polacma

XXX.XXX.239.161
Dobrý den, dneska mi začala polehávat ovečka a přestala žrát, od řijna by měla být březí, je to prvnička. Asi týden má nateklé genitálie. Teplota je 38,7. Podle veterináře se může jednat o začínající potrat. Máte s tím někdo zkušenost?
Zkusenost s potratem nemam... ale zeptam se konzultovala jste to osobne veterinar ovecku videl... nebo telefonicky... byla vyloucena ketoza, acidoza... poslechla jste bachory? jeslti funguji, jeslti ovecka prezvykuje, jestli neskripe, jeslti nema bolesti, tj mruci aj... teplota je v norme... z ceho usuzujete ze nejde treba o metabolicky problem... natekle genitalie... jakoby opuchle byvaji uz nekolik tydnu pred porodem... v den porodu jsou pak genitalie velmi promorene, prokrvene...
polacma

XXX.XXX.239.161
S veterinářem jsem mluvila telefonicky, ovečku neviděl, přijede zítra ráno. Teď jsem přišla ze salaše, leží, skřípe zubama (odpoledne to ještě nedělala), nemručí. Ovečky máme od podzima, jsem úplný začátečník, stravu, vitamíny konzultujeme s chovatelem. O ketoze jsem teď četla, možné by to podle příznaků bylo. Do porodu by podle přistuštění mělo být minimálně ještě dva měsíce...
polacma

XXX.XXX.239.161
Tak se s největši pravděpodobností jedná o otravu fytotoxiny, prý tomu nasvědčují i ty oteklé genitálie. Prý to může být i ze sena (i když podle veterináře je to naše v pořádku), někdy stačí jen žmolek. Zbylé dvě ovečky, ktré máme jsou naprosto v pořádku. Teplota klesla na 37,7. Je nadmutá, podal jí Tympasol, píchl nějaké dvě injekce na povzbuzení a teď máme za úkol lahvičkou několikrát za den podávat vitamíny s vodou (Prodigestan) a hlídat jí. A budeme doufat, že začne žrát. Do ohrady dát větvičky z ovocných stromků, lísky, dubu na pročištění žaludku (obsahují třísloviny). Ketozu vyloučil, taktéž tetanus.
Ovena vam zdula... skoda ze jste nenapsala drive...nevim co zrala ale nekdy staci jen o trochu vetsi prikrm jadra, nebo starym pecivem, senazi atd... veskere prikrmy nyni uplne vysadte a zajistete nejlepsi seno co mate... a vodu treba teplou osolenou aby ji to jelo a nutilo ji to pit... seno bez plisni, suche a dobre... naduti muze zpusobit i presun a stres... u mereni teploty hodne zalezi jeslti merite na kraji ci hloubz v konecniku... teplota 37,7 je malo a tak mam pocit ze byla spatne zmerena... otrava fytotoxiny je dle meho soudu uplnej nesmysl, leda ze by jste mela treba nejaky novy, spareny balik sena nevim...jinak by se to nejspis uz projevilo... a ty genitalie bych vyfotila jeslti to je v norme... byvaji zkratka cca uz mesic pred porodem otekle, jakoby vodnatejsi... ale nejsem veterinar takze nevim co vsechno si mohlu vymyslet... ovci polohujte... otacejte z praveho na levy bok treba po dvou hodinach... masirujte koncetiny... jelikoz je ma zchvacene... tzn ma akutni zanet kopyta..nohy jsou bolestive proto lezi..... zkousejte ji zvedat... pripravte se ze pokud ovce prezije tehle stav bude pretrvavat treba jeste tri ctyri dny.. proto se ji snazte rozchodit co nejdrive...a pripadne jeme ale opravdu jeme masirovat bachor po smeru hodinovych rucicek smerem k hladove jame... poslouchejte jeslti se bachory zase rozebehnou...pak bude vse na dobre ceste... dejte vedet jeslti to ovena zvladla... podavat spise odvar z dubove kury, z kminu nucene... protoze sama zrat ty vetvicky nebude... vetvicky muzete dat i smrkove nebo vrbove... v momente kdy zacne prijmat...
polacma

XXX.XXX.239.161
Bachor jede, vet poslouchal, ovečka už je na nohách i když ještě trochu malátná, na pastvu ale nevyběhne. Krmíme senem, je balíkované, takže je klidně možný že jsem kousek špatného přehlídla (dojedu pro lepší, ručně sušené, ať mám klid) vodu mají z napaječky vyhřívané, ráno dostávají krmnou řepu a trošku mrkve (to teď vysadím), mají přístup na pastvu. Jadro a senaž nedáváme. Trus hlídám od prvního dne, nemá průjem, krásné bobky. Větvičky už dáváme od Vánoc smrkové, po troškách, rádi to okusují a blbnou u toho. Zkusím udělat ten odvar z dubové kůry, máte pravdu, jinak to do ní nenacpu. Nějaké bylinky by třeba nepomohly? Velkou stříkačkou teď do ní dostáváme vodu s vitamíny, vypadá mnohem lépe. Přestala mi žrát včera, jak jsou tři a několikrát za den za nimi chodím, všimla jsem si toho hned (mám spoustu času, jsem doma a taky těhotná). Jsou u nás dva měsíce, tak to asi stres nebude, je taky možné, že dostala nažrat od cizího. Lidé se za nimi chodí dívat. Dneska jsem koukala a genitálie má stejné i ta druhá, růžové, zvětšené - to máte asi pravdu, prostě se nám to asi povedlo a budeme za měsíc a půl rodit. Hodím sem navečer fotku.
polacma

XXX.XXX.239.161
Tak dáváme vitamíny (velkou stříkačkou do tlamy), vyměnila jsem celý krmelec sena za to nejlepší a ovena začala po třech dnech žrát. Tak snad už bude dobře.