jak bude zítra...ale už dneska nebyla ani tak skleslá, docela je to znát 35kg živé váhy...ale nechce se mi jí moc stresovat a honit když je březí...

25.1.2016 23:09
lesakm

XXX.XXX.104.26

Prosím o radu, ovce má zalepené oko a druhé přivřené, asi skoro nevidí, protože jsem se mohla k ní přiblížit a přečíst číslo její známky...je to vlastně ještě jehně stáří 11 měsíců, co to může být zánět?
Můžu to vyčistit opthalem a můžu dát nějakou mast na oči?
děkuji předem.

Já to u jehňat řeším výhradně právě oční vodou ophtal naberu ji do stříkačky (bez jehly) odtáhnu z oka víčko a nakapu pár kapek v případě potřeby to zopakuju 2-3 dny po sobě nikdy jsem to nemusel udělat víc než třikrát a vždy se to spravilo na ophtal nedám dopustit ML.

26.1.2016 06:31
lilo

XXX.XXX.201.210

No a ja protoze moje lekarna je chuda jak kostelni mys a to jak pro lidi, deti tak zvirata, takze v prvni pomoci si vzdy vystacim s bylinkama.. a kdyz jim oci vyplachnete a a otrete odvarem z hermanku nejspis ji nicim neublizite... pripadne fungovala borova voda...

26.1.2016 09:45

lesakm napsal(a):
Já to u jehňat řeším výhradně právě oční vodou ophtal naberu ji do stříkačky (bez jehly) odtáhnu z oka víčko a nakapu pár kapek v případě potřeby to zopakuju 2-3 dny po sobě nikdy jsem to nemusel udělat víc než třikrát a vždy se to spravilo na ophtal nedám dopustit ML.

Jj už ho tak mám koupený, zatím dodělávám borovou vodu má na konci kapátko, ale dneska to byl trošku zápas...
doktor říkal aspoň 4-5 dní, chytat ještě 3x bude tak ze mě rambo, má sílu jako býk...mám z toho strach abych neublížila nějak tomu maličkému v ní...ale už to vypadá líp, o hodně...
snad to už jiná mít nebude...

26.1.2016 09:47

lilo napsal(a):
No a ja protoze moje lekarna je chuda jak kostelni mys a to jak pro lidi, deti tak zvirata, takze v prvni pomoci si vzdy vystacim s bylinkama.. a kdyz jim oci vyplachnete a a otrete odvarem z hermanku nejspis ji nicim neublizite... pripadne fungovala borova voda...

Jj děkuji no ten také mám, jen s bylinkami se to učím, nooo
jak se správně připravuje lněné semníko, poradíte prosím...
děkuji.

26.1.2016 12:28
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja lnene seminko melu a pridavam do krmne smesi... jelikoz me kozeny jsou velmi stereotipni a uz se mi vicekrat stalo ze kdyz jsem jim prinesla navarene lnene seminko tak ho v te sliznate podobe naprosto odmitly jine naopak by ho vysrkly hned... no a tak aby byla nejaka rovnovaha tak jim to micham... https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku/.

26.1.2016 12:40

lilo napsal(a):
Ja lnene seminko melu a pridavam do krmne smesi... jelikoz me kozeny jsou velmi stereotipni a uz se mi vicekrat stalo ze kdyz jsem jim prinesla navarene lnene seminko tak ho v te sliznate podobe naprosto odmitly jine naopak by ho vysrkly hned... no a tak aby byla nejaka rovnovaha tak jim to micham... https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku/.

Jj děkuji už jsem četla zkusím také přidat drcené do krmení..

26.1.2016 13:26
moonika

XXX.XXX.163.240

Aj mne len niektorá koza vezme ten sliz z ľanového semienka, niektoré sa znechutene odvrátia :D tiež si ho meliem na el. mlynku na kávu. Sebe aj kozám. Ale myslím že najužitočnejší pred pôrodmi je práve ten sliz. Už som prekabátila kozy aj tak že som ten sliz primiešala do šrotu a to mi vzala každá.

26.1.2016 13:36
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja myslim ze v travicim traktu si to prebere a ucinek to bude mit stejny mozna s o neco pozdejsim nastupem.. ale mate pravdu je nesmirne slozite ty nase holky prechytracit :) ja mam treba problem se zamichavanim nutrimixu do krmeni, protoze s nim to proste brat nechteji at je krmeni sebekrasneji pripravene... nutrimix smrdi a vlastne vubec nechapu k cemu ze tam je to uzasne synteticke vanilkove aroma...

26.1.2016 13:56
moonika

XXX.XXX.163.240

lilo napsal(a):
Ja myslim ze v travicim traktu si to prebere a ucinek to bude mit stejny mozna s o neco pozdejsim nastupem.. ale mate pravdu je nesmirne slozite ty nase holky prechytracit :) ja mam treba problem se zamichavanim nutrimixu do krmeni, protoze s nim to proste brat nechteji at je krmeni sebekrasneji pripravene... nutrimix smrdi a vlastne vubec nechapu k cemu ze tam je to uzasne synteticke vanilkove aroma...

Keby len aroma ale aj BHA BHT... Zaujímalo by ma ako je to s povinnosťou uvádzať tieto potvorské zložky lebo napr. som kvôli tomu kúpila Mikros SOk (len minerály obsahuje) že sa na ňom žiadne tieto konzervanty neuvádzajú ale teraz som zohnala od Mikrosu podobné ale pre kozľatá, obsahujúce okrem minerálov aj vit. ADE a tam jsom našla uvedené BHA BHT a aj etoxyquin... tak teraz neviem či tie konzervanty sú nutné len tam kde sú vitamíny a u samotných minerálov nie alebo to len proste na Mikros SOKu neuviedli...

Přidejte reakci

Přidat smajlík