Gravidita u kozy - ako zistiť?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.1.2016 18:52
abraxis

XXX.XXX.90.31

Dobrý deň, mám otázku, ako zistiť graviditu o kozy. Popíšem situáciu.

Mám 3 krátkosrsté biele kozy (rohaté).1 má 4 roky (2 pôrody za sebou), dve 2 roky (1 pôrod za sebou).

Boli v stáde, kde bolo 30 kôz a od 15.9.2015 - 17.11.2015 bol pri nich CAP. Otázne je, či sú skutočne gravidné, alebo nie. Dnes bol veterinár u nás, sonom hľadal a nič nenašiel. Je iný obdobný spôsob ako zistiť či sú gravidné?

Pohlavné orgány nemajú žiadne výtoky, vemená sú vyvinuté.

Veterinár navrhuje, aby som znova zohnal capa a ostrojil ho krycím postrojom s kriedou (na 1 týždeň), vraj ak sú gravidné, tak ho k sebe nepustia, ak nie, tak sa im spustí ruja.

Vie mi niekto poradiť?

27.1.2016 20:02
moonika

XXX.XXX.158.132

Z krvi, v nejakom veterinárnom ústave. Citujem jednu chovateľku: "určení březosti z krve koz se provádí od 19.dne cena vyšetření je 100kč, výsledek je rovněž druhý den, žádanku je možno použít stejnou jako na koprologické vyšetření.. viz soubor :, objednávka vyšetření vzorku, ".

27.1.2016 20:05
abraxis

XXX.XXX.149.54

moonika napsal(a):
Z krvi, v nejakom veterinárnom ústave. Citujem jednu chovateľku: "určení březosti z krve koz se provádí od 19.dne cena vyšetření je 100kč, výsledek je rovněž druhý den, žádanku je možno použít stejnou jako na koprologické vyšetření.. viz soubor :, objednávka vyšetření vzorku, ".

Veterinára som sa dnes pri sono pýtal, povedal že je to nepresné. Veľa falošne pozitívnych výsledkoch.

27.1.2016 20:09
moonika

XXX.XXX.158.132

Neobjektívne výsledky bývajú veľmi často práve pri sone. On tvrdil že falošne pozitívne z krvi?

27.1.2016 20:19
lenya

XXX.XXX.211.214

Nevím jaké možnosti jsou na Slovensaku, já to řešila po telefonu s paní doktorkou z SVÚ Jihlava a tam mi bylo řečeno, že je to možné od 19.dne o žádné nepřesnosti nemluvila, jen mi bylo řečeno, že těch 19 dní je minimum, takových 30 už Vám to řeknou s jistotou... u krav se dělá i vyšetření z mléka za pouhých 50kč :).

27.1.2016 20:53
abraxis

XXX.XXX.90.31

Načrtne sa otázka:

1.) na slovensku je labák AlphaMedical alebo Vetservis. No žiaden nemá v ponuke tehotenský test :) Resp. tomu podobné, všetko vírusové a podobné.. Ak viete ako sa volá ten test, tak šup s ním

2.) zohnať veterinára, ktorý dokáže odobrať krv koze dá zabrať a nie je to lacný špás.

27.1.2016 21:12
lenya

XXX.XXX.211.214

Tak teď nám psala kamarádka, že jí to udělali v Brně i z mléka za 60Kč :).

27.1.2016 21:14
lenya

XXX.XXX.211.214

Ptejte se po testu pro skot, mělo by to být to stejné.. ten z krve se jmenuje tuším elisa, ale těch je víc druhů...

27.1.2016 21:16
abraxis

XXX.XXX.149.54

lenya napsal(a):
Tak teď nám psala kamarádka, že jí to udělali v Brně i z mléka za 60Kč :).

Sú zasušené.. teda je to pasé..

27.1.2016 21:17
lenya

XXX.XXX.211.214

Možná by se přecejen něco vymáčknout dalo

27.1.2016 21:18
moonika

XXX.XXX.158.132

Diky Leni :) Abraxis: skúste zavolať do SVÚBA a spýtajte sa či to robia-z krvi.

27.1.2016 21:22
moonika

XXX.XXX.158.132

Http://www.svuba.sk/ponuky/Ponuka_4.pdf dolu je kontakt kde sa môžete spýtať. (RIA).

27.1.2016 21:32
abraxis

XXX.XXX.149.54

No zajtra obvolám labáky, ale čo veterinár, to horšie.. Ale za návštevu a sono pokojne 50 eur bez mihnutia.. človek si musí všetko sám zisťovať a hľadať pomoc na fórach :(.

27.1.2016 22:18
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Ale vždyť už jsem to tady už psala, ráno při krmení koziček přiložte jedné ruku na břicho, ze spodu a trochu z boku a ucítíte, jak kůzlata kopou. Podle datumu, kdy byli s kozlem už pohyby ucítíte. A tak to vyzkoušejte s trochou trpělivosti u všech koziček. U nás to funguje a ještě nikdy jsem se nespletla. Uvidíte, že na tom nic není a je to rychlé a spolehlivé zjištění.

27.1.2016 22:28
lenya

XXX.XXX.211.214

MiškaLussy napsal(a):
Ale vždyť už jsem to tady už psala, ráno při krmení koziček přiložte jedné ruku na břicho, ze spodu a trochu z boku a ucítíte, jak kůzlata kopou. Podle datumu, kdy byli s kozlem už pohyby ucítíte. A tak to vyzkoušejte s trochou trpělivosti u všech koziček. U nás to funguje a ještě nikdy jsem se nespletla. Uvidíte, že na tom nic není a je to rychlé a spolehlivé zjištění.

Ze své zkušenosti musím říct, že ne vždy jsou pohyby cítit.. loni jsem dostala kozenku od kamaráda, který mi řekl přesné datum připuštění, ale kozenka byla natolik tenká a ani vemínko nenalívala, že jsem si vůbec nebyla jistá, jestli z toho něco bude.. je to výjimečně klidná a milá koza, krásně mi u toho osahávání stála, ale ani když jsem jí přikládala ruce ne břicho několikrát denně třeba i na 10 min, všelijak ho rozhoupávala atd. pohyby jsem neucítila.. nakonec začla nalívat vemínko 12h před porodem a 15 min od prvních příznaků neklidu porodila jednu krásnou 4kg kozičku :) Monča možná pamatuje, jak jsem o její březosti pochybovala... :).

27.1.2016 22:28
abraxis

XXX.XXX.149.54

MiškaLussy napsal(a):

Veterinár ich dnes prehmatal celé, aj sme ich posadili, aby to na sone lepšie bolo vidno. No mierne ma to rozladilo. Ale prejavy ruje u nich nebadať... a ide o to, že neviem na čom som :) SKúsim tú krv, síce nie je to len test, ale aj zaplatenie odberu krvi :( a nie je to lacný špás..

27.1.2016 22:36
abraxis

XXX.XXX.149.54

A čo tak klasický tehotenský test? Lebo aj krvný test funguje na princípe hladiny hormónu hCG ( kvantitatívna metóda).

27.1.2016 22:47
lenya

XXX.XXX.211.214

Ten nefunguje :) nad tím už tápal nejeden chovatel, včetně mě:) u koz, či krav se sleduje hladina jistého specifického proteinu(viz výše vložený odkaz).. a kozenka má vemínko opravdu dočista suché? Pokud to potřebujete zjisti kvůli termínu porodu abyste si průběh ohlídala, čekala bych a sledovala vemínko.. pokud nemáte v okolí veta, který odebere koze krev za běžnou cenu kolem 50kč+ cesta, zbytečně bych nevyhazovala peníze..

27.1.2016 22:54
abraxis

XXX.XXX.149.54

lenya napsal(a):
Ten nefunguje :) nad tím už tápal nejeden chovatel, včetně mě:) u koz, či krav se sleduje hladina jistého specifického proteinu(viz výše vložený odkaz).. a kozenka má vemínko opravdu dočista suché? Pokud to potřebujete zjisti kvůli termínu porodu abyste si průběh ohlídala, čekala bych a sledovala vemínko.. pokud nemáte v okolí veta, který odebere koze krev za běžnou cenu kolem 50kč+ cesta, zbytečně bych nevyhazovala peníze..

Musím si pozrieť video :) odber ľudskej krvi mi nerobí problém. Už aj hydine som úspešne odoberal krv, nakoľko odbery robí iba málo veterinárov a ak tak na 3 kozy ma to vyjde 40 eur a to už je luxus.. Len potrebujem vedieť či sú, alebo nie.

Podľa SVÚ Jihlava sa sleduje hladina progesteronu, a detto toto sleduje aj test, myslím, že treba pozrieť iba jeho citlivosť :) Treba ísť na to logicky. Mali by byť najnemej 3 mesiace gravidné, v tomto období sa už dá na SONO zistiť gravidita. Hladina progesteronu stúpa aj v krvi aj v moči ( vylučuje sa močom), teda logicky treba nájsť menej citlivý test, nakoľko je to kvantitatívna metóda.. Ale uvidím, zajtra obvolám labáky, či vôbe niečo také robia.. Divím sa že to veterinár nepovedal.

27.1.2016 23:19
moonika

XXX.XXX.158.132

abraxis napsal(a):
Musím si pozrieť video :) odber ľudskej krvi mi nerobí problém. Už aj hydine som úspešne odoberal krv, nakoľko odbery robí iba málo veterinárov a ak tak na 3 kozy ma to vyjde 40 eur a to už je luxus.. Len potrebujem vedieť či sú, alebo nie.

Podľa SVÚ Jihlava sa sleduje hladina progesteronu, a detto toto sleduje aj test, myslím, že treba pozrieť iba jeho citlivosť :) Treba ísť na to logicky. Mali by byť najnemej 3 mesiace gravidné, v tomto období sa už dá na SONO zistiť gravidita. Hladina progesteronu stúpa aj v krvi aj v moči ( vylučuje sa močom), teda logicky treba nájsť menej citlivý test, nakoľko je to kvantitatívna metóda.. Ale uvidím, zajtra obvolám labáky, či vôbe niečo také robia.. Divím sa že to veterinár nepovedal.

Najlacnejšie asi fakt bude priniesť toho capa ako vám radil vet:).

31.1.2016 21:25
abraxis

XXX.XXX.119.127

Takže pre všetkých. Po 2 dňoch urputného tápania a volania po všetkých labákoch je jediné čo sa dá, urobiť ten test v česku. na Slovensku stojí tento test 14,90 € :) Teda oplatí sa viac zobrať krv a poslať do česka. Krv do skúmavky hemos a pokojne aj 5 dní stará :) Vo štvrtok by mali byť výsledky :).

31.1.2016 23:03
moonika

XXX.XXX.191.76

abraxis napsal(a):
Takže pre všetkých. Po 2 dňoch urputného tápania a volania po všetkých labákoch je jediné čo sa dá, urobiť ten test v česku. na Slovensku stojí tento test 14,90 € :) Teda oplatí sa viac zobrať krv a poslať do česka. Krv do skúmavky hemos a pokojne aj 5 dní stará :) Vo štvrtok by mali byť výsledky :).

Vďaka za info. To ste poslali do tej Jihlavy?

31.1.2016 23:11
abraxis

XXX.XXX.119.127

moonika napsal(a):
Vďaka za info. To ste poslali do tej Jihlavy?

Áno, zajtra to tam ide :) No kozy boli v stáde od 15.9. - 17.11. no a na sono nič nenašli. Tak zohnať capa nie je tak jednoduché, tak radšej vyskúšam ten test. :) uvidíme ako to dopadne a verím, že to bude isté! Lebo ma porazí. :(.

3.2.2016 20:58
abraxis

XXX.XXX.112.221

Takže máme výsledky.. Všetky vzorky boli pozitívne. Teda všetky kozičky sú gravidné :) mi padol kameň zo srdca. Takže už len čakať na deň D :D.

3.2.2016 21:12
moonika

XXX.XXX.134.184

Tak to je paráda :) A verím že sa test nemýli, známej sa práve overil pozitívny výsledok, koza porodila :) a čo sa týka sona tam to je hrozne nespoľahlivé.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2016 12:37

Já vlastně řeším úplně to samé - že na kozence, která by měla rodit do konce února, není nic poznat :( vemeno stále stejné, pipka taky, chování taky. Bříško má jako nažřaná koza, nic výjimečného. Spíš mě zaráží - to, že některé matky nalévají vemena až těsně před, je věc mě již známá. Ale že by to nebylo poznat na ochodu, že se porod blíží...? to nevím. Máte zkušenost i s tímto? Že to na vnějších pohlavních orgánech není brzký porod poznat? Díky za upřesnění.

5.2.2016 10:52
moonika

XXX.XXX.155.115

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já vlastně řeším úplně to samé - že na kozence, která by měla rodit do konce února, není nic poznat :( vemeno stále stejné, pipka taky, chování taky. Bříško má jako nažřaná koza, nic výjimečného. Spíš mě zaráží - to, že některé matky nalévají vemena až těsně před, je věc mě již známá. Ale že by to nebylo poznat na ochodu, že se porod blíží...? to nevím. Máte zkušenost i s tímto? Že to na vnějších pohlavních orgánech není brzký porod poznat? Díky za upřesnění.

Moje niektoré púšťajú občas hlien aj 1-2 týždne pred, niektoré majú povolené panvové väzy, http://media.wiley.com/Lux/89/238589.image0.jpg lenže niektorým takto povolia tesne pred pôrodom a niektorým aj týždeň pred :) ale ako aj Miška písala, vždy keď si dám čas a posedím pri nej niekoľko minút s rukou priloženou na pravej strane tak cítim pohyby kozliat. ( Ale ak je to prvnička vemeno by sa už malo nalievať).

5.2.2016 11:23
lilo

XXX.XXX.201.210

Hippie... mam dve kozeny... s terminem jedna predevcirem a druha dneska... ta predevcirem je prvnicka... veminko se ji zacalo zvetsovat zhruba pred tydnem znatelne... pred tim ano zvetsovalo se... ale rozhodne neni nijak nalite...... kozla jsem na ni videla skakat 5.9 s tim ze to tam proste zalomil... ale evidentne bude rodit az za dva tri tydny... nejspis prebehla, nebo se to mlademu kozlikovi malo hejbalo... a pak jsem si toho uz nevsimala... s klidnym srdcem jsem mela obskoceno... no a to same vypada i druha koza...ta ma tedy bricho obrovkse ochod naducanej snad uz od pulky brezosti k pripusteni doslo 7.9... ale take dneska nic... ani to vemeno se nejak vice nezvetsilo... ale pohyby jsou tak snad se uz brzo dockam.. jinak mam kozenu naskocenou na konci listopadu 28... a u te pohyby jeste citit nejsou ale ochod znatelne podlity.

5.2.2016 23:52

Tak dík, ještě si k ní půjdu sednout. Ale už jsem docela bez nadějí
Minulý rok měla poprvé mladé, letos by tedy měla být druhorodička.
U těch ovcí člověk není tak napjatý, kdyžtak jen "přijde o jehňata". Ale u té kozy, kdy jde o mléko na víc než půl roku... to by mě fakt kleplo :( kort, když mám jen svojí jednu.
Divný je, že jsem jí prostě nezaznamenala prskat se, pokud by březí nebyla. To by musela mít nějakou děsně tichou říji. U druhé dojky, se kterou je tu ubytovaná, se člověk nesplete - řve jak protržená dva dny v kuse...

24.2.2016 11:29
abraxis

XXX.XXX.149.54

No tak pridávam očakávanie. Už asi s tými kozami porodím ja. Jedna tá to má aspoň na mesiac, pomaly sa len zväčšuje. No trápia ma dve.

Každý deň s kozami rozprávam 30 minút. Hladkám, prehmatávam, hladím, aj odmečia :D

No a tu je problém:

Jedna najstaršia (4 roky), vemeno naliate, pošva opuchla, zatiaľ je pokojná. No pri prehliadke vemena, je na pohmat tvrdé, neuhýba, slabým stlačením struku odstreklo mlieko. Chvost má posledné dva dni v kuse zvihnutý. Na pohmat by som nepovedal že ma úplne povolené panvové väzy, brucho ide dole, je výraznejšie nižšie, objemovo nabrala za posledné dva týždne na obvode brucha 25 cm :)
Pripájam fotky, niekto vie poradiť, kedy cca bájočko už očakávať? :D Celkovo sa zle fotia, nechcú pózovať ani pri rannom žrádle.

Druhý koza 2 roky, vemeno podobné zväčšené ako ona, no zo strukov po slabom zatlačení vyliezlo mäzivo ( husté, do žlta výtok) vemeno nebolí, neuhýba pri pohmate.

žrádlo seno, granule pre ovce, trochu ovsa, jačmeňa. Sem tam mrkva, petržlen, zemiak.

Už mám niekedy kontrakcie za ne

24.2.2016 13:51
slunecnivrch

XXX.XXX.147.113

Když vidím ty fotky, je to jak kdybych se dívala na naší kozu, takhle vypadá už asi pátý den, ale termín má až za týden.

24.2.2016 13:58
igor

XXX.XXX.96.23

Nedoporučuju oddojovat, ani jen na zkoušku - akorát otevřete bránu infekcím. Ve valné většině případů si koza poradí sama. Já jen dohlížím "pro sichr".

Ale zvědavej a napnutej jsem stejně každý rok, to se musím přiznat.

24.2.2016 15:11
moonika

XXX.XXX.172.40

To sú tie dámy u ktorých sono odhalilo že nie sú kotné ? :D Držím palce, kedy to bude posúdiť neviem, moja má už teraz mesiac pred pôrodom riadne povolené panvové väzy:).

27.2.2016 09:28
abraxis

XXX.XXX.149.54

Takže tá foto, ktorá mala asi rodiť prvá dnes porodila Lojza a Matildu :) a včera sa narodili Boženka a Líza :)

Ešte čakám tretiu, dnes, resp. zajtra by to malo byť asi.. :) Všetko prebehlo tip top... a dočkal som sa aj ja :).

Kamilko

27.2.2016 10:46
Kamilko

XXX.XXX.40.79

Gratulujem a do tretice tiež prajem nech to bude ok

1.3.2016 23:08
abraxis

XXX.XXX.71.99

Takže dámy všetko odrodili.

26.2.2016 - Boženka a Líza
27.2.2016 - Lojzo a Matilda
29.2.2016 - Anežka

:) Krásne, živé a už sa hrajú spolu. Keď bude voľnejšie pošlem foto :).

10.11.2017 18:54
Vladimir 70

XXX.XXX.197.228

Môže byť capko celoročne s kozou koľkokrát budú mať do roka mladé. Neublíži malín?

11.11.2017 07:58
profesor1

XXX.XXX.199.251

Môže byť a môže aj malím ublížiť aj němusí. Koza většinou bude mít mladé jednou do roka, ale môže mať aj dvakrát. Ťažko presně povedať

11.11.2017 22:29
Bekkky

XXX.XXX.49.174

No neviem, či nebude tá koza na capka trocha nas...á, keď s ním bude celoročne

13.11.2017 11:41

Bekkky napsal(a):
No neviem, či nebude tá koza na capka trocha nas...á, keď s ním bude celoročne

Píšete z vlastní zkušenosti?

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík