Říje 8 dní po porodu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.1.2016 18:14
aluskas

XXX.XXX.104.146

Setkali jste se s tím? Porodila 19.1., trojčata, jedno z nich bylo přidušené, byl to kozlík, takže jsem ho napojila mlezivem, frkla pod lampu, dala Patoral, ale byl by stejně na pekáč, takže jsem se mu nijak extra nevěnovala, pak už pil druhý den sám, ale večer už byl špatný a za pár hodin to zabalil. Koza jinak dobrý, zbylá dvojčata v pohodě. Porod zvládla sama, kromě toho kozlíka nic nenormálního. Koza normálně při chuti, od včera od večera řve a řve, řízky, sladový květ, spařené otruby, zeleninu, větvičky z jehličnanů..po všem se může utlouct, senu moc nedá. Jinak jsem na ní nenašla nic, co by nasvědčovalo nemoci, prostě jinak je v pohodě, kdyby měla bolesti poznala bych. Leze na hrazení a řve, řve a řve. Mám ve stáji kamery kvůli dalším porodům, už jsem z toho na nervy. Pořád tam běhám, pořád pozoruji, jestli ji opravdu něco nebolí. Setkávám se s říjí 4 - 6 týdnů po porodu, ale takto brzy? Nebo že by sháněla to třetí kůzle (to je podle mě blbost). Placenta byla celá, očistky normální, nic nezapáchá. Nebo prostě hormonální nevyrovnanost po porodu? Už mám za sebou přes 100 porodů, ale tohle jsem tu ještě neměla, stále je co se učit...

4x4~

27.1.2016 18:47
4x4~

XXX.XXX.111.66

Nejsem odbornik ale s tak brzou řiji jsem se take setkal, jenom ze neřvala proto ze kozel bil na blizkusmajlíktaky to muze byt ta strata malího.To by mnelo trvat kratce1-2 dni?Uvidite a mozno nekdo prispeje fundovanejsi odpovedi.At sou vsichni zdravy a my take.smajlík

27.1.2016 18:57
aluskas

XXX.XXX.104.146

Tak jsem to psychicky nevydržela a dovedla ji ke kozlovi. Je to opravdu říje. Je to zajímavé, možná to souvidí s tím, že dostává do krmiva extrudované lněné semínko se sojou..tak že by soja?
no každopádně doufám, že ji to brzo přejde smajlík

27.1.2016 23:15
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hlídejte si, aby koza seno žrala, jinak se jí může zastavit trávení.

28.1.2016 06:12
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Hlídejte si, aby koza seno žrala, jinak se jí může zastavit trávení.

Děkuji za radu smajlík ale chovám kozy přes 5 let a mám jich 40.90% koz v říji omezuje příjem krmiva, zastavený bachor samozřejmě poznám. Zaujala mě tak brzká říje, s ní jsem se ještě nesetkala, pravděpodobně může být na vinně opravdu sója, což mě nedocvaklo.

28.1.2016 08:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pochopil jsem že kozy žerou všechno ostatní jen ne seno, proto ta moje poznámka.
(těch 5 let chovu to je jako dlouho, nebo krátko? ).

28.1.2016 10:05
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Pochopil jsem že kozy žerou všechno ostatní jen ne seno, proto ta moje poznámka.
(těch 5 let chovu to je jako dlouho, nebo krátko? ).

Možná byste měl pozorněji číst. Víte, nejde o to, jestli je to krátko nebo dlouho smajlík jde o to, že se 40 kusy koz za 5 let člověk nasbírá poměrně hodně zkušeností a pochybuji, že by ještě nějaké kusy měl, kdyby nevěděl, že přežvýkavec musí žrát, aby mu fungoval žaludek. Když chováte, musíte mít dle veterinárního zákona určité znalosti. To, že je spoustu lidí nemá, je věc jiná. Jinak zvířata chovám od dětských let a myslím, že jsem chovala většinu zvířat, které tady bez zvláštních povolení chovat lze, od zájmových přes hospodářská (vyjma skotu), takže zkušenosti mám opravdu dlouholeté. Kromě toho mám i vysokoškolské vzdělání v oboru zemědělství (to nepíšu proto, abych se vytahovala, ale protože mě vadí Váš neustále se navážecí přístup do ostatních a přístup všechno znám, všude jsem byl 2x, aniž bych mluvil k věci...málokdy se podaří, že si někdo zvolí tak trefnou přezdívku.-)
Ale o to tady nejde.
Jde o to, že jsem se neptala na trávení ani na to jestli má koza žrát nebo ne, ale na to, jestli se setkal někdo s říjí tak krátce po porodu. Relevantní odpověď by ušetřila čas vám i mně. A to nemyslím ve zlém

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2016 10:30

Ano, setkávám se s tím běžně skoro u všech koz, především u těch nejsilnějších. Několik dnů po porodu mají říji. Chovám kozy společně s kozly, kozlové jsou i při porodech, nikdy je neodděluji, jsou velmi opatrní. Každým rokem některé kozy rodí podruhé v létě. M.

28.1.2016 10:43
aluskas

XXX.XXX.104.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, setkávám se s tím běžně skoro u všech koz, především u těch nejsilnějších. Několik dnů po porodu mají říji. Chovám kozy společně s kozly, kozlové jsou i při porodech, nikdy je neodděluji, jsou velmi opatrní. Každým rokem některé kozy rodí podruhé v létě. M.

Děkuji za reakci. Předpokládám ale, že se ale nejedná o dojné plemeno nebo ano? Já chovám kozy bílé, hnědé, anglonubijky, sánské a různé podílovky a překvapilo mě to, opakované zabřeznutí je u nás nežádoucí, produkujeme mléko. Jinak pro mě zajímavá zkušenost, zejména proto, že tato koza nebyla v příliš dobré kondici, tedy u ní bych to nečekala vůbec. Nicméně soju jsem vysadila, pravděpodobně citlivý jedinec, říje ustává. Uvidím jaký vliv bude mít u dalších jedinců.

28.1.2016 13:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

aluskas napsal(a):
Možná byste měl pozorněji číst. Víte, nejde o to, jestli je to krátko nebo dlouho smajlík jde o to, že se 40 kusy koz za 5 let člověk nasbírá poměrně hodně zkušeností a pochybuji, že by ještě nějaké kusy měl, kdyby nevěděl, že přežvýkavec musí žrát, aby mu fungoval žaludek. Když chováte, musíte mít dle veterinárního zákona určité znalosti. To, že je spoustu lidí nemá, je věc jiná. Jinak zvířata chovám od dětských let a myslím, že jsem chovala většinu zvířat, které tady bez zvláštních povolení chovat lze, od zájmových přes hospodářská (vyjma skotu), takže zkušenosti mám opravdu dlouholeté. Kromě toho mám i vysokoškolské vzdělání v oboru zemědělství (to nepíšu proto, abych se vytahovala, ale protože mě vadí Váš neustále se navážecí přístup do ostatních a přístup všechno znám, všude jsem byl 2x, aniž bych mluvil k věci...málokdy se podaří, že si někdo zvolí tak trefnou přezdívku.-)
Ale o to tady nejde.
Jde o to, že jsem se neptala na trávení ani na to jestli má koza žrát nebo ne, ale na to, jestli se setkal někdo s říjí tak krátce po porodu. Relevantní odpověď by ušetřila čas vám i mně. A to nemyslím ve zlém

Pozorně opravdu nečtu a jen tak to vždy přeletím očima. Zkušeností určitě máte, ale za dalších deset let stejně zjistíte, že vás zvířata dokáží nějakým problémen překvapit. Někde jsem dvakrát opravdu byl, ale přiznávám že všude určitě ne. A už několikrát jsem psal, že odborné znalosti nemám, to nechávám na jiných. Nejste první koho má přezdívka zarazí, ale o to větší mám z ní radost (to jsem celý já ) To jen na vysvětlení toho, oč tu neběží.
Nesetkal jsem se nikdy s tak brzkou říjí po porodu, proto jsem se k tomu nevyjadřoval. Zaujala mě věta kde píšete že kozám moc seno nejde.Seno svým způsobem podporuje funkci bachoru (ale to jak jsem zjistil víte). Jestli že by zvíře přestalo žrát seno a žralo jen otruby, zeleninu... tak hrozí problém. Napsal jsem to tam jen tak krátce, aby jste si to pohlídala. Neberu vám že nepoznáte zastavený bachor u zvířete. Chtěl jsem tomu předejít. Tož tak, měl jsem starost, vidím že zbytečnou, tak se omlouvám.
Tak mě napadá, že 5let bude asi opravdu málo, když nevíte, že koza se může prskat tak brzy
Nenavážím se! Jen tak si sem tam rýpnu. A nebo chytrému napovím...

28.1.2016 13:21

aluskas napsal(a):
Děkuji za reakci. Předpokládám ale, že se ale nejedná o dojné plemeno nebo ano? Já chovám kozy bílé, hnědé, anglonubijky, sánské a různé podílovky a překvapilo mě to, opakované zabřeznutí je u nás nežádoucí, produkujeme mléko. Jinak pro mě zajímavá zkušenost, zejména proto, že tato koza nebyla v příliš dobré kondici, tedy u ní bych to nečekala vůbec. Nicméně soju jsem vysadila, pravděpodobně citlivý jedinec, říje ustává. Uvidím jaký vliv bude mít u dalších jedinců.

Také chovám bílé, hnědé krátkosrsté a jejich křížence především pro mléko. Přesto je mám společně s kozly a nechávám hodně věcí na nich samých. Zatím se mi to vrací v tom, že mám méně starostí a naprostý klid ve stádu, kde jsou všechny generace koz, rohaté i bezrohé. Není mezi nimi svárlivost a jsou klidné, starají se obecně i o kůzlata druhých. Nejsem nadšená, když rodí podruhé, ale jak jsem na psala, u mě to jsou kozy, které jsou dostatečně silné a já je dojím i při kůzlatech. U Vás to bylo zřejmě opravdu tou sójou, podobně působí i zelená vojtěška. M.

28.1.2016 14:03
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Pozorně opravdu nečtu a jen tak to vždy přeletím očima. Zkušeností určitě máte, ale za dalších deset let stejně zjistíte, že vás zvířata dokáží nějakým problémen překvapit. Někde jsem dvakrát opravdu byl, ale přiznávám že všude určitě ne. A už několikrát jsem psal, že odborné znalosti nemám, to nechávám na jiných. Nejste první koho má přezdívka zarazí, ale o to větší mám z ní radost (to jsem celý já ) To jen na vysvětlení toho, oč tu neběží.
Nesetkal jsem se nikdy s tak brzkou říjí po porodu, proto jsem se k tomu nevyjadřoval. Zaujala mě věta kde píšete že kozám moc seno nejde.Seno svým způsobem podporuje funkci bachoru (ale to jak jsem zjistil víte). Jestli že by zvíře přestalo žrát seno a žralo jen otruby, zeleninu... tak hrozí problém. Napsal jsem to tam jen tak krátce, aby jste si to pohlídala. Neberu vám že nepoznáte zastavený bachor u zvířete. Chtěl jsem tomu předejít. Tož tak, měl jsem starost, vidím že zbytečnou, tak se omlouvám.
Tak mě napadá, že 5let bude asi opravdu málo, když nevíte, že koza se může prskat tak brzy
Nenavážím se! Jen tak si sem tam rýpnu. A nebo chytrému napovím...

Bohužel kdybyste četl pozorně, vyhnul byste se tomu, že budete odpovídat zcestně. Nepíšu nic o tom, že kozy nežerou seno, ale že koza senu moc nedá (což ostatně není u říjící kozy nic divného). Vaše rýpání mě nechává chladnou Víte, nejsem sice zase tak stará, ale v životě jsem toho už hodně prožila. Vím, že v životě můžete počítat prakticky se vším a pak se stejně objeví něco s čím jste nepočítal smajlík.
Ve vašich příspěvcích chybí pokora. Pokora k životu, pokora ke zkušenostem ostatních, pokora k tomu, že mnohdy i od lidí, kteří jsou mladší a méně zkušení, můžete získat něco, co se vám v životě bude hodit.
Ale k tomuto musí každý dospět sám, a třeba se to podaří i Vám smajlík
Jinak říje u dojné kozy 8 dní po porodu moc obvyklá není, i zkušenější "profesoři" (tedy oni jsou opravdu profesoři) než jste vy to považují za zajímavý přírodní úkaz.

28.1.2016 14:14

K čemu je dobré tohle dohadování? Když bude někdo další hledat nějaké informace, ani se k nim přes tyhle tahanice nedostane. Necítím jako 3. osoba ani u jednoho z Vás nějaký špatný úmysl, ale neberte si všechno tak osobně. M.

28.1.2016 14:19
aluskas

XXX.XXX.104.146

Také chovám bílé, hnědé krátkosrsté a jejich křížence především pro mléko. Přesto je mám společně s kozly a nechávám hodně věcí na nich samých. Zatím se mi to vrací v tom, že mám méně starostí a naprostý klid ve stádu, kde jsou všechny generace koz, rohaté i bezrohé. Není mezi nimi svárlivost a jsou klidné, starají se obecně i o kůzlata druhých. Nejsem nadšená, když rodí podruhé, ale jak jsem na psala, u mě to jsou kozy, které jsou dostatečně silné a já je dojím i při kůzlatech. U Vás to bylo zřejmě opravdu tou sójou, podobně působí i zelená vojtěška. M.

Kolik máte celkem koz? Já mám skupiny po cca 10-15 kozách, v každé skupině jeden kozel. Bohužel zkušenost mám jinou, kozel ve stádě nikdy klid nezajistil. Skupina koz k sobě musí pasovat, celkem trvalo než jsem vytvořila skupinky, které si sednou. S kůzlaty a kozly problém nebyl nikdy, s nastupující říjí u koz na jaře ano.
Když jsem krmila granulema, které sóju též obsahují, stejný problém se neobjevil, u této extrudované se lnem ano.
Produkujete mléko komerčně? Nejde o to, že by se kozy nedaly dojit při kůzlatech, ale o regeneraci mléčné žlázy. Popravdě si to vůbec neumím představit. To dojíte až do nového porodu? Nebo kozu prakticky na vrcholu laktace zasušíte? To by bylo pro komerční chov naprosto likvidační a ve větším počtu koz technicky nezvládnutelné. Dělám sama vše kolem zvířat, dojení i zpracování mléka, v sezoně třeba 14h denně, kdyby mně do toho měly ještě kozy rodit kdy se jim zachce, šla bych se picnout.

28.1.2016 14:20
aluskas

XXX.XXX.104.146

K čemu je dobré tohle dohadování? Když bude někdo další hledat nějaké informace, ani se k nim přes tyhle tahanice nedostane. Necítím jako 3. osoba ani u jednoho z Vás nějaký špatný úmysl, ale neberte si všechno tak osobně. M.

Jj, v tomto máte naprostou pravdu. Smysl to nemá žádný.

28.1.2016 14:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Když už mluvíte o té pokoře tak mě zaráží, že se vás dotkla má poznámka o tom senu. Byla to poznámka mimo téma, ale zcestná určitě nebyla.
Už jsem tu myslím dokonce vysvětloval proč Profesor a proč 1, určitě to nebylo proto, že bych sechtěl aspoň tímhle rovnat opravdovým profesorům.
Chodím zde abych získával zkušenosti ať už od důchodců nebo od študáků. Chybí mě pokora k životu?, ke zkušenostem ostatních? Šlo by to konkretizovat?
Mimochoden tak znovu - jen jsem vás upozornil ať si hlídáte to, aby koza žrala i seno, z výše uvedeného důvodu. Jestli se vás to dotklo, tak se zamyslete nad svou pokorou.

28.1.2016 16:23
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Když už mluvíte o té pokoře tak mě zaráží, že se vás dotkla má poznámka o tom senu. Byla to poznámka mimo téma, ale zcestná určitě nebyla.
Už jsem tu myslím dokonce vysvětloval proč Profesor a proč 1, určitě to nebylo proto, že bych sechtěl aspoň tímhle rovnat opravdovým profesorům.
Chodím zde abych získával zkušenosti ať už od důchodců nebo od študáků. Chybí mě pokora k životu?, ke zkušenostem ostatních? Šlo by to konkretizovat?
Mimochoden tak znovu - jen jsem vás upozornil ať si hlídáte to, aby koza žrala i seno, z výše uvedeného důvodu. Jestli se vás to dotklo, tak se zamyslete nad svou pokorou.

Napíši Vám do soukromé zprávy, pokud se mi to podaří. Oreb je moudřejší než my dva. Toto sem opravdu nepatří.

28.1.2016 16:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

To zní pokorně

Neregistrovaný uživatel

28.1.2016 17:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

aluskas napsal(a):
Kolik máte celkem koz? Já mám skupiny po cca 10-15 kozách, v každé skupině jeden kozel. Bohužel zkušenost mám jinou, kozel ve stádě nikdy klid nezajistil. Skupina koz k sobě musí pasovat, celkem trvalo než jsem vytvořila skupinky, které si sednou. S kůzlaty a kozly problém nebyl nikdy, s nastupující říjí u koz na jaře ano.
Když jsem krmila granulema, které sóju též obsahují, stejný problém se neobjevil, u této extrudované se lnem ano.
Produkujete mléko komerčně? Nejde o to, že by se kozy nedaly dojit při kůzlatech, ale o regeneraci mléčné žlázy. Popravdě si to vůbec neumím představit. To dojíte až do nového porodu? Nebo kozu prakticky na vrcholu laktace zasušíte? To by bylo pro komerční chov naprosto likvidační a ve větším počtu koz technicky nezvládnutelné. Dělám sama vše kolem zvířat, dojení i zpracování mléka, v sezoně třeba 14h denně, kdyby mně do toho měly ještě kozy rodit kdy se jim zachce, šla bych se picnout.

Také jsem nepochopila, jak může být kozel v jednom stádě nonstop se všemi generacemi, hlavně tedy s dcerami ?

28.1.2016 20:15
honzapm

XXX.XXX.182.25

aluskas napsal(a):
Jj, v tomto máte naprostou pravdu. Smysl to nemá žádný.

Tak proč se tak dětinsky obhajujete?

28.1.2016 20:19
aluskas

XXX.XXX.104.146

honzapm napsal(a):
Tak proč se tak dětinsky obhajujete?

Máte nějakou zkušenost s kozou říjící se cca týden po porodu? Pokud ne, tak nevidím důvod proč byste sem měl přispívat

29.1.2016 09:46

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Také jsem nepochopila, jak může být kozel v jednom stádě nonstop se všemi generacemi, hlavně tedy s dcerami ?

Ve stádu je několik kozlů, kozy říjí současně, takže všechny kozy nekryje jeden kozel. U 3 kozlů ve stádu je třetinová pravděpodobnost, že krýt bude vlastní otec. Kozlové jsou plemeníci s rodokmenem a takové je možno použít pro zlepšení chovu ve víc generacích. Jeden náš kozel má v rodokmenu stejného otce i dědečka. Samozřejmě tohle nejde do nekonečna, buď se musí další narozené kozy prodat nebo se musí vyměnit kozlové po čase. Toto není běžný postup, protože při něm není kontrola a chovatelé většinou chtějí všechno řídit. Ale mně se to osvědčila stádo je v klidu. M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík